PDA

Zobacz pełną wersję : Windows XP czy Windows 7

eleven
17-01-2010, 12:28
Może ktoś mi szybko doradzi. Mam złożony komputer i nie wiem czy zainstalować Windows XP Prosfesional, którego dotychczas używałem, czy Win 7. Z XP jestem jak najbardziej zadowolony, ale słyszałem, że PS 3 i Lightroom szybciej chodzą pod Win 7. Z drugiej strony nie lubię nowych wynalazków, jak i też nowych inwestycji. Mógłbym wejść w Win 7 jeżeli to rzeczywiście realnie przyspieszyło by system.

jackrabbit
17-01-2010, 12:37
powiem tak, mam pentium 1.8 i 1GB ramu, xp chodzi jak zloto

ojciec ma jakies core duo sruro super mega wypas, ma tam siodemke i viste, jedno i drugie chodzi tragicznie wolno (7 troche szybciej ale to raczej przez to ze mniej programow jest zainstalowanych), na dodatek 7 pozera calkiem sporo miejsca na dysku a i pewnie z kolejnymi aktualizacjami bedzie sie rozrastal :)

wszystko zalezy od konfiguracji Twojego sprzeta bo tak to mozna sobie gdybac

stig
17-01-2010, 12:43
Może ktoś mi szybko doradzi. Mam złożony komputer i nie wiem czy zainstalować Windows XP Prosfesional, którego dotychczas używałem, czy Win 7. Z XP jestem jak najbardziej zadowolony, ale słyszałem, że PS 3 i Lightroom szybciej chodzą pod Win 7. Z drugiej strony nie lubię nowych wynalazków, jak i też nowych inwestycji. Mógłbym wejść w Win 7 jeżeli to rzeczywiście realnie przyspieszyło by system.Co do CS3 -- to pierwsze slysze, zeby szybciej dzialal. Jesli nie brac pod uwage po prostu nowego, szybszego komputera, to roznica w predkosci dzialania (jesli w ogole takowa bedzie), jest w zaden sposob nie do zauwazenia bez pomiarow stoperem, i to jeszcze przy bardzo dlugich operacjach. Roznice odczujesz co najwyzej przy przesiadce z CS3 na 64-bitowego CS4 -- no, ale to kosztuje, i pociaga za soba pewne problemy (np. niedzialajace pluginy, ktorych producenci sie nie dostosowali). W kazdym badz razie na testowej akcji (wszystko generalnie dzieje sie w pamieci) CS4 64-bit, uwija sie w polowie tego czasu, ktorego potrzebuje CS3.
Osobiscie przesiadlem sie z XP na 7 -- ale tylko dla 64-bitow i lepszych mozliwosci wykorzystania pamieci operacyjnej. Jesli w nowym kompie nie masz ponad 4 GB RAM, ani nie chcesz wydawac pieniedzy na nowego Shopa, to przesiadka nie ma wiekszego sensu (wydasz pieniadze na system, dzieki ktoremu wlasciwie nic nie zyskasz).

akustyk
17-01-2010, 12:59
mnie 7 dziala duzo szybciej niz jakikolwiek i kiedykolwiek XP.
trzeba tylko sensownie podejsc do bibliotek (mam na mysli Biblioteki zdjec, wideo, dokumentow, ...)
i nie wrzucac do nich wszystkiego jak leci, bo indeksowanie pograzy wydajnosc.

na podstawowych operacjach systemowych typu otwieranie i przegladanie katalogow 7 jest znacznie
szybszy. rowniez uruchamianie programow mu duzo lepiej idzie. poza tym, nie ma tendencji
"spirytualistycznych" XP, tzn. okazjonalnego wdupiemania uzytkownika i zamyslania sie nad tym,
czy cokolwiek zrobic czy nie. 7 reaguje natychmiast

stig
17-01-2010, 13:06
na podstawowych operacjach systemowych typu otwieranie i przegladanie katalogow 7 jest znacznie szybszy. rowniez uruchamianie programow mu duzo lepiej idzie. poza tym, nie ma tendencji
"spirytualistycznych" XP, tzn. okazjonalnego wdupiemania uzytkownika i zamyslania sie nad tym,
czy cokolwiek zrobic czy nie. 7 reaguje natychmiastPorownujesz zasyfiona instalkami 7mke, odpalana na tym samym komputerze co XP? Czy moze jednak w miare swierze 7 na nowej maszynie z duza iloscia pamieci, to zapaskudzonego XP na starym kompie? ;)

ska
17-01-2010, 13:30
eleven poczekaj tylko wyciągne magiczną kule i sprawdze jaki masz komputer, przydało by się troche więcej informacji :) co do porównania c2d i pentiuma to troche nie na miejscu bo XP a win7 to lekka przepaść a sam system zjada ok 15 Gb na dysku :) ja osobiście przesiadłem się właśnie z XP na win7 x64 i powrotu raczej nie widze

carac
17-01-2010, 13:40
wg. mnie wszystko zależy, jak "nowym" sprzętem się posługujesz. Mam notebooka lenovo T61. Nie powiem, aby XP na nim działał źle. Po zainstalowaniu win7 odczuwam jednak lepszy komfort pracy :) pozdr.

eleven
17-01-2010, 15:07
Jeżeli Windows 7 to jedynie trochę podrasowana Vista, to mam pewne obawy, bo wielu psioczyło na vistę, że zamulacz itd - wychodzę z założenia, że lepiej zostać przy starym sprawdzonym XP niż experymentować.
Poza tym komp tylko do przerabiania zdjęć, żaden śmietnik na wszytko.

Skrzynia stoi pusta i się kurzy, w środku jest:

procesor Procesor Intel Core i3-530 2.93GHz, LGA1156
dysk twardy Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 [HD502HJ]
pamięć RAM A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Extreme Edition
karta graficzna Gainward GeForce 9600GT Green 512MB DDRIII /256bit/ HDTV DVI
płyta głowna Gigabyte P55M-UD2 /intel P55, Dual DDR3-2000, GLan, mATX/
zasilacz Chieftec 450W [GPS-450AA-101A]

korsarz
17-01-2010, 15:57
Windows 7, 64bit, pod każdym względem. Nawet 32 jest wydajniejsza od XP

maciej007
19-01-2010, 19:06
Jak się spisuje na W7 NX2 z/bez pluginami np NIK Software Color Efex ?

stig
19-01-2010, 19:08
Jak się spisuje na W7 NX2 z/bez pluginami np NIK Software Color Efex ?Nie uzywam zadnych pluginow do NXa, wiec bez nich sprawuje sie tak samo jak w XP. :)

Krychaj
19-01-2010, 19:37
Windows 7 jest o wiele szybszy od XP i stabilniejszy. Powiem tak jak spróbujesz 7 nie wrócisz do XP.

stecarlos
19-01-2010, 19:53
Bądźmy szczerzy, że W7 jest tak naprawdę Service Packiem do Visty, tylko gigantycznym i zmieniającym połowę systemu.Od czasu wyjścia BETY W7 używam na Dellu gx280 i nie mam powodów do narzekań, wraz z poprawkami system stał się stabilny i niezawodny. Nie pchał bym się w XP, ponieważ Microsoft wycofuje się z supportu. Na głównym PC korzystam z XP, ale pewnie jeszcze w tym roku nadejdzie czas na nabycie W7. Przypominam, że z Win XP wręcz nie dało się korzystać przed Sp1. Inwestuj W W7. MZ i nie tylko działa szybciej.

maciej007
19-01-2010, 20:38
Dzięki stig jak z plugami będzie problem to przeboleje , nawet nie pamietam kiedy zastosowałem , mam to byłem ciekaw.
stecarlos nie pcham się w XP (bo na nim pracuje) ,raczej zastanawiam się czy przejść na W7.

stig
19-01-2010, 20:45
stecarlos nie pcham się w XP (bo na nim pracuje) ,raczej zastanawiam się czy przejść na W7.Jesli chcesz sie pozbyc ponad 1 GB RAMu dla samego tylko uruchomienia systemu, po to tylko, zeby foldery otwieraly Ci sie w 0,1 zamiast 0,25 sekundy, i dla takich celow mozesz wydac ladnych kilka stowek, to jak najbardziej -- polecam przesiadke. :)

Articool
19-01-2010, 20:59
Ja się przesiadłem na Siódemkę i jestem zadowolony. Oprócz zmienionego Image jest trochę ułatwiających i przyspieszających pracę funkcji. Osobiście nie wróciłbym już do XP, choć to bardzo dobry system. Druga sprawa to 64bity których nie miałem w XP.

MikeS
19-01-2010, 21:00
eleven, pierwsze co, to zainstaluj sobie 64-bitową wersję systemu. Przynajmniej wykorzystasz te 4GB RAMu.
Druga sprawa to szybkość - wygląda to tak że Xp chodzi najszybciej spośród tych trzech wymienionych, następnie jest 7 a na końcu porażka Microsoftu - Vista.
Ja przeinstalowałem na laptopie Vistę x86 na Win 7 x64 i natychmiast zauważyłem różnicę w prędkości działania. System mam już kilka miesięcy i nawet po instalacji wielu programów odczuwam taki sam komfort pracy jak bezpośrednio po formacie.
Na PC zainstalowałem 7-kę 2 dni temu, lecz ku mojemu zdziwieniu nie widzę większej różnicy. W każdym razie system mogę polecić bo nie jest to vista po tuningu. Siódemka jest o wiele lepiej dopracowana i daje większe możliwości.

stig
19-01-2010, 21:06
Panowie -- tak szczerze prosze -- napiszcie cos na temat tych "nowych mozliwosci" i funkcji "przyspieszajacych prace"... Ale tych istotnych, a nie wyczytanych gdzies z "whats new?". Pytam, bo ja chyba idiota jestem, i jakos nic sensownego nie widze w 7mce, co mogloby przyspieszyc mi prace. Nadal do zarzadzania plikami uzywam Total Commandera, plyty nadal wypalam za pomoca CDBurner, muzyki slucham via WMP (12 a jakze, ale w stosunku do starszej wersji z XP nie widze zadnych niesamowitych zmian). Co takiego przyspiesza Wam prace, i daje wieksze mozliwosci? Mam na mysli oczywiscie realne "polepszacze", a nie naciagane bzdury typu "rozpoznawanie pisma odrecznego" meczonego na tablecie. ;)

akustyk
19-01-2010, 21:10
Porownujesz zasyfiona instalkami 7mke, odpalana na tym samym komputerze co XP? Czy moze jednak w miare swierze 7 na nowej maszynie z duza iloscia pamieci, to zapaskudzonego XP na starym kompie? ;)
dwie instalacje 7 na wlasnym komputerze do jakiegokolwiek XP kiedykolwiek na jakiejkolwiek maszynie widzialem, rowniez w stanie dziewiczym.
rowniez na tym samym komputerze, na ktorym obecnie 7 dziala

realne zalety 7:
1. wygodniejszy, ciut szybciej dzialajacy interfejs uzytkownika
2. sensownie zaimplementowany prefetch, ktory mocno przyspiesza odczyt najczesciej uzywanych danych z dysku. ogromna roznica w praktyce
3. mala rzecz a cieszy: podglad exif-a na pasku stanu Eksploratora. rowniez przez Wlasciwosci po kliknieciu PPM

realne roznice w dzialaniu na moim kompie widac np. przy otwarciu katalogu ze zdjeciami i generowaniu miniatur, czy tez chocby na czasie
uruchamiania Lightrooma

stig
19-01-2010, 21:16
dwie instalacje 7 na wlasnym komputerze do jakiegokolwiek XP kiedykolwiek na jakiejkolwiek maszynie widzialem, rowniez w stanie dziewiczym.
rowniez na tym samym komputerze, na ktorym obecnie 7 dzialaJakos mi to zalatuje placebo... Uzywalem XP na Athlone 1 GHz z 768 MB RAM, pozniej na C2D 1,86 GHz, i jakos nie widzialem roznicy w dzialaniu miedzy 7mka zainstalowana obecnie na nowym kompie. XP nigdy nad niczym nie myslal, a okienka otwieraly sie w takim samym tempie, jak obecnie na 7mce. Tyle, ze XP zdecydowanie mniej ramu wciagal przy rozruchu. :)

stig
19-01-2010, 21:25
realne zalety 7:
1. wygodniejszy, ciut szybciej dzialajacy interfejs uzytkownikaO ile ktos pracuje przy pomocy interface'u systemu. :) Pracuje sie generalnie przy pomocy programow, wiec co to ma do rzeczy? Poza tym -- to "ciut szybciej" faktycznie moze znacznie przyspieszyc prace. :mrgreen: Jesu -- przeciez reakcje czlowieka, chwila zastanowienia, wyszukanie wzrokiem pliku -- trwa dluzej niz otwarcie katalogow, nie mowiac juz o roznicy miedzy ta operacja na XP a w Win 7 (jesli w ogole takowa istnieje). :)

2. sensownie zaimplementowany prefetch, ktory mocno przyspiesza odczyt najczesciej uzywanych danych z dysku. ogromna roznica w praktycePotrafisz te roznice okreslic w postaci konkretnych wynikow czasowych, i przemnozyc razy ilosc operacji wykonywanych w ciagu dnia, dla ktorych ma to znaczenie, i podac koncowy wynik tego "przyspieszenia"? :) Pytam, bo cos mi mocno mowi, ze rozmawiamy tu o *******ach, ktorych suma oscyluje w okolicy kilku sekund przy calodziennej pracy.

3. mala rzecz a cieszy: podglad exif-a na pasku stanu Eksploratora. rowniez przez Wlasciwosci po kliknieciu PPMIle razy dziennie sprawdzasz EXIF zdjec? Nie moge zrozumiec, za na moje pytanie o faktyczne usprawnienia i przyspieszacze pracy, podajesz cos takiego jako jeden z 3 argumentow. :)

akustyk
19-01-2010, 21:27
Jakos mi to zalatuje placebo... Uzywalem XP na Athlone 1 GHz z 768 MB RAM, pozniej na C2D 1,86 GHz, i jakos nie widzialem roznicy w dzialaniu miedzy 7mka zainstalowana obecnie na nowym kompie. XP nigdy nad niczym nie myslal, a okienka otwieraly sie w takim samym tempie, jak obecnie na 7mce. Tyle, ze XP zdecydowanie mniej ramu wciagal przy rozruchu. :)
no to widac 7 potrafi wykorzystac mocniejszy procek i wiecej ilosci RAM. chociaz najwieksza roznice, percepcyjnie,
widac na operacjach siegania do dysku. oprocz tego ze szybciej, to tez mniej rzezbienia jest - mam wyciszona bude, to to wyraznie slychac (bylo, w XP)
poza tym, to trudno oczekiwac, zeby sie wiele zmienilo, skoro tak czy siak waskim gardlem jest I/O komponentow PC.

Potrafisz te roznice okreslic w postaci konkretnych wynikow czasowych, i przemnozyc razy ilosc operacji wykonywanych w ciagu dnia, dla ktorych ma to znaczenie, i podac koncowy wynik tego "przyspieszenia"? :) Pytam, bo cos mi mocno mowi, ze rozmawiamy tu o *******ach, ktorych suma oscyluje w okolicy kilku sekund przy calodziennej pracy.

ale na czym polega twoj problem? mialem XP, mam 7, widze na regularnej pracy w systemie duzo zwinniejsze dzialanie 7.
otwieranie katalogow, miniatury, itd. itp. to wszystko po prostu zwieksza przyjemnosc pracy z systemem.
oprocz tego, ze realnie ja tez przyspiesza, bo 7 nigdy mi sie jeszcze nie zaczal modlic nad tym co zrobic po kliknieciu myszka.
gdzie XP-kowi, owszem, zdarzaja sie kilkusekundowe przestoje.

nie rozumiem twojego problemu? nie chcesz miec 7 to nie kupuj. majac XP tez bym nie wydawal na upgrade.
natomiast na goly komputer bezdyskusyjnie zaden XP tylko 7, bo jest duzo szybszy. nt. Visty sie nie wypowiadam, bo nie mialem do czynienia

natomiast postawiles sobie usilnie za cel udowodnienie (chyba sobie, bo mnie nie), jaki to 7 jest do niczego niepotrzebny i bez sensu.
gdzie w przypadku znanych mi instalacji jest dokladnie odwrotnie.

Ile razy dziennie sprawdzasz EXIF zdjec? Nie moge zrozumiec, za na moje pytanie o faktyczne usprawnienia i przyspieszacze pracy, podajesz cos takiego jako jeden z 3 argumentow. :)
przyklad to nie to samo co argument.

maciej007
19-01-2010, 21:27
Jesli chcesz sie pozbyc ponad 1 GB RAMu dla samego tylko uruchomienia systemu, po to tylko, zeby foldery otwieraly Ci sie w 0,1 zamiast 0,25 sekundy, i dla takich celow mozesz wydac ladnych kilka stowek, to jak najbardziej -- polecam przesiadke. :)

No to rewelacja :) masę czasu można zaoszczędzić ,tyle czasu na focenie zostanie :)
Znaczy marketing i duperele wyskakujące gadżety i wodotryski.
Odpuszczam i kilka stówek na bachusa wydam.

Badol
19-01-2010, 22:12
To ja na samym początku poproszę konfigurację tego koma :) Ja ostatnio złożyłem całkiem fajną maszynę ale dalej działam na XP.
dlaczego? Z kilku powodów. 1) nigdy nie miałem z tym systemem problemów. 2) jak ze wszystkimi Windami trzeba poczekać na jakiś SP1 albo 2 i wtedy będzie ok ;) 3) nie wiem dokładnie jak działają pluginy, których czasem używam. 4) podobno 7ka jest słabiej zabezpieczona (o dziwo) od XP dlatego jak w pkt.2 czekam aż ukaże się SP i wtedy pomyślę poważnie o zmianie.

jackrabbit
19-01-2010, 22:24
nie rozumiem twojego problemu? nie chcesz miec 7 to nie kupuj. majac XP tez bym nie wydawal na upgrade

no ale wlasnie zalozyciel tematu chce zrobic upgrade i o to pyta :)

MikeS
19-01-2010, 22:41
Nie wiem jak z zabezpieczeniami ale nie sądzę aby w najnowszej propozycji M$ były słabsze zabezpieczenia niż nawet w nie przedostatniej lecz przed przed ostatniej wersji.
Ogólnie twierdzenie że na 7-kę przechodzą ludzie którzy mają za dużo pieniędzy i chcą zaoszczędzić 0,1s jest trochę... ekhm. Za czasów świetności XP'ka najlepiej sprzedawały się chyba pamięci 1GB - oferowały najlepszą cenę do jakości, tudzież ilości. Dziś najbardziej optymalnym zakupem jest powiedzmy 2x2GB. Chodzi o to że oprogramowanie idzie w parze ze sprzętem. Wiadomo że na dzisiejszym sprzęcie, starsze programy będą chodziły szybko a na starym sprzęcie nowe programy powoli. Chcecie oszczędzać więcej niż 0,25s na XP? Zainstalujcie Win 95...
Jeśli chodzi o usprawnienia 7-ki to jest nim w największym stopniu algorytm dzięki któremu system śmiga. Gdyby zastosować ten sam algorytm w XP to byłby to pewnie demon prędkości. Nie porównujcie więc proszę starego do nowego tylko wybierzcie taki system który odpowiada waszym wymaganiom sprzętowym. Wiadomo że nie instaluje się np gry z dużymi wymaganiami na kompie o małej wydajności.

carantoni
19-01-2010, 23:03
A powiedzcie mi jak wygląda współpraca pluginów do PS: Color Efex Pro, Alien Skin Bokeh, Portrait Professional i innych które znacie?
Mówię o wersji PS 64bit i Windows 7 64 bit.
Pytam się bo kiedyś tj po przesiadce z XP na Vistę 64 niemile się rozczarowałem podczas nieudanej próby odpalenia programu do katalogowania Iview Media Pro.

Tylko proszę nie piszcie że nie warto przejść z visty na 7 bo po pierwsze będzie to naukowo potwierdzone jako niedorzeczność a po drugie moja kart ATI z vistą w ogóle nie współpracuje i wywala mi wciąż bluscreeny przy większym wysiłku.
Proszę więc o konkretną odpowiedź.

stig
19-01-2010, 23:18
ale na czym polega twoj problem? mialem XP, mam 7, widze na regularnej pracy w systemie duzo zwinniejsze dzialanie 7. otwieranie katalogow, miniatury, itd. itp. to wszystko po prostu zwieksza przyjemnosc pracy z systemem.Otwieranie katalogow, to raczej nie jest praca... :)

oprocz tego, ze realnie ja tez przyspiesza, bo 7 nigdy mi sie jeszcze nie zaczal modlic nad tym co zrobic po kliknieciu myszka. gdzie XP-kowi, owszem, zdarzaja sie kilkusekundowe przestoje.Ale to tylko swiadczy o tym, ze miales albo zapaskudzonego XPka, albo kichowaty sprzet w komputerze. Pierwsze w ogole slysze, zeby XPk zamyslal sie nad czyms na kilka sekund. :D

nie rozumiem twojego problemu? nie chcesz miec 7 to nie kupuj. majac XP tez bym nie wydawal na upgrade.No i o to wlasnie chodzi w tym watku. :) Skoro ktos ma komputer z 4 GB RAM, i uzywa starszych aplikacji, i ma XP, to na jakiego konia ma kupowac 7ke? Zeby mu sie foldery szybciej otwieraly? :D

natomiast postawiles sobie usilnie za cel udowodnienie (chyba sobie, bo mnie nie), jaki to 7 jest do niczego niepotrzebny i bez sensu.Zle zrozumiales. Postawilem sobie za cel to, zeby pytajacy poznal konkretne argumenty, ktore pozwola mu podjac decyzje -- zostac przy XP czy przejsc na 7mke. Nie ma sensu czarowanie na temat Windows 7 bez konkretow (ktorymi nie sa ani "szybsze" otwieranie sie folderow, ani podlgad EXIFa). Sam pracuje na 7mce ale tez pracowalem pod XP. Myslisz, ze chce komus zrobic na zlosc, odwodzac go od przesiadki na nowszy system? Nie... Chce mu zaoszczedzic niepotrzebnych wydatkow i ewentualnych problemow, oraz rozczarowania. Windows 7 -- owszem -- jesli ma sie ponad 4 GB RAMu (najlepiej 8 ), wydajne dyski, wydajny procek, wiedze na temat konfiguracji Windows, oraz potrzeba przesiadki na najnowsze wersje oprogramowania -- glownie pod katem 64 bit. Jesli nie zmienia sie oprogramowania, ktore sprawnie dziala pod XP -- zmiana systemu tylko dlatego, ze sie pojawil, jest kompletnie pozbawiona sensu.

stig
19-01-2010, 23:22
A powiedzcie mi jak wygląda współpraca pluginów do PS: Color Efex Pro, Alien Skin Bokeh, Portrait Professional i innych które znacie? Mówię o wersji PS 64bit i Windows 7 64 bit.Pod Shopa x64 musisz miec niestety pluginy takze w takowych wersjach.

carantoni
19-01-2010, 23:34
A gdybym na Win 7 64 zainstalował PS 32 bity z takowymi pluginami, pójdzie to?

stig
19-01-2010, 23:37
A gdybym na Win 7 64 zainstalował PS 32 bity z takowymi pluginami, pójdzie to?Tak.