Zobacz pełną wersję : 70-200VR kontra 80-400VR
blueblood
04-11-2006, 13:06
witam niwmam doswiadczenia z jasnymi szklami ale wszyscy zgodnie jednak tewierdza ze 70-200 to rewelacyjne szko wiec postanowilem sobie takie sprawic i zanim to zrobie poprosilem sprzedawce zebym mogl wyjsc na zewnatrz sklepu i cyknac fotke testowa i tak zrobilem fotke jednym i drugm szklem chetnie bym ja wam pokazal ale niestety niewiem jak sie tutaj to robi moze wyslal bym ja komus albo wytlumaczcie jak sie wkleja tutaj foty
dziekuje i pozdrawiam
Tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358 jest napisane, jak wstawiać zdjęcia.
Popraw temat watku -- te 220 przy pierwszym obiektywie.
A poza tym -- skoro juz stwierdziles, ze 70-200 jest swietnym obiektywem, to po co chcesz nam pokazywac jakas fotke sprzed sklepu? Cos ciekawego zarejestrowales, czy po prostu chcesz sie podzielic swoim zachwytem? :)
blueblood
04-11-2006, 14:01
dziekuje za instrukcje
oto pierwsza fota wykonana szklem 70-200vr
http://img139.imageshack.us/img139/5194/dsc0034zh8.jpg
zdjecie 1
a to druga wykonana szklem 80-400VR
http://img139.imageshack.us/img139/5343/dsc0041bj1.jpg
zdjecie 2
ciekaw jestem waszej opini co do jakosci zdjecia bo mam wrazenie ze 80-400 wypada tutaj lepiej
blueblood
04-11-2006, 14:04
ciekawe dlaczego niotworzylo tych fotek automatycznie?
aha i sa to zdjecia prosto z apatatu nieobrabiane
coś masz pomieszane w tym teście. Nie może być takiej różnicy w kontraście/kolorze.
Jacek Wrzesińsk
04-11-2006, 20:01
dwa zdjęcia i wyciągasz takie wnioski(?)
ciekaw jestem waszej opini co do jakosci zdjecia bo mam wrazenie ze 80-400 wypada tutaj lepiej
Nie za bardzo znam się na D200, ale jak się ustawi wszystko w auto, to prawdobodobnie D200 traktuje 80-400 jako obiektyw amatorski i dokonuje odpowiedniej obróbki na jpgu żeby było ładnie.
70-200 traktuje jako szkło zawodowe i zostawia obróbkę zawodowemu obrabiaczowi, który pewnie zrobi to lepiej.
Przy "testach" trzeba ustawiać parametry ręcznie.
Nie za bardzo znam się na D200, ale jak się ustawi wszystko w auto, to prawdobodobnie D200 traktuje 80-400 jako obiektyw amatorski i dokonuje odpowiedniej obróbki na jpgu żeby było ładnie.
70-200 traktuje jako szkło zawodowe i zostawia obróbkę zawodowemu obrabiaczowi, który pewnie zrobi to lepiej.
Przy "testach" trzeba ustawiać parametry ręcznie.
pierwsze słyszę o kwalifikowaniu obiektywów przez body do jakiejś kategorii i uwzględnianiu tego w obróbce.
pierwsze słyszę o kwalifikowaniu obiektywów przez body do jakiejś kategorii i uwzględnianiu tego w obróbce.
Ja też, ale tak to wygląda..:)
A tak poważnie
aha i sa to zdjecia prosto z apatatu nieobrabiane
To są zdjecia prosto z aparatu obrabiane (przez aparat) w ustawieniach auto i jak widać inacze jest obrobione 1, inaczej 2.
blueblood
12-11-2006, 03:53
podalem tylko dwa przyklady ale mam ich kilka krotko mowiac ruznica jest taka sama mozliwe ze egzemplaz ktory testowalem byl uszkodzony to bylo tgz.demo sklepowe sprzedawcy jednak twierdza ze jest ok faktycznie fotki zrobione byly w programie p niewiem jednak czy to moglo miec az takie znaczenie ?
podalem tylko dwa przyklady ale mam ich kilka krotko mowiac ruznica jest taka sama mozliwe ze egzemplaz ktory testowalem byl uszkodzony to bylo tgz.demo sklepowe sprzedawcy jednak twierdza ze jest ok faktycznie fotki zrobione byly w programie p niewiem jednak czy to moglo miec az takie znaczenie ?
Nie znam się na D200, ale jeżeli masz parametry jpg-a ustawione na auto (white balanse, saturation,sharpening) to raczej nie wiesz co soft zrobił z tymi jpg-mi. A na pewno poustawiał różne parametry, bo to jest napisane w exifie.
Wiec na temat obiektywów nie bardzo jest co napisać.
Wini ma rację:
WB: auto
kontrast: auto
nasycenie: auto
ostrzenie: auto
Strach robić zdjęcia przy takich ustawieniach...