Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] moda na sukces :)
<| MICHAŁ |>
14-01-2010, 21:09
znaczy moda na panoramy nastala :mrgreen:
odsaturowana
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/3497/panorama1m.jpg)
dziękuję i pozdrawiam
Michał
Sebastianito
14-01-2010, 21:11
I bardzo pieknie- Powiedziala Spectra do Ridgea :)
Baardzo mi sie podoba ale ten kawalek choinki z lewej nad gorami trza bylo stemplem!
grudzinsky
14-01-2010, 21:17
... ten kawalek choinki z lewej nad gorami trza bylo stemplem!
a ja dorzuce jeszcze, ze z prawej tez delikatnie by mozna przyciac tak do krawedzi dachu.
bardzo ladne b&w
Mark Kowalczyk
14-01-2010, 21:17
Góry ładne, szkodz, że domek ucięty.
Bardzo fajny kadr w bardzo dobrym BW :).
Uwagi j.w.
P.S. A w kolorku też pewnie by było ładnie :mrgreen:
Marcin T
14-01-2010, 22:25
Bajka Michale, naprawdę bajka. Jesteś mistrzem w tej dziedzinie górskiej fotografii. Tak przemyślanych kadrów dawno nie widziałem.
Nie jestem zwolennikiem BW (bardzo ostatnio modnym) ale to zdjęcie komponuje się idealnie. Wielki szacunek.
Paablitos
14-01-2010, 22:42
Nie jestem zwolennikiem BW (bardzo ostatnio modnym) ale to zdjęcie komponuje się idealnie
Podpisuje sie pod tym wszystkimi konczynami:).
Przecudny kadr i konwersja do BW... Napatrzec sie nie moge. Sciagam czapke i czyszcze ci buty:D.
Pozdr. Paweł
P.S. a te stemple czy cos... to takie 'aprekarskie' pierdołki (ale w ramach dazenia do perfekcji, warte wziecia pod uwage).
Bartekkw
14-01-2010, 22:45
Dla mnie zdjęcie ciekawe, ale do zachwytu mi daleko z kilku powodów:
1. Szumiące chmurki
2. Obróbka bardziej szaro-biała aniżeli czarno-biała
3. Płaskość obrazu - ostra jest chałupa, las blisko, las daleko, szczyty jeszcze dalej i tło w oddali....Kontrasty silne zarówno na pierwszym jak i drugim planie
4. Niby panorama a ciasno przez chałupe ciachniętą tuż za oknem
Pozdr
<| MICHAŁ |>
14-01-2010, 23:16
1. Szumiące chmurki
w gorach wszystko szumi - jak nie las, to strumienie, jak nie strumienie to lawiny... taki urok tego miejsca :mrgreen:
2. Obróbka bardziej szaro-biała aniżeli czarno-biała
wedle zyczenia:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/3982/panorama1i.jpg)
jest ostro wszedzie, bo ma byc ostro wszedzie - to landszaft a nie portret. Jaki bylby sens pokazywania chalupy na tle bezksztatlnej sraczki? uzywam dla landszaftu przeslon od 8 w gore i wlasnie po to, zeby bylo ostro. Gdy chce cos wysperowac z tla, to uzywam jasnego szkla (zazwyczaj stalki) i adekwatnie ja otwieram.
a dlaczego jest kontrastowo? bo bylo ********** przejrzyste powietrze, ranek i -25^C i przez to caly smog wisial w niecce nad zakopanem, a powyzej bylo super czysto
ostrytux
14-01-2010, 23:22
Bardzo ładnie, resztę wyjęli mi z ust ...]
Baardzo mi sie podoba ale ten kawalek choinki z lewej nad gorami trza bylo stemplem!
a ja dorzuce jeszcze, ze z prawej tez delikatnie by mozna przyciac tak do krawedzi dachu.
bardzo ladne b&w
Bartekkw
14-01-2010, 23:24
:-D
No widzisz...a wystarczyło tylko lekko odszumić chmury, podkręcić selektywnie czerń i biel (może gradient na overlay ??), zmniejszyć kontrast na dalszym planie i inaczej skadrować :) Sraczki by nie było....no chyba że śniadanko górskie i ujemna temperatura by zaszkodziła....
To tak oczywiście subiektywnie...zaznaczam iż poprzednie Twoje prace w mym odbiorze były znacznie lepsze :)
wojtek6308
14-01-2010, 23:27
Bardzo ładnie :)
świetny kadr i wyważona obórbka
dla mnie bomba
Proac150
14-01-2010, 23:29
Piękne foto z świetnym bw, szkoda uciętego domku
<| MICHAŁ |>
15-01-2010, 00:00
:-D
No widzisz...a wystarczyło tylko lekko odszumić chmury, podkręcić selektywnie czerń i biel (może gradient na overlay ??), zmniejszyć kontrast na dalszym planie i inaczej skadrować :) Sraczki by nie było....no chyba że śniadanko górskie i ujemna temperatura by zaszkodziła....
To tak oczywiście subiektywnie...zaznaczam iż poprzednie Twoje prace w mym odbiorze były znacznie lepsze :)
one wszystkie sa ch..we:mrgreen:
sie ucze b/w dopiero. Ci, ktorzry pamietaja moje poprzednie prace (w co watpie),wiedza, ze ja nigdy nic w b/w
downunder
15-01-2010, 00:03
Piękne foto z świetnym bw, szkoda uciętego domku
Wyjąłeś mi słowa z ust. Nic dodać, nic ująć. :D
borregaard
15-01-2010, 00:29
No piknie,ale teraz czas na trochę koloru....:-D
Mi tam się to Twoje w BW podoba i już :)
Proac150
15-01-2010, 00:59
No piknie,ale teraz czas na trochę koloru....:-D
Mało tu osób w kolorze robi, nie naciskaj :D
Świetnie pokazane, aż ciekawi co jest za domkiem?
nigdy bym nie pomyślałem ze będe chawił fotę z kawałkiem ucietej chałupy ale tak ładnie skomponowałes tę fotę ze nie mam wyjscia - bdb :-D
Dobre, ale nie wiem po co taką ramke dowaliłes, spokojnie starczyłaby o połowe cieńsza.
malasana
15-01-2010, 09:39
Bardzo ladny obrazek, fajnie skomponowany, w swietnym b/w.
Strasznie podoba mi się druga wersja :mrgreen:!
Ta czerń jest piękna :mrgreen:!
No skoro musi coś szumieć i ma być tak kontrastowo-ostro, to
zdjęcie jest świetne.
I bardzo pieknie- Powiedziala Spectra do Ridgea :)
Przeciez koloru nie ma ... Chory jestes czy jak ?? :mrgreen:
A obrazek fajny. Drobne mankamenty wspomniane wczesniej ale ogolnie jest na +
Hehe, zwinąłęś mi miejscówkę na Toporowej :)
Fotka bardzo udana z tą chatką w kadrze.