Zobacz pełną wersję : SB-900 spadła na podłogę...
Co się stanie, jak SB-900 spadnie na podłogę? Czego się bać i co sprawdzić? Bo moja spadła, tak łagodnie, najpierw na torbę, potem miękką wykładzinę, ale działa i nic się nie stało... Czy powinienem na coś zwrócić szczególną uwagę? Zoom działa, błyska, AF działa, CLS działa, wszystko chyba... działa? :)
Moonbeam
13-01-2010, 04:54
Najczęstszym objawem po upadku jest uszkodzenie palnika lub zooma. Elektronice ciężko coś zrobić. Ale jeśli błyska to niczym się nie przejmuj i fotografuj dalej :)
Dzięki serdeczne, bo bałem się że jakieś ukryte skutki mogą być. Ale działa, zoom się porusza w porządku, wszystko jest ok. :)
czy wykładzina jest zrobiona z naturalnej koziej wełny?
TO BARDZO WAŻNE!
Moja spadła w sobotę i zbił się palnik. Myślę że jeżeli u Ciebie jest cały to nie ma czym się przejmować.
bartezzx
14-01-2010, 19:30
no i ja dzisiaj też się zaliczam do "szczęśliwego" grona ludzi którym spadła lampa, całe szczęście że to jednak SB-600 a nie 900 która stała obok. Odpadła ta czerwona szybka, ale lampa wciąż była włączona i wszystko działa, a spadła gdzieś z około 1.5m na parkiet ;]
A cóż Wy tak rzucacie tymi lampami, nie pasują wam? Dajcie mnie,ja je wezmę i będę szanował..:mrgreen::-D
Andrzej Olender
14-01-2010, 19:58
A cóż Wy tak rzucacie tymi lampami, nie pasują wam? Dajcie mnie,ja je wezmę i będę szanował..:mrgreen::-D
Niektórzy montują lampy różnymi uchwytami, na statywach, wyzwalają zdalnie.
Lampka z parasolką w plenerze potrafi podczas wiatru latać ;)
bartezzx
14-01-2010, 20:48
Andrzej Olender, dokładnie ;] dla mnie ostatnio na mrozie uchwyt pękł nawet no i lampa poszła w śnieg, na szczęście podczas gdzieś 5 upadków moich sabinek, głównie z powodu wiatru albo że ktoś przewrócił statyw, to jeszcze żadna lampa nie ucierpiała, natomiast moje 3 uchwyty szlag wziął.