Zobacz pełną wersję : SB-800 i taki do niej uchwyt...
Flashback
13-01-2010, 18:53
Panie i panowie, zwracam się z pytaniem, ponieważ nabrałem wątpliwości.
Mianowicie dokonałem dziś zakupu uchwytu do statywu oświetleniowego, do którego można podpiąć parasolkę i Sabinę. Uchwyt ma sanki na Sabinę wykonany z aluminium. Wiele się naczytałem, żeby absolutnie nie instalować systemówek na metalowych uchwytach, bo może dojść do zwarcie i lampę trafi szlag. Jednakże sprzedawca, do którego mam ogromne zaufanie, gdyż zaopatrzył on mnie praktycznie w cały sprzęt studyjny, zapewnia mnie, że absolutnie lampie nie ma prawa się nic stać z tym uchwytem. Kupiłem go.... ale teraz znów mam wątpliwości kto ma rację, wiem, że można pozaklejać styki izolacją, ale taka prowizorka mnie nie bawi. Może ktoś podpowie jak to faktycznie jest, bo nie stać mnie na nową Sabinkę. Dziękuję.
Mocowałem kiedyś starą lampę Topca z dedykacją do Nikona TTL (jeszcze analogowego) w metalowych sankach jedynie ze środkowym stykiem synchronizacyjnym, styki dodatkowe trafiały na metalową podkładkę i zwierały się z "masą" lampy, i nic złego się nie stało, ale... z prawdziwą SB bym nie eksperymentował! Zdaje się, że w instrukcjach Nikon zniechęca do takich działań.
Ja na Twoim miejscu zadbałbym jednak o to, by styki lampy z niczym się nie zwierały - albo używając jakiejś podkładki izolacyjnej, albo jakiejś kostki połączeniowej z plastikowym wnętrzem, izolującym styki dodatkowe. Styk centralny i tak nie może być z niczym zwarty.
marszull
13-01-2010, 19:52
poklej kawalkiem tasmy izolacyjnej miejsce pod stopka lampy
jak uzyjesz dobrej tasmy to nie bedzie zadna prowizorka
Flashback
13-01-2010, 20:04
Ja wiem panowie o taśmie, ale to nowoczesny uchwyt do nowoczesnych lamp, sprzedawany w różnych cieszących się dobrą opinią sklepach, więc nie chce mi się wierzyć, żeby mogło się przez niego coś stać lampie, z drugiej strony po tym co piszecie mam pełno w gaciach.
Flashback
13-01-2010, 20:05
Aaa z drugiej strony wybrałem właśnie metal, bo jakoś do plastiku nie mam zaufania, szczególnie w terenie, w zimie i z dużą parasolką
Joe McNally w książce "Z pamiętnika lampy błyskowej", opisując używany sprzęt, również zdecydowanie zaleca stosowanie uchwytów z izolowaną stopką która nie spowoduje zwierania styków lampy, albo używanie taśmy izolacyjnej do zaklejenia styków.
Poza tym, jeśli na stałe zewrzesz styk synchronizacji, lampa nie wyzwoli błysku albo będzie go wyzwalała bez przerwy gdy tylko się naładuje.
A być może konstruktor Twojego metalowego uchwytu pomyślał, że lampa będzie i tak mocowana przez jakąś plastikową kostkę z kablem synchronizacji, albo myślał o użyciu lampy przeznaczonej do zdalnego wyzwalania (np. z wbudowaną fotocelą) która w ogóle nie ma styków w stopce.
W każdym razie myślę, że te lampy są trochę za drogie by eksperymentować.
Flashback
14-01-2010, 14:32
Dzisiaj zbadałem zagadnienie, ta metalowa kostka zbudowana jest tak, że co prawda zwiera kilka styków, ale ten najgrubszy styk (synchronizacyjny chyba) nie jest zwarty, gdyż pod nim jest otwór. Spróbowałem - działa, nic się nie zjarało.
bartezzx
14-01-2010, 19:35
Flashback, mógłbyś pokazać zdjęcie tego uchwytu? Bo być może mam taki sam, to powiedziałbym czy śmiało możesz używać, bo ja już używam na swoich uchwytach sabinki od roku i nigdy mi nic się złego nie przytrafiło żadnej sabince, co innego uchwytowi, 3 miałem i ułamały się, nastepnym razem kupię inny model uchwytu, bo dzisiaj też przez uchwyt upadła mi sb-600 na podłoge z 1.5m :/
Flashback... czasem kilka stron opisu nie zastąpi zdjęcia...
Flashback
15-01-2010, 00:28
http://www.funsports.pl/p,pl,187,uchwyt+przegubowy+3117.html - o dokładnie toto mam, tam mniej więcej widać tą metalową kostkę.
bartezzx
15-01-2010, 00:50
a to ja mam inne uchwyty, ale właśnie takie jak mi przesłałeś mam zamiar kupić, bo wyglądają mi na solidniejsze od tych co ja mam.
Flashback
15-01-2010, 01:05
No jak na razie założyłem do niego największą parasolkę i jakoś kupy się trzyma, nie jest to co prawda jakiś super uchwyt, ale myślę, że na jakiś czas wystarczy. No i zawsze zamiast tej metalowej kostki można podkręcić do niego tą oryginalną stopkę, co to Nikon dodaje do swoich lamp, w razie jakby kto się jednak obawiał zwarcia.