Zobacz pełną wersję : Wybór lampy błyskowej.
Witam.
To jest mój pierwszy post;)
Po przeglądnięciu, przeczytaniu n-postów tak się pogubiłem, że sam nie wiem co już myśleć.
Otóż to potrzebuję lampę błyskową i to w miarę szybko.
Stąd moje pytanie. Obecnie mam do dyspozycji ok 500 zł. Bardzo chciałbym się zamknąć w tej kwocie.
Wiem, że w przyszłości kupię jeszcze jedną lampę i otóż to myślę, żeby teraz kupić tańszą lampę o przyzwoitej mocy i przede wszystkim z możliwością odpalania "zdalnego" ( fotocela, a później odpalanie radiowe).
Mam dylemat, którą z tych lamp wybrać:
1)Nissin Di622
2)Sunpak PZ42X
3) istnieje jeszcze coś ciekawego w tym przedziale cenowym?
Lampa na razie by pracowała na body, a w miarę przypływu gotówki była by jako druga na statywie.
Lampa(lampy) będą głównie wykorzystywane do zdjęć sportowych(las, hala, czasem w nocy na doświetlenie).
Mam jeszcze 4-ty wariant Metz 48af tylko to wiąże się z niejedzeniem przez miesiąc albo i dwa;)
Pozdrawiam.
adolfik9501
16-01-2010, 00:19
Witam,
1. Radiowo nie odpalisz, (ale jest fotocela "ułomna" - patrz wątek o Di622)
2. Nie jestem pewien jak teraz, ale jakiś czas temu zaliczano ją do nieodpalanych radiem (źródło (http://www.gadgetinfinity.com/product.php?productid=17204)). Brak fotoceli. W necie pełno info jakoby działała z wyzwalaczami. Może akurat dużo zależy od modelu...?
3. Wszelkie YN46x ale to dla miłośników taniego strobingu. Modele z fotocelą jak i bez, z iTTL jak i bez.
4. Bardzo dobra opcja, a i bardzo zdrowa ;) Bez fotoceli, ale z CLS.
Jeśli ma być koniecznie wbudowana fotocela to zostaje ci tylko Nissin. Sunpak takowej nie posiada - chociaż z drugiej strony jest to całkiem niezła lampa, oczywiście do użytku typowo amatorskiego. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłby wymieniony Metz lub SB-600, chociaż to raczej sporo powyżej 500 zł
Dzięki za odpowiedzi.
Jak mi się uda jakimś cudem załatwić odroczenie rat za aparat;) i szef rzuci trochę kasy przy wypłacie więcej to skuszę się na Metz-a
A jak nie;) to z tych dwóch lamp, którą byście wzięli? Nissina czy Sunpak-a, ewentualnie coś maks do 500? im mniej tym lepiej.
Metz 48! Naprawdę warto -sam kupiłem kilka mieś. temu i jestem BARDZO zadoolony. Poczekaj chwilę, dozbieraj a będziesz miał naprawdę dobrą lampę na lata, która świetnie sprawdzi się jako główna a z czasem jako wspomagająca też sobie poradzi
adolfik9501
16-01-2010, 00:35
Dzięki za odpowiedzi.
Jak mi się uda jakimś cudem załatwić odroczenie rat za aparat;) i szef rzuci trochę kasy przy wypłacie więcej to skuszę się na Metz-a
A jak nie;) to z tych dwóch lamp, którą byście wzięli? Nissina czy Sunpak-a, ewentualnie coś maks do 500? im mniej tym lepiej.
Nissin jawi się jako troszkę lepsza lampa (ale na body). Posiada za to olbrzymi feler: nie można jej wyzwolić ze środkowego styku, a co za tym idzie nie wyzwolisz jej z radio. Do lampy bez fotoceli można za 30-50 PLN dokupić fotocelę na Alle. Skoro chcesz się bawić w strobing to kompletuj sprzęt pod tym kątem. Z tego co na szybko wyszukałem to Sunpak działa z chińczykami i jak już to tego bym wziął na Twoim miejscu jak już musisz.
EDIT: Nie muszę pisać, że kolega Badol dobrze prawi
EDIT2: choć w tym Sunpaku nie da rady chyba wyłączyć oszczędzania energii co w pracy z radio może być upierdliwe.
EDIT3: Sądząc po tym co piszą w necie to ten Sunpak nie działa ze wszystkimi wyzwalaczami, jako że nazwy tam występujące są typowo eBayowe a nie chce mi się szukać co jest odpowiednikiem u nas (który Phottix) odsyłam zainteresowane do Google.
a co sądzicie o tym wynalazku ?
http://allegro.pl/item878471782_tumax_dsl386a_do_nikon_d40_d60_d80_d 90_d200_d300.html
jak ma się do wspomnianych lamp i jak można wierzyć opisowi. No i przede wszystkim używał już ktoś tego?
adolfik9501
16-01-2010, 14:04
Zapomnij o Tumaxach. Badziewie nieobliczalne a i awaryjne dość. Exatca, Jessop, Vivitar itp to wszystko Tumax pod innym znaczkiem.
Dzięki, jednak los się chyba zlitował na mnie i za tydzień wybieram się po Metz-a ;) no chyba, że gdzieś trafię na SB-600 bo na 800-setkę nie liczę.
adolfik9501
16-01-2010, 14:23
Metza raczej zakup. Troszkę mocniejszy, i ma możliwość aktualizacji firmware. SB600 zaś jest mniejsza, a przez to bardziej poręczna.
sensualna
18-01-2010, 13:08
Metz metz metz.... a przecież Nissiny di622 (http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di622_nikon-p-1384.html) też są dobre. Ja mam, ja na nim działam i jest miodnie. Do podstawowej fotografii portretowej czy koncertowej z powodzeniem wystarcza.
Metz metz metz.... a przecież Nissiny di622 (http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di622_nikon-p-1384.html) też są dobre. Ja mam, ja na nim działam i jest miodnie. Do podstawowej fotografii portretowej czy koncertowej z powodzeniem wystarcza.
Do podstawowej tak. Gorzej gdy rozwiniesz się fotograficznie i sprzęt Cię ogranicza...
adolfik9501
18-01-2010, 14:36
Do podstawowej tak. Gorzej gdy rozwiniesz się fotograficznie i sprzęt Cię ogranicza...
A jaki ból jest jak zamieniasz puszkę na lepszą (np.D60 na D90) a ograniczenia (po stronie lampy) pozostają. Nie wypada dwa razy tego samego błędu popełniać i za niego płacić w żywej gotówce ;) Tym bardziej, że zapłacić 100% więcej (850 zamiast 425) to nie to samo co te 100% (8000 zamiast 4000).
Ja po długich namysłach, przemyśleniach postanowiłem kupić SB-600 lub Metz 48 AF-1. Sb kupie jeżeli uda mi się upolować za mniej niż 700, jeżeli nic ciekawego nie znajdę w tej cenie to kupuję nowego Metz-a ;);) takie mam teraz założenia.
pplaymo a gdzie będziesz polował. Jak ogladam sklepy internetowe to praktycznie ta sama cena 819zł SB600 i Metz 48 AF-1.
Ja też mam na oku te 2. Jakby SB600 była droższa to na pewno brałbym Metza ale widze że SB600 duzo zjechała.
A moze dlatego że niedługo moze NIKON wypuści coś nowego ?
Sam nie wiem co wybrac :(
dars, przeglądam wszystko, gdzieś się znajdzie. W ostateczności pokuszę się o sprowadzenie ze stanów, zważywszy że nie muszę płacić za wysyłkę ;):)
Ja jednak będę się skłaniał ku Metz-owi. Do mojego pomysłu na używanie lampy potrzebuję mocniejszej.
ja też się zastanawiałem Metz/SB600 - padło na SB600 za 816 zł wydaje mi się, że to w miarę równorzędne lampy i zadecydowała różnica cenowa na korzyść SB
A ja się już chyba nie zastanawiam. Po przeczytaniu tych wszystkich wątków wybór padł na Metz 48 AF-1.
Teraz muszę "tylko" uzbierać gotówke:cry:
To napisz dlaczego Metza 48?
Ceny masz wyrównane...... Metz48 = sb600 cenowo.
Czuje w kościach marzec/ kwiecen Nikon wypusci nowe lampy (sb700, sb500)
i dalej jestem w kropce...... ale jakby każdy czekał az cos nowszego wyjdzie
to nigdy by sprzetu nie kupił.
i jescze euro słabe...... a powinno bys spokojnie do 3,8 euro/pln wiec sprzet raczej bedzie taniał.
Tylko dziwi mnie nagły zjazd sb600 z 1250 na 820zł duzo cos....... albo ktos magazyny wietrzy....
adolfik9501
21-01-2010, 16:14
(...)
Tylko dziwi mnie nagły zjazd sb600 z 1250 na 820zł duzo cos....... albo ktos magazyny wietrzy....
Zobacz sobie cennik Nikona. A takiego zjazdu nie zobaczysz.
EDIT:
SB400 - 699PLN
SB600 - 1199PLN
SB900 - 1749PLN
A pamiętasz ile kosztowały przed "kryzysem" ....
szczególnie bawi mnie cena SB-400 ciekawe czy są napaleńcy co kupują ją powyżej 400 zł. Ja za swoją zapłaciłem 200 zł z przesyłką rok temu
Nie nie pamietam 650-750zł za sb600 ?
a sb900 1250zł ???
XXL jaki kryzys.... po prosty grubasy wyrzucali naszą walute i euro pogoniło na 4,9zł.
To tak jak z epidemią...... jak sie rozgłości to jest grożniejsza.
Ale teraz cena euro idzie do poziomu 3,8 wiec do poziomu sprzed Twojego kryzysu.
i jescze euro słabe...... a powinno bys spokojnie do 3,8 euro/pln wiec sprzet raczej bedzie taniał.
Jeszcze nie jestem zdecydowany na 100% ale raczej Metz.
Czytając wątki na tym forum zauważyłem, że więcej problemów ludzie maja z SB niż Metzem (pod względem usterek) - i to raczej wzięło górę.
Poza tym jeśli się nie mylę bo już dobrze nie pamiętam - wydaje mi się, że ktoś napisał, że przy sterowaniu Metza lampa wbudowana nie pozostawiała na fotce widocznych przedbłysków sterujących w przeciwieństwie do lampy systemowej.
Dlaczego Metz ??
Moc
Większy obrót palnika
zoom w zakresie 18-105mm (w trybie DX 12-70)
rozróżnienie rozmiaru matrycy w aparacie
większa wydajność (spokojnie 400 błysków z jednego kompletu aku)
pewniej siedzi w sankach body (SB-600, 800, 900 się lekko chwieją)
automatycznie przełącza się między trybami pracy na aparacie i bezprzewodowym
większy zasięg działania CLS (moim zdaniem)
podział mocy do 1/128
współpraca z systemem D-TTL (starsze Nikony np D1, Fuji S3Pro)
wysokość (nie powoduje efektu czerwonych oczu z dłuższymi szkłami jak np 70-300 VR)
budowana karteczka odbijająca
żeby nie było za różowo, SBtce uczciwie trzeba oddać nieco lepsza budowę, mniejszą wagę i bogatsze wyposażenie (stopka i futerał)
A co do ceny, zjechała ostro najprawdopodobniej dlatego, że Metz opierdzielił Nikonowi niemały kawałek tortu - nikt przy zdrowych zmysłach nie kupował SB-600 za 1200 zł... za tyle na wakacjach 2008 kupowało się SB-800. Moim zdaniem cena powyżej 850 za SB-600 to zdecydowanie za dużo.
SB-700 czy 500 to na razie dość mocne gdybanie, chyba nawet na Nikon Roumors nic takiego się nie pojawiło. Praktyka Nikona jest taka, że jak pojawia się nowy produkt, to jego poprzednik nie tanieje, tylko po prostu powoli znika z półek (w efekcie nierzadko drożejąc).
cheyenne
22-01-2010, 16:58
jest jeszcze NISSIN DI866PRO
ja nie mam zarzutów do tej lampy
jest o wiele lepsza funkcjonalnie od sb600 która kosztuje tyle samo i mocniejsza od sb900
nissin bardzo dobrze wypada w stosunku do sb900 jak wynika z testu w digital foto i video
wątek po teście jest tu http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=2943
ja wybrałem właśnie nissina i nie żałuję
jak będę chciał 100% pewnej, powtarzalnej i efektywnej pracy bezprzewodowej wezmę sb-900 która jest 600 zł droższa
na razie pracuje z jedna lampą i z tej jestem zadowolony