PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki sprzęt do takich zdjęć?

nathaniel
13-01-2010, 15:26
Przeglądam setki zdjęć i niektóre wyraźnie odstają ( na plus ) od pozostałych, głównie za sprawą światła jak i obróbki. Na portalu obiektywne.pl znalazłem zdjęcia nijakiego Greg'a, które oczywiście przykuły moją uwagę ze względu na bardzo przyjemne oświetlenie (osoby jak i tła ).
W oczach widać odbite jedno źródło światła i drugie na tło.
Domyślam się, że twarz oświetla softboks, tło nie mam pojęcia. Jestem laikiem w pracy z błyskiem i nie potrafię tak delikatnie a zarazemz wyraźnie oświetlić twarzy, albo ciemno, albo jasno i płasko - a tu elegancko. Jak waszym zdaniem jest tu zaświecone na buzie i tło? Chciałbym uzyskać podobny efekt, żeby później spokojnie obrabiać zdjęcie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/93/461671_951166.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/93/462041_223028.jpg)

ADAS
13-01-2010, 15:28
Opis obrazka: SONY DSC
Wykonano za pomocą urządzenia: SONY
Model urządzenia: DSLR-A700
Oprogramowanie: Adobe Photoshop CS3 Windows
Czas ekspozycji: 0.008
Wartość przysłony: 11
Program ekspozycji: 1
Czułość ISO: 100
Czas otwarcia migawki: 6.96578
Przysłona: 6.91886
Jasność: 0.87
Korekta ekspozycji: 0
Jasność obiektywu: 1.53
Tryb pomiaru: 2
Źródło światła: 1
Lampa błyskowa: 16
Ogniskowa: 50
Parametry użytkownika: 0
Tryb ekspozycji: 1
Balans bieli: 1
Powiększenie cyfrowe: 0
Odpowiednik ogniskowej dla filmu 35 mm: 75

mmmak
13-01-2010, 15:34
gdy zadałem podobne pytanie jeden z "kolegów" na forum napisał m/w tak - "a może jeszcze wcisnać spust za Ciebie?"

idz do studia i próbuj

dlaczego stawiasz na softa? po cieniach widac ze było ostre swiatło, ja stawiam na disha ale przeciez mozna wieloma sposobami to zrobic. na tło zwykły reflektor

takie moje zdanie. spróbuj i zobaczysz

arturherda
13-01-2010, 15:45
Mi to podchodzi pod styl naszego Andrzeja Dragana. Zerknij sobie tu: www.andrzejdragan.com
Potem wpisz w youtube i google frazę "dragan effect" i hulaj, bo w obu powyższych fotografiach jest więcej PSa niż światła naturalnego :)

nathaniel
13-01-2010, 15:54
Obróbka skojarzyła mi się od razu z Draganem ( szczególnie zdjęcie nr. 2 ), ale żeby brać się za obróbkę trzeba mieć jednak ten materiał wyjściowy :).

mmmak a pamiętasz tytuł twojego wątku? chętnie bym przejrzał jeśli są podobne.

mmmak
13-01-2010, 16:31
watek został usunięty na moja prosbe. moja prosba o pomoc skonczyła sie awantura i nie che mi sie wogóle przypominac tamtego watku. wiem jedno - nie ma co pytac o takie rzeczy bo w 99% nie pomoga.

jopektomasz
13-01-2010, 16:55
aparat obiektyw jakies lampy :)

sailor
13-01-2010, 17:11
watek został usunięty na moja prosbe. moja prosba o pomoc skonczyła sie awantura i nie che mi sie wogóle przypominac tamtego watku. wiem jedno - nie ma co pytac o takie rzeczy bo w 99% nie pomoga.

nie rob z siebie bog wie jakiego meczennika - wpadles do dzialu z pytaniem "mam za zadanei zrobic zdjecie powiedzicie mi jak", wiec dostales odpowiedz adekwatna do pytania. poza tym jest duza roznica miedzy amatorem chciacym sie uczyc a kims kto sprzedaje swoje zdjecia i reklamuje sie jako zawodowiec.

Jak waszym zdaniem jest tu zaświecone na buzie i tło? Chciałbym uzyskać podobny efekt, żeby później spokojnie obrabiać zdjęcie.

soft, blenda i lampa na tlo. reszta w PS.

Mavierk
13-01-2010, 17:15
ale co w PSie było zrobione? Lekka zabawa kanałami, ewentualnie dodana winieta? Co tu w PSie można jeszcze zrobić?

mmmak
13-01-2010, 17:40
nie rob z siebie bog wie jakiego meczennika - wpadles do dzialu z pytaniem "mam za zadanei zrobic zdjecie powiedzicie mi jak", wiec dostales odpowiedz adekwatna do pytania. poza tym jest duza roznica miedzy amatorem chciacym sie uczyc a kims kto sprzedaje swoje zdjecia i reklamuje sie jako zawodowiec.

soft, blenda i lampa na tlo. reszta w PS.

znowu zaczynasz. Najmądrzejszy na forum :D, nigdzie nie było powiedziane ze cos sprzedaje, ze jestem zawodowcem itd itd. twoja fantazja nie zna granic w wymyślaniu bzdur.

zdecydowanie jestem z tej grupy która cieszyła sie ze nie ma cie na forum. prawdziwe byłe stwierdzenia ze zachowujesz sie jak nadąsane dziecko:). odemnie tyle. wypisuj sobie dalej brednie i żyj we własnym świecie chwaląc sie jaki to najlepszy i wszechwiedzący jesteś

marszull
13-01-2010, 18:41
Ale Sailor odpowiedzial dosyc konkretnie na pytanie w tym watku
szkoda ze nie ma wiekszych zdjec bo dokladniejsze dane mozna odczytac z oczu ;-)

PS w Psie lekko zdjete kolory ale miejscowe wyostrzanie ale do taki efektow mozna dojsc roznymi sposobami.

arturherda
13-01-2010, 18:52
eeech chłopie...
... przecież dałem Ci wskazówkę gdzie szukać tutków

marszull
13-01-2010, 18:54
eeech chłopie...
... przecież dałem Ci wskazówkę gdzie szukać tutków

Kiedys tutki mozna bylo kupic na stronie dragana
pamietam jak na jakims spotkaniu mowil ze sprzedaz sposobu jak on robi te zdjecia (w psie) to lepszy biznes niz robienie zdjec ;-)

Andrzej Olender
13-01-2010, 22:45
Wydaje mi się że oświetlenie dobrze rozszyfrował Sailor.
Co do obróbki, moim zdaniem to kilka umiejętnie wykonanych operacji.
W skrócie:
-nowa warstwa w trybie multiply, w okolicach 50% krycia dodatkowo poddana desaturacji.
-lekkie ocieplenie warstwy w krzywych
-całość dodatkowo umiejętnie podostrzona

możliwe jakieś miksy wielu innych technik.

jopektomasz
13-01-2010, 22:57
w drugim dwie lampy gora i dol widac po rece labo blenda :)

yeee
14-01-2010, 03:10
znowu zaczynasz. Najmądrzejszy na forum :D, nigdzie nie było powiedziane ze cos sprzedaje, ze jestem zawodowcem itd itd. twoja fantazja nie zna granic w wymyślaniu bzdur.

http://www.dawidwdowiak.selia.pl
"Konto nieaktywne"

Sprytne. Ale z czasów tamtego wątku konto było aktywne i ze strony którą tam miałeś wyraźnie wynikało, że zajmujesz się lub próbujesz to robić, zawodowo fotografią. Do tego odniósł się sailor. A Ty teraz rżniesz głupa.
Sorry, ale tak się nie robi.

I moim zdaniem niedobrze się stało, że moderator usunął tamten wątek, To nie była prywatna własność zakładającego temat, było tam sporo ciekawych wypowiedzi innych ludzi.
Wynikało z nich jasno coś o czym zaraz napiszę, i radzę się obudzić ze złudzeń.
Tutaj możemy porozmawiać o ABC fotografii, która matryca bardziej szumi, czy modelka Kowalska ma dość dobre cycki do zdjęć reklamowych staników, czy rozkład światłą z softu Quantuuma jest porównywalny z tym z elinchroma.
Ale nie przychodźcie z pytaniami typu "Jak zrobić takie zdjęcie", szczególnie jeśli jest to profesjonalna fota.
Na tym się zarabia, i na fotach i na nauce.
I ci, którzy wiedzą i tak nie powiedzą lub celowo wprowadzą was w błąd. Było to jasno wyrażone w skasowanym wątku.

P.S.
A tak w ogóle sailor to tajna broń Poznaniaków. Czasami gryzie po rękach, ale mamy wielką radochę, jak gryzie innych ;)
(ok, to taki niewydarzony dowcip, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi)

mmmak
14-01-2010, 06:43
http://www.dawidwdowiak.selia.pl
"Konto nieaktywne"

Sprytne. Ale z czasów tamtego wątku konto było aktywne i ze strony którą tam miałeś wyraźnie wynikało, że zajmujesz się lub próbujesz to robić, zawodowo fotografią. Do tego odniósł się sailor. A Ty teraz rżniesz głupa.
Sorry, ale tak się nie robi.

jesli chcesz sie takbardzo zagłebiac powinienes poczytac ine watki i wiedziałbys ze konto na sel było załozone na probe. minał okres próby i konto zostało zlikwidowane, ale widze ze kolejny wiedzacy lepiej sie znalazł. w poprzednim watku nie było nic co odnosiłoby sie do zdjec.

odpowiedzcie autorowi watka i bedzie po problemie.

sethcracow
14-01-2010, 10:07
Zdjęcia, które pokazałeś są autorstwa znanego niemieckiego fotografa (strona: http://www.gregorlaubsch.com/). Polecam też lekturę najnowszego wydania magazynu o fotografii ze strony http://pokochajfotografie.pl/?p=208. Ale czym świeci i jak to Ci nie powiem dokładnie :)

wilus
14-01-2010, 10:47
Ale nie przychodźcie z pytaniami typu "Jak zrobić takie zdjęcie",

Jestem tego samego zdania, wiedza powinna kosztować choć niestety można ją teraz łatwo i darmo zdobyć w internecie, ale jak się nie chce poszukać a tym bardziej popracować nad tym w studio to współczuję lenistwa, łatwiej pieprzyć że nie chcą pomóc koledze i nie poprowadzą za rączkę ... szkoda gadać

marszull
14-01-2010, 12:09
A ja ostatnio znalazlem ciekawe ogloszenie:
"zlece wykonanie profesjonalnego zdjecia dowolnego produktu , moze byc to owoc , moze byc opakowanie mleka , interesuje mnie wykonanie zdjecia w ten sposob jak jest wykonywane na potrzeby reklamy , z profesjonalnym oswietleniem.
Do zlecenia wchodzi wykonanie takowego zdjecia + zdjecia ustawionego sprzetu ( oswietlenia ) do wykonania owego zdjecia.
Prosze o przyklady wykonanych zdjec"

Aha i jeszcze to:
"Cena maxymalna 50 zl"

:-)

Ale na pewno ktos sie zglosi

michalf84
14-01-2010, 14:37
http://www.metacafe.com/watch/735941/dragan_effect_photoshop_tutorial/
tutaj masz namiastke tego jak mniej wiecej mozna zrobic to w pesie. Co do wypowiedzi mowiacych ze nauka powinna kosztowac, to nie rozumieja kompletnie idei intenetu a zaklada ona masowy powiedzmy darmowy dostep do zasobow informacji i jej wymiane. Rozumiem ze jesli ktos zarabia biegajac z aparatem to nie chce sie podzielic wiedza jak wykonac profesjonalne fotki, co doskonale rozumiem, ale napewno znajdzie sie spora osob ktora moze cos podpowiedziec od tego sa fora, a to forum nie nazywa sie sprzet nikon bo posiada rowniez takie dzialy jak toturiale itd...Nie rozumiem tylko0 emocjii osob ktore nie chca podpowieziec kolega zadal jasne pytanie pare osob odpowiezialo a reszta kompletnie odbiegla w innna sciezke..

sailor
14-01-2010, 17:51

na wszystkich twoich stronach, profilach na stornie dla modelek itp czyli wszedzie gdzie sie pojawiales stalo jasno napisane ze wykonujesz profesjoanlne fotografie okolicznosicowe.
to ze te wpisy pousuwales nie oznacza ze nagle wszyscy o tym zapomnieli.

zdecydowanie jestem z tej grupy która cieszyła sie ze nie ma cie na forum.

ja natomiast zdecydowanie naleze do grupy ktora ubolewa nad obecnoscia na forum "fachofcuf" twojego pokroju ktorzy maja innych forumowiczow za debili nieumiejacych kojarzyc faktow i ktorzy zadaja podania na tacy gotowych recept, a gdy zwroci im sie uwage okazuja sie najbardizej pokrzywdzonymi we wszechswiecie.

żyj we własnym świecie chwaląc sie jaki to najlepszy i wszechwiedzący jesteś

a ciebie ten moj swiat tak bardzo boli bo nie masz szans sie do niego wcisnac? czy tylko ze zwyklej polskeij zawisci?

jesli chcesz sie takbardzo zagłebiac powinienes poczytac ine watki i wiedziałbys ze konto na sel było załozone na probe. minał okres próby i konto zostało zlikwidowane, ale widze ze kolejny wiedzacy lepiej sie znalazł.

na probe probowales byc zawodowcem i nie wyszlo? jaaaaakaaaa skzooooda. to moze w taim razie odrobine wiecej szacunku dla tych ktorzy pracuja? bo skoro probowales i sie nie udalo to widac to nie takie proste jak uwazales i nie kazdy w podskokach zdradzi ci wszelkie tajniki swojej pracy.

poza tym skoro inni widza jak usilujesz wciskac ludizom kit to moze warto by bylo zmienic wersje bo ta o profesjonalnym footgrafie ktory nie jest profesjonalnym fotografem ale bardo chce nim byc utrzymujac ze niem nie jest jakos nie dziala

mmmak
14-01-2010, 19:58
zabawny jestes :) sailor. nawet nie chce mi sie komentować głupot jakie wypisujesz :)

sailor
15-01-2010, 01:03
ciesze sie ze bawi cie wlasne zaklamanie.

lukiii
16-01-2010, 14:35
Niestety mmmak ale Sailor ma rację. Lansujesz się na mistrza/zawodowca zarabiającego na fotografii, a do wszystkiego potrzebna ci instrukcja od A do Z, kupa śmiechu :lol: A żeby było merytorycznie do pytania zadanego przez założyciela wątku to o oświetleniu powiedziano już wiele, sam podobnie oświetlałem w swoim studyjnym debiucie do obejrzenia na forum (z tą różnicą że była dodatkowa kontra). Obróbka wygląda na desaturację i kolory idące na pierwszym zdjęciu w niebieskości a na drugim w czerwień (do załatwienia balansem bieli i tintą). Bardzo możliwe że było też coś kombinowane z lokalnym kontrastem, ewentualnie D&B. Winieta wygląda na dodawaną ręcznie pędzelkiem. Temat chyba wyczerpany, może nic nie pokręciłem, ale hej jestem tylko amatorem-hobbystą :)

nathaniel
16-01-2010, 16:36
Dzięki za linki i wpisy szczególnie te dotyczące poruszonego tu przeze mnie problemu :).
lukiii zajrzałem do twojego studyjnego debiutu - oświetlenie mi się podoba (a tak na marginesie jakie tam było tło? )

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś przemyślenia co do zastosowanych narzędzi programu graficznego to chętnie wysłucham.

lukiii
16-01-2010, 16:41
To było chyba szare kartonowe, ale głowy nie dam ;)

marszull
16-01-2010, 20:20
na 90% szary karton
EDIT: przepraszam, zle zrozumialem pytanie, myslalem ze chodzi o te zdjecia na poczatku watku ;-)