Zobacz pełną wersję : Fotografia ślubna.
Mój znajomy zajmuje sie fotografią ślubną i chce, żebym zaczął z nim współpracować, jednak musiałbym doinwestować w sprzęt i dlatego jestem w kropce. W tej chwili mam takie sprzęt jak w stópce i zastanawiam się co jak to ogarnąć, liczę że pomożecie. Moje wahania dotyczą:
1)Czy zmienić D80 na D300
2)Co do obiektywów jest kilka wariantów jakie przychodzą mi do głowy:
-albo wymienię wszystko co mam, czyli sigme i oba nikkory na N17-55 z tym że nie wiem czy światło 2.8 wystarczy mi w ciemnych pomieszczeniach
-albo sprzedać 50/1.8 i kupić 35 jako szkło podstawowe, a 35-70/2.8 wykorzystywać do portretu
-albo kupić od razu 35/1.8 i 85/1.4 z tym że jest to duży wydatek.
Nie wiem które rozwiązanie jest lepsze i mam nadzieje że mi pomożecie albo nawet zaproponujecie coś lepszego. Z góry bardzo dziękuję za poświęcenie czasu. Chciałem zaznaczyć jednak że nie miałem jeszcze kontaktu z fotografią ślubną i sam nie wiem czy podołam i choć teoretycznie zawsze w razie niepowodzenia sprzęt można sprzedać to wiem że jak już kupie D300 i szkła takie jak 17-55 czy 85 to wiem że ciężko będzie mi się z nimi rozstać:) Pozdrawiam wszystkich.
Ja bym wymienil w pierwszej kolejnosci obiektywy na 17-55/2.8 i 85/1.8. Potem lampa na sb-900 i body na d300.
Może ktoś jeszcze postara się pomóc koledze w potrzebie co??
A może w ogóle na razie nie inwestować w korpus tylko zostać przy D80 i dokupić tylko 35/1.8 i zobaczyć czy to w ogóle dla mnie co?
Może ktoś jeszcze postara się pomóc koledze w potrzebie co??
A może w ogóle na razie nie inwestować w korpus tylko zostać przy D80 i dokupić tylko 35/1.8 i zobaczyć czy to w ogóle dla mnie co?
Myślę , że to rozwiązanie jest najlepsze ... Zobacz czy taka praca Ci pasuje i czy się w tym sprawdzisz
Poczekaj do lutego, podobno mają być nowości ;)
damciop03
14-01-2010, 01:09
Najlepiej by było zmienić lub dokupić lampę czyli SB 900 D80 zostawić i dokupić D300 szkła mogły by na razie chyba zostać zależy od funduszy, ale według mnie dwa body i dwie lampy w takiej pracy są nie zbędne ponieważ co zrobisz jak jeden sprzęt Ci nawali w razie co?
Czemu tak uparcie chcecie wymienić 800-tkę na 900-tkę?
damciop03
14-01-2010, 01:13
Czemu tak uparcie chcecie wymienić 800-tkę na 900-tkę?
Ja nie pisałem żeby wymieniać tylko dokupić:)
Właśnie, co do wymiany wydaje mi się bezcelowe, na razie dokupić tez niema sensu, bo najwyżej na czas imprezy pożyczę od brata jedną lampę. Niestety na dokupienie drugiego korpusu w tej chwili pozwolić sobie nie mogę, ale w zapasie będę miał D60, może jak backup wystarczy. Może faktycznie zostanę przy tym zestawie który mam jedynie wymienię sobie 50 na 35mm bo i tak miałem to w planach a koszt minimalny. Mimo wszystko strasznie mnie kręci zabawa D300 + N85:D ale to już za droga impreza póki co. A jakie mają być te nowości w lutym?
A jakie mają być te nowości w lutym?
Księżycowe
Co do D80, to lepiej wymienić na D90, D300. Matryca CCD w D80 nie lubi wysokich ISO, a to może być przydatne.
Mariusz888
14-01-2010, 12:05
Co do D80, to lepiej wymienić na D90, D300. Matryca CCD w D80 nie lubi wysokich ISO, a to może być przydatne.
Jak będzie focił z daleka to faktycznie może być problem bo lampa tak daleko nie doświetli - z bliska jak będzie dopalał to nie wiem jak Wy chcecie mieć szumy - ostatnio robiłem foty w pomieszczeniu w którym była prawie całkowita ciemnica a ISO miałem 400 i wszystko ładnie widać (tło, osoby, wyposażenie) ;) znam też ludzi z D300'tkami którzy za ISO400 nie wychodzą bo im więcej nie potrzeba (akurat 2 od fotografii ślubnej ;) )
Sam się tym zajmuję i muszę powiedzieć, że w moim odczuciu nie masz racji. Fotografia ślubna to nie tylko fotki z wesela, które mogą być lepiej lub gorzej doświetlone przez lampę. Tam najważniejszy jest krótki czas (sporo ruchliwych scen ;) ). Natomiast jeżeli chodzi o zdjęcia z kościoła, przygotowań czy trudnych (oświetleniowo) sesji plenerowych to uważam, że CMOS i jasne szkło są niewątpliwie podstawą.
D300 tak (bo użyteczne ISO), ale szkieł to ja bym nie zmieniał :)
Mariusz888
14-01-2010, 16:29
Gregson - to muszę uświadomić np znajomego żeby się już nie zajmował ślubami bo mimo że ma dwie D300 to za ISO 400 nie wychodzi ;) a fotki robi świetne :)
Gregson - to muszę uświadomić np znajomego żeby się już nie zajmował ślubami bo mimo że ma dwie D300 to za ISO 400 nie wychodzi ;) a fotki robi świetne :)
A co to za foch :)? Ja nikogo nie chcę uświadamiać. Wyraziłem swoją opinię. Jeżeli Twój znajomy nie wychodzi poza ISO400 to gratuluję jasnych kościółków ;). No nie ważne. Chciałem tylko powiedzieć, ze ja wychodzę poza ISO400 i to namiętnie. Po to mam tak wysoką czułość, żeby z niej korzystać! I jeszcze raz - bez obrazy!
Na chwile obecną to spróbuj z tym co masz (masz dużo dobrych obiektywów). Jeżeli Ci się spodoba to dokup jakąś mało szumiącą puszkę np d90/d300 i tyle.
Redskull
14-01-2010, 16:53
Zmień D80 na D90, bo zyskasz używalne ISO a i AF lepszy. Sprzedaj Sigme, Nikkora 35-70 i 50. Kup Tamrona 17-50/2.8 a później 70-300 VR. Zostaw sobie rybke samyanga, bo w kościele tym powalczysz.
Reasumując po tej roszadzie nic finansowo nie powinienes dokładać (moze 500zł). Sprzet będzie wygladał tak:
D90, Tamron 17-50/2.8, Nikkor 70-300VR, Samyang 8mm, SB-800. Oczywiście 16 GB w kartach po 4GB i NEFy. Dasz sobie radę na ślubach nienadwątlając budzetu. Za rok, jak się odkujesz to weźmesz sobie na raty d700 i 24-70, będziesz wiedział już czy chcesz robić kotlety, czy nie :)
Mariusz888
14-01-2010, 22:31
Gregson - ale to żaden foch :) po prostu gość nie wychodzi po za takie ISO i jakoś sobie radzi w różnych kościołach :)
Zmień D80 na D90, bo zyskasz (...) AF lepszy.
Z D80 na D90 dostanie lepszy AF? Jak skoro ma MultiCAM1000 który był pierwotnie w D200, później powędrował do D80 a teraz jest w D90? A tym bardziej że D80 jest nowsze niż D200 a to właśnie starsze D200 lepiej śledzi obiekt niż D80... ;)
Dziękuję za wasze opinie, jednak co do wymiany D80 na D90 wydaje mis ie średnim rozwiązaniem. Tak naprawdę to wolałbym chyba od D90 kupić Fuji S5pro albo jeszcze dołożyć do D300, bo myślę że dopiero wtedy odczuje jakąś różnicę. Tamronem 17-50 bawiłem się ale w ogóle nie przypadł mi do gustu, w związku z czym nie biorę go pod uwagę, już wole zostać z tym co mam. W każdym razie dziękuję i licze na dalsze ciekawe propozycje.
Mariusz888
14-01-2010, 23:57
Iktorn - a może umów się ze znajomym że pójdziecie gdzieś na ślub we dwójkę (bo nie wiem czy będziecie pracować razem czy każdy na innym ślubie) i sprawdź jak Ci pójdzie tą D80 i umów się z nim że jak wyjdzie słabo od strony sprzętowej to będziesz wymieniał? Może dasz radę, może nie - to jest gdybanie - jak się ma kasę to się kupuje np D3s, jak nie to są i tacy co robią śluby mając D40... ;) a na ten ślub razem możecie się wybrać nawet jeszcze przed zawiązaniem oficjalnej współpracy :) i wtedy się wypowiesz, pokażesz efekty i będziemy myśleć dalej? ;)
Redskull
15-01-2010, 10:25
Jak będzie focił z daleka to faktycznie może być problem bo lampa tak daleko nie doświetli - z bliska jak będzie dopalał to nie wiem jak Wy chcecie mieć szumy - ostatnio robiłem foty w pomieszczeniu w którym była prawie całkowita ciemnica a ISO miałem 400 i wszystko ładnie widać (tło, osoby, wyposażenie) ;) znam też ludzi z D300'tkami którzy za ISO400 nie wychodzą bo im więcej nie potrzeba (akurat 2 od fotografii ślubnej ;) )
SOFT KOLEGO, SOFT :) Akurat mam w tej materii porównanie, więc wiem co piszę. Może jest to subiektywne, ale pracuje na weselach 5 lat i przerobiłem C i N. W Rzeszowskim "światku" znamy się wszyscy (ślubniakowcy) i to nie tylko moja opinia
Jeżeli chcesz wleźć w śluby to kupuj co najmniej D300 bo będziesz zmieniał za pól roku.
mz jest to na tyle ****...na robota że nie ma co się dobijać półśrodkami, pozostaje pytanie czy zarobisz choćby na ten sprzęt zanim umrze pracując jako podwykonawca?
ja bym zostawił to co masz. W szklarni masz wszystko obstawione. Trudno by było wymyślić coś lepszego. Nie wiem czy byś to wszystko taszczył ze sobą i tu musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy bardziej pasowało by ci coś uniwersalnego.
Ewentualnie puszkę zmienić na mniej szumnego cmosa. Ale przecież nie jeden ślub został zrobiony na D80.
Moim zdaniem twój sprzęt ma papiery do ślubów ;)
Mariusz888
15-01-2010, 15:36
Redskull - jaki znowu soft? Do czego? Do wołania RAWów? Bo to tego ten gość używa normalnego ACR i niczego po za tym... a jeśli w puszce to co ma soft do tego jak w każdej puszce do ISO400 szum jest mały...
... Nie wiem czy byś to wszystko taszczył ze sobą i tu musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy bardziej pasowało by ci coś uniwersalnego.
Ewentualnie puszkę zmienić na mniej szumnego cmosa. Ale przecież nie jeden ślub został zrobiony na D80.
Moim zdaniem twój sprzęt ma papiery do ślubów ;)
No już właśnie o tym myślałem i wpadł mi do głowy pomysł żeby sobie kupić D300 + N17-55 ale zastanawiam sie czy światło 2.8 wystarczy w kościele nawet gdybym używał ISO 1600. W każdym razie myślę że najrozsądniej będzie na razie zostać przy tym co mam, tylko kupie 35/1.8 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeśli się odnajdę to zainwestuje a jeśli nie to przynajmniej nie będę miał wyrzutów że wszystkie oszczędności wrzuciłem w sprzęt bo zaznaczam że jestem studentem i ciężko nagle wyłuskać mi tyle forsy:)
Redskull
15-01-2010, 23:43
Redskull - jaki znowu soft? Do czego? Do wołania RAWów? Bo to tego ten gość używa normalnego ACR i niczego po za tym... a jeśli w puszce to co ma soft do tego jak w każdej puszce do ISO400 szum jest mały...
Soft Ałtofejkusa.
Mariusz888
16-01-2010, 00:08
Soft Ałtofejkusa.
A co on ma do szumów o których mówimy? ;)
a jakie są wasze opinie co do obiektywów. Zakładając ze mam puszkę np d300 albo S5pro to jakie szkła lepiej sie sprawdzają?
-N35/1.8 + N85/1.4
-N17-55/2.8 + N85/1.4
a może macie jeszcze jakieś inne propozycje?
o szkłach szerokich nei wspominam bo S10-20 na razie sobie zostawię i rybie oko też:D
Redskull
16-01-2010, 10:24
Zmień D80 na D90, bo zyskasz używalne ISO a i AF lepszy. Sprzedaj Sigme, Nikkora 35-70 i 50. Kup Tamrona 17-50/2.8 a później 70-300 VR. Zostaw sobie rybke samyanga, bo w kościele tym powalczysz.
Reasumując po tej roszadzie nic finansowo nie powinienes dokładać (moze 500zł). Sprzet będzie wygladał tak:
D90, Tamron 17-50/2.8, Nikkor 70-300VR, Samyang 8mm, SB-800. Oczywiście 16 GB w kartach po 4GB i NEFy. Dasz sobie radę na ślubach nienadwątlając budzetu. Za rok, jak się odkujesz to weźmesz sobie na raty d700 i 24-70, będziesz wiedział już czy chcesz robić kotlety, czy nie
Napisał Redskull
Zmień D80 na D90, bo zyskasz (...) AF lepszy.
Z D80 na D90 dostanie lepszy AF? Jak skoro ma MultiCAM1000 który był pierwotnie w D200, później powędrował do D80 a teraz jest w D90? A tym bardziej że D80 jest nowsze niż D200 a to właśnie starsze D200 lepiej śledzi obiekt niż D80...
SOFT KOLEGO, SOFT Akurat mam w tej materii porównanie, więc wiem co piszę. Może jest to subiektywne, ale pracuje na weselach 5 lat i przerobiłem C i N. W Rzeszowskim "światku" znamy się wszyscy (ślubniakowcy) i to nie tylko moja opinia
Soft Ałtofejkusa.
A co on ma do szumów o których mówimy?
Czytaj ze zrozumieniem, bo zarzucasz mi niewiedze i podwazasz to co mowie, a potem mi zarzucasz, ze jestem nie w temacie... ehhh
jeżeli ktoś ma ochote na nic niewnoszące przepychanki słowne, proszę to robić w innym dziale, a tu skoro założyłem taki wątek piszcie, ale jeśli macie coś do powiedzenia NA TEMAT.
Mariusz888 chętnie bym oglądnął zdjecia twojego znajomego skoro tak sobie świetnie radzi przy 400iso :)
Ja polecam D300 gdyż sam wczesniej uzywałem D80 i wiem ze po zmianie na D300 jest ogromna różnica "niebo a ziemia" :)
Mariusz888
16-01-2010, 12:40
Redskull - SOFT nie ma tu nic do rzeczy - to że jest nowy nie ma znaczenia- wiele razy się już przekonałem że jakość AF nie zależy od softu a od półki z której pochodzi puszka... ;) dla przykładu podałem że D80 jest nowsze niż D200 więc ma też nowszy soft a to D200 lepiej śledzi... ;) weź sobie obadaj jak wygląda AF w stareńkim D2H ;) to że w D90 jest ten sam układ co w D80 i D200 nie oznacza jeszcze że AF będzie lepszy bo ma nowszy soft ;)
Mariusz888 chętnie bym oglądnął zdjecia twojego znajomego skoro tak sobie świetnie radzi przy 400iso :)
Ja polecam D300 gdyż sam wczesniej uzywałem D80 i wiem ze po zmianie na D300 jest ogromna różnica "niebo a ziemia" :)
To przecież napisałem że jest duża różnica na korzyść w przypadku D80 vs D300 ale nie ma dużej np pod kątem AF w przypadku D80 vs D90... w D300 masz MultiCAM3500 z 51 polami i tam faktycznie AF jest duuuużo szybszy... ;) ogólnie D300 to inna półka niż D80/D90 :) czarowanie się że D90 to jest D300 za sporo mniej jest oszukiwaniem samego siebie ;)
dareknik
17-01-2010, 16:25
IKTORN, jak masz Kolegę który robi śluby, to zrób z nim Ślub na próbę tym co Masz i zobaczysz co Ci brakuje i to Dokupisz. Może to być body a może obiektyw a może co innego.
Możecie się dogadać że Ty robisz szerokie kąty a On wąskie kąty, portrety lub odwrotnie. Zobaczysz w czym czujesz się lepiej i mniej sprzętu do kupienia na początek i zmian obiektywów na ślubie. Będziecie robić we Dwóch i Masz mniejszego stresa.
A jeśli już to jakie według was najlepiej obiektywy spisują się na ślubach i czy światło 2.8 da rade w ciemniejszym kościele np przy Iso 1600?
z 2.8 da sie przeżyć, nie zawsze trzeba miec iso pierdylion i szklo f1.4.
idz na slub jako drugi, i sam zobaczysz czego Ci brakuje.
a 35 1.8 dokup i 70% zdjec bedzie z tego szkla :)
MZ jak już zmieniać puszkę to na d300, do tego dokupić 35/18 i 85/1.8. Możesz jeszcze rozważyć zamianę sigmy 10-20 na tokinę 11-16/2.8.
Z tą jasnością trzeba uważać ;). Czasem lepiej zacisnąć zęby i pogodzić się z lekkim szumem przy wyższym iso niż mieć na zdjęciu babcię z ostrym czubkiem nosa a zamydloną resztą przy otwartej dziurze do 1.8 :D.
Iktorn, nie staraj się skompletować sprzętu "którym zrobisz wszystko", bo primo - w fotografii ślubnej zupełnie nie o to biega (tak naprawdę nie musisz sfocić wszystkiego ;-) ), secundo - się nie da. Sam histerycznie wlokłem na pierwsze imprezy tego typu, wszystko co się dało - bo "a nuż". Zanim wydasz kasę - wbij się ze znajomym na tą samą imprezę z 35/1.8, 50/1.8 i może 85/1.8 i puszką, którą masz. Ewentualnie weź Sigmę 10-20 dla około 10% ujęć. Zanim przeinwestujesz sprawdź, czy to Twoja bajka. Są na tej grupie goście, którzy w fotografii ślubnej robią cudeńka jedną puszką i trzema stałkami.