Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Widoczek na miasto nad Wisłą
jacekz40
14-01-2010, 15:52
W tym dziale po raz pierwszy ale mam dylemat - czy to krajobraz czy bardziej architektura? Proszę szanowne grono o opinie :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.occur.pl)
Dla mnie krajobraz miejski też jest krajobrazem. Chyba, że moderatorzy mają inne zdanie.
Fotka jak dla mnie zbyt sztampowa i fioletowa, tak mam na swoim laptopie.
no do architektury daleko......chyba blizej do krajobrazu....
Podoba mnie sie! Prosta a zarazem calkiem dobra fotografia...
Marcin T
14-01-2010, 17:47
Niby ładna pocztóweczka i niebo fioletowe bym przyjął. Ale fiolet na śniegu psuje odbiór.
Jacek S.
14-01-2010, 17:52
Fakt, fiolet na minus, ale Wisła wyszła ciekawie przy długim czasie. Gmerałeś coś w PSie, że tak fioletowo-zielono?
no moze i za fioletowo....ale snieg przy swiatlach nocnych wiele przyjmuje kolorow;)
jacekz40
14-01-2010, 18:41
Dzięki za dotychczasowe opinie, cieszę się, że zdjęcie jest postrzegane dosyć kontrowersyjnie :)
Aby uciąć spekulacje :-D na temat obróbki - nie było żadnej obróbki ! Jest to HDR z 3 fotek. A Wisła wyszła tak nie inaczej bo...?? No właśnie może ktoś zgadnie :)
Bo lodem skuta?
Ale fiolet śniegu nieco drażniący.
Jacek S.
14-01-2010, 18:57
Bo lodem skuta?
Ale fiolet śniegu nieco drażniący.
Nie skuta, tylko kra płynęła i stąd ten efekt :)
jacekz40
14-01-2010, 18:59
Jacek S. - zdecydowanie poprawna i wyczerpująca odpowiedź :-D mojego imiennika
zazula - byłaś blisko prawdy a fiolet...czy ja wiem, od Wisły mocny ale w spójrz w głębi śnieg jak śnieg... prawie biały. Tak jak napisał wcześniej Greg77 różne odcienie są możliwe zwłaszcza po odbiciu od wody, lamp...
fajny efekt wody, dla mnie to krajobraz z architekturą w tle..:D osobiscie wolę ten turkusowy niż żółty kolor świateł.
Marcin T
14-01-2010, 19:52
Aby uciąć spekulacje :-D na temat obróbki - nie było żadnej obróbki !
Jest to HDR z 3 fotek.
No to jak to jest, była ta obróbka czy nie była :p
Mark Kowalczyk
14-01-2010, 21:32
Kadr ładny, ale osobiście wolę zafarby w cieplejszą stronę.
Fotka super. Nad fioletem bym popracował , ale może tak wygląda bardziej bajkowo.
jacekz40
15-01-2010, 01:42
No to jak to jest, była ta obróbka czy nie była :p
Marcin T Ja miałem na myśli intensywną obróbkę w PS :-D, niektórzy twierdzą, że same pstryknięcie fotki aparatem cyfrowym już jest elementem obróbki fotografii a HDR ma głównie służyć zwiększeniu zakresu tonalnego i wykorzystuję to w 100% w zdjęciach nocnych. Tak zostałem nauczony i polecam tą technikę wszystkim, którzy robią zdjęcia nocne :-D
A co do samego koloru nieba zapewniam, że w tym momencie nie było ani niebieskie ani czarne.
Brakuje coś temu kadrowi, ale kolorystyka ładna.
Bardzo fajna fotka, ale przeszkadzają nieprawidłowo odwzorowane odbicia świateł.
Spróbuj fuzji ekspozycji, zamiast generowania prawdziwego obrazu HDR.
otwieram to zdjęcie po raz wtóry ( to zdajsie Tczew ) i powiem Ci ze najbardziej rażą mnie te niebieskie swiatła wydaje mi się ze jednak poprawiłbym tutaj WB ( robione z mostu drogowego jak mniemam ) :-D