PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 28-70 f/2.8 EX DG

pikus73
03-11-2006, 19:27
Witam,

Szukam użytkowników szkła jak w temacie. Opinie subiektywne/obiektywne oraz złośliwe mile widziane. Przymierzam się do zakupu jakiegoś standardowego obiektywu, o dobrej ostrości w mniej więcej całym zakresie. Obiektyw ma pracować z body analogowym a później z cyfrą. Mój wybór padł na w/w Sigmę. Przymierzałem się do zakupu Tokiny 28-70 ATX Pro SV (tej nowej wersji) ale kilka osób na tym forum nie wypowiadało się o niej zbyt pochlebnie. Z góry przepraszam za zawracanie głowy jeśli gdzieś już jest temat o tym obiektywie na forum. Ja niestety nie znalazłem. Jeśli ktoś zna fachową recenzję proszę o link. Z góry dziękuję.

Pozdrowienia

andrzejp
03-11-2006, 21:34
Testowałem to szkiełko z analogiem. Niestety nie byłem zadowolony.
Słabo ostrzył i nie tam gdzie chciałem, a dziwne, wydawałoby się,że to
dotyczy tylko cyfry. Robiłem napisy na pudełku - ostrość liter wiele do życzenia.
Fakt testy były robione tylko na 2,8 i 3,3.
Biorąc pod uwagę cena jakość, za drogi.
Może trafiłem na taki zły egzemplarz?
Najlepiej potestować wtedy sprawdzisz co jest grane.
Ja natomiast czytałem pochlebne opinie nt Tokiny.

qooba
03-11-2006, 22:19
Jeśli Tokina to najlepszy stosunek cena/jakość ma AT-X Pro 28-70 2.6-2.8 II, nowa wersja SV nie ma nic wspólnego z jakością obrazowania przy świetle 2.8.
Pomyśl może o Tamronie 28-75

pikus73
04-11-2006, 00:06
Witam,

Aż mi się nie chce wierzyć. Na pewno mówimy o tym samym obiektywie ? Wersja DG to nowsza wersja 28-70/2.8 D EX AF (chyba). Tak mnie w każdym razie poinformowano. To fatalnie jeśli w tej, o którą mi chodzi tzn. DG są problemy. Co do Tamrona to nie jestem generalnie przekonany do tej firmy. Kiedyś miałem jakiegoś Tamrona i nie wspominam go zbyt dobrze. Po prostu się rozpadł :) . Tokinę 28-70 2.6-2.8 lub 28-80 2.8 boję się kupować używaną bez gwarancji. Chyba, że z pewnego źródła. Może jeszcze ktoś podzieli się opiniami na temat tej Sigmy 28-70 f/2.8 EX DG :| Tym niemniej na razie dzięki za skreślenie paru słów.

Pozdrowienia

lesheck
04-11-2006, 01:06
Jezeli ma byc rowniez do cyfry to bierz lepiej 24-70, tym bardziej, ze zdaje sie jest ostrzejsza. Ja osobiscie o swojej niewiele moge powiedziec, bo mam ja od wczoraj, ale juz widze, ze nie ma zadnych problemow z bf/ff a i ostrosc jest wiecej niz zadowalajaca. I do tego bardzo fajny bokeh. Az chyba 50 1.8 sprzedam. No i cena sigmy zrobila sie bardzo fajna - uzywana 24-70 mozna za tysiac albo i mniej dostac (ja zaplacilem 860).

mirek
04-11-2006, 11:58
Mam ta Sigme prawie dwa lata .Wielokrotnie czytalem o ostrosci ze jest slaba,nie bardzo wiem skad takie opinie.
Jestem z tego szkielka zadowolony.
Pozdrawiam Mirek

pikus73
04-11-2006, 15:23
Witam,

Dzięki za informacje ale jest to wątek o obiektywie Sigma 28-70 f/2.8 EX DG.

Pozdrowienia

pikus73
05-11-2006, 15:05
Witam,

To fatalnie, że tak mało jest osób posiadających to szkło :( . A może się mylę :)

Pozdrowienia

zdyboo
05-11-2006, 16:56
Osobiście nie posiadam, ale w firmie mamy taki obiektyw. Wersja z 2000 roku, poczatkowo kupiony do współpracy z FM2, po zakupie D70, używany także z nim.
Jakości optycznej w zasadzie nie ma co zarzucić, bardzo fajne szkło. Sprawdziło się wyśmienicie podłaczone do obu body. W cyfrze, wiadomo dosyć wąsko się zaczyna. Ponadto obiektyw ma taką wlasciwość, że z body w trybie AF kreci pierścieniem podczas ustawiania ostrości. Trzeba się do tego przyzwyczaić i nie złapać przypadkowo za pierścień, podczas gdy aparat chce nim kręcić. Jest sporo mniejsze i nieco lżejsze od 24-70/2,8, którą to z kolei posiadam osobiście. Tak czy inaczej, obie Sigmy polecam.