PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa i filtry Cokin

KaeF
15-01-2010, 02:34
Witajcie,

Ostatnio czytałem artykuł nt wykonania poprawnego portretu przy świecy. Autor posłuzył się tam lampą z boku, z założonym nań filtrem barwnym. W tym momencie znowu zacząłem się zastanawiać, czy to już nie czas na zakupienie kolorków do lampy. Ale nagle mnie olśniło. Przecież mam kolorki w postaci gamy filtrów Cokin. Może nie ma tak dużo przejść między tonami, ale jakaś podstawa do zabawy i ćwiczeń jest.

Teraz zastanawiam się: czy istnieje prosty sposób na zamontowanie cokina na lampie, czy też jestem tak genialny, że wymyśliłem coś, co zrobi rewolucję w świecie foto-amatorów. Czy w związku z tym mam robić projekt mocowania Cokin do lamp błyskowych i lecieć szybko do biura patentowego?

Wujowi Google dałem pytanie "filtry cokin na lampie błyskowej", ale jakoś się nie kwapił, żeby mi podać coś gotowego, wszem i wobec znanego.

Macie jakiś pomysł?

KaeF
16-01-2010, 16:52
Albo nikt nic nie wie, albo palnąłem jakieś głupstwo:P

Można montować Cokina na lampie, czy nie?

pppppp
17-01-2010, 09:20
ja bym spróbował, chiński holder to parę zł a przerobić go tak aby się zakładał tylko na lampę (np z jakimś dyfuzorem) do odważnych świat należy, nic się nie powinno popsuć

siwyyy77
17-01-2010, 13:41
ja bym spróbował,

Tylko czy warto, filtry do lamp IMHO są za tanie by kombinować

pppppp
17-01-2010, 14:15
Przecież mam kolorki w postaci gamy filtrów Cokin.

a holder to góra 10zł

KaeF
18-01-2010, 21:38
Zrobiłem jeden teścik. Dałem dziewczynie lampę i Cokina 002 [pomarańczowy], jako światło boczne. Pstrykałem kota przy świeczce, zewnętrzną lampę wyzwalałem fleszem wbudowanym w D60, którego zasłaniałem ręką, żeby mi nie świecił na fotografowaną scenę. Na razie mam dwa wnioski odnośnie koloru tego filtra:

1. Automatyczny balans bieli wariuje. Trzy różne wartości w trzech takich samych kadrach.
2. Filtr mocno przyciemnia światło lampy, co daje nowy oddech w zabawy z doświetlaniem:D

Nie korzystałem nigdy z filtrów do lamp, więc nie mogę porównać. Jak dojdę do jakichś zadowalających efektów, to pochwalę się wynikami.

ozi1024
19-01-2010, 17:48
Tylko czy warto, filtry do lamp IMHO są za tanie by kombinować

Tak odnośnie tego stwierdzenia: Gdzie można znaleźć filtry do SB-600? Jeszcze nie mam tej lampki, ale zastanawiam się, czy będę w stanie znaleźć filtry, jak już ją kupię.

Edit: Już nieaktualne,
kurcze, do teraz żyłem w nieświadomości, że SJ-1 jest tylko do SB-800. Człowiek się ciągle uczy.