Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] wspomnienie jesieni
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cichno.pl/nikon/panorama.jpg)
ostrytux
13-01-2010, 23:17
Coś mi tu podjeżdża Velvi-ą ale mogę się mylić - fajne odbicie.
nooo kolorowo.....ale z niebem i odbiciem to przesadziles....draznia te czarne motywy i fiolecik....
borregaard
13-01-2010, 23:19
Światło przegrało w cieniach i ten atrament.....!
Bardzo ładna praca !!! brak uwag :)
Dziękuję za uwagi i poproszę o doprecyzowanie:
nooo kolorowo.....ale z niebem i odbiciem to przesadziles....draznia te czarne motywy i fiolecik....
Co masz na myśli pisząc, że przesadziłem z niebem i odbiciem?
Atrament? Podniosłem jedynie kontrast, by gałęzie z lewej i prawej tworzyły coś w stylu ramy. Informacji o kolorze nie było tam praktycznie żadnej.. Aż tak to przeszkadza?
Co masz na myśli pisząc, że przesadziłem z niebem i odbiciem?
Chodzi o kolor nieba i odbicia....wpada w lekki granat, taki ciezki i miejscami w fiolet.....gdyby dopracowac to, to bylo by ok
co tu dopracowywać? Tak naświetlone, tak wywołane i tak wyszło. Mnie tam się podoba. Kolorowo i jesiennie. I dobrze - bo za oknem kuźwa szaro i dobrze się takie widoczki ogląda :) Gud dżob Mikołaj
Pablo 77
14-01-2010, 00:17
Znowu wypada sie podpisac:)
Nikonozaur
14-01-2010, 00:18
Obróbka przegięta, widać to dobrze na niebie i wodzie; posypały się.
zgadzam się zbyt mocna saturacja :-D
Dziękuję wszystkim za komentarze i spieszę z wyjaśnieniami.
W sumie najbliżej był ostrytux - to nie Velvia tylko Kodak E100VS. Obróbka w tym przypadku sprowadziła się do zeskanowania (skaner mam oprofilowany), połączenia w PSE czterech klatek (łączyłem pełnym automatem, bo się na tym najzwyczajniej w świecie nie znam) i lekkiej zabawie krzywymi na warstwie by "obramowanie" z drzew zrobiło się "atramentowe". Niczego nie robiłem z nasyceniem czy balansem barw, tak tam po prostu było. Nie wszystkie zdjęcia krajobrazu są wykreowane ;)
ostrytux
14-01-2010, 10:20
Dziękuję wszystkim za komentarze i spieszę z wyjaśnieniami.
W sumie najbliżej był ostrytux - to nie Velvia tylko Kodak E100VS...
Byłem przekonany że to Velvia ze względu na ten fiolecik, velvia lubi tak w cieniach zabarwiać ;)
Niemniej na pierwszy rzut oka widać że to analog :)
Pozdrawiam i do zobaczenia w sobotę :twisted:
Pozdrawiam i do zobaczenia w sobotę :twisted:
W sobotę męczymy Kodachrome :mrgreen: