Zobacz pełną wersję : monitor a laptop
Witam,
Jakiś czas temu rozglądałem się za monitorem eizo (używany), obecny lcd samsung, przekłamuje, do tego czasem ma dziwne migotania. Za jakiś czas (coś pod koniec lipca - jak pojawi się dziecko) :-) :- ) tak tak będziemy rodzicami
będziemy z żoną robili małe przemeblowanie w mieszkaniu. Pokoik, w którym mamy komp. stacjonarny i trochę gratów przeznaczamy dla dziecka. Może uda się gdzieś biurko z kompem zmieścić w salonie ale chodzi też o ogólny wystrój mieszkania. No i z tego powodu zastanawiamy się nad przesiadką z kompa stacjon. na laptopa. Oczywiście junior/juniorka na razie będzie w sypialni z nami... mamy jeszcze dużo czasu ale już chcemy pomału pokoik szykować.
I tu mam pytanie do Was, czy są laptopy, które dają obraz podobny do lcd ze stacjon. (eizo 1931). Co do parametrów tech. w laptopie procesor, pamięć, karty itp - dużych wymagań nie mam, wiem, że tu jest wybór ale jak sprawa się ma do pokazywania obrazu..... O eizo czytałem dużo w ogóle o monitorach....o laptopach nie wiem nic (w kwestii pokazywania obrazu....wiem tylko, że nic nie da takiego obrazu jak zestaw stacjonarny)
na co zwracać uwagę w laptopie by jakość obrazu była podobna do lcd eizo? a może starać się upchną gdzieś te wszystkie graty (hehe żona sugeruje garaż).
A może lepiej dokupić planowany eizo + jakiś laptop i czasem pracować z monitorem (dużo miejsca nie zajmuje zawsze można go gdzieś schować)
Krzychu_Z
17-01-2010, 18:49
na co zwracać uwagę w laptopie by jakość obrazu była podobna do lcd eizo? a może starać się upchną gdzieś te wszystkie graty (hehe żona sugeruje garaż).
Masz problem z głowy - na nic nie musisz zwracać uwagi bo takich laptopów nie ma. Jedyna sensowna możliwość to zewnętrzny monitor.
może i upchnę gdzieś wszystko w domu, garaż to żartem (to nie dom jednorodzinny tylko mieszkanie w bloku, garaż w innym miejscu).
Niby piszą, że dla "fotografa" laptop musi mieć matrycę MVA, PVA lub S-IPS, że dobre oświetlenie led, że .....itp. itd. jak to wygląda w praktyce. Proponujecie dokupić eizo 1931 i podłączać czasem z laptopem czy jest coś co może być alternatywą dla stacjonarnego sprzętu (nie mówię o super profesjonalnym sprzęcie - miałem wymienić mojego lcd samsunga na eizo 1931 czy coś podobnego ale będę raczej musiał poszukać laptopa....
A może lepiej dokupić planowany eizo + jakiś laptop i czasem pracować z monitorem (dużo miejsca nie zajmuje zawsze można go gdzieś schować)
ja tak pracuje i jest ok. laptop z wyjsciem hdmi i luz
na co zwracać uwagę
Proponuję zwrócić uwagę aby laptop miał wyjście DVI lub HDMI w celu podłączenia normalnego monitora, bo ekrany laptopowe to substytut.
PS. Najlepsze ekrany miały nie produkowane już IBM T42 bodajże i niektóre modele Dell Inspiron/Precision. Z obecnie oferowanych najlepsze są w Macbook Pro.
PS. Najlepsze ekrany miały nie produkowane już IBM T42 bodajże i niektóre modele Dell Inspiron/Precision. Z obecnie oferowanych najlepsze są w Macbook Pro.
Czyli jak IBM wkładał matryce S-IPS to w T42p była lepsza niż w T43p czy późniejszym T60p? Na ile dziś jest opłacalny zakup takiego laptopa (coś chyba Pan wspominał o zużywaniu się tych matryc, o ile pamiętam)? A jakie modele Dell'a miały też dobre matryce (chodzi też o tą samą co w IBM - bo widziałem aukcje z Dell'ami z rozdzielczością UXGA - to to samo co w Txxp?)? Są np. programy outlet, gdzie zakupuje się ze stron producenta, czyli jakby laptopy te są sprawdzone przed sprzedażą.
Czyli jak IBM wkładał matryce S-IPS to w T42p była lepsza niż w T43p czy późniejszym T60p?
Była seria z IPS, ale to historia, obecnie Lenowo montuje tylko TN. Zakup używanego notebooka to spore ryzyko. Jak wszystkiego zresztą, bo jakiś powód sprzedaży przecież jest.
A jakie modele Dell'a miały też dobre matryce Zdarzały się lepsze matryce w serii 1705. Później już nie. Niestety Dell montował losowo matryce różnych producentów, przy czym IPS'a można było poznać wyłącznie organoleptycznie bo nigdzie nie było nic wyspecyfikowane. "Zieleniał" po wyłączeniu ekranu.
Tak, to loteria, choć z oficjalnego programu outlet od paru osób co znam nie było zarzutów co do Dell'a i IBM'a. Sprzęty chodzą do dziś. Tak, wiem, że Lenovo zarzuciło dobre matryce. Bardziej chodziło mi z ciekawości o stwierdzenie, gdzie Pan napisał o tym, że w T42p były najlepsze (z tego co wiem w niektórych T43p i T60p też było Flexview, ale zrozumiałem to tak jakby już gorszej jakości niż w T42p). A z tym Dell'em to mnie Pan zaskoczył - zaiste dziwna polityka, by na "oślep" pakować takie rodzynki i ich specjalnie nie oznaczać.
Pan napisał o tym, że w T42p były najlepsze
Nie pamiętam dokładnie który to było model. Czornyj doskonale się w tym orientuje, proponuję go podpytać.
A z tym Dell'em to mnie Pan zaskoczył - zaiste dziwna polityka, by na "oślep" pakować takie rodzynki i ich specjalnie nie oznaczać.
Sądzę że działał mechanizm jak to w wielkich firmach. Ot, była do kupienia dostawa matryc. Jakich? A co to za różnica?
No to chyba najlepszym rozwiązaniem kupić teraz eizo 1931...trochę ,,popracować"....a jak będziemy całkiem robili przemeblowanie - przesiąść się na laptopa (eizo zostawić sobie jak będę bawił się zdjęciami). Co prawda laptopa muszę kupić takiego by nie pracując na tym eizo - coś zobaczyć w necie ;-)
Może i dobre będzie takie rozwiązanie. Praktyczne. Do netu będę z laptopem łaził, hehe do łóżka z laptopem... itp. a jak będę grzebał w fotkach....usiądę podłączę monitor i już.
Jeszcze tylko prośba o pomoc. Co do monitora będzie to Eizo (model jeszcze nie wiem, możliwe, że będzie to model używany - wszystko zależy od finansów) to pierwszy zakup. Laptopa kupię pewnie przed wakacjami i tu pytanie...
Na co zwracać uwagę. Rozumiem wyjście DVI, a karta? na co zwracać uwagę by jak najlepiej współgrało z tym monitorem. Przeznaczenie laptopa - to głównie internet i foto - lightroom 2.0 - więc nie musi to być najwyższa półka...planuje kupić coś praktycznego (wiem jaki jest rozwój technologii itp.). Na co zwracać uwagę, jakich laptopów szukać.
Zdecydowałem, że będzie LCD (eizo) + laptop.
Prośba tylko do Was - czym kierować się przy kupnie laptopa. (karta graf., wyjścia itp.)
Laptop będzie tylko do netu, pisania dok. itp + jak podłączę LCD do zdjęć (Lightroom). Innych wymagań nie mam;-)
Planuję przeznaczyć ok. 2000-2400zł
Karta w 2D właściwie nie ma znaczenia. Byleby miała DVI/HDMI i obsłużyła rozdzielczość Twojego monitora (tutaj nie powinno być problemu, ale nie zawadzi sprawdzić).
Co do laptopa się nie wypowiadam, bo nie jestem na bieżąco. Wiem tylko, że gdybym kupował sprzęt dla siebie, to na pewno z matową matrycą.
matowa matryca
na coś jeszcze warto zwrócić uwagę?
na coś jeszcze warto zwrócić uwagę?
Zwłaszcza, jak masz zamiar laptopa używać mobilnie, nawet tylko w obrębie mieszkania czy domu, w stylu trzymanie na kolanach, na łóżku itp. To zwróć uwagę, żeby szczeliny doprowadzające i odprowadzające powietrze do wentylatora były z boku obudowy. Szczeliny wentylacyjne umieszczone od spodu szybko zasysają kurz i wszelkiego rodzaju paprochy.
W ogóle jeśli laptop ma być często przenoszony, to strasznie wygodna jest stacja dokująca, nie każdy laptop ma możliwość podłączenia.
Jak dużo gadasz przez np Skype, do tego jeszcze z wizją, to może warto, żeby laptop miał wbudowany mikrofon i kamerę. Oczywiście można dokupić na USB, ale po co.
Dla wyczucia problemu wykonalem pomiar mozliwosci ekranu laptopa i niezbyt nowego monitora LCD z matryca TN. Wyniki sa nastepujace: laptop dell latitude d420 jest w stanie zrenderowac 51% gamutu zgodnego z sRGB, monitor iiyama e431s 89%. Wniosek jest taki, ze nawet przecietny monitor zachowuje siepod wzgledem wyswietlania kolorow zanczaco lepiej od calkiem sensownego laptopa. W kolejnym porownaniu Ezio FlexScan L788-i okazal sie zgodny z sRGB w 96%. Wartosci podane w % to obszar wspolny pomierzonego gamutu monitora oraz przestrzeni sRGB IEC61966-2.1
Pozdrawiam,