PDA

Zobacz pełną wersję : Pasek na nadgarstek Grip II

szympro
13-01-2010, 02:04
Kupilem daaawno temu taki pasek na nadgarstek, w foto-tip nazywa sie toto GRIP II (http://www.foto-tip.pl/sklep/pasek_na_nadgarstek_grip_ii-p-480.html). Na jakis rok czasu go zdjalem, schowalem do torby. Teraz znowu chcialbym go zalozyc, bo przypomnialem sobie jaka to byla wygoda. I tutaj pytanie do Was - czy ktos posiada cos takiego? Dlaczego? Bo za nic nie moge tego zlozyc :D Niby wszystko jest dobrze, paski powkladalem zgodnie z podpowiadajaca mi logika, ale jak zakladam na reke to jest pewien dyskomfort, czuje ze cos sknocilem i to powinno byc wygodniejsze. Jesli ktos z Was posiada taki pasek, zrobcie zdjecie jak on jest przymocowany, gdzie idzie ktory pasek. Wiec ze pytanie i prosba troche dziecinne, no ale po prostu nie moge znalezc zadnego rozwiazania i zaczynam sie denerwowac :mrgreen:

shadow_alex
13-01-2010, 14:58
Przyłączam się do pytania:)

gorbizone
13-01-2010, 19:23
Ja posiadam taki pasek tylko ze względu na to, że póki co się nie dorobiłem gripa :) Tam nie ma co wymyślić za bardzo z tymi paskami. Jest zdjęcie na aparacie, oprócz tego zapinasz (lub nie) pasek przewijając nadgarstek. Rozwiązanie póki co mi się podoba, trochę ogranicza ruchy, ale da się przeżyć. Niestety nie mam możliwości pokazać Ci w tej chwili zdjęć jak to jest złożone u mnie.

szympro
13-01-2010, 21:33
Jakos to zmontowalem, ale cos mi wciaz nie pasuje. Kiedys chyba wygodniej mi sie to zakladalo i z tym chodzilo :)
Ten "skorzany" element jest w ksztalcie trojkata. Hm, kurcze, zaraz postaram sie to w Paintcie narysowac :D

..chwile pozniej..

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/6758/beztytuugp.jpg)

No dobra, tak wyglada to u mnie. Widok z boku, z prawej strony obiektyw, z lewej tylna scianka korpusu. Jest jeden pasek osobno, ktorego jeden koniec przeciagnalem przez ta przystawke przykrecana do gniazda statywu (jest tam taka dziura, w wlasciwie dwie, obok siebie). Nastepnie przez wyciecie A, potem C, potem przez to oczko do ktorego normalnie przyczepiony jest pasek, obok gornego wyswietlacza, nastepnie z powrotem przez C, A i blokuje o ten plasticzek, klamre na koncu tego paska. Wydaje mi sie ze zamontowane jest to dobrze.
Na razie jest w miare wygodnie, ale pozostaje mi problem z tym przyszytym paskiem. Powinien on chyba wychodzis przez naciecie B, dalej wokol nadgarstka i blokowac sie w tych dwoch metalowych kolkach D. Problem jest jednak taki, ze jak chce go tak przeciagnac to dosc mocno sie on "wygina" zaraz po przejsciu przez to wyciecie B i jest caly poskrecany. Lepiej jest chyba troche gdyby go przerzucic przez wyciecie A, ale to szycie raczej wskazuje kierunek gdzie powinien wychodzic ten pasek, wiec juz sam nie wiem.
A moze po prostu sie odzwyczailem i wszystko jest jak byc powinno? :)
Pytam sie, bo na tym obrazku na stronie foto-tip widac, ze ten pasek nie przechodzi przez to wyciecie B i jest ono niby zrobione tylko po to, zeby gdzies jakos ta klamre schowac.
A Ty jak masz to zamontowane gorbizone?

yozz84
15-01-2010, 20:59
ja się wciąż zastanawiam jak mocować to do body tak aby za kazdym razem nie trzeba bylo paska rozpinac i przewlekać...

mam to do siebie ze uzywam go gdy nie mam założonego gripa w d80, wówczas wygodnie się trzyma aparat... próbowałem już tych kółeczek jak od kluczy tylko mniejszych ale neistety uwierają w reke :/

moze ma ktoś inny pomysł.. co założyć i jak zapiąć zeby mozna bylo szybko zdjąć ?

szympro
18-01-2010, 21:27
I co, nikt nie uzywa takiego gadzetu? Nikt nie pomoze?

Hosaka
19-01-2010, 16:37
Również posiadam taki "pasek" i w ogóle z niego nie korzystam, jest po prostu niewygodny. Ogranicza ruchy i ciężko się ściąga/zakłada.
Wolę opasać sobie nadgarstek zwykłym paskiem, tylko dla bezpieczeństwa, nie dla wygody.
Moim zdaniem jest to bubel, chwyt marketingowy dla gadżeciarzy, takich jak ja i oczywiście dałem się złapać. :)

Grip to grip.