PDA

Zobacz pełną wersję : zbliżenie zwierzaka we wnętrzu

evel25
15-01-2010, 23:13
Witam, jestem baardzo początkująca i od razu natknelam sie na problem. Niedawno kupilam Nikona d90 z obiektywem Nikkor 18-105mm f/ 3.5-5.6. sprawdzajac rozne funkcje i ustawienia chcialam zrobic zdjęcie mojego psa (z bliska) w pokoju oswietlonym swiatlem zarowym. No i nijak nie moge ustawic parametrow tak aby zdjecie bylo w miarę ok. Oczywiscie jakbym robila z lampa byloby w porzadku ale nie blysne zwierzakowi prosto w oczy i to z bliska. Bez lampy natomiast musialabym ustawic dosc dlugi czas otwarcia migawki a zwierzak tak dlugo siedzial w miejscu nie bedzie i zdjecie jest do kitu... co robic?

snikers
15-01-2010, 23:29
a probowalas podbic ISO? Jakim obiektywem robisz te zdjecia? I jaką przysłoną?

evel25
15-01-2010, 23:53
obiektywem takim jaki podalam innego na razie nie posiadam, maksymalne iso tylko troszeczke poprawia ale nadal jest ciemno. Przysłonę mozliwie jak najmniejsza ustawiam i nie pomaga

microbot
16-01-2010, 00:00
Obiektyw ustaw na 18mm to Ci da f3,5 - czyli najaśniej jak się da, potem ustaw ISO np. na 800 a potem przestaw pokrętło aparatu na A (priorytet przysłony) a aparat dobierze Ci czas. Jeżeli ten czas bedzie poniżej 1/50s to włącz VR w obiektywie.

parman
16-01-2010, 00:04
No to chociaż latarkę zaświeć w jego stronę. Jak masz za mało światła , a obiektyw na więcej nie pozwala , no to raczej tego nie przeskoczysz. W tym obiektywie stabilizacja pozwala na w miarę dobre zdjęcie z czasem 1/30 ale zwierzak nie może się ruszać w tym czasie , także nawet statyw nie pomoże.

evel25
16-01-2010, 00:04
Zrobione... tragedia, wszystko na pomaranczowo i nie zatrzymalo ruchu, czas migawki mi automatycznie na 1/10 s ustawilo

z latarka nie probowalam ale chyba dams obie spokoj, rzeczywiscie tego chyba nie przeskocze, pies juz ucieka na widok aparatu ;) myslalam ze to ja cos zle robie a tu widocznie obiektyw nie daje rady

fushiro
16-01-2010, 00:07
Błyskać z bliska i tak nie ma sensu, bo daje to paskudne efekty. Przy braku światła trzeba niestety używać najwyższego akceptowalnego ISO, albo zaopatrzyć się w jasny obiektyw. A najlepiej jasny obiektyw i lampę. Nikkor 35mm f/1.8 to wymarzone szkło na takie warunki. Wszystko zależny jednak od światła.
f/2 @ 1/125s ISO1600 + błysk

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/orsf2q-1.jpg
źródło (http://i48.tinypic.com/orsf2q.jpg)

Roman K.
16-01-2010, 00:11
Niestety, ale technika fotografowania ma swoje ograniczenia wymuszane warunkami oświetleniowymi i sprzętem. Pewnych rzeczy po prostu nie da się przeskoczyć.
Wyprowadź pieska na spacer i tam zrób mu sesję fotograficzną. Piesek będzie cieszyć się przestrzenią, a Ty zdjęciami :) Jeśli koniecznie musi być w domu, zrób mu zdjęcia w dzień, gdzieś przy oknie balkonowym. Okno niekoniecznie musi być widoczne w kadrze - ważne jest światło.

parman
16-01-2010, 00:12
Pomarańczowo , musisz balans bieli skorygować. Zapisz zdjęcia w RAW , to oprócz balansu wyciągniesz dodatkowe 1-1,5 EV przy obróbce

evel25
16-01-2010, 00:14
Ja sie na zdjęcia pieska nie upieram :) chodzilo mi o to ze nie moge zrobic zdjecia bez lampy przy tym oswietleniu, zniechecilam sie bo myslalam ze moj umysl ma ograniczone zdolnosci pojmowania tych wszystkich parametrow i po prostu nie potrafie dobrze wszystkiego ustawic... ale skoro to nie jest wina mojego niedouczenia to juz mi lepiej i zaczynam zbierac na jasniejszy obiektyw ;) dzieki za pomoc

evel25
16-01-2010, 00:17
w raw od poczatku zapisuje, a korygowanie balansu bieli musze pocwiczyc bo tak calkiem manualnie to jeszcze nie na moj poziom wiedzy, korzystam tylko z tych balansow dla roznego oswietlenia ktore oferuje aparat

parman
16-01-2010, 00:21
Jaki program masz do wywoływania RAWów ?

evel25
16-01-2010, 00:24
aparat mam od trzech dni wiec jesli na plycie dolaczonej nie ma jakiegos programu to nie mam na chwile obecna zadnego, na razie ogarniam sam aparat...a skoro juz o tym mowa to jaki program miec powinnam ?:)

fushiro
16-01-2010, 00:26
Jedna działka przysłony więcej, to dwa razy dłuższy czas naświetlania. Jeżeli miałabyś szkło f/2, to porównując z obiektywem f/5.6, biorąc pod uwagę 3 działki przysłony z 1/10s uzyskałabyś 1/80s przy takim samym iso.

Poczytaj o predefiniowanym balansie bieli z instrukcji. Najlepsze wyjście w tej sytuacji. RAW na początek przygody z fotografią sobie odpuść. Potrzeba nieco doświadczenia, żeby wiedzieć co się robi przy wywoływaniu.

parman
16-01-2010, 00:33
No cóż , ja od początku przygody z fotografią cyfrową robię w RAW i nie widzę sensu żeby to sobie odpuszczać. Jedynym argumentem dla mnie jest wielkość karty pamięci. Łatwiej skorygować RAW , niż źle ustawione opcje w puszce. Oczywiście do obróbki polecam Photoshopa , ale to spory wydatek. A co z darmowych , pewnie GIMP , ale to może ktoś inny poleci.

fushiro
16-01-2010, 00:38
RAW nie zwalnia od nauki poprawnej ekspozycji. RAW ma pomagać a nie być kołem ratunkowym. Ucząc się poprawnego ustawiania balansu bieli i dobierania ekspozycji poznajemy sprzęt, warunki, uczymy się światła. Wiele osób zaczynających fotografować zapomina, że nauka podstaw przyczynia się do lepszych fotografii. Sztuką jest patrzeć na scenę i wiedzieć, kiedy RAW będzie odpowiedni, bo JPEG wystarcza w większości sytuacji.

Soft na początek: Capture NX2

irek6311
16-01-2010, 00:43
aparat mam od trzech dni wiec jesli na plycie dolaczonej nie ma jakiegos programu to nie mam na chwile obecna zadnego, na razie ogarniam sam aparat...a skoro juz o tym mowa to jaki program miec powinnam ?:) Poczytaj ten temat ;)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1645028#post1645028
może wklej zdjęcie nieobrabiane to zobaczymy gdzie tkwi problem ;)

parman
16-01-2010, 00:49
Może masz rację , ale od czasu kiedy na nartach (oszczędzałem kartę) zrobiłem na szybko zdjęcie z cienia , z niepowtarzalnym ujęciem i do dziś nic sensownego nie mogę z tego wyciągnąć , to robię tylko w RAW. Uważam również , że przy RAWach też trzeba poprawnie ustawić ekspozycję , balans bieli , itp. A jak jest wszystko O.K. to i wywoływanie jest proste. Ale to jak dyskusja nad wyższością Świąt BN od WN. Zgadzam się z fushiro i życzę samych udanych ujęć dla evel25.

evel25
17-01-2010, 18:03
kolejny problem mam, nie chce za kazdym razem nowego tematu zakladac wiec pisze tutaj znowu. Tym razem chodzi o zdjecia robione na sniegu przy dosc pochmurnym niebie. Dzis zrobilam kilka takich fotek, niektore na programie tematycznym krajobraz, niektore na programie makro, pozostale na manualu z WB cloudy, i na kazdym zdjeciu praktycznie, czy to na sniegu czy na niebie sa plamy, nie wiem jak to nazwac, wygladaja jak tecza... przy czym jak zmieniam z RAW na JPEG w programie VSO image resizer to juz nie widac tej teczy.

swider
17-01-2010, 20:58
To może wklej zdjęcie. Będzie prościej stwierdzić w czym problem.

evel25
17-01-2010, 21:21
wlasnie chcialam dolaczyc zdjecie ale jakos nie ogarniam jak sie to robi na tym forum

swider
17-01-2010, 21:51
Proszę: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=4966

evel25
17-01-2010, 22:31
No tak tylko jak zmniejsze zdjecie i wstawie w jpeg to tak jakbym wcale nie wstawila bo nie bedzie widac tego problemu, widac tylko w rawach

dominikmiz
17-01-2010, 22:45
Bo to jeżeli widać tylko w rawach to w czym problem po wywołaniu rawu i tak uzyskujesz materiał zapisany w jpg,a skoro twierdzisz ze w jpg nie widać to looz...:D(przynajmniej ja tak rozumiem)
A i jeszcze radze poczytac troche na forum o :balansie bieli,iso,czasie i przesłonie!!

swider
17-01-2010, 23:08
No tak tylko jak zmniejsze zdjecie i wstawie w jpeg to tak jakbym wcale nie wstawila bo nie bedzie widac tego problemu, widac tylko w rawach
To wrzuć Nefa na jakiś bezpłatny serwer i będzie można ściągnąć plik. Strasznie jestem ciekaw co to za tajemnicza tęcza :)

evel25
17-01-2010, 23:52
postaram sie jakos to wam pokazac. jutro sprobuje tego nefa gdzies wrzucic. a ta tecza to tak jakby okregi o roznym zabarwieniu, z tym ze bardzo blade, wokol fotografowanego przedmiotu, zwlaszcza jesli na zdjeciu jest sporo nieba badz sniegu

swider
18-01-2010, 00:04
hmmm... z Twojego opisu wygląda jakby to były bliki (powodem ich występowania jest źródło światła znajdujące się w kadrze lub bardzo blisko jego krawędzi), ale szalenie dziwny jest fakt, że one znikają po konwersji do JPG. Do tego piszesz, we wcześniejszym poście, że niebo było zachmurzone więc znika potencjalne źródło tego problemu (słońce)... dziwne... zaiste.

dominikmiz
18-01-2010, 13:16
..., że niebo było zachmurzone więc znika potencjalne źródło tego problemu (słońce)... dziwne... zaiste.

A może zdjęcia były wykonywane pod wieczór gdzie latarnie jużdzialały i to też może wskazywać na bliki!!:D
Tak mi się wydaje:D

swider
18-01-2010, 13:31
evel25 napisała o godzinie 17:03: "Dzis zrobilam kilka takich fotek", tak więc zdjęcia nie mogły być — raczej (w życiu wszystko jest możliwe :D) — wykonane pod wieczór ;)

dominikmiz
18-01-2010, 13:42
A to jeszcze zauważmy fakt iż teraz dzień jest krótki!!:D

swider
18-01-2010, 14:01
Prawda, zachód mamy koło godziny 16:00, ale... zanim koleżanka napisała tego posta musiała przyjść do domu, do tego powinna: posilić się, wypić ciepłą herbatkę (może i z prundem :D) na rozgrzanie, później, pewnie siadła do komputera, przeglądnęła zrobione zdjęcia, zaczęła konwertować do JPG i poddawać je twórczemu procesowi obróbki... po czym przerażona efektami, nabazgrała posta na forum — z tego wynika, że jednak minęło trochę czasu :D Dodatkowo, jej wypowiedź nigdzie nie sugeruje, że cykała fotki wieczorem, zazwyczaj jeśli tak się dzieje, ludzie o tym piszą :) Tak więc myślę, że jednak zdjęcia były robione w dzień... ale oczywiście mogę się mylić :D

Ależ się wątek detektywistyczno-dedukcyjny zrobił :D

dominikmiz
18-01-2010, 16:08
Po przeczytaniu powyzszych argumentów...po przedyskutowaniu tego problemu z moim adwokatem,po wspolnym jednoznacznym zdaniu zgadza się z tobą w 100%...ale jest jedno ale być może koleżanka wlała za dużo prądu do herbaty i jej się tęcze pokazały!!:D
Bez urazy to taki żart:d

evel25
18-01-2010, 16:46
usmialam sie czytajac te jakze burzliwa dyskusje... dementuje plotki o pradzie w herbacie i o wieczornym robieniu zdjec... problem sie rozwiazal...juz tlumacze dziwna tecze lub jej brak w jpeg. Otoz, ktos mi przestawil w laptopie ustawienia ekranu i zwyczajnie sobie laptop nie dawal rady z tymi RAWami, a jak zmienialam na jpeg to bylo ok. doszlam do tego po tym jak sobie zaczelam powiekszac te RAWy w aparacie i zadnej teczy nie bylo. Tak wiec alarm teczowy odwolany

swider
18-01-2010, 17:12
Cieszymy się, że sprawa się rozwiązała :)

Wygrałem, wygrałem, wygrałem! :D:D:D ;)