PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop - obróbka zdjęć. Wybór najlepszej książki.

dem
15-01-2010, 20:42
Witam.

Chcę kupić książkę o obróbce zdjęć w Photoshopie CS4. Znalazłem taką oto pozycję: "Photoshop CS4 PL. Retusz i Restauracja Fotografii. Biblia" (http://www.empik.com/photoshop-cs4-pl-ksiazka,prod33930060,p). Czy będzie to najlepszy wybór, czy polecacie może jakąś inną pozycję?

Krzychu_Z
15-01-2010, 20:51
Witam.

Chcę kupić książkę o obróbce zdjęć w Photoshopie CS4. Znalazłem taką oto pozycję: "Photoshop CS4 PL. Retusz i Restauracja Fotografii. Biblia" (http://www.empik.com/photoshop-cs4-pl-ksiazka,prod33930060,p). Czy będzie to najlepszy wybór, czy polecacie może jakąś inną pozycję?

Nie książka co prawda ale polecam to http://www.lynda.com/home/DisplayCourse.aspx?lpk2=648 - IMHO znacznie lepsza niż jakakolwiek książka - $25 za miesięczny abonament to nie jest wielki pieniądz a jak kupiłem CS4 to po rejestracji w Adobe dostałem miesięczny abonament gratis...
Jest też coś takiego http://www.lynda.com/home/DisplayCourse.aspx?lpk2=688 - też świetne...

Andrzej Olender
15-01-2010, 21:31
Podpisuję się pod radą Krzychu_Z (chociaż jak kompletnie nie znasz podstaw obsługi Photoshopa to książka może się przydać).
Osobiście wiedzę budowałem (a w sumie nadal buduję) na wielu płatnych zagranicznych serwisach. Nie chce nawet liczyć ile na te wszystkie abonamenty wydałem pieniędzy. Uważam jednak że warto, wiedza niestety kosztuje.

dem
16-01-2010, 13:03
To w takim razie kupię sobie tę książkę :) Z pewnością mi to nie zaszkodzi.

stig
16-01-2010, 13:36
Umiejetnosc obslugi Photoshopa, a umiejetnosc obrobki zdjec, to dwie rozne sprawy. Do nauki obslugi Photoshopa -- w zupelnosci wystarczy help programu. Wciskamy F1 i czytamy. Z samego helpa, przecietnie inteligentny czlowiek jest w stanie nauczyc sie go w kwartal.
Obrobka zdjec, to jednak inna bajka. Uczyc sie jednoczesnie i narzedzia i techniki -- to mozolna droga. Kiedy masz juz opanowana umiejetnosc poslugiwania sie narzedziem, to sama obrobka jest relatywnie prosta, pod warunkiem jednakze, ze:
-- myslisz -- wiesz co chcesz zmienic, a nie bezmyslnie klikasz w filtry wedle zasady; a moze cos ciekawego z tego wyjdzie,
-- myslisz -- stosujesz techniki ostroznie, a nie jak szaleniec przeginasz, zeby bylo jeszcze bardziej pojechanie,
-- i po raz kolejny; myslisz -- miast tracic czas na watpliwe efekty ratowania kompletnie spartolonego zdjecia, wciskasz "delete".
Obrobka to jedynie wiedza na temat tego, jakie narzedzia Photoshopa zastosowac do efektu, ktory sobie zalozysz przed obrobka. Nie znajac dobrze narzedzia, nie zrobisz tego poprawnie i z zamierzonym efektem. Jesli nie znasz narzedzia, to uczenie sie z video-tutoriali jest koszmarem. Zbyt wolno przybywa wiedzy, bo jedynie malpujesz dzialania wykladowcy, nie zawsze lub nie do konca wiedzac -- dlaczego wlasnie tak. Jest to zdecydowanie najdluzszy proces jesli chodzi o nauke obrobki zdjec.
Ostatnia sprawa -- dokladnosc i starannosc wykonywanych dzialan. Bez tego wiele sie nie zdziala.

!AGresT
19-01-2010, 00:47
Umiejetnosc obslugi Photoshopa, a umiejetnosc obrobki zdjec, to dwie rozne sprawy.

Święta racja. Często ludzie zapominają, że PS to tylko i wyłącznie narzędzie.
Jestem zwolennikiem teorii, że fotograf to rzemieślnik. Jak w większości rzemiosł, zdarzają się artyści, jednak najpierw muszą być dobrymi rzemieślnikami, aby warsztat ich nie ograniczał (poza nielicznymi wyjątkami - mówimy wtedy o geniuszach). Sam fakt posiadania najlepszych narzędzi oraz umiejętności posługiwania się nimi, nie uczyni z nas artystów, najwyżej biegłych rzemieślników. Jak niestety rzeczywistość pokazuje - najczęściej kopistów.
To samo dotyczy aparatów, obiektywów, lamp itd. Te wszystkie pytania - jaki aparat do krajobrazu, jaki obiektyw do portretu i jak obrobić zdjęcie, żeby wyglądały ja te załączone... - są od du*y strony. Najpierw powinienem wiedzieć, co chcę osiągnąć i mieć świadomość, jakie narzędzia do tego służą a później wyposażać warsztat. Używam danego obiektywu do portretu, bo chcę uzyskać taki a nie inny efekt, a nie dlatego, że jest to najlepszy obiektyw portretowy!
To samo dotyczy PSa. Zdecydowaną większość obróbki stosowanej w fotografii amatorskiej można wykonać przy pomocy większości darmowych programów. Tak samo, jak wiertarka z supermarketu wystarczy do 99,5% domowych zastosowań. Nie do końca rozumiem ten pęd do wydawania góry pieniędzy za narzędzie, które wykorzystamy w 10%. Ja pracuję z PS o wersji 5.0. Czasem wydaje mi się, że jestem już w stanie wykorzystać 15% możliwości tego programu, ale to chyba bufonada.
Przepraszam autora wątku za ten ogromny OT, ale Stig zwrócił uwagę na ważny aspekt tego tematu, a mnie jakoś tak naszło...
PS posiada świetny interfejs (o ile tak się nazywa to, o co mi chodzi), więc jeśli wiesz co chcesz zrobić, dość szybko możesz dojść jak. Metoda prób i błędów - wskazana.
Żeby nie był sam OT - ja polecam Help, lub ewentualnie Biblię.

Semati
19-01-2010, 00:53
Ja poleciłbym z książek "Zaklęcia Photoshopa- edycja zdjęć" Anny Owczarz- Dadan. Jest dużo ciekawych rzeczy i jak na razie czerpie z niej dużo wiedzy.Jest to podręcznik o wykorzystaniu narzędzi w programie,a nie z czego on się składa.

mpwt
19-01-2010, 02:21
Kelby'ego są warte uwagi: http://helion.pl/autorzy/kels.htm

ZgReDoL
19-01-2010, 03:04
Ja poleciłbym z książek "Zaklęcia Photoshopa- edycja zdjęć" Anny Owczarz- Dadan. Jest dużo ciekawych rzeczy i jak na razie czerpie z niej dużo wiedzy.Jest to podręcznik o wykorzystaniu narzędzi w programie,a nie z czego on się składa.

Tez polecam. Sam posiadam ta pozycje, i wiele ciekawych rzeczy i nauk tam znajduje.

novell
19-01-2010, 12:03
Tez sie podpisze pod Ksiazkami Kelbiego- duzo rozwiazan uniwersalnych i uzytecznych na poczatek... no i Lynda- zdecydowanie najlepsza rzecz ever. tyle ze trzeba meic duzo czasu bo czasem troche lekcje ida za wolno jak dla mnie....