Zobacz pełną wersję : Lampy studyjne 300-600Ws - niższa półka - co wybrać
mastercheat
17-01-2010, 12:07
Witam, właśnie robię przegląd tego co można kupić w zakresie 300-600Ws, z niższej półki i mam tak:
528 CY300K
549 Fighter F300
579 Quantum R+300
599 Digital Pioneer DP300
628 CY400K
629 Fighter F400
690 Fotoking LD300
695 PowerLux VC300
699 Fighter F600
728 CY500K
749 Digital Pioneer DP400
795 PowerLux VC400
828 CY600K
849 Quantuum T300
859 Digital Pioneer DP500
889 Quantum R+600
949 PowerLux VC500
969 MSN 500
990 Fotoking LD600
990 Digital Pioneer DP600
1049 PowerLux VC600
1069 MSN 600
1079 Quantum T600
Tak orientacyjne to jest mam nadzieję że się nie machnąłem. Może się komuś też się przyda.
Czy ktoś z was miał styczność z którymś z tych sprzętów? Proszę o opinie.
A może coś interesującego przegapiłem?
Generalnie chcę sobie zbudować nieduże studio.
Plan jest taki że 2xcoś z zakresu 300-600Ws + 1x200Ws do tego moja lampka systemowa czyli 580EXII, 2x softbox ok 60-80x90-120, 1xparasol 90cm biały, może jeszcze drugi srebrny, 3x statyw, żuraw, tła 4 z zestawem przenośnym do zawieszania (statywy/poprzeczka), sterowanie radiowe, blenda 5w1 110cm (już mam).
BlackRoger
17-01-2010, 12:13
Napisz może jeszcze jak duże to będzie studio - może się okazać że 600Ws będzie w tym momencie zbyt mocnym światłem i zacznie Ci brakować dołu.
mastercheat
17-01-2010, 12:30
Na razie niestety nieduże (warunki domowe) pomieszczenie ok 4,5x4,5 m. Niestety niskie, bo tylko 2,5m.
Sprzęt chciałbym aby był w miarę mobilny. Żeby dało się go łatwo zwinąć i gdzieś z nim jechać. Bo teoretycznie czasem będę mógł skorzystać z innego pomieszczenia ok 5x6m 3 m wysokości.
ps. jak to jest z lampami "mobilnymi". Czy by wziąć lampę na dwór tam gdzie nie ma prądu to musi być jakaś specjalna lampa, czy tez wystarczy jakieś dodatkowe urządzenie i można do niego dołączyć każdą lampę ?
ps. jak to jest z lampami "mobilnymi". Czy by wziąć lampę na dwór tam gdzie nie ma prądu to musi być jakaś specjalna lampa, czy tez wystarczy jakieś dodatkowe urządzenie i można do niego dołączyć każdą lampę ?Oba te rozwiązania są stosowane. "specjalna lampa" to nieco tańsze rozwiązanie - najtańszy jest quantuum dual power 300 WS (nie widzę na twojej liście). Druga z opcji, specjalne zasilacze, są znacząco droższe, kosztują kilka tysięcy.
To czy będziesz robił zdjęcia w terenie, bez możliwości podpięcia ich do 230V, to podstawowa rzecz przy decyzji o zakupach sprzętu. Znacząco podraża zakupy, bardzo ogranicza wybór, więc jeśli się to chce robić bardzo sporadycznie, to może ... nie warto sie w to pakować?
joker333
17-01-2010, 13:13
jeśli mobilne ma oznaczać akceptowalne dla przecietnego uzytkownika rozmiary to trzeba specjalne lampy z dedykowanym zasilaniem np takie http://www.allegro.pl/item885569822_lampa_studyjna_quantuum_dual_power_r _300_z_akumul.html (to najtańsze rozwiązanie bodajże)
edit :
jeszcze to : http://www.allegro.pl/item883244376_powermate_2x300ws_w_teren_i_do_studi a.html
Dodaj jeszcze Quantuum PT-200/PT-300 (chyba najtaniej) i nowe Powerlux xxx R - z możliwością zdalnego sterowania.
Nie analizowałem całości, ale np. CYxxxK można dostać taniej.
Na Twoje pomieszczenie 600Ws może być trochę dużo, zwłaszcza, gdy nie będzie dużego zakresu regulacji (np. CYxxK 1/8, DPxxx 1/16).
mastercheat
17-01-2010, 14:03
jeśli mobilne ma oznaczać akceptowalne dla przecietnego uzytkownika rozmiary to trzeba specjalne lampy z dedykowanym zasilaniem np takie http://www.allegro.pl/item885569822_lampa_studyjna_quantuum_dual_power_r _300_z_akumul.html (to najtańsze rozwiązanie bodajże)
edit :
jeszcze to : http://www.allegro.pl/item883244376_powermate_2x300ws_w_teren_i_do_studi a.html
Quantum dual power R 300 trochę to już drogo wychodzi.
Ten zestaw powermate wydaje się być akceptowalny cenowo. Tylko jak się mają lampy z tego zestawu czyli CY300JZL do normalnych CY300K ?
Dodaj jeszcze Quantuum PT-200/PT-300 (chyba najtaniej) i nowe Powerlux xxx R - z możliwością zdalnego sterowania.
Nie analizowałem całości, ale np. CYxxxK można dostać taniej.
Na Twoje pomieszczenie 600Ws może być trochę dużo, zwłaszcza, gdy nie będzie dużego zakresu regulacji (np. CYxxK 1/8, DPxxx 1/16).
osobiście podpisuję się pod tym. pt-200/pt-300 jak na początek w sam raz. również zaczynam zabawę z studyjnym oświetleniem, posiadam pt-200. cena niewysoka a jakość wykonania przednia.
mastercheat
17-01-2010, 21:19
Pt mają jak dla mnie za małe możliwości sterowania siłą światła. Chcę mieć płynne 1-1/32.
i tym samym pozostaje mi wybór pomiędzy:
779 Quantuum S 400 Ws
795 PowerLux VC400
jako 2 podstawowe. a dalsze części zestawu będą uzależnione o od tego wyboru, bo chcę miec w miarę kompatybilny zestaw.
W obu przypadkach po podsumowaniu zestawu wychodzi mi ok 3900 zł. do tego co pisałem wcześniej dochodzi doliczyłem jeszcze softa oktogonalnego.
no i dorzucam do tego listę uzupełnioną o kilka Quantuum-ów:
499 Quantuum PT-300
528 CY300K
549 Fighter F300
579 Quantum R+300
599 Digital Pioneer DP300
628 CY400K
629 Fighter F400
690 Fotoking LD300
695 PowerLux VC300
699 Fighter F600
719 Quantuum R+300 Digital
728 CY500K
749 Digital Pioneer DP400
779 Quantuum S 400 Ws
795 PowerLux VC400
828 CY600K
849 Quantuum T300
859 Digital Pioneer DP500
889 Quantum R+600
949 PowerLux VC500
969 MSN 500
990 Fotoking LD600
990 Digital Pioneer DP600
999 Quantuum R+600 Digital
1049 PowerLux VC600
1069 MSN 600
1079 Quantum T600
quantuumy PT mają płyną regulację 1/1 - 1/32, maknamentem/zaletą (dla mnie zaletą) jest brak pokrętła i zastąpienie go wyświetlaczel wraz z przyciskami membranowymi.
mastercheat
17-01-2010, 23:21
no faktycznie, źle sprawdziłem.
ciekawe skąd wynika taka różnica w cenie:
499 Quantuum PT-300
579 Quantum R+300
na dodatek w tej droższe nie ma nawet wyświetlacza...
Lampy PT są malutkie, stworzone z myślą o amatorach jak sam producent pisze, R+300 bardziej zaawansowane, większe co więcej nie wiem bo ich osobiście nie macałem :)
na dodatek w tej droższe nie ma nawet wyświetlacza...
... ale jest pokrętło dzięki któremu pracuje się z tą lampą bardzo wygodnie.
Z mojego doświadczenia wynika że jest to niezawodna lampa dająca stabilny i powtarzalny błysk.
Pozdrawiam
Łukasz Szeląg
mastercheat
18-01-2010, 00:04
I chyba właśnie ze względu na pokrętło, oraz na dodatkowy bajer wyzwalanie na 1 2 i 3 błysk, zdecyduje się jednak na Powerlux.
A może ktoś już myślał, czy nie było by fajnie w plener zamiast jakichś urządzeń za kilka tyś, zabrać akumulator od samochodu i porządną przetwornicę. Np. :
http://sklep.avt.pl/p/pl/47887/przetwornica+akumul-+1000w+12v230v++5927.html
:)
Zasilanie w plenerze - kilka słów na ten temat:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86059
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=126614
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92890
I chyba właśnie ze względu na pokrętło, oraz na dodatkowy bajer wyzwalanie na 1 2 i 3 błysk, zdecyduje się jednak na Powerlux.
a do czego ten bajer ma służyć? chcesz pracowac w TTLu z lampami studyjnymi?
A może ktoś już myślał, czy nie było by fajnie w plener zamiast jakichś urządzeń za kilka tyś, zabrać akumulator od samochodu i porządną przetwornicę. Np. :
http://sklep.avt.pl/p/pl/47887/przetwornica+akumul-+1000w+12v230v++5927.html
:)myślał i nic to nie dało.
mastercheat
18-01-2010, 10:11
Dzięki na konkrety (linki)
Widzę teraz, że nie ma co kombinować z przetwornicą.
Co do "dodatkowy bajer wyzwalanie na 1 2 i 3 błysk" to jak napisałem jest to bajer :) nie będę teraz szczególnie szukał kiedy może się to przydać. Ale z drugiej chyba lepiej jak jest, bo może akurat kiedyś będzie potrzebne.
Głównie chodzi mi o gałę (lubię gały :) jak do autka kupowałem radio to też z gałą :) ) . Dziwię się trochę, że Quantuum, wypuszczając nowy model lampy, bo wygląda na to że S 400 Ws jest jakby rozwinięciem R+300, zrezygnował z głay do regulacji mocy :(
Dodatkowo jakieś mam takie wrażenie że Powerlux ma jakby więcej dedykowanych akcesoriów. Ale to pewnie nie ma takiego wielkiego znaczenia, jeżeli mamy już do dyspozycji mocowanie Bownes.
Quantuum:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.quantuum.pl/images/prods/seriaS_panel.jpg)
PowerLux
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img100.imageshack.us/img100/2585/70945866ru3.jpg)
S 400 od dłuższego czasu nie mają na magazynie, nie wiadomo, czy jeszcze się pojawią, wykreśliłbym ją z listy.
W łapach miałem dwie, Quantuum R+600 dual-power i Powerlux VC 400 r (wersja z opcją pilota) - jak świecą, dokładnie Ci nie powiem, ale organoleptycznie jakość wykonania jest bardzo podobna, może z lekką przewagą Quantuum'a, pokrętło mocy w Powerluxie jest zbyt lekko osadzone i łatwo jest odchylać je na boki (krótko pisząc chwieje się, chociaż cholera go wie, może to wada konkretnego egzemplarza).
Poza tym i może trochę wyższą ceną, Powerlux ma przewagę nad Quantuum'em - bardziej wysunięty do przodu palnik lampy, możliwość regulacji osadzenia lampy na statywie w przód-tył (regulacja balansu lampy z softboxem).
Zupełnie poza użytkowe cechy - widać, że producent Powerluxa poważniej podchodzi do klientów, lampa jest solidnie zapakowana w styropianowe opakowanie, następnie w miarę solidnie wyglądające, estetyczne kartonowe pudło z plastykową rączką. Wydrukowana jest normalna instrukcja obsługi (co prawda w wersji angielskiej ale jednak jest). Quantuum'a dostałem zapakowanego w składane styropianowe opakowanie wrzucone w szary karton z napisem Quantuum. Za instrukcję robiła kartka w formacie A4 wyglądająca jak kserokopia.
Niestety najważniejszego, czyli jak świecą, nie napiszę Ci, za krótko się nimi bawiłem.
Rozpatrując Twoja listę odpuściłbym sobie cokolwiek poza tymi dwoma markami.
Wydaje się, przynajmniej na dzisiaj, że cieszą się one największą popularnością wśród tanich alternatyw oświetlenia studyjnego, czyli pewnie będzie mniejszy problem z realizacją gwarancji i serwisem.
Tornavld
18-01-2010, 22:44
Witam wszystkich, to moj 1 post na forum.
Zamierzam zakupić jakies wyposazenie na poczatek.Mysle,ze beda to lampy Quantuum tylko jeszcze nie wiem jakie...
Myslalem o zakupie 2x300Ws z serii R+ nie wiem jak to sie ma do PT, ew PT 200 i S400. A moze lepiej zakupic 3x200 z serii PT.Nie mam doswiadczenia w studio i nie wiem co bedzie lepsze.Lampy maja sluzyc do portretu ew produktowej.Pomieszczenie, ktorym bede dysponowal nie bedzie zbyt duze... Niestety nie wiem jak dobrac moc.
Poza tym problemem sa tez akcesoria, wszyscy pisza o lampach trudniej znalezc tematy o akcesoriach. Co sie przyda na poczatek? Mysle o jakichs parasolkach, softbox (jakie wymiary? a moze okta? ), beauty dish pewnie ale nie wiem o jakiej srednicy.Czy jeszcze cos potrzebne bedzie zeby komfortowo zaczac?
Ostatnio zobaczylem tez lampy Multiblitz, czy ktos moze cos o nich powiedziec? Teraz maja wyprzedaz magazynowa i spore obnizki.Zastanawiam sie czy nie rozejrzec sie za tymi lampami, jakosc jest chyba dobra?
Z gory dziekuje za pomoc;)
mastercheat
19-01-2010, 10:03
kurcze zgłupiałem już z tymi lampami. Tak czytam na różnych forach i faktycznie 400 Ws mogą się okazać za mocne do mojego pomieszczenia... nawet skręcone na 1/32. Już byłem prawie zdecydowany na:
2x Powerlux VC400
1x Powerlux VC200
ale teraz zastanawiam się czy może nie pomieszać troszkę producentów i w tej samej cenie właściwie wziąść zestaw 4 lampek ale słabszych:
2x Powerlux VC300
2x Quantuum PT-200
dodatkowo ma jeszcze swoją 580EXII czyli było by 5 źródełek światła.
otherside
19-01-2010, 23:05
Nie polecam Ci mieszania lamp różnych producentów. Mam Powerluxa 300Ws (ze względu na wymianę barterową) i Quantuuma R+ 300 Ws Dual power i obie lampy dają inną temperaturę barwową światła. Rożnica jest niewielka, ale jest i może być uciążliwa. Do tego SB-900 ma jeszcze inną temperaturę błysku, więc stosowanie tych 3 lamp razem jest kłopotliwe, co nie znaczy,że niemożliwe. Poza tym Quantuumy wydają mi się ciut lepiej wykonane.
mastercheat
20-01-2010, 01:01
no to jeszcze mogło by być
2x Quantuum R+300
2x Quantuum PT-200
taniej w sumie i jednego producenta. Tylko martwi mnie brak wyświetlaczy na lampach. Takie trochę ustawianie na czuja. Czy to jest bardzo uciążliwe czy da się przeżyć?
a w różnicę w cenie bym mógł wrzucić jakieś wrota, strumienice, takie tam... :)
otherside
20-01-2010, 13:01
Brak wyświetlacza nie przeszkadza, przynajmniej mi, jeśli lampa ma gałkę z naniesioną skalą. Jeśli podniesiesz sobie lampę na statywie na wysokość 2m to i tak nie zobaczysz wyświetlacza. Poza tym gałka w quantuumach stawia opór przy jednym i przy drugim końcu skali regulacji mocy, natomiast gałka w powerluxie kręci się na około. Ja bym skłaniał się w stronę takiego zestawu, jaki podałeś, czyli 2x R+300 i 2xPT-200. Powerluxy są droższe, ale różnice w postaci wyświetlacza, fotoceli z regulacją opóźnienia, czy wewnętrznego rozładowywania kondensatorów nie wydają mi się warte różnicy w cenie.
Bartek - NinoVeron
20-01-2010, 17:16
mnie wyświetlacz nie jest do niczego potrzebny :)
pamiętaj, że im więcej elektroniki tym większa szansa na to, że coś się popsuje :)
dawniej tak pisano o mechanice i zastępowano to elektroniką.
Lampa błyskowa to właściwie sama elektronika. Bo co tam jest mechanicznego? Bagnet z blokadą do akcesoriów - softboxów. To tyle.
mastercheat
21-01-2010, 10:09
ja chyba wiem co koledze chodziło.
O to że im coś jest bardziej skomplikowane tym prawdopodobieństwo że nawali jest większe. WIadomo że elektroniki się nie uniknie, ale im jest więcej możliwych rzeczy do popsucia, tym możliwość popsucia się zwiększa. i tak np. jak jest lampa z panelem dotykowym, to wystarczy żeby padł panel i jesteśmy uziemieni bo nie ma przycisków:)
Jak jest lampa z przyciskami i wyświetlaczem to jak padnie wyświetlacz to jeszcze coś zrobimy, no chyba że jest w obwodzie ze sterowaniem i nie będzie bez niego działało.
A jak nie ma wyświetlacza to nie ma coś paść ;) (w zakresie wyświetlania oczywiście)
mnie w Elfo padło własnie mechaniczne rozwiązanie. Do świecenia pilota są dwa przełączniki. Jedne włącz-wyłącz świecenie, drugi - świecenie pełna mocą - świecenie proporcjonalne. Tylko, że obojętnie jak były ustawione te przełaczniki, to pilot ia tak palił się ciągle, pełną mocą. Nie szło go wyłączyć (mimo mechanicznego pstryczka). Wymieniono wiązkę kabli (elfo oddaje zepsute częsci po naprawie). Czyli - nie ma reguły.
Bartek - NinoVeron
21-01-2010, 13:57
reguły nie ma ale przy elektronice jest większe prawdopodobieństwo usterki oraz wyższe koszty naprawy
pewnie dużo taniej wyszło by naprawienie potencjometru niż całego systemu sterowania elektronicznego
Marian Kusibab z Przyrowa
11-02-2010, 04:42
mastercheat dokonałes juz wyboru? Rowniez planuje zakup 2szt. lamp. Pomieszczenie mam podobne i zastanowiło mnie to czy 600-ki nie beda za mocne.
Pytanie do bardziej doswiadczonych człowieków: czy 300-ki dadza sobie dobrze rade z duzym softboxem np 120x80
Zapytam sie tez inaczej w jakiej sytuacji 300-ki okazały sie za słabe dla kogos???
ambergraff
11-02-2010, 19:14
Posiadam od dłuższego czasu lampy PowerLux i tak jak autor wątku, półtorej roku temu miałem podobny dylemat z wyborem lamp. Dzisiaj, prócz pracy na swoich lampach od ponad pół roku użytkuję Quantuum. Mogę wiec ocenić, chodź pewnie w dalszym ciągu subiektywnie te dwie marki.:-?
Co do jakości wykonania, ja nie widzę specjalnie żadnej różnicy z zastosowanych materiałach, ot w miarę przyzwoita jakość. Ergonomia natomiast przemawia na korzyść Powerluxa, ponieważ posiada on „gumowate” tworzywo, otulające obudowie lampy. Sprawia, że lampa nie ślizga się w dłoniach, pewnie się ją w związku z tym trzyma, bez stresu o niefortunny upadek – wbrew pozorom to przynajmniej dla mnie spory plus. Prócz palnika wysuniętego w Powerluxie, na korzyść tej lampy przemawia również chłodzenie. Proponuję na forum sobie znaleźć odpowiedni wątek na ten temat.:)
Następna kwestia to samoczynne rozładowywanie się kondensatorów po zmniejszeniu mocy lamy, bez wyzwalania błysku, nie ukrywam, że denerwuje mnie to w przypadku Quantuum. Wyświetlacz przy najmniej dla mnie jest zdecydowanie wygodniejsze w użyciu. W ciemnym studio to naprawdę zdaje egzamin, nie trzeba wytężać wzroku, aby cokolwiek wyregulować, zawłaszcz o minimalne odchylenia. Dodatkowa zaleta, to możliwość regulacji środka ciężkości w Powerlux, zwłaszcza jak posiada się sporo równej wielkości i ciężaru osprzętu do lam.:(
Niestety Powerlux też posiada swoje wady. Chodzi o uchwyt zaciskowy lamy – po pewnym czasie wyrabia się i lampa zaczyna na statywie samoczynnie opadać w dół. Można temu zaradzić, wstawiając m. in. metalowe podkładki, no ale nie o to chyba w tym chodzi. Drugą wadą są natomiast blokady występujące na pierścieniach Bowensa – niestety są lekko nie dopracowane i nie zamykają się poprawnie. Trzeba na nie sposobu, aby prawidłowo je odchylić, co nieco komplikuje zakładanie softboxów, zwłaszcza dużych wymiarów. To wszystkie wady, jakie zauważyłem, podczas użytkowania tych lam, a które nie występują w Quantuumach no, ale gdybym miała ponownie wybierać pomiędzy tymi dwoma markami, bezapelacyjnie wybrałbym ponownie Powerluxa.:-D
Na liscie autora sa lampy FIGHTER fitmy F&V Zna ktos te lampy? Paramery sa niemal identyczne jak qantuum.
Stoje przed zakupem, wybieram pomiedzy fighter, qantuum seria R i powerlux seria VC
Zorro1212
21-07-2010, 12:53
Ja rowniez planuje zakup lampy ale do calkowicie amatorskiego wykorzystania(a wiec male/solidne i niedrogie) wybralem
QUANTUUM Pt-200 i Quantuum SOFTBOX.
Polecacie cos innego?
Ja mam w pomieszczeniu mniej więcej 6x6m na 3m wysokości 2x150 i 2x SB jedną 800 i jedną 900. Wystarcza w 100%. Nie przeglądałem dobrze listy ale staraj się wybrać lampy z mocowaniem bowensa i z jak najbardziej wysuniętym palnikiem.