Zobacz pełną wersję : D40 - aparat, co zmysły pieści :D (tytuł zmieniłem ja - Czornyj)
żółto-czarny
23-11-2006, 13:58
No i co? Czy któryś z początkujących canonierów może liczyć na taką hojność? ;)
Kolekcjoner
24-11-2006, 01:34
No i co? Czy któryś z początkujących canonierów może liczyć na taką hojność? ;)
Biedni canonierzy :cry:.
eos 30d jest teraz w fajnej promocji
Cytat z komentarza do testu d50 na optyczne.pl
" HAHA, BRAWO, w końcu ktoś raczył obnażyć dlaczego niby "nikon robi dobre zdjęcia" a nie fotograf. Dziwię się oburzonym dzieciom spod nikona ale to są wyniki testów i trudno z nimi dyskutować. Jakbym wybierał lustrzankę i miałbym świadomość jak nikon oszukuje, to też przez pewnien czas rozważałbym jakiegoś kompakta i jako nieliczny zrozumiałem co autor miał na myśli. W sumie to kompakt sony r1 bije tutaj d50 na głowę, taka prawda. Teraz rozumiem dlaczego nikon dopłał 400 zł do zakupu tej zabawki rok temu (no, tak naprawdę to gdyby nie tamta promocja, to nie wyrobiliby planu sprzedazy)."
Oj tak mierzac to 30D jest gorsze od D50 skoro musza oddawac az 590 zl ;)
żółto-czarny
24-11-2006, 14:32
Chciałbym spytać tego kolesia, w których dokładnie aspektach ten kompakt bije d50 na głowę? Bo tak ujadać na bory i lasy to każdy Burek potrafi :twisted:
spytaj ale i tak Cie oleje - ja już się tam udzielam w dyskusji i jak narzie zostaję odpalantowany na inne strony i nie mogę uzyskać odpowiedzi na pytanie :(
Kolekcjoner
24-11-2006, 19:54
spytaj ale i tak Cie oleje - ja już się tam udzielam w dyskusji i jak narzie zostaję odpalantowany na inne strony i nie mogę uzyskać odpowiedzi na pytanie :(
W każdym razie - walcz dzielnie:).
Władca Pixeli
24-11-2006, 20:13
Przypuszczam, że w całym tym zamieszaniu ludziom z optyczne.pl chodzi o nabicie nowych użytkowników. Obecna ilość na forum 599 nie wygląda poważnie na forum które chce być wiarygodnym i opiniotwórczym. Na siłę więc zmuszają aby tam iść i się zarejestrować aby nabić sobie ilość użytkowników.
Dostałem odpowiedz na PMce, z którą się nie zgadzam, ale przynajmniej dostałem.
Pozdrawiam moje ulubione forum (a raczej jego Użytkowników) i życzę dobrej nocy
Erie
powiem tak, wlasnie mam przed soba zdjecia z D40 i do 1600 prawie nie ma szumow (zdjecia byly robione w dzien)
3200 jest uzywalne ale w celach bardziej dokumentacyjnych. jestem prawie pewien ze na odbitce 10x15 bedzie znosnie ;-)
Kolekcjoner
24-11-2006, 22:31
Przypuszczam, że w całym tym zamieszaniu ludziom z optyczne.pl chodzi o nabicie nowych użytkowników. Obecna ilość na forum 599 nie wygląda poważnie na forum które chce być wiarygodnym i opiniotwórczym. Na siłę więc zmuszają aby tam iść i się zarejestrować aby nabić sobie ilość użytkowników.
Niestety jak poczytałem sobie to forum to odnoszę bardzo podobne wrażenie. Nawet licho wie czy cały ten "test" nie był takim "bąkiem" puszczonym po to żeby się zrobiło głośno i przybyło użytkowników. Każdy sposób jest dobry żeby zaistnieć.
No troszkę w tym racji chyba jest :( - ja sam juz nabiłem dzisiaj 16 postów i 4 PMki, oglądając przy tym troszkę reklam (dobrze ze opera czesc wyłączyła :) ).
żółto-czarny
24-11-2006, 22:59
No dobra, Panowie i Panie, poczekajmy co ciekawego napiszą o d40. Powinno to nastąpić jeszcze w 1 kwartale 2007 :lol: tymczasem nie róbcie OT :)
No i pojawił się test D40 na fotopolis.pl część druga :)
A tak wracajac do cytatu z fotopolis:
( http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5113 )
"Podręcznik "Radość fotografowania"..." (ble, ble, ble / gadka - szmatka) "Książka została tak zaprojektowana, aby korzystanie z niej było możliwie intuicyjne i proste"
Znaczy co? beda linki do naszego forum...? :):)
A swoja droga, fajny prezencik, tylko nie wydaje mi sie, aby ktos do niego z wlasnych dokladal.
W sumie potwierdzily sie domysly dotyczace celowosci i celu w ogole, wypuszczania na rynek takiego modelu, jak D40 (mowie o wypowiedziach z forum).
"http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5113"
Władca Pixeli
25-11-2006, 01:35
A tak wracajac do cytatu z fotopolis:
( http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5113 )
"Podręcznik "Radość fotografowania"..." (ble, ble, ble / gadka - szmatka) "Książka została tak zaprojektowana, aby korzystanie z niej było możliwie intuicyjne i proste"
Z tego co widzę to cała książka o fotografii jest do przeczytania w D40 na ekranie LCD :mrgreen:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5123&p=1
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5123&p=2
Fakt, nawet zacny D80 nie ma tylu wodotryskow i fajerwerkow, ale...
przez zabawe do wiedzy ;) (w tym, byc moze propagandowej)
W kazdym razie jestem przekonany o sporej skutecznosci tej formy. Ludzie sa naiwni...
[QUOTE=Władca Pixeli;165291]Z tego co widzę to cała książka o fotografii jest do przeczytania w D40 na ekranie LCD :mrgreen:
i co z tego dla moje żony to idealna sprawa a dla mnie zbędne-napewno można wyłaczyć tę funkcje
Photo of the bride only? A little underexposed but easily savable. Photo of the groom only? Overexposed and not savable. Oops.
pozdrawiam
Paweł
hehe znowu...jak bumerang. To dziwne, bo ja widziałam zdjęcia zarówno pary razem jak i każdego z młodych z osobna i żadne nie było niedopalone ani przepalone...Oops!
Sorry za OT ale prowokacja była;)
Muszę przyznać, że po przeczytaniu testu na fotopolis nawet bardziej przychylam się do D40 niż D50. A przy okazji mam pytanie odnośnie silnika autofokusa w body i w obiektywie. Rozumiem, że D40 używa silnika w obiektywie bo innego nie ma - a którego z silników używa D50/D80 przy tym samym szkle i który tak naprawdę silnik jest szybszy - w obiektywie czy w body?
ropusz jeśli zapniesz szkło af-s do d50, to będzie używał silnika w obiektywie.. obiektyw nie ma jak skorzystać z silnika body :)
Pawel Pawlak
26-11-2006, 00:24
Muszę przyznać, że po przeczytaniu testu na fotopolis nawet bardziej przychylam się do D40 niż D50. A przy okazji mam pytanie odnośnie silnika autofokusa w body i w obiektywie. Rozumiem, że D40 używa silnika w obiektywie bo innego nie ma - a którego z silników używa D50/D80 przy tym samym szkle i który tak naprawdę silnik jest szybszy - w obiektywie czy w body?
D50/80 wykorzystuje własny silnik przy obiektywach typu AF a silnik obiektywu w obiektywach AFS/AFI. Inna sytuacja nie jest możliwa :)
Jak dla mnie to idealem byloby wypuszczenie przez Nikona nowego firmware do D50 z zastosowaniem algorytmow generujacych jpga/odszumiajacych jak w d40 oraz z mozliwoscia ustawienia lepszej jakosci jpga w trybie raw+jpg.
Gbyby tak jeszcze mozna bylo by ustalic co ma byc pod przyciskiem opoznienia np. (opoznienie/af/pomiar) to by bylo idalnie. Przycisk zdjec seryjnych tez moglby laczyc zdjecia seryjne z bracketingiem. No i mogliby dodac obsluge clsu. Bylby idealny korpusik jak dla mnie.
Z fotopolis: "Bardzo precyzyjny system ustawiania ostrości spowalniany jest przez wolno pracujący silnik wbudowany w obiektyw z zestawu." - Jak więc to tłumaczyć? Czy to znaczy, że D80 z 18-55 II będzie również wolny, a D40 z 18-70 będzie szybki?
Kolekcjoner
26-11-2006, 06:14
Jak dla mnie to idealem byloby wypuszczenie przez Nikona nowego firmware do D50 z zastosowaniem algorytmow generujacych jpga/odszumiajacych jak w d40 oraz z mozliwoscia ustawienia lepszej jakosci jpga w trybie raw+jpg.
Gbyby tak jeszcze mozna bylo by ustalic co ma byc pod przyciskiem opoznienia np. (opoznienie/af/pomiar) to by bylo idalnie. Przycisk zdjec seryjnych tez moglby laczyc zdjecia seryjne z bracketingiem. No i mogliby dodac obsluge clsu. Bylby idealny korpusik jak dla mnie.
Bardzo możliwe że Nikon zostawia sobie jeszcze pewne miejsce na wprowadzenie D60.
żółto-czarny
26-11-2006, 18:30
Jak dla mnie to idealem byloby wypuszczenie przez Nikona nowego firmware do D50 z zastosowaniem algorytmow generujacych jpga/odszumiajacych jak w d40
To niech od razu wypuszczą do D200! :mrgreen: Albo jeszcze raz usiądą i zastanowią się nad FF.
Bez bracketingu to w zasadzie można się obejść. Ale ten brak podglądu GO od razu był dla mnie denerwujący i niezrozumiały przy okazji 50-tki. Wcale nie zawsze jest możliwość nauki panowania nad przysłoną przez zrobienie kilku zdjęć przy różnych wartościach. W wątpiwych sytuacjach użytkownik zwyczajnie przestawi się na odpowiedni "obrazek" i - po nauce :(
To niech od razu wypuszczą do D200!
Czy tylko mi się ta wydaje, czy d200 już dawno jest na rynku?
michal_wu
26-11-2006, 19:36
Czy tylko mi się ta wydaje, czy d200 już dawno jest na rynku?
Nie, to była inna firma - Nikox :twisted:
Chyba o firmware chodziło żółto-czarnemu (by the way - czy nie krócej byłoby się nazywać madagaskarczyk, bo to właśnie tam chyba króluje ta mieszanka? - od razu mówię - no rasism!)
żółto-czarny
26-11-2006, 21:45
No nie wiem, to jednak o 1 sylabę dłużej :? Szkoda, że moje tak rażące uwielbienie dla barw klubowych spotkało się z niezrozumieniem :mrgreen: A następny firmware - czemu nie???
Tyle w temacie D200.
Władca Pixeli
07-12-2006, 03:02
Pokazała się instrukacja
http://nikoneurope-en.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_en.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=19582&p_created=1164225025&p_sid=rbbkEuoi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD03NjQmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPSZwX3B2PSZwX2N 2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX25sJnBfc GFnZT0x&p_li=&p_topview=1
Pojawil sie juz pelny test na http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/ hmm.
w nawiązaniu do testu d40, pytanko: czy ktoś wie w/g informacji na dpreview jak zmienić wielkość pola pomiaru przy pomiarze CW...
tam jest tylko kółko 8 mm.
niestety wymyślili inną baterię EN EL9.
Hmmm, chyba raczej bym to ujął tak - "jak zwykle pazerne i nienażarte bestie z Nikona podstępnie wymyśliły nową baterię, w dodatku gorszą od starych"
Pawel Pawlak
21-12-2006, 00:40
Z tego co można zobaczyć na wszystkich dostępnych w necie fotach, D40 to najlepszy aparat do fotografi przy słabym świetle nikona (oczywiście jeśli okaże się że AF daje radę ;)) Chciałbym żeby w moim d2x iso1600 wygladało tak jak w d40... i to przy NR OFF (nie chodzi o sam szum na wysokim iso, ale o zdecydoanie mniejsze niż w innych modelach przebarwienia pojawiające się na wysokich czułościach, brak utraty detali, czy wreszcie wierniejsze rejestrowanie kolorów w cieniach). Jedynie ziarno jak dla mnie za małe, ale zawsze można dodać ;)
meliszipak
21-12-2006, 01:06
Hmmm, chyba raczej bym to ujął tak - "jak zwykle pazerne i nienażarte bestie z Nikona podstępnie wymyśliły nową baterię, w dodatku gorszą od starych"
Zamienniki po 30 zł są tak dobre, że oryginały nie schodzą.
Więc jak kto kupi ten ......... to za dodatkową bateryje słono zabuli.
To są tzw. koszty ukryte :lol:
Kolekcjoner
21-12-2006, 01:21
tam jest tylko kółko 8 mm.
No musieli przeca gdyby wsadzili tę z D50 to musieliby albo wywalić gniazdo kart albo obiektyw :mrgreen:.
meliszipak
21-12-2006, 01:26
Mogli dać duży wizjer, taki z D80 to bym złego słowa na ten aparacik nie powiedział.
Duży, jasny wizjer = pryzmat pentagonalny = koszt. Noł łej ;)
Nowa bateria odniesie tylko chwilowy skutek, bo zamienniki szybko powstaną. Ale chodziło zapewne o zmniejszenie pojemności - bo zdali sobie sprawę, że zbyt duża żywotność baterii sprawia, że dodatkowe baterie kupowane są niechętnie. I na wszelki wypadek odcięto możliwość stosowania baterii pojemniejszych.
żółto-czarny
21-12-2006, 09:43
Z tego co można zobaczyć na wszystkich dostępnych w necie fotach, D40 to najlepszy aparat do fotografi przy słabym świetle nikona (oczywiście jeśli okaże się że AF daje radę ;)) Chciałbym żeby w moim d2x iso1600 wygladało tak jak w d40... i to przy NR OFF (nie chodzi o sam szum na wysokim iso, ale o zdecydoanie mniejsze niż w innych modelach przebarwienia pojawiające się na wysokich czułościach, brak utraty detali, czy wreszcie wierniejsze rejestrowanie kolorów w cieniach).
Dobre uzupełnienie D2x dla fotografa zawodowego? ;-)
http://jessops.com/Store/s47076/1-136-481/Home/Cameras/Digital-SLRs/Nikon/D40-Black-%2b-AF-S-DX-18-55mm-Lens/details.aspx
450 funtów!!!! Ktoś chyba oszalał!!!! Ja za swojego D70s dałem 550!!! SHit;/
Tiaaaa, ciekawe który producent samochodów podjąłby ryzyko i po wprowadzeniu, powiedzmy średniej klasy samochodu, z silnikiem 1.6 postanowił by udostępnić go szerszym masom i wprowadził wersję 1.4 z uboższym wyposażeniem ale za taką samą cenę. Jessops wywalił D50 z oferty bo jak inaczej klientowi wcisnąć uboższy model za taką samą cenę? Jak będę jutro u nich to spróbuję się podpytać o co chodzi.
A tak na marginesie to po wprowadzeniu D40 troszkę mi (jako użytkownikowi Olympusa) ulżyło: nie tylko moja ulubiona firma wykonuje dziwne posunięcia.
KURNA*CHATA
28-12-2006, 09:17
Zastanawoam sie nad D40 + 18-70mm F/3,5-4,5, jednakze mam pewne obawy co do poprawnosci dzialania AF przy tak "szerokim" szkle. Zastanawia mnie dlaczego zmniejszajac puszke w D40 nikon wymienil tez standardowego kita 18-55mm?
Mial ktos mozliwosc przetestowac AF w D40 przy 18-70?
Prosze o pilna odp.
Pozdr.
18-70 jest szybszy niż 18-55 niezależnie od puszki do jakiej się go zamontuje
a co do dyskuji o nowym aparacie i ograniczeniach AFS-owych, to cały czas czekam na Nikkora AFS 80-200 F4 ;)
KURNA*CHATA
28-12-2006, 15:02
Chyba sie nie zrozumielismy?
Spytam inaczej:
Czy szerokosc obiektywu nie bedzie przyslaniala czujnika AF
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img413.imageshack.us/img413/213/d40za6.jpg)
to nie jest czujnik AF (te są wewnątrz body) tylko lampka wspomagająca układ AF - świeci gdy ciemno.
nie sądzę, by przysłaniał ją kitowy obiektyw.
KURNA*CHATA
28-12-2006, 16:48
Do D40 chce podlaczyc szklo 18-70mm ktore jak wiadomo jest szersze i moze zaslaniac diode wspomagajaca AF
Czy szerokosc obiektywu nie bedzie przyslaniala czujnika AF
nie przeslania, 18-70 jest tylko ok 1mm szerszy niz kitowy obiektyw w najszerszym miejscu. nawet 18-200 nie zaslania lampki
Pawel Pawlak
28-12-2006, 22:15
Ludziska, nie przesadzajcie z tym świetlnym wspomaganim AF !! W d70 i d200 miałem cały czas wyłączone wspomaganie i nigdy nie miałem kłopotu z uzywaniem środkowego pola AF. Nie sądzę żeby w D40 zastosowali specjalną wersję środkowego, crosowego czujnika, zdecydowanie mniej czułą niż tą znaną z dotyczasowych konstrukcji. Jeśli było już tak ciemno i niekontrastowo że aparat sobie nie poradził bez wspomagania to i ze wspomaganiem wbudowanym "reflektorem"nie dawał rady. Jeśli coś miało pomóc to raczej zewnętrzny flesz.
Ale w D40 jest bodajze mniejszy sensor AF, sila rzeczy mniej czuly... hehe, a reflektorek ostatnio przydal mi sie, jak szedlem po ciemku lasem ;)
to nie jest czujnik AF (te są wewnątrz body) tylko lampka wspomagająca układ AF - świeci gdy ciemno.
nie sądzę, by przysłaniał ją kitowy obiektyw.
Dla potwierdzenia moich przypuszczeń,w lustrzance "wszystkie pomiary" sa realizowane na lustrze (dlatego warto go nie dotykac palcami po obiedzie np..).
Czyli wszystkie czujniki sa wewnatrz "body" ?
Czyli wszystkie czujniki sa wewnatrz "body" ?
tak. Aczkolwiek sa body zbierające pewne info inaczej (równolegle) - np w serii jednocyfrowej ta biała kropa na środku pryzmatu (ale w D3 juz tego nie ma). Czujniki sa zarówno za półprzepuszczalnym lustrem jak i przy pryzmacie - temat obszerny, jest w koncu sporo body, są analogi gdzie było to częściowo inaczej. Nie można tu pisac ogólnikami, trzeba mówic o konkretnym body.