Zobacz pełną wersję : Który zestaw lepszy - D80 + obiektywy
Witam,
Chcialem sie przywitac na wstepie ;)
No to - Czesc! ;)
A teraz pytanie: w sumie juz od kilku lat przygotowuje sie do zakupu lustrznki (ale ciagle cos "wyskakuje" innego i kasa sie rozplywa ;)). Zaczynalem od zbierania na lustrzanke analogowa Canon'a (juz nie pamietam na jaka ;)) potem sie pokazal Nikon D70 - moja pierwsza cyfrowa milosc ;). Potem ustapil miejsca na "wishliscie" D70s a teraz przyszla kolej na D80 ;). Mam nadzieje ze tym razem sie uda :). Tak sie juz rozgladam za sklepami i w pobliskim sklepiku znalazlem takie zestawy:
1. Nikon D80 + Nikkor 18-70DX (4199zl)
2. Nikon D80 + Nikkor 18-135DX (4199zl)
3. Nikon D80 + Nikkor 18-70 DX + Sigma 70-300 mm (4999zl)
Wiem ze ceny sa jeszcze nizsze w innych punktach ale nie o to chcialem zapytac ;)
W zaleznosci od zasobow myslalem o zestawie 2 albo 3.
Teraz biorąc pod uwagę zestaw 3 - czy nie lepszym rozwiazaniem byl by zestaw 1 lub 2 + Nikkor AF-S DX 55-200mm f/4-5,6G ED (699zl). Wyszlo by ostatecznie nawet trochę taniej niz 3 ale jak uwazacie - ktory z obiektywów jest lepszy: Sigma z zestawu 3 czy Nikkor AF-S DX 55-200mm f/4-5,6G ED? Oczywiscie lepszy pod katem tego aparatu.
Prawdopodobnie szybko nie kupie sobie dodatkowego sprzetu do tego co napisalem wiec zalezy mi tez na rozwiazaniu optymalnie przyszlosciowym (tutaj zwracam sie glownie do Waszego doswiadczenia - nie chce w niedlugim czasie zalowac ze jednak nie wzialem tego z dluzsza ogniskowa). W zasadzie fotografie traktuje jako hobby (moze jako powazne hobby) i juz mam dosc kompaktow dlatego coraz powazniej mysle o lustrzance.
Chyba ze polecacie jakis inny zestaw obiektywów do D80 (tylko zeby sie można było zamknąc w 5000zl).
Zastanawiałem się tez nad karta pamieci (myslalem o zestawie 2 x 1GB), najpierw brałem pod uwage Lexar 133x PROFESSIONAL ale czytajac watki na tym forum odnioslem wrazenie ze czesciej polecany jest SanDisk Ultra II. Roznica w cenie to tylko kilka zł i teraz pytanie - czy SanDisk faktycznie jest lepsza (jakos zawsze za krola uwazalem Lexar'a ;)) czy po prostu wiecej osob z forum ja uzywa? Czy w razie czego lepiej jest zainwestowac w SanDiska Extreme III czy raczej D80 i tak nie wykorzysta jej mozliwosci. Nie zalezy mi na Extreme'alnie szybkim transferze na dysk. W moim obecnym aparacie (wstyd sie przyznac co to ;)) transfer 32MB na dysk trwa kilka minut i mnie to nie przeraza ;).
Wielkie dzieki
pozdrawiam wszystkich
brałbym z 18-70. nie warto placic 800 stow za sigme lepiej poszukac uzywki 70-210 nikkora
co do kart i Lexar i Sandisk jest dobry, ja osobiscie bralbym sandiska, bo nigdy mnie nei zawiodl
genarlnie to poszukalbym body d80 i kupil osobno 17-50 tamrona (ale nei wiem czy sie wyrobisz w $) poza tym cos ostatnio ciezko dobrac dobra sztuke.
Ja tam nie wiem, ale dzisiaj jak w supermarkecie kupowałem pieluchy to D200 w fotojokerze było po 4 z czymś + analog za 1 PLN.
audiorek
03-11-2006, 20:37
A ta sigma domyslnie to APO. obiektyw całkiem , całkiem, niezły jak za 800 zł. 18-135 załatwi Ci wiekszość sytuacji, ale to ponoć słabsze szkło, ale nie bedziesz musiał przekladać, co nieraz jest dość niewygodne. jak ponizej widac , mam własnie zestaw 3. Dobrym rozwiazaniem jest chyba spacerzoom 18-200VRII i jakies jasne szkiełko typu 17-50/2,8 w bardziej wymagajacych sytuacjach.
nie wiem o ile lepsza jest faktycznie ta sigma od srubokreta 70-300, bo sigme mialem krotko- na probe, ale ja kolosalnych roznic nie widzialem. natomiast ostatnio zauwazylem roznice jak bawilem sie 70-210 znajomego....
Ja tam nie wiem, ale dzisiaj jak w supermarkecie kupowałem pieluchy to D200 w fotojokerze było po 4 z czymś + analog za 1 PLN.
hmmmmm, a to w jakim supermarkecie? bo na stronie FotoJoker jest faktycznie taka promocja
http://www.sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=9920
ale 5777zl :/
hmmmmm, a to w jakim supermarkecie? bo na stronie FotoJoker jest faktycznie taka promocja
http://www.sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=9920
ale 5777zl :/
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12674
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12674
No, ja tu na temat ekstra promocji na D200 w Fotojokerze nic nie widzę.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
No, ja tu na temat ekstra promocji na D200 w Fotojokerze nic nie widzę.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
No ten internet juz mnie w ogóle zamulił
Jezeli link to
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_thread/thread/d7117f7f39ad396d/9ae924193c06b304?lnk=st&q=Promocja+na+D200+w+FJ&rnum=1&hl=pl#9ae924193c06b304
Ale dałbym sobie coś uciąć że widziałem 4 z przodu (Cerffur na Bemowie w W-wie). Jutro rano będę tam jechał, zobaczę jeszcze raz. na ten czas to przepraszam za zamieszanie :oops:
Z wymienionych obiektywów tylko 18-70 wart jest uwagi. Pozostałe darowałbym sobie na Twoim miejscu. Pozdrawiam:cool: .
Michal Puchacz
03-11-2006, 23:19
Również uważam, że zestaw 3 jest optymalny, pokrywa najbardziej uniwersalny zakres ogniskowych, a te najważniejsze, czyli 18-70 (w DX-sie) będziesz miał w bardzo dobrej jakości. Chyba, że zrobisz tak jak ja, czyli kupisz sobie "spacerzooma" - Nikkora 18-200 i będziesz miał zawsze pod ręką zestaw przygotowany niemal na każdą okazję. Do amatorskiej fotografii oczywiście tylko....:)
spiritchaser
04-11-2006, 02:05
Moim zdaniem zestaw nr 1.
szkło 18-70 kitowe to bardzo dobry sprzęt i jeśli z tych zestawów to właśnie z nim, ale powiem że zastanowiłbym się nad innym rozwiązaniem, kupić samo body i dokupić Tamrona 28-75 ze stałym światłem 2.8
Nim kupiłem miałem okazję porównać oba szkła, nie mam tak szeroko bo dopiero od 28 ale stałe światło i piękny bokeh były dla mnie zdecydowanym argumentem za takim wyborem.
Ja bym brał zestaw pierwszy - jesli w ogóle. Uwazam, że obiektywy typu 70 - 300 to takie troche naginanie rzeczywistości. Nie ma bata by zarówno przy ogniskowej 70 jak i 300 obiektyw sprawował się dobrze. To zawsze bedzie kompromis. Stara szkoła fotografi mówi ze co najwyżej najmniejsza ogniskowa x 3 i pół czyli wychodziłoby 70 - 245. A tu jest 300. Sam mam podobny obiektyw i od dawna go nie uzywam.
Dlatego lepiej rozpocząc od zestawu nr 1 a potem sobie dozbierasz na cos o wiekszej ogniskowej.
powodzenia
Zastanawiałem się tez nad karta pamieci (myslalem o zestawie 2 x 1GB), najpierw brałem pod uwage Lexar 133x PROFESSIONAL ale czytajac watki na tym forum odnioslem wrazenie ze czesciej polecany jest SanDisk Ultra II. Roznica w cenie to tylko kilka zł i teraz pytanie - czy SanDisk faktycznie jest lepsza (jakos zawsze za krola uwazalem Lexar'a ;)) czy po prostu wiecej osob z forum ja uzywa? Czy w razie czego lepiej jest zainwestowac w SanDiska Extreme III czy raczej D80 i tak nie wykorzysta jej mozliwosci. Nie zalezy mi na Extreme'alnie szybkim
Hmmm, ja mam Lexara 133x pro 2 GB i szczerze moge polecic ta karte. Zanim kupilem przegladalem opinie,testy , bralem pod uwage tez SanDiska III, i moj wybor padl na Lexara jednak. Ale mysle, ze to i tak nie ma znaczenia w tej kategorii, bo to sa baaardzo dobre i szybkie karty i nie ma tutaj zlego rozwiazania.
Wazne jest to abys kupil 2 GB, bo miejsca nigdy nie za wiele i szybko sie o tym przekonasz....
D80 wykorzysta wszystkie mozliwosci kart zwyklych SD jak i nowych SDHC (do 32 GB).
A ja zastanowiłbym się do czego ma służyć ten aparat i w jakiej formie mają być wywoływane zdjęcia, bo o tym ani trochę, a rozważasz rozwiązania.
Jeżeli ma to być pstrykanie "rodzinne" i wakacyjno-wyjazdowe, oraz zdjęcia oglądane w komputerze, to można zdecydować się na "wszechstronny" 18-135, uniwersalny, ale mocno winietujący, wymaga domknięcia przysłony co najmniej do 6,3 aby chociaż częściowo zlikwidować winietę, za to jest ostry (w centrum) i szybki. Jeżeli zależy Ci na jakości zdjęcia i będziesz robił odbitki większe niż 10x15 warto zastanowić się nad lepszym szkłem (np 18-70). 70-300 opcjonalnie, ale warto się zastanowić nad np lampą błyskową, która doskonale sprawdzi się na rodzinnych imprezach (zwłaszcza pomagając ciemnemu 18-135). Wriantów jest wiele, określ bliżej do czego będziesz używał tego aparatu.
Witam,
Faktycznie trzeba bylo zaczac od tego po co mi aparat:
na pewno zdjecia typowo rodzinne (w celach prywatnych), fotografowanie imprez, fotografia przyrodnicza, pewnie tez zachacze o dokumentalna. Zalezy mi na szybkosci oraz na solidniejszym wykonaniu, w zwiazku z tym zaczalem sie zastanawiac (oczywiscie zalezy to od ostatecznych funduszy ;)) nad D200 + jakas lampa (pewnie SB-600 lub SB-800) i na poczatek Nikkor AF-S DX VR 18-200. Nie wiem czy zaczynac nowy watek w dziale wlasciwym dla D200 ale zauwazylem ze kilku forumowiczow ma wlasnie D200 z tym obiektywem, chcialbym wiedziec jakie maja odczucia co do niego, jak spisuje sie system VR?
dzieki wielkie wszystkim
pozdrawiam
70-300 to nie najlepszy wybor... mialem i sprzedalem. Napalilem sie na super zoom`a a byla super kicha ktora rzadko kiedy uzywalem... lepiej zainwestowac w jakas ladna stalke do portretu, makro do dzdzownic lub sabinke ktora dopali kazde urodziny szwagra niz kiepski ciemny zoom... :) 18-70 calkiem fajne szklo zaspokajace 60% potrzeb.. :)
Red_Point
09-11-2006, 15:26
osobiscie na razie 'bawie' sie zestawem nr 2a (18-135) i jestem bardzo zadowolony...
nie sadze aby 'amator' taki jak ja i jeszcze nie jeden z tego forum (nikomu nie ublizajac) zauwazyl roznice....
osobiscie bardzo podoba mi sie uniwersalnosc tego obiektywu i w sumie calego zaestawu, ale duzo tracimy na jasnosci obiektywu.... (przy ogniskowej 70 jest mniejsza jasnosc niz przy obiektywie 18-70...)
dlatego ja osobisice szykuje sie na przesiadke na 18-200VR (i niech to sobie bedzie ponad 10x zoom - gdzie dla niektorych jest to juz 'tragiczne' szklo....) ze wzgledu na duza uniwersalnosc i stablizacje......
Witam, dla mnie tylko zestaw z 18-70 jest wart zastanowienia. To jedyny obiektyw z tej grupy, którego moim zdaniem w przyszłości nie warto zamienić innym. Reszta.... do wymiany ;). Pozdrawiam, Art
" nie sadze aby 'amator' taki jak ja i jeszcze nie jeden z tego forum (nikomu nie ublizajac) zauwazyl roznice...."
ee, chyba by jednak zauwazyl....
Witam,
Dziekuje za wszystkie opinie raz jeszcze.
Mam jeszcze pytanko - jak jest z szybkoscia dzialania D80. Chodzi mi glownie o takie kwestie jak czas nastawiania ostrosci (w roznych warunkach oswietleniowych), opoznienie migawki itp.
Dzieki i pozdrawiam
andrzej500
13-11-2006, 19:44
18 - 135
bo TAK.
puszka, na jaką Cię stać
co do obiektywów 18-70 przyzwoite
i jako drugie pomyśl o 80-200 2,8 pompka super szkiełko za niewielką cenę (używka)
w przypadku zmiany (sprzedaży) nie tracisz praktycznie nic
w łodzi/łowiczu do przetestowania
puszka, na jaką Cię stać
co do obiektywów 18-70 przyzwoite
i jako drugie pomyśl o 80-200 2,8 pompka super szkiełko za niewielką cenę (używka)
w przypadku zmiany (sprzedaży) nie tracisz praktycznie nic
w łodzi/łowiczu do przetestowania
Tyle ze cena i tak 3-4 razy wieksza od 18-70.
Sam zastanawiam sie nad jakims tele (moze byc 200mm na koncu) do 1.000zl .. ale nie wiecej..