Zobacz pełną wersję : raw -tiff ?
miałem wczoraj problem z kartą CF aparat ją widział, a komputer nie. Udało mi się odzyskać dane za pomocą programu Digital image recovery . Powstał jednak problem ...
program którego użyłem odzyskał zdjęcia z karty ale zamienił mi nef-y na tif-y przy czym są to tify o wielkości 15 Mb czyli jednak jakby nef
co z tym zrobić ? jak odzyskać nefy ?
Podejrzyj jakims edytorem np wordpadem naglowek pliku i zobacz co tam jest, albo po prostu zmien nazwe na NEF i otworz z ACR. Ew. wrzuc na jakiegos rapidshare i sie zobaczy.
a jak ten nagłówek sprawdzić tzn jak to zrobić bo nie kumam
a jak ten nagłówek sprawdzić tzn jak to zrobić bo nie kumam
Przycisnij i przytrzymaj Shift, kliknij prawy na pliku, wybierz Otworz za pomoca -> wybierz Wordpada, jak sie zaladuje zoabcz pierwsze kilknascie znakow w Wordpadzie.
same krzaki żadnych danych czy to raw
same krzaki żadnych danych czy to raw
Wklej początek tych "krzaków".
Wklej początek tych "krzaków".
Albo wrzuc tego RAW(TIFFA) na RS.
same krzaki żadnych danych czy to rawA jak chciales zobaczyc cokolwiek innego w WordPadzie? Kurna! Przeciez to elementarz z obslugi komputera! Zmien rozszerzenie TIF na NEF i to wszystko.
tomi34 po wypowiedzi stiga nasuwa mi sie tylko jedno "jak mogłeś tego nie wiedzieć ? przecież to podstawa!" ROTFL
Stig wiecej dystansu nie każdy jest takim miszczem jak Ty ;)
Po za tym do tego jest forum, ,zeby pytać i zdobywać wiedzę... EOT
Myśle że zmiana rozszerzenia styknie. Ja miałem ostatnio podobnie. A tak przy okazji napisze tylko, że jak zgrywałem fotki za pomocą czytnika kart a nie bezpośrednio z fotocykadła na kompa to normalnie zgrywałem z katalogami itp.
P.
A jak chciales zobaczyc cokolwiek innego w WordPadzie? Kurna! Przeciez to elementarz z obslugi komputera! Zmien rozszerzenie TIF na NEF i to wszystko.
Stig, nie podniecaj sie tylko przeczytaj po co mial otworzyc w WordPadzie - zeby sprawdzic "naglowek" a nie otwierac NEF-a do edycji.
Po za tym juz wczesniej napisalem zeby zmienic rozszerzenie na NEF i probowac otworzyc w ACR.
albo po prostu zmien nazwe na NEF i otworz z ACR.
Przeciez to podstawy z czytania ze zrozumieniem. Zaparz sobie meliske przed czytaniem postow.
tez tak kiedyś miałem - trzeba zamienić rozszerzenie .tif na .nef i wszystko będzie ok
przepraszam za powtórkę - nie doczytałem, że Stig już to wyjaśnił.
Zmień sobie rozszerzenie np w total commanderze jest w zakładce file "multi-rename tool" i jak jedno się elegancko otworzy to potem możesz zrobić to hurtowo. Można to także zrobić jak mówią koledzy przez np. notatnik, ale jeśli plików jest dużo to każdy musisz otwierać, a to nudna robota. W commanderze zaznaczasz wszystkie i jazda. Pozdrawiam
tomi34 po wypowiedzi stiga nasuwa mi sie tylko jedno "jak mogłeś tego nie wiedzieć ? przecież to podstawa!" ROTFL
Stig wiecej dystansu nie każdy jest takim miszczem jak Ty ;) Czlowieku, wyluzuj z ta glupkowata ironia! Historyjka ze zmiana rozszerzenia pliku, to takie same podstawy jak zdjecie dekla z obiektywu, zeby zrobic zdjecie! Demonizowanie tego slowami "nie kazdy musi to wiedziec", jest po prostu smieszne! Tym bardziej w obliczu tego, ze wiedzial jak odzyskac pliki z karty, ale juz nie -- jak zmienic ich rozszerzenia...
Stig, nie podniecaj sie tylko przeczytaj po co mial otworzyc w WordPadzie - zeby sprawdzic "naglowek" a nie otwierac NEF-a do edycji.Jesu -- ale ja wiem po co mial otworzyc w WordPadzie! Tylko nie moge zrozumiec jego zdziwienia "same krzaki -- zadnych danych", bo czym niby sa te "krzaki"? :D
Jesu -- ale ja wiem po co mial otworzyc w WordPadzie! Tylko nie moge zrozumiec jego zdziwienia "same krzaki -- zadnych danych", bo czym niby sa te "krzaki"? :D
Ok, ok. Wrzucmy na luz. Nie ma sie co goraczkowac, szczegolnie, ze kolega "poszkodowany" zalozyl 3 tematy w "pilnej" sprawie a raczej ich nie czyta.
Zmień sobie rozszerzenie np w total commanderze jest w zakładce file "multi-rename tool" i jak jedno się elegancko otworzy to potem możesz zrobić to hurtowo. Można to także zrobić jak mówią koledzy przez np. notatnik, ale jeśli plików jest dużo to każdy musisz otwierać, a to nudna robota. W commanderze zaznaczasz wszystkie i jazda. Pozdrawiam
Zmiana rozszerzenia przez notatnik?! Coś się chyba koledze pomieszało...
Zmiana rozszerzenia przez notatnik?! Coś się chyba koledze pomieszało...
Nie pomieszało mi się. Nie wiem co prawda jak jest z plikami graficznymi, bo nie próbowałem, ale otwierając w notatniku pliki html, php, rejestru ... mogę wybrać opcję zapisz jako i nazywając plik postawić kropkę a po kropce rozszerzenie jakie mi się podoba. Te pliki które zmieniałem działały. Powtarzam nie wiem jak jest z tiff i raw, ale myślę, że powinno być podobnie. Co do commandera jestem pewien i to napisałem. Pozdrawiam i bez emocji:)
Nie pomieszało mi się. Nie wiem co prawda jak jest z plikami graficznymi, bo nie próbowałem, ale otwierając w notatniku pliki html, php, rejestru ... mogę wybrać opcję zapisz jako i nazywając plik postawić kropkę a po kropce rozszerzenie jakie mi się podoba. Te pliki które zmieniałem działały. Powtarzam nie wiem jak jest z tiff i raw, ale myślę, że powinno być podobnie. Co do commandera jestem pewien i to napisałem. Pozdrawiam i bez emocji:)
Z TIFFAMI nie przejdzie, jako ze notatnik ma limit wielkosci otwieranych plikow. Dodatkowo moze interpretowac znaki konca linii ktorych fizycznie nie ma w tym pliku. Wiec uzwaznie notatnka to zmiany rozszerzen plikow innych niz *.reg, *.xml, *.txt *.htm(l) jest pomylka.
Z TIFFAMI nie przejdzie, jako ze notatnik ma limit wielkosci otwieranych plikow. Dodatkowo moze interpretowac znaki konca linii ktorych fizycznie nie ma w tym pliku. Wiec uzwaznie notatnka to zmiany rozszerzen plikow innych niz *.reg, *.xml, *.txt *.htm(l) jest pomylka.
Masz rację właśnie sprawdziłem. Czyli do foto polecam commandera:) Sorki za zamieszanie
No faktycznie, do plików tekstowych można, ale po co, jak dużo prościej/szybciej/wygodniej jest zaznaczyć plik, nacisnąć F2 i wpisać nowe rozszerzenie? Albo kliknąć po chwili drugi raz na nazwę (nie na ikonkę), co daje taki sam efekt, jak F2. A jak ktoś nie zna tych funkcji, to jest jeszcze kliknięcie prawym przyciskiem i wybranie "Zmień nazwę". Jednak żeby to działało, to trzeba mieć włączone w systemie pokazywanie rozszerzeń plików (niestety domyślnie wyłączone, przynajmniej na XP), co chyba każdy ma, a jeśli nie ma, to lepiej, żeby jednak miał (http://www.poradykomputerowe.pl/bezpieczenstwo_komputera/wyswietlanie_rozszerzen_plikow_w_eksploratorze_win dows-97.html) :).
A jak chciales zobaczyc cokolwiek innego w WordPadzie? Kurna! Przeciez to elementarz z obslugi komputera! Zmien rozszerzenie TIF na NEF i to wszystko.
To WordPad nie wywoluje Nefow? Pfiiii, co za slaby edytor tekstu
To WordPad nie wywoluje Nefow? Pfiiii, co za slaby edytor tekstu
To WordPad nie wywoluje Nefow?
WordPad nadaje się do wywoływania NEFów równie dobrze jak Notatnik do zmiany nazwy pliku... podobno Word 2010 już sobie daje radę z NEFami :mrgreen:
A do hurtowej zmiany nazw plików opcja "Multi-Rename" w Total Commanderze jest niezastąpiona. Dla pojedynczego pliku zgrabniej zadziała proste Shift+F6 (coś jak F2 w windowsach).
Ew. edytor tekstu niech wywoluje NEFy jak ASCIIart:)
Dzięki Panowie za podpowiedzi i rozwiązania problemu .
nie odwiedzałem tematu z powodów czysto technicznych ( ciągłe awarie netu )
W sumie kilku z was mnie trochę zjechało - zwłaszcza stig - na ale cóż nie wszystko się wie od urodzenia .
Jeśli ktoś uważa że czytanie danych nef-a w wordpadzie to podstawa to się z nim nie zgodzę.
Co do rozszerzenia pliku to okazało się że nic nie musiałem zmieniać program który odzyskiwał dane dodał .TIF ale dla adobe nadal był to NEF.
Jeszcze raz dzięki - sprawa była gardłowa - dzięki wam uratowałem dupę.....
Dzięki Panowie za podpowiedzi i rozwiązania problemu .
nie odwiedzałem tematu z powodów czysto technicznych ( ciągłe awarie netu )
W sumie kilku z was mnie trochę zjechało - zwłaszcza stig - na ale cóż nie wszystko się wie od urodzenia .
Jeśli ktoś uważa że czytanie danych nef-a w wordpadzie to podstawa to się z nim nie zgodzę.
Co do rozszerzenia pliku to okazało się że nic nie musiałem zmieniać program który odzyskiwał dane dodał .TIF ale dla adobe nadal był to NEF.
Jeszcze raz dzięki - sprawa była gardłowa - dzięki wam uratowałem dupę.....
Grunt, ze wszystko sie dobrze skonczylo.