Zobacz pełną wersję : Sigma 28-70 f/2.8 EX DG
Witam,
Szukam użytkowników szkła jak w temacie. Opinie subiektywne/obiektywne oraz złośliwe mile widziane. Przymierzam się do zakupu jakiegoś standardowego obiektywu, o dobrej ostrości w mniej więcej całym zakresie. Obiektyw ma pracować z body analogowym a później z cyfrą. Mój wybór padł na w/w Sigmę. Przymierzałem się do zakupu Tokiny 28-70 ATX Pro SV (tej nowej wersji) ale kilka osób na tym forum nie wypowiadało się o niej zbyt pochlebnie. Z góry przepraszam za zawracanie głowy jeśli gdzieś już jest temat o tym obiektywie na forum. Ja niestety nie znalazłem. Jeśli ktoś zna fachową recenzję proszę o link. Z góry dziękuję.
Pozdrowienia
andrzejp
03-11-2006, 21:34
Testowałem to szkiełko z analogiem. Niestety nie byłem zadowolony.
Słabo ostrzył i nie tam gdzie chciałem, a dziwne, wydawałoby się,że to
dotyczy tylko cyfry. Robiłem napisy na pudełku - ostrość liter wiele do życzenia.
Fakt testy były robione tylko na 2,8 i 3,3.
Biorąc pod uwagę cena jakość, za drogi.
Może trafiłem na taki zły egzemplarz?
Najlepiej potestować wtedy sprawdzisz co jest grane.
Ja natomiast czytałem pochlebne opinie nt Tokiny.
Jeśli Tokina to najlepszy stosunek cena/jakość ma AT-X Pro 28-70 2.6-2.8 II, nowa wersja SV nie ma nic wspólnego z jakością obrazowania przy świetle 2.8.
Pomyśl może o Tamronie 28-75
Witam,
Aż mi się nie chce wierzyć. Na pewno mówimy o tym samym obiektywie ? Wersja DG to nowsza wersja 28-70/2.8 D EX AF (chyba). Tak mnie w każdym razie poinformowano. To fatalnie jeśli w tej, o którą mi chodzi tzn. DG są problemy. Co do Tamrona to nie jestem generalnie przekonany do tej firmy. Kiedyś miałem jakiegoś Tamrona i nie wspominam go zbyt dobrze. Po prostu się rozpadł :) . Tokinę 28-70 2.6-2.8 lub 28-80 2.8 boję się kupować używaną bez gwarancji. Chyba, że z pewnego źródła. Może jeszcze ktoś podzieli się opiniami na temat tej Sigmy 28-70 f/2.8 EX DG :| Tym niemniej na razie dzięki za skreślenie paru słów.
Pozdrowienia
Jezeli ma byc rowniez do cyfry to bierz lepiej 24-70, tym bardziej, ze zdaje sie jest ostrzejsza. Ja osobiscie o swojej niewiele moge powiedziec, bo mam ja od wczoraj, ale juz widze, ze nie ma zadnych problemow z bf/ff a i ostrosc jest wiecej niz zadowalajaca. I do tego bardzo fajny bokeh. Az chyba 50 1.8 sprzedam. No i cena sigmy zrobila sie bardzo fajna - uzywana 24-70 mozna za tysiac albo i mniej dostac (ja zaplacilem 860).
Mam ta Sigme prawie dwa lata .Wielokrotnie czytalem o ostrosci ze jest slaba,nie bardzo wiem skad takie opinie.
Jestem z tego szkielka zadowolony.
Pozdrawiam Mirek
Witam,
Dzięki za informacje ale jest to wątek o obiektywie Sigma 28-70 f/2.8 EX DG.
Pozdrowienia
Witam,
To fatalnie, że tak mało jest osób posiadających to szkło :( . A może się mylę :)
Pozdrowienia
Osobiście nie posiadam, ale w firmie mamy taki obiektyw. Wersja z 2000 roku, poczatkowo kupiony do współpracy z FM2, po zakupie D70, używany także z nim.
Jakości optycznej w zasadzie nie ma co zarzucić, bardzo fajne szkło. Sprawdziło się wyśmienicie podłaczone do obu body. W cyfrze, wiadomo dosyć wąsko się zaczyna. Ponadto obiektyw ma taką wlasciwość, że z body w trybie AF kreci pierścieniem podczas ustawiania ostrości. Trzeba się do tego przyzwyczaić i nie złapać przypadkowo za pierścień, podczas gdy aparat chce nim kręcić. Jest sporo mniejsze i nieco lżejsze od 24-70/2,8, którą to z kolei posiadam osobiście. Tak czy inaczej, obie Sigmy polecam.