PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilanie z grip'a bateriami AA - D40/60

Krzysi3k
16-01-2010, 21:53
Mam pytanie do użytkowników w/w puszek z gripem. Czy po założeniu do grip'a koszyka z 6xAA, wskaźnik zużycia baterii w aparacie pokazuje ich zużycie ? Czy może bez żadnych oznak zmęczenia baterii znika zasilanie. Kupiłem dziś grip Opticam i narazie włozyłem do niego własnie 6xAA. Chcę sprawdzić czy nie rozładuje mi tych baterii zbyt szybko.

js70
16-01-2010, 23:29
Koszyczka z akumulatorkami używałem chyba tylko raz na samym początku celem sprawdzenia. Z tego co pamiętam to chyba wskaźnik zużycia baterii działał, ale mało precyzyjnie. Po tym jak przestawał pokazywać max to rozładowanie akumulatorów postępowało bardzo szybko, zostawało niewiele fotek do zrobienia. Możliwe, że zależy to też od rodzaju akumulatorków - ja miałem włożone jakieś tanie małej pojemności.

puch24
17-01-2010, 02:29
Nie wiem jak D40, ale w przypadku D80 zasilanego bateriami R6 z gripa nie ma dokładnych wskazań stanu baterii; co więcej, ikonka baterii na górnym wyświetlaczu też pokazuje mniej dokładnie niż normalnie - sygnalizuje tylko zbliżanie się do wyczerpania i wyczerpanie.
Ponadto, jak mówi instrukcja, "aby zapewnić prawidłowe działanie aparatu", w menu trzeba podać typ użytych baterii R6 - Ni-MH, litowe, alkaliczne albo zwykłe, cynkowo-węglowe. W D40 może być podobnie.

Krzysi3k
17-01-2010, 12:13
Nie wiem jak D40, ale w przypadku D80 zasilanego bateriami R6 z gripa nie ma dokładnych wskazań stanu baterii; co więcej, ikonka baterii na górnym wyświetlaczu też pokazuje mniej dokładnie niż normalnie - sygnalizuje tylko zbliżanie się do wyczerpania i wyczerpanie.
Ponadto, jak mówi instrukcja, "aby zapewnić prawidłowe działanie aparatu", w menu trzeba podać typ użytych baterii R6 - Ni-MH, litowe, alkaliczne albo zwykłe, cynkowo-węglowe. W D40 może być podobnie.

Grip jest zamiennikiem bo do serii D40/40x/60 Nikon nie wypuścił oryginalnych wyrobów. W menu aparatu nie ma chyba opcji wyboru rodzaju zasilania. O jakiej instrukcji piszesz ?

Zen
17-01-2010, 12:15
Grip jest zamiennikiem bo do serii D40/40x/60 Nikon nie wypuścił oryginalnych wyrobów. W menu aparatu nie ma chyba opcji wyboru rodzaju zasilania. O jakiej instrukcji piszesz ?

Nie chyba a na pewno.

Krzysi3k
17-01-2010, 12:17
Koszyczka z akumulatorkami używałem chyba tylko raz na samym początku celem sprawdzenia. Z tego co pamiętam to chyba wskaźnik zużycia baterii działał, ale mało precyzyjnie. Po tym jak przestawał pokazywać max to rozładowanie akumulatorów postępowało bardzo szybko, zostawało niewiele fotek do zrobienia. Możliwe, że zależy to też od rodzaju akumulatorków - ja miałem włożone jakieś tanie małej pojemności.

Ja mam włozone 3xEneloop i 3xGPRecyko. Uzywasz w gripie jednego czy dwóch aku ? Czy jest znaczenie do którego miejsca w koszyku wkłada się oryginalny aku (narazie mam tylko jeden a jeśli dokupię to raczej zamiennik). Na pracy dwóch aku wskaźnik baterii działa prawidłowo ?

puch24
17-01-2010, 18:40

Faktycznie, zapomniałem, że do D40/60 nie ma oryginalnych gripów, więc i w menu aparatu nie będzie żadnych opcji z tym związanych.
Poderzewam więc, że aparat D40/60 z gripem zasilany z baterii R6 może w ogóle nieprawidłowo pokazywać stan baterii (skoro aparat nie wie że jest tak zasilany, i myśli, że jest zasilany z firmowego akumulatora).

A pisałem o instrukcji D80. Co ciekawe, instrukcja mówi, że podanie typu baterii R6 jest niezbędne dla "prawidłowego działania aparatu", a ekranowy "help" w aparacie mówi, że jest to potrzebne żeby wskazania stanu baterii były poprawne. Niemniej jednak, przy zasilaniu z baterii R6 stan baterii nie jest pokazywany w menu ekranowym, a wskazania ikonką zasilania są mniej dokładne niż przy zasilaniu z dedykowanych akumulatorów.

js70
20-01-2010, 22:27
Ja mam włozone 3xEneloop i 3xGPRecyko. Uzywasz w gripie jednego czy dwóch aku ? Czy jest znaczenie do którego miejsca w koszyku wkłada się oryginalny aku (narazie mam tylko jeden a jeśli dokupię to raczej zamiennik). Na pracy dwóch aku wskaźnik baterii działa prawidłowo ?

Używam 2 aku (oryginał + zamiennik). Wskaźnik działa prawidłowo i nie zauważyłem by była jakaś różnica co do kolejności akumulatorów. Grip działa również bez problemu z jednym akumulatorem.