PDA

Zobacz pełną wersję : Do odważnych świat należy...

tomaszekj3
14-01-2010, 16:22
Czołem wszystkim!
Dla większości pewnie to banalne ale dla mnie jak na razie "diabeł jest straszny":confused:. Otóż znajomi poprosili mnie o focenie na ich ślubie pod koniec lutego. A z fotografią portretową mam raczej mniej do czynienia. I tu wielka prośba do ludzi parających się ślubami- chciałbym uzyskać choć kilka wskazówek typu- na co uważać w kościele, na co na sali (czy AWB czy manual) ? Czego unikać a na co stawiać największy nacisk? Jaki wybrać profil kolorów (może jest jakiś ślubny gotowiec do ściągnięcia?), jaką maksymalną czułość, jakiego szkła najlepiej użyć (mam możliwość pożyczyć 50 1.8 do mojego zestawu)? No i oczywiście będę wdzięczny za wszelkie sugestie dot. postprodukcji- nie chodzi mi o gotowy "przepis" ale ogólne wskazówki- żeby nie "przedobrzyć. Każda rada na wagę złota a z zakresu ćwiczeń praktycznych męczę córkę w plenerze :) !
Za wszystkie sugestie z góry wielkie dzięki!
W kwestii formalnej- szukając pomocy na tym forum trafiam jedynie na sety już zrobione- proszące o krytykę. Jeśli jednak zdublowałem temat to przepraszam i proszę adminów o odpowiednią reakcję.
Wszystkim dobrego światła w Nowym Roku!

stock
14-01-2010, 18:31
primo - na tym forum na ten temat jest +/- 500 stron tekstu - MIŁEJ LEKTURY
secundo - to watek zdjęciowy - umieszczamy to zdjęcia a nie rozpoczynamy dyskusję.
Poszukaj na forum a znajdziesz - tu jest wszystko. A na temat sprzętu i ustawień do ślubu nawet więcej niż wszystko.

A.R
14-01-2010, 18:39
Jak wyżej. Miłej lektury.

tomaszekj3
16-01-2010, 15:45
Ad. stock:
Znalazłem już wiele ciekawych wiadomości na ww temat ale wciąż czuję "głód" informacji. Już dawno zacząłem lekturę o portretach i ślubach, książki i fora internetowe. Na tym, wśród ok 500 stron o tym (jak piszesz), jest wiele niedziałających linków a jeszcze więcej z 2005, 6, 7 roku... Chciałem moim pytaniem doszlifować swój warsztat cennymi wskazówkami ekspertów. Ale skończyło się zgodnie z moimi podejrzeniami- jest tu pewna grupa, która zamiast pomagać pisze komentarze podobne do Twojego- niewiele pomocne i prowokujące- nie szkoda palców?
Wydaje mi się, że od upominania są Administratorzy lub Moderatorzy. I z góry przeprosiłem z ewentualną pomyłkę za niewłaściwą kategorię, ponieważ nie znam perfekcyjnie struktury forum.

Ad. A.R. :
Masz kolego jeszcze szybszy sposób na nabijanie postów- bo niestety innego logicznego wytłumaczenia na to, co napisałeś nie potrafię znaleźć.

Jeśli jednak znajdzie się ktoś, kto napisze kilka sensownych słów w odpowiedzi na moje zapytanie będę naprawdę wdzięczny!

tymancjo
16-01-2010, 17:44
Stary, nie ten dział. jak już znalazłeś te pięćset-stronicowe wątki to pytaj w nich.

Na ślub weź to 50/1.8 nie bój się wyższych czułości. Kadruj z głową i strzelaj w rawach.
Nie ma do tej pracy dorobionej jakiejś większej filozofii, o której by jeszcze nie było napisane po stokroć więcej niż potrzeba.

pozdrawiam, życząc światła
Tomek

Tomek Konopka
16-01-2010, 21:33
ustaw sobie w aparcie tryb WEDDING i do dzieła :mrgreen:

a tak na serio Tomek powiedział wszystko :-D

a zapomniałem ,też sobie walne posta bo mi jakieś 1300 zeżarło :mrgreen:

prz3mo
17-01-2010, 00:06
Przeniosłem do odpowiedniego działu.

tomaszekj3
17-01-2010, 12:33
prz3mo- dziękuję za przeniesienie- mam nadzieję, iż w przyszłości nie popełnię podobnego grzechu:)! Tymancjo- dzięki za pomoc w wyborze szkła. Jako, że specem nie jestem, wolałbym uniknąć żonglerki obiektywami żeby nie namieszać- i tu też mocno myślałem o 50-tce. W tym układzie idę po obiektyw i na testy- trzeba nieco okiełznać szkło!
Jeszcze raz dziękuję i życzę udanej niedzieli!