Zobacz pełną wersję : koszty obróbki zdjęć
witam,
...mam takie drobne pytanie dotyczące kosztów obróbki zdjęcia...
...czy ktos wie ile może kosztować przeprocesowanie zdjecia z raw'a do finalnej wersji przeznaczonej do przeniesienia na papier..?
jak to sie ma dla jednego zdjecia, a jak dla serii np 100 fotografii...??
pozdrawiam
m
....nikt nic na ten temat nie wie...?
pozdrawiam
m
każdy to robi sobie sam.
za analoga niektórzy zawodowcy na zachodzie oddawali negatywy do laboratorium (sugerując najwyżej swe życzenia) i odbierali gotowe powiększenia.
chodzi ci o to samo teraz, przy cyfrze?
samo wywołanie RAW do jpg czy tiff to chwila, wsadowo można robić całe serie. nie byłaby to więc droga usługa gdyby ktoś to świadczył (a nie słyszałem)
obróbka zdjęcia bardziej zaawansowana - jest robiona w studiach graficznych - np przed drukiem zdjęcia.
cena 50zł/godz. Nad zdjęciem można siedzieć i kilka godzin jak sie wymyśli cos bardziej skomplikowanego. Proste rzeczy zrobi sie w 2 minuty.
o to ci chodziło?
...dzieki Jacku za odpowiedz...
...mniej więcej o to mi chodzi... mam coraz wiecej materialu do obrobki i coraz mniej czasu... generalnie chodzi mi podstawowe zadania korekcyjne:
- levels/curves
- contrast
- crop/resize
- unsharp mask
- BW/sepia
oczywiscie dla kazdego foto osobno... boje sie, ze nie dam rady tego wszystkiego obrobic i bede to musial zlecac na zewnatrz...
pozdrawiam
m
...mniej więcej o to mi chodzi... mam coraz wiecej materialu do obrobki i coraz mniej czasu... Najprosciej wycenic to na podstawie Twoich zyskow z tego, ze nie bedziesz sie musial tym zajmowac. Oczywiscie nie calego zysku -- ale jakiejs czesci, jakiej mozesz sie pozbyc dla faktu, ze w tym czasie bedziesz sie mogl zajmowac czyms innym. Gdybys mial firme i np. kilkaset zdjec do obrobki dziennie, to najtaniej bylo by zatrudnic pracownika tylko do tej czynnosci, bo jako zlecenie zawsze wyjdzie drozej.
Co do wyceny obrobki -- ja osobiscie bym wolal jakies 4-5 zl za sztuke, ale na bank znajdziesz kogos, kto Ci to zrobi pewnie nawet za przyslowiowa zlotowke (albo nawet mniej -- chociaz takiemu to bym nie zlecal). ;)
stig,
cena 4 - 5 PLN za foto brzmi rozsadnie...
...dzieki za glos w tej sprawie...
pozdrawiam
m
cena 4 - 5 PLN za foto brzmi rozsadnie...
Oczywiscie mam na mysli ludzi, ktorzy to robia zawodowo, a nie takich co przy poziomach zastanawiac sie beda "o ile ten bialy trojkacik przesunac" albo obetna stopy przy kadrowaniu. ;)
ale takie wołanie raw też jest ciut subiektywne. Bo można to zrobić różnie i za każdym razem dobrze.
oddać kolor (itp) mozna różnie, to fotograf widział co robił i lepiej zapamiętał kolor sceny.
PS.
chętnie wywołam 500 rawów za te cenę :)
ale takie wołanie raw też jest ciut subiektywne. Bo można to zrobić różnie i za każdym razem dobrze. No i tu jest pewnego rodzaju szkopul. Oczywiscie nie mozna tej roboty dac "pierwszemu lepszemu" co to wie czym RAWa ugryzc. Fotograf powinien sie zgrac z operatorem co do kolorow (kontrastu, sposobow kadrowania, czy dodatkowego "uszlachetniania" zdjec), lub po prostu zaakceptowac jego decyzje. Widzialem troche obrobki spod palcow operatorow, ktorzy na fotografowaniu kompletnie sie nie znaja, jednak obrobke wykonuja perfekcyjnie. Powiem wiecej -- znam wielu fotografow, ktorzy robia dobre zdjecia, ale co tylko wciagna do Shopa to spier...la dokumentnie. :)
chętnie wywołam 500 rawów za te cenę :) Nooo... na 500 to bym sie tez pokusil. :)
Panowie, nie tak predko... poza tym kolejka jest... oooo a Pan tu nie stal =D...
a tak na powaznie to sprawa sprawa nie jest jeszcze na teraz... na razie jakos przewalam, ale jak sie zaczna zatory bede o Was pamietal, ze mi obiecaliscie gotowosc... =D... nie bedzie to moze od razu 500 rawow, ale od jakiejs stowki bedzie mozna zaczac...
pozdrawiam i dziekuje serdecznie
m
nooo jakby ktoś (vide misialo) nie miał zbyt dużo sił i ochoty, a miałby do przerobienia te 500 RAWów to sądzę, że za tą cenę dużo osób by sie pokusiło :) - w razie czego jestem chętny trochę nad tym posiedzieć (w czasie wolnym od spania jak to mówi mój profesor) ;)
pozdrówka
Erie