Zobacz pełną wersję : Kalibracja taniego monitora.
Posiadam tani monitor LCD Asus 19 cali w panoramie rozdz 1680x1050. Mam możliwość jego kalibracji za niewielkie pieniądze urządzeniem Spyder 2 Express. Jako, że nie mam dużego pojęcia a monitor nie jest typowo graficzny to zastanawiam się czy takie działanie będzie miało zadowalający efekt do amatorskiej obróbki?
Posiadam tani monitor LCD Asus 19 cali w panoramie rozdz 1680x1050. Mam możliwość jego kalibracji za niewielkie pieniądze urządzeniem Spyder 2 Express. Jako, że nie mam dużego pojęcia a monitor nie jest typowo graficzny to zastanawiam się czy takie działanie będzie miało zadowalający efekt do amatorskiej obróbki?Skalibrować możesz ... ale nadal nie będzie się to nadawało do obróbki (inne barwy na dole ekranu, inne na górze ... bo jak rozumiem to jest model na matrycy TN)
Tak, widać nierównomierne podświetlanie. Chodzi mi o amatorską edycję. Każdy zaleca kalibrację więc nie wiem co robić.
Paradoksalnie im monitor gorszy tym większą widać poprawę po kalibracji. Są jednak dwa problemy. Pierwszy to potężne skutki uboczne w postaci znacznego ograniczenia palety. Nie ma szans na delikatne przejścia tonalne szczególnie w szarościach. Drugi problem w Spyder, który robi z reguły więcej złego niż dobrego. A jeszcze wersja Express nie daje zupełnie możliwości regulacji ani kontroli monitora.
Zawsze warto kalibrować (profilować). Nawet jeśli monitor jest kiepski i obraz będzie miał jakieś ułomności. Nie wszystko idealnie się wyswietli, ale przynajmniej ogólny wygląd zdjęcia zbliży się do tego, co być powinno.
foto-oko
24-01-2010, 02:17
Kalibrowalem monitor w laptopie bodaj Asus F50. Zajelo mi to 3 dni. Zapisalem ustawienia na karcie graficznej. Efekt? Nie wyswietla sporo kolorow z roznych tablic testowych. Troche lepiej jest z tonalnoscia. Z bieli wyciskalem 7. poty aby poszarzyc tonalnosc, ale na niektorych zdjeciach jest efekt obrazu negatywowego gdy krzywa zbyt plasko lezala na pewnym odcinku.