Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Zabawy z obróbką
SzymonWojciechowski
15-01-2010, 17:31
Przesadzona obróbka też może wyjść na dobre :-D
Czekam na komentarze.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/4276795054_4e030093d1_o-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4039/4276795054_4e030093d1_o.jpg)
Szczerze mówiąc do mnie osobiście to nie trafia
SzymonWojciechowski
15-01-2010, 17:36
Osoba, która prosiła o zdjęcie mowiła "że ma być groźnie". :-D
Jak dla mnie trochę za jasno i za duża wineta. Może jeszcze trochę nasycenie bym zmniejszył. Generalnie jakoś nie do końca ;-)
przesadzona obróbka jednak nie może wyjść na dobre... ;)
Lustplyt
15-01-2010, 18:34
Po zdjęciu nasycenia i usunięciu winiety byłoby groźnie jak sam wspomniałeś.A co do przesadzonej obróbki nie powinno się wszystkiego negować bo każda obróbka ma swój sens. Zauważyłem na forum że tego typu operaje na obrazie wywołują zwykle negatywne opinie.
SzymonWojciechowski
15-01-2010, 18:38
Jak się nie podoba to macie za karę kolejne z "groźnej" serii! :-D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/4276934750_9820e1ce6b_o-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4006/4276934750_9820e1ce6b_o.jpg)
SzymonWojciechowski
15-01-2010, 18:41
Lustplyt winieta na życzenie kolegi, który prosił o zdjęcia. :]
Chciał mieć jakieś nietypowe ujęcie tego budynku więc popuściłem wodze fantazji przy obróbce. :]
Najważniejsze że jemu się spodobało - wydrukował nawet w formacie 150cmX100cm i wygląda to na prawdę dobrze.
Dzięki za opinie.
maniek750
15-01-2010, 18:42
Mi jakos sie podoba taka obrobka ;-) Nie wiem czemu ;-)
może mało się naoglądałeś ;)
Inkognito
15-01-2010, 20:40
Wywołany do tablicy...
Moim skromnym zdaniem:
Ja takiego kierunku nie popieram. Ba! Nawet odradzam brnięcie w tego typu "efekciarstwo". Z groźnością nie ma to moim zdaniem nic wspólnego. Z cukierkowatością i niestety czymś w rodzaju kiczu - owszem.
To taki pseudo HDR pewno nie? Photomatix? Tak przynajmniej to wygląda.
No ale do rzeczy.
Tam chyba nie ma za bardzo miejsca na jakieś widowiskowe kadry bez samochodów, co nie? A szkoda, bo budynek jest co najmniej ciekawy.
I choć i tak poradziłeś sobie kadrowo całkiem, całkiem (o ile nie mylę się z brakiem miejsca, choć widzę, ze nie) - to do końca mnie on nie przekonuje. Choć dostrzegam kilka jego plusów!
Powinieneś moim zdaniem zacząć od wyprostowania budynku. Polecam transform/distort w Photoshopie. Zdjęcie powinno zyskać po usunięciu tych zniekształceń wynikających z nierównoległej pozycji matrycy względem fasady obiektu.
Co mi się natomiast bardzo podoba, to pora w której robiłeś zdjęcia jak i pogoda. Nie wiem czy to przypadek czy celowe zamierzenie, ale wybór moim zdaniem jak najbardziej trafny!
Gdyby nie obróbka i kilka zastrzeżeń, zdjęcie byłoby naprawdę ciekawe. :)
Fajno, że coś wreszcie wstawiłeś. Czekam na więcej z mojego tematu ;)
PS
Jak tam jest z fotografowaniem/ochroną? Rozumiem, że to było jakieś zlecenie, ale sam się kiedyś chciałem tam wybrać, jak najbardziej na własny użytek. Będzie problem?
MissAtlantic
15-01-2010, 22:56
Drugie zdjęcie dość dobre, lepsze ujęcie kadru i dwa samochody po bokach jakoś tak kierują wzrok na środek zdjęcia.
Pierwsze zbyt jasne i z dziwną plejadą kolorów które niezbyt do siebie pasują.
moze wyjsc, ale bokiem... niestety
SzymonWojciechowski
16-01-2010, 07:12
Pierwsze koty za płoty :D
borregaard
16-01-2010, 12:43
Nie przejmuj się,większość przechodzi przez ten etap.....niewielu się do tego przyznaje.
W dobrym tonie jest wyśledzić "photomatixomaniaka"......:mrgreen: :mrgreen:
SzymonWojciechowski
16-01-2010, 17:09
Wyczytałem co to ten photomatix bo nie miałem pojęcia - te zdjęcia przeszły tylko przez Lightrooma.
Grzegorzu - co do robienia tam fotek to nie ma problemu. A co do samego "zlecenia" - ojciec mojego przyjaciela jest współwłaścicielem budynku i poprosił mnie o jakieś zdjęcia "Arkady". No to mu zrobiłem masę normalnych ale też założyłem folder o nazwie "experimental" gdzie znalazły się powyższe "perełki". Takie moje pierwsze zabawy z LR. Jemu wpadły w oko, wydrukował sobie w dużym formacie, powiesił w biurze i trzeba przyznać że wygląda to u niego na prawdę dobrze. Zdaje sobię sprawę że nie jest to wyżyna fotografii, ale najważniejsze że osoba dla której były te fotki jest mega zadowolona. To się dla mnie liczy! :-D
Inkognito
16-01-2010, 17:13
Dlatego napisałem, że moim skromnym zdaniem :)
pytanie tylko do autora jaki cel miało mieć zdjęcie? na użytek reklamowy galerii? jesli tak to zarzut Inkognito o samochodach jest co najmniej absurdalny - co to za galeria handlowa skoro nie ma w niej klientów, a parkingi świecą pustkami?
efekt pseudo-hdra na nie, ale o dziwo selektywny kolor na dwójce ma swój urok, tylko znów wyginający się i położony budynek nie wyglądają atrakcyjnie