PDA

Zobacz pełną wersję : RAW i ustawienia puszki

parman
16-01-2010, 01:19
Szukałem ale dokładnych odpowiedzi nie znalazłem. Chodzi mi jakie ustawienia w puszce D300 wpływają na RAWy. Nie chodzi mi o ekspozycję ale takie jak wyostrzanie , redukcja szumów itp. Jak robię zdjęcia tylko w NEF to co powinienem ustawić , a czym się nie przejmować ?

jackrabbit
16-01-2010, 01:20
zalezy czego uzywasz do wolania rawow

fushiro
16-01-2010, 01:34
Jak robię zdjęcia tylko w NEF to co powinienem ustawić , a czym się nie przejmować ?

Przejmować należy się wszystkim. Kropka. Jak zdecydujemy, że ekspozycję mamy w d... , różnica 2EV do korekty może okazać się zbyt mała. Jak nie potrafimy ustawić balansu bieli, to nie będziemy często potrafili go dobrać na wywoływanych fotografiach. Formatu RAW używa się do edycji pliku a nie jego ratowania.

parman
16-01-2010, 01:45
Chodzi mi o ustawienia predefiniowane , a nie ekspozycyjne. Nie czas , iso i balans bieli bo wiadomo że te na NEFy jak i na JPEG mają znaczenie. Natomiast co przez aparat nie jest zapisywane przy RAWach. Wiem że nie powinno mieć wpływy wyostrzanie czy nasycenie kolorów , ale co w ustawieniach menu jest istotne dla NEF ?

Kundzior
16-01-2010, 01:48
Raw czyli masz surówkę, w progsie wszystko na zero i masz jednie widoczny wpływ ISO, migawki i przysłony. Cała reszta to ustawienia do wywołania.

Andrzej Olender
16-01-2010, 01:49
Większość opcji jak odszumianie, wyostrzanie, saturacja itp. nie będą brane pod uwagę. Są wyjątki.
Jak wywołasz Nikonowym NX2 to zaimportuje ustawienia do wywołania jakie miałeś w puszcze dla tych opcji (oczywiście podczas wołania możemy to ignorować i wprowadzać korekty jakie potrzebujemy)
Jednak Lightroom, Camera RAW itp. nie będą brały tego w ogóle pod uwagę.
Następnym wyjątkiem są ustawienia D-Lighting, to modyfikuje już NEF i widać efekty w każdym programie do wołania.

fushiro
16-01-2010, 01:52
Kompresja na pewno. Chociaż i tu nie ma wielkiej filozofii, bo bezstratna jest efektywna i bezstratna. Niech ktoś się wypowie o Active D-Lightning, bo ja nie używam. Zdaje się, że zmienia lekko ekspozycję na rzecz wyciągania z cieni. Trzeba by zapisać zdjęcie i sprawdzić, czy da się wyłączyć w wywoływarce.

Andrzej Olender
16-01-2010, 01:57
Niech ktoś się wypowie o Active D-Lightning, bo ja nie używam. Zdaje się, że zmienia lekko ekspozycję na rzecz wyciągania z cieni. Trzeba by zapisać zdjęcie i sprawdzić, czy da się wyłączyć w wywoływarce.

D-Lighting + NEF było na naszym forum kilka razy poruszane. Sprawdzone że w wynikowym NEF widać różnice.
Jedni byli tym faktem oburzeni zaś drudzy nie. Jak to w życiu :)

fushiro
16-01-2010, 02:07
jedni byli tym faktem oburzeni zaś drudzy nie. Jak to w życiu :)

lol

parman
16-01-2010, 02:11
Większość opcji jak odszumianie, wyostrzanie, saturacja itp. nie będą brane pod uwagę. Są wyjątki.
Jak wywołasz Nikonowym NX2 to zaimportuje ustawienia do wywołania jakie miałeś w puszcze dla tych opcji (oczywiście podczas wołania możemy to ignorować i wprowadzać korekty jakie potrzebujemy)
Jednak Lightroom, Camera RAW itp. nie będą brały tego w ogóle pod uwagę.
Następnym wyjątkiem są ustawienia D-Lighting, to modyfikuje już NEF i widać efekty w każdym programie do wołania.

Dzięki właśnie o to mi chodziło , jak by były jakieś inne ustawienia wpływające na NEFy to bardzo proszę.
A jak macie ustawione D-Lighting ?

fushiro
16-01-2010, 02:13
Przy okazji. Do Camera Raw też są profile dedykowane do aparatów Nikon. Nie tylko do NX2.

parman
16-01-2010, 02:14
Tak , ale te profile chyba nie czytają danych z puszki , tylko je symulują.

fushiro
16-01-2010, 02:18
Tak , ale te profile chyba nie czytają danych z puszki , tylko je symulują.

Prawda, ale efekt praktycznie identyczny. Z resztą ja i tak powili przesiadam się na NX2 z ACR. Jeden z najmniej wydajnych programów jakie w życiu widziałem, ale jest cholernie precyzyjny i oferuje gigantyczne możliwości gmerania w RAW.

parman
16-01-2010, 02:25
Dopiero co opanowałem w miarę ACR , więc nawet nie chcę sobie głowy zawracać NX2 :)

fotomarek_k
16-01-2010, 04:20
Moim zdaniem, o ustawienia WB warto zadbać, bo wpływają znacząco na ekspozycję...

Moonbeam
16-01-2010, 09:36
Zauważ że active D-Lighting wpływa na szybkość serii. Bufor wolniej się opróżnia. Wpływa też na ekspozycję. Jeśli wywołujesz RAWy w ACR/Lightroom to ustawienie to nie będzie miało wpływu na plik wynikowy. Dlatego więc fotografuję na wyłączonym.

siedemczwartych
16-01-2010, 10:01
active D-Lighting również oddziaływuje na ekspozycje.
Jeśli masz funkcje włączoną, to potem wywoływujesz raw w innym porgramie niż NX zdjęcie będzie mniej doświetlone, niż gdybyś to samo zdjęcie z tymi samymi nastawami zrobił z wyłączona funkcją.
Body potrzebuje zrobić taką korekcję by odpowiednio wykorzystać active D-Lighting.

Ps. Do gimpowego UFRaw również można stosować profile nikonowskie.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85232

Kundzior
16-01-2010, 10:54
U mnie wyłączony D-Lightning. Jak chcę cienie wyciągnąć czy coś to mam NXa, PSa i inne programy.

plusfoto
16-01-2010, 11:10
Wydaje mi się że najprościej mówiąc to przy RAW rolę odgrywa czas i przysłona czyli poprawne naświetlenie. Resztą w zasadzie za bardzo nie ma się co przejmować z tym zastrzeżeniem że jeśli chcesz mniej czasu poświęcić przy wołaniu to i tu dokładniej i więcej sobie ustaw. A i całkowite spapranie WB też może dać potem nieoczekiwane efekty więc i na to warto zwrócić uwagę. Takie są moje spostrzeżenia po 3 dniach z 700

motzel
16-01-2010, 15:01
Tak dla ustematyzowania, bo część z ludzi w wątku wypowiada się o D-Lightning, a część o Active DL. To pierwsze nie wpływa na NEFa (ekspozycję), a drugie i owszem (daje lekką korektę na minus).

sejmajnejm
16-01-2010, 18:10
Moim zdaniem, o ustawienia WB warto zadbać, bo wpływają znacząco na ekspozycję...

nie przypuszczam aby tak bylo i dziwne aby sie tym nie chwalili

http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/d-technology/autofocus/01scene/index.htm

wiec proponowalbym nie wprowadzac zamieszania.

pzdr.
A.

plusfoto
16-01-2010, 19:27
Bzdura sam tak myślałem do pewnego momentu. Spróbuj przeciągnąć balans bieli zbyt mocno w kierunku np. światła sztucznego czyli fotkę będziesz miał żółto sraczkowatą.
Ręczę ci że po wyciągnięciu balansu będzie ona co najmniej o dwie działki (przesłony) niedoświetlona.

loki_p
16-01-2010, 20:05
Balans bieli musi być ustawiony w miarę poprawny.

fushiro
16-01-2010, 20:27
Balans bieli wpływa przecież na odwzorowanie kolorów. Dajmy na to, że mamy wszystko zbyt ocieplone i histogram czerwonego wychodzi w prawą stronę bardziej niż inne kolory. Próbując wyciągać cokolwiek z histogramu przy przekłamanym kolorze tracimy znaczną część jego detali. Twierdzenie, że balans bieli nie ma znaczenia, to czysta ignorancja. Poprawny balans bieli i ekspozycja są podstawami fotografii, czy tego chcemy, czy nie.

parman
16-01-2010, 20:38
Balans bieli wpływa przecież na odwzorowanie kolorów. Dajmy na to, że mamy wszystko zbyt ocieplone i histogram czerwonego wychodzi w prawą stronę bardziej niż inne kolory. Próbując wyciągać cokolwiek z histogramu przy przekłamanym kolorze tracimy znaczną część jego detali. Twierdzenie, że balans bieli nie ma znaczenia, to czysta ignorancja. Poprawny balans bieli i ekspozycja są podstawami fotografii, czy tego chcemy, czy nie.
I dlatego mamy RAW , żeby w pewnym stopniu to korygować

A jak jest z RGB czy wybierając sRGB lub adobeRGB zdjęcia w NEFach są zapisywane z inną przestrzenią barwną. Wydaje mi się to bez sensu , bo w NEFie powinny być wszystkie możliwe kolory zapisane przez matrycę. Czyli też można się nie przejmować tym ustawieniem ?

loki_p
16-01-2010, 20:46

W pewnym stopniu. Co oznacza że w pewnym stopniu musisz go poprawnie ustawić.

parman
16-01-2010, 21:06
W pewnym stopniu. Co oznacza że w pewnym stopniu musisz go poprawnie ustawić.

I według mnie w tym przypadku tryb AUTO wystarcza. Zwłaszcza w takim sprzęcie jak NIKON :mrgreen:

plusfoto
16-01-2010, 21:14
Wystarcza w zakresie który podałem wyżej plus minus gdzieś 500. W pozostałym zakresie potrafi wywinąć niezłego klocka. Zdążyłem się już o tym przekonać po 4 dniach użytkowania.

sejmajnejm
17-01-2010, 18:21

A jak jest z RGB czy wybierając sRGB lub adobeRGB zdjęcia w NEFach są zapisywane z inną przestrzenią barwną. Wydaje mi się to bez sensu , bo w NEFie powinny być wszystkie możliwe kolory zapisane przez matrycę. Czyli też można się nie przejmować tym ustawieniem ?

TO ma jednynie wplyw na jpg. Do NEFa nie masz przypisanej zadnej przestrzeni barwnej, to ustawienie jedynie moze byc sugestia dla wywolywarek jak interpretowac dane.

Poprawne ustawienie WB zaoszczedzi czas podczas selekcji i obrobki. Ja roznic w ekspozycji nie zauwazylem. Stosowalem nawet przez jakis czas UniWB aby 'wyzerowac' balans bieli aparatu na podgladzie jpg i nie zauwazylem problemow z ekspozycja.

Jeszcze jeden link o tym jak dzialaja systemy
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/d300/artful/page4.htm

pzdr i powodzenia.
A.