Zobacz pełną wersję : Ładowarka NI-MH
piter123789
14-01-2010, 21:30
Witam. Zna ktoś może jakąś ładowarkę godną polecenia do akumulatorków Ni-MH? Mam 2 komplety baterii ale niestety padła mi ładowarka. Może to i dobrze bo ona nie miała funkcji rozładowywania i w taki sposób moje ładowarki mogły szybko przestać służyć tak jak powinny w szczególności że lampa błyskowa nie wykorzysta całej energii. Proszę o propozycje. Cena myślę że do 50 PLN!
adolfik9501
14-01-2010, 22:41
Zrewiduj cenę. A jak to zrobisz to poszukaj BC700 będzie najbliżej cenowo.
Mogę polecić taką jak moja. FOREVER typ FR6178. Procesorowa z LCD ma 4 oddzielne kanały , możesz ładować 1, 2, 3, lub 4 akumulatorki AA, AAA. Ma też funkcję rozładowywania (ważna przy aku. NiCd) Ja kiedyś (ok. 2 lata) zapłaciłem za nią i 4 aku. AA 2500mAh tej samej firmy ok. 80 zł. Zarówno ładowarka jak i aku. do tej pory są OK.
Taką samą masz tu: http://www.allegro.pl/item884062844_ladowarka_procesorowa_lcd_forever_au tomatyczna.html
piter123789
14-01-2010, 22:47
Mogę polecić taką jak moja. FOREVER typ FR6178. Procesorowa z LCD ma 4 oddzielne kanały , możesz ładować 1, 2, 3, lub 4 akumulatorki AA, AAA. Ma też funkcję rozładowywania (ważna przy aku. NiCd) Ja kiedyś (ok. 2 lata) zapłaciłem za nią i 4 aku. AA 2500mAh tej samej firmy ok. 80 zł. Zarówno ładowarka jak i aku. do tej pory są OK.
Taką samą masz tu: http://www.allegro.pl/item884062844_ladowarka_procesorowa_lcd_forever_au tomatyczna.html
I nie masz z nią żadnych problemów? Kurcze trochę dużo ale za jakość się płaci!
Tak z ładowarką jak i z aku. żadnych problemów. Ładowarka ładuje każdy akumulatorek oddzielnie i każdy jest doładowany na maxa. Jak mam większą ilość akumulatorków to jak tylko któryś jest naładowany (zapala się dioda na zielono i daje sygnał dźwiękowy) wymieniam go na następny. Nie trzeba dobierać parami, nie trzeba zwracać uwagi na pojemność, wielkość itp. Jedeynie co , to nie da się ładować obok siebie jadnego AA a drugiego AAA bo mechanicznie nie dociśnie tego krótszego (AAA). Lepsza jest ta BC-700 ale droższa. Ja na swoją nie powiem złego słowa, jest OK.
piter123789
14-01-2010, 23:50
Dzięki wielkie za pomoc. Chyba dołożę te 3 dyszki bo myślę że warto!:) Dzięki
petrus33
19-01-2010, 07:59
Są jedynie trzy ładowarki godne polecenia.
Techno Line BC700 http://www.ramtech.pl/ladowarka-profesjonalna-bc700-p-250.html?gclid=CIuLstffr58CFYt_3godUCWIQw
Techno Line BC900....jak wyżej, ale ma więcej funkcji
Powerex model MH-C9000 http://cyber-shop.pl/product_info.php?products_id=745
Akumulatory najlepiej ładuje się powoli, prądem równym 1/10 pojemności ogniwa. Wtedy akumulatory mogą służyć nam latami i są ciągle jak nowe.
maniek750
19-01-2010, 09:13
Kolega wyzej mnie wyprzedził ;-) I ma racje co do ladowarek, te co podal to sa najbardziej godne polecenia :-) Ja mam osobiscie BC700 i jestem z niej super zadowolony :-) dokup sobie jeszcze do tego aku Sanyo Eneloop i zapomnisz na dlugi czas o kupowaniu nowych takich rzeczy (mam na mysli awaryjnosc).
Jendrek.gd
19-01-2010, 09:35
Potwierdzam BC700 i Enelopy. Po kłopotach
piter123789
21-01-2010, 23:17
Dzięki chłopaki!:) Jutro wpłacam kolesiowi kasę na konto i z niecierpliwością czekam na ładowarkę BC700!:)
moze mi ktos podac przyblizone czasy ladowania dla BC700 lub (a najlepiej i) MH-C9000 4 aku powyzej 2000mAh?
z gory dzieki
no np. słyszałam ze eneloopy 2000mHa najzdrowiej ładować mocą ok. 700-800mA, więc np taką. również interesowała by mnie moc maksymalna 2000mA. oczywiście w zależności jaki model posiadasz. jeśli BC700 poproszę o info co do max. mocy czyli 700mA.
z góry wielkie dzięki
ok 4H tym prądem
MH-C9000 nie mam, szanuje swoje akumulatorki i nie ładuje ich 2000mA
oczywiście, aczkolwiek zdarzają się sytuacje kiedy masz nóż na gardle jeśli chodzi o czas, wtedy 2000mA się przydaje.
dzięki śliczne za odpowiedź
pozdrawiam
Andrzej Olender
04-02-2010, 21:16
Podpisuję się pod BC700. Używam bardzo intensywnie 16 sztuk eneloop i sprawdza się wszystko znakomicie.
BC-900 - mam od kilku miesięcy - polecam. Prawdę mówiąc, używam na najniższych prądach (więc BC-700 by wystarczyła) ale wole mieć ten zapas na czarną godzinę. ;)
Dołączam się do polecających ładowarki Techno Line.
Mam od paru lat TechnoLine IC8800 (starsza wersja BC-900) i chrzanią się przyciski -- czasem żeby zadziałały, trzeba przycisnąć deko mocniej... i może jeszcze trochę... i poruszać palcem... i wtedy załapuje. Oczyszczałem je raz i wygląda to tak, że na płytce są ścieżki kontaktowe, stykane przez ordynarną stalową blaszkę, wyginaną pod naciskiem palca. Nie wiedzieć czemu przyoszczędzili na mikrostykach.
Nie wiecie, czy poprawili to w BC-700/900?
Pomimo tego gdybym teraz miał coś kupować, wziąłbym znowu TechnoLine.
Z akumulatorków dostępnych w kraju stanowczo Eneloopy, natomiast ja jadę na Unirossach (dawniej Uniross Hybrio). W zasadzie to samo co Eneloop, natomiast według różnych testów wypadają trochę lepiej; dostępne np. na brytyjskim eBayu (kiedyś z przesyłką z UK wychodziły taniej niż Eneloopy na Allegro bez przesyłki; teraz już chyba nie).
stecarlos
05-02-2010, 08:06
Ja używam BC-700 od 2 lat i nam mam najmniejszych problemów z przyciskami. Akumulatorki mam z LIDLa i o dziwo trzymają lepiej od Energizerów/Duraceli tylko, że na 12 sztuk w jednym pojemność z 2500 spadła do 200. Do zakupu Eneloopów jeszcze nie dojrzałem.
petrus33
08-02-2010, 00:59
no np. słyszałam ze eneloopy 2000mHa najzdrowiej ładować mocą ok. 700-800mA
A kto koledze takie bajki opowiedział ??
Najbardziej optymalnym prądem jest prąd równy lub mniejszy od 10% wartości pojemności.
Jak masz aku 2700mAh, to powinno być 270mA. Może być nawet mniej, ale czasy ładowania są wtedy bardzo długie.
Najbardziej optymalnym prądem jest prąd równy lub mniejszy od 10% wartości pojemności.
Jak masz aku 2700mAh, to powinno być 270mA. Może być nawet mniej, ale czasy ładowania są wtedy bardzo długie.
Tak, tylko że im mniejszy prąd, tym trudniej ładowarce wykryć moment, kiedy akumulatorki są pełne. Jak moja BC900 przy ładowaniu Energizerów (2500mAh) na 200mA kończy ładowanie, to mają napięcie powyżej 1,5V. To chyba nie jest zbyt zdrowe dla akumulatorów? (to nie jest pytanie retoryczne, ja nie wiem i chętnie bym się dowiedział :)).
Podobnie jak ilość piksli na matrycy tak szybkość ładowania jest jakimś wyznacznikiem dla marketingu. Praktyka zaś pokazuje że ilość piksli na matrycy nie idzie w parze z jakością zdjęć (na to ma wpływ wiele innych czynników) podobnie z czasem ładowania aku, wcale nie ta ładowarka co szybko ładuje jest najlepsza. Mam taką szybką ładowarkę, nie wiem jakim prądem ona ładuje, ale akumulatorki po zakończeniu ładowania są tak gorące że nie da się ich poprostu gołą ręką wyjąć z ładowarki. Folia na nich poprostu od temperatury popękała. Czy takie ładowanie jest dla akumulatorków dobre? wg. mnie nie jest. Odstawiłem ją i mam teraz procesorową ładowarkę i ładuje aku. 2500 około 4-5 godz. ale akumulatorki są ciepłe, nie gorące. Którą lepiej (dla aku.) ładować? Ja wybrałem wolniejsze w procesorowej.
ThomasVoland
09-02-2010, 21:45
Producent (Sanyo). Poza tym oryginalna ładowarka (ta mniejsza) ma właśnie taki prąd ładowania.
"W pdf-ie Sanyo do 2500mAh NiMH znalazłem, że aby wykorzystać -dV/dt prąd
łądowania musi być > 0.5C . I doświadczalnie się to potwierdziło, przy
mniejszym prądzie MAX712 miał problemy z zakończeniem ładowania. "
http://news.elektroda.pl/adowarka-ni-mh-z-pomiarem-pojemnosci-ic-8800-t77689,start,15.html
I jeszcze:
"http://www.batteryuniversity.com/partone-21.htm
Ni-MH: Slow charge not recommended."
tamże.
Żeby nie rozpoczynać nowego wątku zapytam tutaj...
Przeczytałem, że "akumulatorów litowo-jonowych nie wolno - jak się to kiedyś praktykowało - formować, czyli na przemian ładować i rozładowywać do końca. Tego typu działania prowadzą do nieodwracalnego zmniejszania pojemności baterii. Akumulatory litowo-jonowe lepiej jest doładowywać nawet wtedy, gdy nie są jeszcze wyczerpane do końca - zwiększa to ich żywotność oraz pojemność" ("Radość fotografowania", wyd. II).
Czy tak właśnie praktykujecie?
andrstac
26-05-2010, 22:03
A o jakich akumulatorach (typ obudowy) kolego mówisz? Bo nie widziałem jeszcze LiIon w obudowie R6 i chyba nie zobaczę:) poza tym Akumulatory LiIon w większości przypadków są zintegrowane z układem nadzorującym ładowanie. A problem ich obsługi jest o wiele bardziej zawiły, niż NiCd i NiMh.
Nie mówię o obudowach R6. Mówię o akumulatorach LiIon np. w D90.
ps. może rzeczywiście powinienem napisać to w nowym wątku.
andrstac
26-05-2010, 22:25
Jeśli mówisz o akumulatorach np do D90, to jest następująco: przeładować nie zdołasz, bo czuwa nad tym układ wbudowany w akumulator. Tak samo z rozładowaniem - układ stwierdza że to już i aparat przestaje działać:) Jest tylko jedno ALE - gdy taki rozładowany akumulator zostawisz na długi czas nieładowany to faktycznie wtedy może nastąpić spadek napięcia na pojedynczym ogniwie poniżej 2,4V i całkowite uszkodzenie ogniwa. Dlatego właśnie układy kontrolne przerywają możliwość pobierania prądu z akumulatora w przypadku stwierdzenia poniżej 2,9 - 3V na pojedynczym ogniwie.
Inna sprawa z częstym ładowaniem - o ile właściwie nie szkodzi ogniwom, to już akumulatorom jakby tak - bo procesorek liczy ile razy ładowane i przy określonej ilości mówi PaPa:)
Jak coś to mogę Ci przesłać znakomity artykuł o akumulatorach (NiCd, NiMh, i LiIon)
To co piszesz ma sens.
Mam grip, w gripie 2 aku. Po rozładowaniu się pierwszego aparat zaczyna pracować na drugim. Wówczas drugi przekładam do pierwszej komory a do drugiej wkładam 3 aku w pełni naładowany. Jeśli np. następnego dnia włożę do aparatu ten aku rozładowany to aparat wyświetla jeszcze 2 lub 3 % naładowania tego, jakby się mogło wydawać, rozładowanego aku. Wynika z tego, że aparat sam odciął się od tego aku, mimo że jeszcze tam było kilka %.
Dzięki za wyjaśnienia.