Zobacz pełną wersję : Nikon 180 mm 2,8
Jak powinno ustawić się przełącznik A/M na obiektywie przy fotografowaniu w trybie:
1) Manual (przełącznik na body na M)
2) Auto (Przełącznik na body w pozycji S lub C)
Zauważyłem że obiektyw najlepiej chodzi zarówno w trybie auto jak i manual gdy przełącznik ustawiony na obiektywie jest w pozycji M. Czy tak powinno być?
PS Czy akceptowalne w tym modelu są lekkie luzy na pierścieniu ostrości w trybie Manual?
marcin_G
14-01-2010, 21:26
Przy pracy autofokusa w korpusie AF, w obiektywie A (wtedy pierścień ostrości blokuje się, a śrubokręt porusza tylko grupą IF) Jeśli pierścień na obiektywie pozostanie w pozycji M, autofokus nadal działa, ale podczas ogniskowanie niepotrzebnie obraca się też pierścień ostrości - jest wolniej i głośniej, poza tym można uszkodzić silnik AF w korpusie
Przy ręcznym ogniskowaniu ustawiasz oczywiście M ( i w korpusie i na obiektywie)
Dzięki za odpowiedź. Co może byc przyczyną że obiektyw działa płynniej i chyba szybciej gdy korpus jest na S lub C a okiektyw jest ustalony na M?
Obiektyw kupiony na ebay, robi piękne foty ale właśnie mnie to dziwne zachowanie zastanawia. Pozatym ma lekki luz na pierścieniu ostrości w trybie manual. Czy powinienem się wybrać do serwisu?
marcin_G
14-01-2010, 22:16
Dzięki za odpowiedź. Co może byc przyczyną że obiektyw działa płynniej i chyba szybciej gdy korpus jest na S lub C a okiektyw jest ustalony na M?
Ciężko powiedzieć, trzebaby posłuchać, pomacać, porównać z innym...
Obiektyw kupiony na ebay, robi piękne foty ale właśnie mnie to dziwne zachowanie zastanawia. Pozatym ma lekki luz na pierścieniu ostrości w trybie manual. Czy powinienem się wybrać do serwisu?
Lekki luz zawsze jest i to wynika z budowy przełącznika M/A na pierścieniu ostrości. Jeśli robi ostre foty, daj sobie spokój z serwisem
A czy czasem występujący lekki terkot po przełączeniu w obiektywie na A też jest normalne? Na M to nie występuje. Chodzi mi oczywiście o sytuację gdy ustawiono S albo C w body.
Photoartbox
15-01-2010, 08:48
A czy czasem występujący lekki terkot po przełączeniu w obiektywie na A też jest normalne? Na M to nie występuje. Chodzi mi oczywiście o sytuację gdy ustawiono S albo C w body.
Taki terkot tez mam, nie wiem czy zwrociles uwage, ze pierscien ostrosci mozna zablokowac przelacznikiem A/M w roznych pozycjach. Po przetestowaniu mojego egzemplarza okazalo sie , ze najlepiej i najciszej pracuje po zablokowaniu na wysokosci skali odleglosci. Jesli chodzi o luzy, to raczej odczuwalnych nie stwierdzam.
Ja się troszkę zaniepokoiłem jak usłyszałem ten terkot na A.
Coś chyba odkryłem, jak przytrzymuję (dociskam) przełącznik A/M palcem w moim kierunku w czasie ostrzenia AF to terkot nie występuje tak jakby ten przełącznik w Pozycji A zawadzał??? Nawet jest wyczuwalne podskakiwnie przełącznika ustawionego na A (w obiektywie) gdy się go lekko dotyka w czasie dziłania AF.
EDIT udało mi się ustawić na A bez tego klekotu ale na nie zablokowanym pierścieniu ostrości (można nim przesuwać). Po przekręceniu pierścienia i zablokowania go klekot znów się pojawia. Rzeczywiście na A jest szybciej.
Miał ktoś może podobne doświadczenie i może powiedzieć czy to jest wada a jesli tak to co da się z tym zrobić?
marcin_G
15-01-2010, 23:59
Jesteś odważny? To sam sprawdź.
- Najpierw należy odkleić gumę z pierścienia ostrości (w tym Nikkorze guma "niestety" sama nie zchodzi). Możesz ją podważyć wykałaczką, by znaleźć miejsce przyklejenia, obstawiam, że po lewej i prawej stronie przełącznika M/A.
- gdy już usuniesz gumę, zobaczysz małe śrubki trzymające przełącznik A/M, (chyba 4 szt) być może są luźne? Po ich wykręceniu, będziesz mógł wymontować z obiektywu przełącznik A/M i popatrzeć co dzieje się w obiektywie.
Nic złego stać się nie może, nie zakurzysz optyki, obiektyw nie rozpadnie się na dwie części
A czy na niezablokowanym pierścieniu ostrości można focić czy może się coś stać? Jakoś mi się nie widzi odklejanie tej gumy nie chcę niczego uszkodzić. A jak ją później nałożyć/przykleić?
Ile mogłaby kosztować wizyta w serwisie?
Wysłałem maila na postępu ale jadnak wolałbym nie dawać do serwisu szkiełka jeśli nie będzie to konieczne. Szkło ostrzy w punkt i daje piękny obraz więc wolałbym się z nim nie rozstawać :)
Wysłałem też e-maila z opisem problemu do Nikon Inc. (USA) Support / Service. Zobaczymy kto szybciej odpowie ;)