PDA

Zobacz pełną wersję : "Biała karteczka" do SB-600.

stachmuszel
15-01-2010, 12:52
Witam!
Panowie mam pytanie, może z kategorii banalnych, ale jednak :-)
Muszę "dorobić" sobie "białą karteczkę" do SB-600. Wiem, że można z tekturki, plastiku etc. Ale może macie jakieś patenty?
Będę bardzo wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam!

jacek.gold
15-01-2010, 13:05
robię lekkie skosy na swej wizytówce która jest z tyłu biała i pasuje że hoho ;)

mikitata
15-01-2010, 13:53
Kiedyś takie odbłyśniki wycinałem ze zdjęcia roentgenowskiego i oklejałem białą folią samoprzylepną.

thr
15-01-2010, 15:09
Ja kupiłem sobie taki zestaw Aurory APX-3. Są to 3 odbłyśniki. Różnych wielkości z mocowaniem na rzep do lampy. Wygląda estetycznie ( na pewno dużo lepiej niż samoróbki) działają fajnie i zapłaciłem za to niecałe 50 zł. Niestety z tego co widzę to sprzedawca teraz sprzedaje pojedyncze elementy w cenach ok. 20-35zł czyli cały zestaw wychodzi 2x drożej. Ale jeśli ktoś chce tylko jeden element to wychodzi dość tanio.
Nie podaję sprzedawcy żeby nie było krypciochy.
Wcześniej używałem wyciętej białej pianki mocowanej do lampy recepturkami. Działało ok, ale nie wyglądało pięknie i był problem z ciągle ginącymi recepturkami. Jak znajdę to wkleję link do tutoriala jak to wykonać.

XXL
15-01-2010, 15:27
Jeżeli lampa nie ma wbydowanej (jak np. Metz 48AF-1) to w razie potrzeby wyciągam szybkę rozpraszajacą na tyle żeby stała w pozycji jak odbłyśnik.

ADAS
15-01-2010, 15:31
A ja mam takipatent:
kupuję lody 1 kg, zjadam ze smakiem, myję pudełko i wycinam jake chcę kształty i rozmiary. Ma to jeszcze jeden +
na kotletach zawsze podają lody i jak się nie ma (zgubiło) to można mieć.
Dodatkowo pudelka występują w różnych kolorach. i możn modelować. Ja używam algidy

Andrzej Olender
15-01-2010, 21:52
Heh, kiedyś z braku laku już w terenie wygrzebałem paragon z Tesco i po złożeniu posłużyć mi jako "biała karteczka" :)

Valdek_Tychy
16-01-2010, 13:54
Ja mam wycięty z plastikowego pudełka na kasety VHS Panasonic,kiedyś miały one kolor biały.Dodatkowo żeby wglądało na "professional" od tyłu okleiłem czarną okleiną a całość mocowana jest za pomocą rzepa.Już parę razy pytano się mnie gdzie i za ile można to kupić ;)

woytec60
16-01-2010, 14:01
Ja kupiłem sobie taki zestaw Aurory APX-3. Są to 3 odbłyśniki. Różnych wielkości z mocowaniem na rzep do lampy. Wygląda estetycznie ( na pewno dużo lepiej niż samoróbki) działają fajnie i zapłaciłem za to niecałe 50 zł. Niestety z tego co widzę to sprzedawca teraz sprzedaje pojedyncze elementy w cenach ok. 20-35zł czyli cały zestaw wychodzi 2x drożej. Ale jeśli ktoś chce tylko jeden element to wychodzi dość tanio.
Tu jest w całości: http://fripers.pl/product_info.php/products_id/881/product/Portaflex_3_odblysniki_do_lamp_reporterskich/XTCsid/5b207eece1d712e3a1a37bcce4a0e36b
55 złotych.

thr
19-01-2010, 14:27
obiecałem link do tutoriala jak znajdę więc oto jest:
http://www.youtube.com/watch?v=RNCmuExlHvM&feature=player_embedded#

pixel-x
19-01-2010, 19:25
Zafoliowana kartka wycięta z papieru xero /sztywna i cienka/ z wycięciem pasującym w szparę pomiędzy rozpraszaczem szerokokątnym a obudową SB 600 /rozpraszacz wyciągnięty/ .Trzyma się dobrze bez dodatkowych mocowań , łatwo i szybko wyjmuje w razie potrzeby.

Hosaka
19-01-2010, 19:33
Również polecam Algidę. :)

Nie dość że smaczne to jeszcze idealnie można sobie powycinać i dopasować. Trochę inwencji twórczej a coś na pewno wyjdzie.
Różnego rodzaju odbłyśniki i mini parasolki można już kupić na necie.

Skibek
20-01-2010, 16:18
A ja mam takipatent:
kupuję lody 1 kg, zjadam ze smakiem, myję pudełko i wycinam jake chcę kształty i rozmiary. Ma to jeszcze jeden +
na kotletach zawsze podają lody i jak się nie ma (zgubiło) to można mieć.
Dodatkowo pudelka występują w różnych kolorach. i możn modelować. Ja używam algidy

Mógłbyś napisać jakie smaki najlepiej odbijają?
Pewnie pistacjowe ochładzają WB, a np. morelowe ocieplają ;)

ADAS
26-01-2010, 15:29
Ja na co dzień używam Tipowskich bakaliowych, bo pudeło jest dobrej grubości i wchodzi w szparke pomiędzy rozpraszaczem a palnikiem

Dziku
28-01-2010, 00:11
Mój przepis na odbłyśnik do SB-600:
- 1 piwo w puszcze
- 1 lub 2 (w zależności od wielkości odbłyśnika) arkusze papieru foto do drukarki (10x15 choćby)
- klej
- rzep

sposób przygotowania:
- wypijamy piwo
- z puszki wycinamy pasek blachy
- przygotowujemy 2 kawałki papieru zgrubnie przypominające odbłyśnik
- jeden z kawałków smarujemy klejem, kładziemy pasek blachy, drugi kawałek papieru. Mocno ściskamy i czekamy aż klej złapie
- wycinamy kształt odbłyśnika
- mocujemy rzepem na lampę

Zaleta jest taka, że dzięki paskowi blachy możemy odbłyśnik wygiąć według potrzeb, a całość jest dość sztywna

mops
28-01-2010, 00:47
Jeżeli lampa nie ma wbydowanej (jak np. Metz 48AF-1) to w razie potrzeby wyciągam szybkę rozpraszajacą na tyle żeby stała w pozycji jak odbłyśnik.

Yyyyy ale wspomniany METZ 48 AF-1 Digital ma i karteczkę i rozpraszacz..:confused: Chyba, że mam jakąś wypasiona wersję...

xekon
28-05-2010, 11:50
Takie odbłysniki bardzo fajnie wychodzą z materiału który nazywa się HIPS. Kupuje się biały nieprzezroczysty o grubości 0,5 mm. Jest w miarę elastyczny i sprężysty a można też go trwale zaginać na kanty. W zasadzie to jest chyba to z czego wykonana jest "biała karteczka" w lampie. No i najlepsze - cena -> 2m^2 (arkusz 2m x 1m) kosztuje 14 pln . W warszawie można to dostać np. w http://folplex.pl/