Zobacz pełną wersję : chciałbym obiektyw 50mm f/1,8
Chciałbym potrzymać obiektyw nikkor 50/1.8 AF D, w zamian mogę dać potrzymać nikkor 50/1.4 AF bez D, w Katowicach
Niedzwiedz
04-11-2006, 13:29
zalamiesz sie , to straszn atandeta przy 1,4 ;)
Dzięki za pocieszenie :)
Domyślam się, że jest lepszy, chciałem to jednak sam sprawdzić i potrzymać. A masz coś takiego? Wesoła, w której mieszkasz jest daleko Katowic? Bo obok Katowic też jest Wesoła... i jest tam kopalnia (jak to w Katowicach) która nazywała się Lenin...
Niedzwiedz
04-11-2006, 15:22
nie pod wawa wesola tzn juz dzielnica wawy !!1 kopalnia mowisz dlaczego zdjec nie ma ;)
budowa 50 1,8 ma podla optycznie bardzo fajna jednak sam zamienie 1,8 na 1,4
może i niezła myśl, pójdę zjadę do szybu i świat o mnie zapomni ;) a ja już do końca życia będę pstrykał ciemność... A poważnie, to tereny (po) przemysłowe nie ciągną mnie jakoś bardzo, może dlatego, że mam je od dzieciństwa, a może dlatego, że najlepiej, wg mnie prezentują się w jakimś zniekształceniu... szeroki kąt, filtry... a ja jakoś nie znajduję się w tym
Niedzwiedz
04-11-2006, 15:39
no nie trzeba zjezdzac napewno na zewnatrz jest duzo ciekawostek.... ech pojechal bym na taki plener !!! :) tak szerokie konty by sie przydaly
Niedzwiedz, ile razy jeszcze? KĄTY, a nie konty.
A jak już zrobiliście OT, to Wam powiem, że aż się dziwię, że u nas tych starych obiektów przemysłowych nie przerabia się na atrakcje turystyczne. Latem byłem w Danii, w starej kopalni wapienia zamkniętej kilkadziesiąt lat temu. Można oglądać to co na górze i to co pod ziemią. Za niewielką kasę można zobaczyć stare piece, stare maszyny i pospacerować starymi wyrobiskami (jakieś 2,5 km spacerku pod ziemią). Utrzymanie takiego czegoś praktycznie nic nie kosztuje, a turyści zostawiają sporo kasy i jest praca dla okolicznych mieszkańców. Niby same pozytywy, a u nas jakoś to nie idzie.
Valdek_Tychy
04-11-2006, 20:26
to Wam powiem, że aż się dziwię, że u nas tych starych obiektów przemysłowych nie przerabia się na atrakcje turystyczne
Tak się akurat sklada,że kopalnia Wesoła (dawniej Lenin) jest w dalszym ciągu czynna i raczej nie nadaje się na atrakcję turystyczną.
Valdek Tychy widzę, że masz coś takiego jak obiektyw, który mnie interesuje, czy jeśli nie znajdę go w Katowicach mógłbym kiedyś zjawić się w Tychach?
Jesli masz w perspektywie pstrykanie kopalnianej ciemnosci, to proponuje jednak zostac przy 50-tce wersji 1.4. Ale jesli ciagle Cie intryguje jej ciemniejsza siostra, to wpadaj do Sopotu, chetnie uzycze swojej do testow. Ba, moze nawet bysmy sie wymienili ;)
Profesjonalista
05-11-2006, 03:06
Ja Ci dam potrzymać mojego... obiektywa. Średnica 1.4
Ja Ci dam potrzymać mojego... obiektywa. Średnica 1.4
ciekawy masz ołówek, ale chyba forum pomyliłeś - to nie onet
Profesjonalista, jak przystało na profesjonalistę ma profesjonalne poczucie humoru. Można w nim odczuć dystans wobec rzeczywistości i artystyczne zagubienie w świecie smaku...
Valdek_Tychy
05-11-2006, 14:57
Valdek Tychy widzę, że masz coś takiego jak obiektyw, który mnie interesuje, czy jeśli nie znajdę go w Katowicach mógłbym kiedyś zjawić się w Tychach?
Nie widze problemu z tym,że ja mam 50mm bez D
ja mam 1.8 tyle ze bez D i jestem z Katowic
tyle ze plenerek sie rozmoczyl teraz :(
madburn - Fajnie :) No ale pewnie kiedyś przeschnie, a wtedy umówimy się na privie. OK?
a nie mozna np do mm podjechac. W czeladzi widzialem.
Chciałbym potrzymać obiektyw nikkor 50/1.8 AF D, w zamian mogę dać potrzymać nikkor 50/1.4 AF bez D, w Katowicach
Mam tego 50/1.8 AF D i chętnie go porównam z 1.4. Dopóki nie przeczytałem postu Niedźwiedzia to bardzo go sobie chwaliłem. Czy jest gdziekolwiek lepszy obiektyw za $100?
Niestety abyśmy porównali te nasze obiektywy będziesz musiał przyjechać tutaj do Northwest nad Pacyfik. Ja byłem w RP ostatniego lata więc teraz nie moja kolej...
Majster7
09-11-2006, 15:00
heh.... od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna stałki 50mm w wersji AF D i wciąz wahałem się, czy wybrać 1,8, czy dopłacić jeszcze dwa razy tyle i wziąść 1,4. Muszę jednak powiedzieć, że czytanie Waszych postów Panowie wcale nie ułatwia mi wyboru. O co tu chodzi?
Do dziś uważałem, że 1,4 to już szczyt marzeń. Czyż nie jest tak...?
zacząłem wątek i go porzuciłem, nieładnie, dlatego jeśli ktoś tu wróci to odpowiadam zwłaszcza Majstrowi.
Z tych obiektywów, które widziałem 50/1.4 jest dla mnie obiektywem wzorowym jeśli chodzi o jasność, porównywałem go z kilkoma obiektywami na jednej ustalonej przesłonie i 50 jest po prostu jaśniejsza, pewno to cecha stałoogniskowości ;) Robiłem też kilka zdjęć 50/1.8 w kiepskich ale poprawnych warunkach oświetleniowych i różnica raczej była promilowa. Z pewnością lepiej będzie zachowywał się AF w jaśniejszej wersji, bo wydaje się to regułą w Nikkorach (za coś trzeba płacić). Jeśli lubisz zdjęcia przy świetle zastanym, to raczej nie ma się nad czym zastanawiać, chyba, że faktycznie brak kasy. Moja opinia jest taka, że 1kzł za ten obiektyw są jak najlepiej ulokowanymi pieniędzmi. A to że w cyfrówce zmienia się w 75mm to jeden z większych plusów cyfrówek ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/12/f86d30ca51fb5d20-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
no nie trzeba zjezdzac napewno na zewnatrz jest duzo ciekawostek.... ech pojechal bym na taki plener !!! :) tak szerokie konty by sie przydaly
Co to jest kont??? Czy to nowy produkt Nikona??
heh.... od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna stałki 50mm w wersji AF D i wciąz wahałem się, czy wybrać 1,8, czy dopłacić jeszcze dwa razy tyle i wziąść 1,4. Muszę jednak powiedzieć, że czytanie Waszych postów Panowie wcale nie ułatwia mi wyboru. O co tu chodzi?
Do dziś uważałem, że 1,4 to już szczyt marzeń. Czyż nie jest tak...?
To proste. Ci którzy maja 1.8 mówią, że nie ma po co wydawać kasy :) Ci którzy maja 1.4 kasę już wydali, więc mówią, że warto :D Najlepiej jest popstrykać jednym i drugim, a następnie samemu ustalić kto ma rację. Moja opinia jest taka, że jako standard to bym chętnie kupił Sigmę 1.4 Ekwiwalent 45mm bardzo by mi pasował. Stałka 50mm, czyli 75mm po cropie jakoś IMHO do niczego nie pasuje. Wni to standard, ani do portretu. Wogóle nie odczuwam potrzeby posiadania 75mm. Jesli zanabędę kiedyś to 1.8 bo niedrogi i w sam raz do analoga.
Majster7
08-12-2006, 09:10
Dzięki za wypowiedzi w kwestii obiektywu. Zamówiłem juz 50mm 1.4 za wodą. Powiadacie jednak, że do portretu to nie bardzo? Zbyt małe zbliżenie? Zobaczę, potestuję, najwyżej odstąpię komuś w rozsądnej cenie :)
Moja opinia jest taka, że 1kzł za ten obiektyw są jak najlepiej ulokowanymi pieniędzmi. A to że w cyfrówce zmienia się w 75mm
wolalbym inwestowac w 85mm :)
a co do zamieniania ogniskowej - nie do konca - dalej masz perspektywe z 50mm - uwazaj przy zblizeniach twarzy hehe
wolalbym inwestowac w 85mm :)
a co do zamieniania ogniskowej - nie do konca - dalej masz perspektywe z 50mm - uwazaj przy zblizeniach twarzy hehe
zdjęcie zamieściłem, żeby zobrazować do jakiego typu zastosowań wydaje mi się ten obiektyw właściwy, żeby zrobić nim zbliżenie twarzy no to trzeba by chcieć jakiegoś efektu
a 85mm to oczywiście słuszna długość
a pisząc o zbliżeniach miałeś na myśli coś takiego.... ;) ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)