PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 60 mm f/2.8G ED

elarco
16-01-2010, 00:13
Jako że to mój pierwszy post więc na początek witam wszystkich forumowiczów zacnego forum, dzięki któremu wiele moich dotychczasowych dywagacji zostało rozwianych ;) i od razu przechodzę do rzeczy :)
W miarę skompletowałem już swoją szklarnie jednak brakuje mi jeszcze typowej porterówki. Jako że mam okazję w razie potrzeby pożyczać i używać 50tki koleżanki odrzuciłem szkło o tej ogniskowej. Skłoniłem się więc w stronę Nikkora 85mm f/ 1.8. jednak po wnikliwej analizie i testach moje zdecydowanie co do tego szkła trochę ostygło...
Zacząłem więc myśleć poważnie o nowym Nikkorze AF-S 60 mm f/2.8G ED jednak na necie oraz na forum nie ma za dużo informacji o tym szkle, w związku z tym chciałbym zapytać co Wy o tym sądzicie i czy aprobowalibyście mój wybór.
Czy jest sens dopłacać do nowszej wersji AF-S czy kupić starszą wersje tego szkła? Czy wydając 2k za wersję AF-S zyskuje się tylko szybszy i celniejszy AF i Nano czy również ostrość na f/2.8, lepsze makro lub jeszcze coś więcej? proszę o małą pomoc :)

parman
16-01-2010, 00:18
Jeżeli zależy Ci na makro to może tamron 90. Do portretów każdy chwali Nikkora 85 , ale bez makro. Jak masz dostęp do 50 to 60 niewiele wnosi nowego

Piotr_
16-01-2010, 00:23
Jako że to mój pierwszy post więc na początek witam wszystkich forumowiczów zacnego forum, dzięki któremu wiele moich dotychczasowych dywagacji zostało rozwianych ;) i od razu przechodzę do rzeczy :)
W miarę skompletowałem już swoją szklarnie jednak brakuje mi jeszcze typowej porterówki. Jako że mam okazję w razie potrzeby pożyczać i używać 50tki koleżanki odrzuciłem szkło o tej ogniskowej. Skłoniłem się więc w stronę Nikkora 85mm f/ 1.8. jednak po wnikliwej analizie i testach moje zdecydowanie co do tego szkła trochę ostygło...
Zacząłem więc myśleć poważnie o nowym Nikkorze AF-S 60 mm f/2.8G ED jednak na necie oraz na forum nie ma za dużo informacji o tym szkle, w związku z tym chciałbym zapytać co Wy o tym sądzicie i czy aprobowalibyście mój wybór.
Czy jest sens dopłacać do nowszej wersji AF-S czy kupić starszą wersje tego szkła? Czy wydając 2k za wersję AF-S zyskuje się tylko szybszy i celniejszy AF i Nano czy również ostrość na f/2.8, lepsze makro lub jeszcze coś więcej? proszę o małą pomoc :)

Do jakiego aparatu ma być ten obiektyw?

elarco
16-01-2010, 00:26
no zależy mi na makro ale 90 mm to już jest przydługawo tym bardziej na dxie no i jakoś nie mam przekonania do tamrona;) N85 wiem wiem zacne szkło, kusi mnie w nim mała GO i jasność, ale trochę zniechęca ostrość na pełnej dziurze i brzydki bokeh po przymknięciu...

Badol
16-01-2010, 00:27
Cześć, i ja ostatnio rozglądam się za szkłem tego typu. 60tka to dość specyficzne szkło. Do macro wiele osób uważa że zbyt mała ogniskowa patrz. mała przestrzeń robocza. Dodatkowo wiele osób uważa również, że obiektywy macro są zbyt ostre do portretu (ja raczej myślę odwrotnie ale brak mi doświadczenia w tej kwestii). Może powinieneś pomyśleć o np. Tamron 90 albo Tokina 100 (ja właściwie ograniczyłem wybór do tych dwóch)? Fajniejsza ogniskowa, bdb. optycznie, większa przestrzeń robocza. czego chcieć więcej ;)

Piotr_
16-01-2010, 00:47
no zależy mi na makro ale 90 mm to już jest przydługawo tym bardziej na dxie no i jakoś nie mam przekonania do tamrona;) N85 wiem wiem zacne szkło, kusi mnie w nim mała GO i jasność, ale trochę zniechęca ostrość na pełnej dziurze i brzydki bokeh po przymknięciu...

Jak 90mm to za dużo to wyboru wielkiego nie ma. Oprócz 60mm Nikkorów D i G pozostaje Sigma 70mm i Tamron 60mm f2. Kup sobie używanego N60 D i popróbuj. Jak nie będzie pasił to sprzedasz bez straty.

Co do ostrości to obiektywy portretowe z założenia obrazują inaczej niż szkła makro. Wychodzi miękko ale to nie znaczy, że nie ma szczegółów.

elarco
16-01-2010, 01:08
Jak 90mm to za dużo to wyboru wielkiego nie ma. Oprócz 60mm Nikkorów D i G pozostaje Sigma 70mm i Tamron 60mm f2. Kup sobie używanego N60 D i popróbuj. Jak nie będzie pasił to sprzedasz bez straty.

Co do ostrości to obiektywy portretowe z założenia obrazują inaczej niż szkła makro. Wychodzi miękko ale to nie znaczy, że nie ma szczegółów.

Tamron 60 f/2? cenowo jak ten nikkor, lepsze światło... wiesz coś więcej o tym obiektywie?:) bo mnogość opinii o nim mnie przeraziła :mrgreen:

piotrsz
16-01-2010, 01:12

stara 60-tka jest masakrycznie ostra od 2.8 (przynajmniej moja), af nie jest moze demonem predkosci, ale za to celny (do makro praktycznie zbedny) ... pozatym af-d osiaga 1:1 z wiekszej odleglosci ... Niestety nie mam porownania z nowsza wersja, ale napewno lepsze w niej jest to ze ma zamknieta konstrukcje (nie wciaga paprochow) ...
Ja bym radzil jak kolega wyzej: kupic uzywke af-d (da sie trafic do 900 zl) i jak sie nie spodoba to sprzedasz bezstratnie
Pozdrawiam

Kundzior
16-01-2010, 01:43
Tami 90 to jedno z ostrzejszych szkieł kwestia wybrania egzemplarza. Efekt murowany.

nickt
16-01-2010, 10:22
Do portretu nawet na DX wymieniony Tamron lub Tokina będzie lepsza z uwagi na mniejsze przerysowania, ale faktem jest, że nie są to typowe obiektywy do portretu. Jeżeli chcesz robić częściej makro i portret powiedzmy całej sylwetki lub od klatki piersiowej w górę to dobrym wyborem może być nikkor 60 af-s, albo tańszy af-d. Z tego co czytałem swego czasu to 60mm af-s nikkora jest jednym z najostrzejszych obiektywów o ile nie najostrzejszym. Prawdą jest, że częściej do makro używa się 90, 100, 105 a nawet 150, 180mm ale zobacz sobie galerię makro tu na forum. Genialne zdjęcia robione są industarami, nawet heliosem. Okolice 50mm mają swoje zalety bo dostają więcej światła, mają też wady bo trzeba podejść te 10-15cm bliżej żeby mieć 1:1.
Wybór należy do Ciebie. Zależy co chcesz fotografować. Ja kiedyś miałem Tokinę 100 i myślałem że do portretu od biedy też się nada....niestety taka lubiana ostrość później wiele utrudnia bo trzeba zmiękczać programowo szczególnie Panie modelki :D

elarco
16-01-2010, 10:54
heh czyli Nikkor 60 2.8 i inne szkła makro chcąc do portretu tylko w parze z dobrą makijażystka? :D
hm chyba zrobię tak jak radzą koledzy wyżej i zapoluje na używkę 60 2.8D i przekonam się na własnej skórze (a raczej na skórze Pani modelki ;) ) jak to będzie, później wypróbuje N 85 1.8 i powinno się wszystko wyjaśnić.
dzięki za pomoc:)