Zobacz pełną wersję : RapidQuest: Dlaczego widzę wbudowaną, gdy wyzwalam CLS
Dlaczego gdy (D90+SB900) widzę na zdjęciu światło wbudowanej lampy gdy wyzwalam po CLSie i w sterowniku błysku wyraźnie ustawiam Wbudowana: --, Grupa A: Cośtam? Muszę paluchem zasłaniać i tylko ciut zostawiać by tamta Sabinka widziała że coś się dzieje? -- to przecież brak błysku a nie "Zasłoń część lampy palcem"??? Reklamować aparat jako niezgodny z umową? :D (to oczywiście żart, D90 jest wspaniały. :D )
Zawsze troche widać, zasłon to panelem IR: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85197
Redskull
14-01-2010, 19:29
korsarz, wbudowana będzie błyskać, bo musi dać znać dużej sabinie. Przedłysk (gdy wbudowana jest ustawiona na --) NIE MA WPŁYWU NA EKSPOZYCJĘ! Sprawdź sobie to poprzez zbliżenie się z body do obiektu na 1 m a sabione postaw dalej. Zobaczysz tylko światło boczne (z sabiny).
Przedłysk (gdy wbudowana jest ustawiona na --) NIE MA WPŁYWU NA EKSPOZYCJĘ! Sprawdź sobie to poprzez zbliżenie się z body do obiektu na 1 m a sabione postaw dalej. Zobaczysz tylko światło boczne (z sabiny).
Właśnie u mnie ma... i to mnie wkurza.
Niestety ten typ tak ma i jest to normalne.
W D300 też tak jest, co jest wkurzające zwłaszcza wtedy, gdy na sabince jest folia. Piękny miks WB....
Znaczy - trzeba zakrywać wbudowaną.
Czy inżynierowie byli po prostu zbyt głupi by wyeliminować niechciany błysk, czy specjalnie to zrobili by kupować to SC-3IR czy jakoś tam?
W ogóle naprawdę, 21 wiek a...
-BF/FF z obiektywami
-niby CLS nastawiony na 1 lampę a włączają się 2?
Niech napiszą że to wszystko eksperymenty technologiczne. A nie psia krew.... takie pierdu śmierdu. Albo działa jak powinno a nie że ma na zdjęciu być 1 lampa a tu muszę się nakombinować by była 1 a nie 2....
sirdoniu
15-01-2010, 00:09
Ja tam wbudowanej w takim układzie nie widzę - zaznaczam tylko, że chodzi o tandem D300s+SB600.
Ja tam wbudowanej w takim układzie nie widzę - zaznaczam tylko, że chodzi o tandem D300s+SB600.
Podepnij sobie coś jasnego, obiekt bliżej niż metr, czas <250, pełna dziura...
adolfik9501
15-01-2010, 12:21
Podepnij sobie coś jasnego, obiekt bliżej niż metr, czas <250, pełna dziura...
No i właśnie do zdjęć z bliska potrzebny przeznaczony jest panel SG-3IR co z resztą ładnie jest pokazane w przyklejonym wątku. Kombinacja body+lampa nie ma nic do rzeczy.
Mnie też to wkurzało, bo z bliska widać nagle w oku jakiś malutki błysk w momencie gdy doświetlam tylko z prawej strony. Lewa część twarzy przy czarnej blendzie i jedynie co widać to ten cholerny prostokątny błysk... Panel SG-3IR załatwił sprawę a nie kosztuje znowu aż tak dużo w porównaniu do samej lampy. Polecam
OK, ale czy w instrukcji SB albo Nikonów coś o tym wspominają? Czy to takie post-factum: kupcie sobie S3GIR czy jak mu tam jak wam się nie podoba.