Zobacz pełną wersję : phottix aster- ktoś używał/ opinie?
maciek.evo
14-01-2010, 14:20
Witajcie, wiem że jest już wątek o amatorskich wyzwalaczach radiowych, ale opanowały go RF-602.
Wie ktośmoże cośo tym? warto? Czy lepiej te RFy?? :)
http://allegro.pl/item883301492_radiowy_wyzwalacz_lamp_phottix_aster _2_odbiorniki.html
pozdrawiam
adolfik9501
14-01-2010, 16:18
Dodali fotocelę do Tetry i zmienili budę. Częstotliwość została ta sama (433MHz). Lepiej brać te 2,4GHz (RF-602).
Ja posiadam w/w Asterki, w wersji 1+2, i z testów jak narazie wyszlo ze 100% wyzwolen bez zadnych problemów,
zasieg , testowalem narazie tylko w mieszkaniu, blyska przez 4 sciany w bloku, odl ok 7 metrów, sciany nie zbrojone.
jak za tą cene mysle ze całkiem ok. ogolnie wykonanie bardzo bardzo dobre nic nie trzszczy masywne plasticzki, bardzo mi sie podobaja.
moge zrobic zdjecia "z bliska" jak ktos chce.
wyzwalanie na fotocele dziala bez baterii, kolejny plus, jaki bagle cos nawalilo zawsze zostaje cela.
Pozdrawiam, Alleg
takpoprostu
20-03-2010, 01:26
oki doki ale jak się ma ten phottix aster do starych lamp np. vivitara ? tez je wyzwoli ? i drugie pytanko gdzie można kupić te Yongnuo RF-602 w zestawie z dwoma odbiornikami ?
i drugie pytanko gdzie można kupić te Yongnuo RF-602 w zestawie z dwoma odbiornikami ?
Sprzedawcy w WIĘKSZOŚCI przypadków mają osobne aukcje z samymi odbiornikami.
bartoszkon314
27-03-2010, 10:47
PHOTTIX TETRA
ja ostatnio kupiłem sprawuje się dobrze,
jeszcze test odległościowy i będziemy wiedzieć na jaką odległość mi błyska
narazie 100% wyzwoleń
UWAGA
działa także z lampami mającymi duże napięcia na stopce (chyba jako jedyny taki wyzwalacz na rynku)
mArKo-85
27-03-2010, 20:21
Tak się zastanawiam nad pewną kwestią...
Czy ktoś, kto ma dostęp do tego Phottixa w wersji Aster, mógłby sprawdzić następującą rzecz:
- podłączyć odbiornik do lampy zewnętrznej
- założyć lampę systemową (koniecznie nikona) na korpus nikona i ustawić ją w tryb manualny (przy SB900 ustawić ją w master i manualny tryb)
- podłączyć kabelkiem wyzwalacz (do gniazda synchro w aparacie)
- sprawdzić czy jest możliwość wyzwolenia jednocześnie lampy na aparacie i wyzwalacza
Tetra działa jedynie gdy lampa na aparacie jest wyłączona, gdy się ją włączy nie zbiera wyzwalacz.
Pytam z tego względu, że jest możliwość wyzwolenia w taki sposób elinchromowskich sprzętów z nikonem a z chińczykami ciężko to zrealizować.
Męczę ten temat już dość długo i szukam czegoś tańszego działającego w ten sposób.
Gdyby ktoś się zastanawiał po co to komu, to chodzi np o numer typu wspomaganie autofokusa z lampy z miejscowym doświetleniem (lub z ustawieniem lampy w tryb M tak aby nie błyskała a tylko doświetlała siatka af)
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź jakąś :)
navigator_s9
28-03-2010, 00:03
jak by ktoś był zainteresowany mam na sprzedaż ten wyzwalacz nowy za 100zł :)