Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie radiowe na weselu?
Witam
Mam takie zagadnienie.
Co myślicie o zastosowaniu lampy wyzwalanej radiowo z parasaolą podczas weselu?, a głównie chodzi o pierwszy taniec, bo później to jest niemożliwe to wiadomo.
Wiem, że wtedy ograniczony jestem ruchem
Co wy na to? Ktoś może już tak próbował?
powiem ci, że montuje filmy weselne i widziałem takie rozwiązanie i to wcale nie tylko na pierwszym tańcu, ale jak to się spisywało to nie wiem, skoro ktoś używał i to chyba przez cały czas to musiał być zadowolony z efektów, pamiętam, że parasolki były ustawione w okolicach sceny
RomanZWrocławia
14-01-2010, 21:58
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7168&page=2
w ostatnim moim poście w tym wątku masz trochę zwierzeń.
jeśli rozstawiam lampy to błyskam nimi cały czas. Jak trafiam na salę typu : nastrojowa ciemna nora ISO 6400 T 1/10 sek f1,4 a ludzie nie widzą co jedzą - to się nie pieszczę. Moje markoflashe 500WS i 1000WS są zdecydowanie za mocne do takich zastosowań. myślę, ze dwie 150WS wystarczą w większości przypadków.
Nikonowski CLS w takich zastosowaniach - jak wynika z mojej praktyki jest zbyt zawodny - często nie wyzwalana jest lampa dodatkowa, a TTL wyprawia naprawdę dzikie harce. Używając lamp nikona ustawiam je na manual i zazwyczaj jako kontra wystarcza 1/8 lub 1/16 mocy.
działa bez mazutów bez żadnych przeróbek.
A jak by właśnie na parkiecie rozstawić 2 lampy studyjne z softoxami oczywiście? I jako pomoc sb-600 wyzwalany radiowo?
A jak by właśnie na parkiecie rozstawić 2 lampy studyjne z softoxami oczywiście? I jako pomoc sb-600 wyzwalany radiowo?
Fotograficznie może i fajnie, ale:
czasami sala jest dość mała
młodzi dość często mogą nie chcieć takiej dekoracji na sali
Używając lamp nikona ustawiam je na manual i zazwyczaj jako kontra wystarcza 1/8 lub 1/16 mocy.
Ja podobnie, goła lampa na statywie.
RomanZWrocławia
15-01-2010, 13:57
sb 800 na aparacie z wysuniętym obłyśnikiem bez dyfuzora pionowo do góry O wyzwalaniu za pomocą wbudowanej lampeczki zapomnij. Doświadczalnie dobrana korekta siły błysku. Lampy studyjne tylko z kloszami w sufit. Bez względu na jego kolor. Zafarby redukuje lampa na aparacie, drugi plan mnie nie interesuje - mowa o balansie bieli. Przy wspomnianej mocy moich lamp to "odzmroczyć" można naprawdę salę bardzo dużych rozmiarów - około 2,5X sala gimnastyczna. Są za mocne. Lampy nikonowskie przy swojej nikłej mocy świecą na wprost
PS. szukaj możliwie najwyższych statywów zdolnych utrzymać lampy - 3 m i jak się da wyżej nie będzie przesadą. Chińszczyzna czy markowe stawiaj tak by się ludzie o nie nie potykali, jak się da dociążaj na dole, przywiązuj do "rzeźby terenu" Zaopatrz się rozdzielacz, przedłużacze, jeden przynajmniej 20 metrowy
i oczywista oczywistość wyzwalanie za pomoca fotoceli odpada - chyba że wszystkim skonfiskujesz aparaty przy wejściu.
Fotograficznie może i fajnie, ale:
czasami sala jest dość mała
młodzi dość często mogą nie chcieć takiej dekoracji na sali
Ja podobnie, goła lampa na statywie.
Oczywiście zgodę młodych będę miał i wydaje mi się że im by to nie przeszkadzało ważne aby zdjęcia były fajne
Sali jeszcze nie widziałem wiem tylko że w jakimś zamku będzie i elegancki wystrój staroświecki
Goła lampa na statywie? Mówisz o nikon SB? Czy to nie za mocne światło nie zrobi mocnych cieni?
Lampy studyjne tylko z kloszami w sufit. Bez względu na jego kolor. Zafarby redukuje lampa na aparacie, drugi plan mnie nie interesuje - mowa o balansie bieli.
PS. szukaj możliwie najwyższych statywów zdolnych utrzymać lampy - 3 m i jak się da wyżej nie będzie przesadą.
Więc posiadam 1 SB600 i 2xKH150 z wysokimi statywami 2,40m
Mówisz aby bić nimi w sufit oszczędzić sobie zachodu z softboxami?
RomanZWrocławia
15-01-2010, 18:57
Już bardziej za rękę się nie da - reszty musisz dowiedzieć się sam w boju.
Jak masz softy to je załóż i popracuj - jeśli dla ciebie będzie dobrze - zostaw softy.
Dasz radę.
Złam obiektyw :)
oki dzięki za rozwiązanie tematu Rezultaty pokażę na forum po 10 kwietnia
Ja tak robiłem kilkanascie wesel. Po przekątnej studyjne z wyzwalaczami radiowymi i musisz chodzic tak zeby w kadr nie lapac parasolek. Całkiem przydatne jak trafisz na ciemną sale...
Goła lampa na statywie? Mówisz o nikon SB? Czy to nie za mocne światło nie zrobi mocnych cieni?
SB-28, używana głównie jako kontra.
tymancjo
16-01-2010, 23:45
3xSB wyzwalane radiowo praktycznie zawsze na salach. Odbijane od sufitu (zazwyczaj) lub jako kontry, i układy mieszane.
Przy używalnych iso 800 i wyżej takie lampy zupełnie wystarczają. Do tego są małe i niewidoczne.
coś tam o tym ogólnie pisałem tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1691949&postcount=6
pozdrawiam,
Tomek
Dziękuję za odpowiedzi będę wkrótce testował
A nie prościej SB goła na statywie w sufit w CLS TTL z boku kadru + wbudowna na -2 do -3 EV ??
A nie prościej SB goła na statywie w sufit w CLS TTL z boku kadru + wbudowna na -2 do -3 EV ??
no też jakis pomysł będę musiał załatwić sobie jakąś salę i parę taneczną i potestowac warianty jeszcze przed weselem
Witam
3xSB wyzwalane radiowo praktycznie zawsze na salach. Odbijane od sufitu (zazwyczaj) lub jako kontry, i układy mieszane...
Mam pytanie do Tymancjo w kwestii tego co napisał powyżej. Jakich wyzwalaczy radiowych używasz? Przyznam się że też korzystam podczas wesel z takiego typu lamp i do ich wyzwalania wykorzystuje CLS, ale niestety często zdarza się, że któraś z lamp nie odpali :(.