PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800 a odpalanie radiem

Gawronnek
03-11-2006, 11:05
Witam, wszystkich SB-800 ma 2 gniazda do odpalania zdalnego, w jaki sposób można by, podłączyć ją do odbiornika radiowego, może ktoś ma jakiś schemat przewodu żeby z jednej strony było wejście do Sabiny a z drugiej "żeński" jack, czasami Commander Mode się nie sprawdza, mam tak podłączona tanią lampę, ale wymagało to ingerencji do wnętrza, Sabina na gwarancji więc raczej się nie odważe

Jacek_Z
03-11-2006, 11:59
gotowego nic nie dostaniesz. Ale zrobienie czegoś samemu jest proste, trzeba miec tylko lutownice.
Musisz kupić gniazdko do jacka (pasujące do tego od radioflasha), takie do montowania na kablu.
a od strony SB800 masz dwa wyjścia. albo użyjesz wtyczki typu X z kawałkiem kabla - ale ciężko je dostać
albo - kup kostkę pod lampę błyskową w wyprowadzonym kablem, odetnij oryginalną końcówke i w to miejsce przylutuj gniazdko jack.
uwaga. Czasami ważna jest polaryzacja - przynajmniej w niektórych układach synchro - lampa.
jak masz dwie pary kabelków które ze sobą lutujesz to pierw sprawdź, czy takie ułożenie zadziała.
jak nie - to przylutuj odwrotnie.

R
03-11-2006, 12:36
vitter ma takie urzadzenie, nawet chcialem od Niego odkupic..

turbo
03-11-2006, 13:24
Jacek_Z to gniazdo synchro działa na normalnej zasadzie zwierania tak?

Pytanie bonusowe czy SB-800 podczas błysku także powoduje zwarcie gniazda? juz z tłumaczę zakładam np Sb-800 na sanki, kabel do gniazda synchro w lampie i 2ga lampa z takim samym wejściem podpięta do tego kabla. Teraz czy podczas błysku lampa na sankach wyzwoli tą drugą?

pozdrawiam!

Jogi
03-11-2006, 13:38
Cytat: "Teraz czy podczas błysku lampa na sankach wyzwoli tą drugą?"

W teorii powinno tak być. Właśnie dlatego zbieram jeszcze kasę na sb-800 m.in. ze względu na możliwość podłączenia drugiej lampy. Ale właśnie też mnie to interesuje, czy to gniazdo działa tak jak trzeba. Czy ktoś próbował już robić z drugą lampą podłączoną do tego gniazda?

vitter
03-11-2006, 14:23
działa na zasadzie zwarcia

vitter
03-11-2006, 14:35
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8651

Gawronnek
03-11-2006, 15:09
vitter dzięki, już znalazłem wcześniej jak mi powiedziałeś przez telefon to przeszukałem wszystkie Twoje posty ;), muszę poszukać tej końcówki, w sumie 2 takie przewody by mi się przydały

R
03-11-2006, 15:43
ja nadal chce odkupic :)

vitter
03-11-2006, 17:09
do poniedziałku podam dokładną cenke przejściówki

Gawronnek
03-11-2006, 18:20
jak tak to ja tez się będę pisał ;)

Jacek_Z
04-11-2006, 01:51
Jacek_Z to gniazdo synchro działa na normalnej zasadzie zwierania tak?

Pytanie bonusowe czy SB-800 podczas błysku także powoduje zwarcie gniazda? juz z tłumaczę zakładam np Sb-800 na sanki, kabel do gniazda synchro w lampie i 2ga lampa z takim samym wejściem podpięta do tego kabla. Teraz czy podczas błysku lampa na sankach wyzwoli tą drugą?

pozdrawiam!

to jest dokładnie na odwrót. zwarcie które dzieje sie przy pomocy synchro powoduje odpalenie SB800.
niektóre synchoflesze potrafią "uciagnąć" kilka lamp.

abc55555
04-11-2006, 02:06
Właśnie sprawdziłem i kiedy SB800 była na sankach to w moim przypadku zawsze odpalała drugą lampe podpiętą kabelkiem do gniazda synchro w lampie.

Natomiast kiedy SB800 jest w trybie remote (CLS) i jest wyzwalana zdalnie to niestety już nie odpala podpiętej do niej drugiej lampy (obok jest gniazdo do lamp z obsługą ttl'a i pewnie gdyby mieć odpowiednią lampę i kabel to odpalałyby obie i to jeszcze w ttl'u, ale znając życie dotyczy to tylko sb600/800).

Jest jeszcze jedna opcja- SB800 w trybie SU-4 (fotocela na 1 błysk) -w tym przypadku zawsze odpalała podpietą kabelkiem lampę (bezprzewodowo).

Pozdrawiam.

Jacek_Z
04-11-2006, 15:32
Właśnie sprawdziłem i kiedy SB800 była na sankach to w moim przypadku zawsze odpalała drugą lampe podpiętą kabelkiem do gniazda synchro w lampie.

Natomiast kiedy SB800 jest w trybie remote (CLS) i jest wyzwalana zdalnie to niestety już nie odpala podpiętej do niej drugiej lampy (obok jest gniazdo do lamp z obsługą ttl'a i pewnie gdyby mieć odpowiednią lampę i kabel to odpalałyby obie i to jeszcze w ttl'u, ale znając życie dotyczy to tylko sb600/800).

Jest jeszcze jedna opcja- SB800 w trybie SU-4 (fotocela na 1 błysk) -w tym przypadku zawsze odpalała podpietą kabelkiem lampę (bezprzewodowo).

Pozdrawiam.

Źle to interpretujecie.

W pierwszym przypadku to zwarcie styków było w body i odpalało lampę SB800 i te drugą podpietą kabelkiem. SB była tu "przedłużaczem"

W drugim nie - bo SB nie daje zwarcia. Dlatego ona sama nie odpala innych lamp.

W trzecim - fotocela SU-4 wystarczyła do odpalenia obu lamp podłączonych do niej.

Gawronnek
09-11-2006, 16:58
znalazłem starą ruska lampę z niezbędną końcówką, zrobiłem kabelek i działa zarówno w trybie A jak i M co było oczywiste, kapitalna sprawa

R
09-11-2006, 17:26
a jak lutowales? chodzi mi o to co do czego... bo na vittera sie chyba nie doczekam i tez sam zmajstruje...

vitter
09-11-2006, 17:44
koszt 25 zł mam kwestia umówienia się na odbiór:)
502260215

ppfalcon
09-11-2006, 18:46
Hmmm... dziwne, zrobiłem tak jak mówicie, ale u mnie SB800 w trybie SU-4 nie wyzwala drugiej podłączonej kablem. Co więcej, jak na tej drugiej lampie włączam próbne odpalenie błysku to odpala mi się... SB800. Kabel synchro miałem w zestawie z lampą (jakiś chiński błyskograt) i działa w połączeniu z zenitem, więc to chyba nie jest wina kabla.

Jacek_Z
09-11-2006, 18:58
wszystko sie zgadza. przeczytaj co napisałem wyżej.
w twoim przypadku fotocela nie potrafi uciągnąć dwóch lamp, odpala tylko jedną.

ppfalcon
09-11-2006, 21:44
więc co mam zrobić, żeby "potrafiła" ;)

Jacek_Z
09-11-2006, 23:47
musisz mieć do niej drugie, osobne synchro.

abc55555
09-11-2006, 23:58
Troche dziwne że przy wyzwoleniu ręcznym tej podłączonej lampy nie wyzwala jej, tylko SB. W końcu fotocela nie jest do tego potrzebna. Możliwe że wyzwalanie błysku w fotoceli jest zrobione na optotriaku a niektóre lampy (prznajmniej u mnie) nie reagują gdy się je tak wyzwala, ale to mi nie tłumaczy dlaczego nie odpala lampa która jest ręcznie wyzwalana.

Jak nie da rady odpalić to pewnie zostaje dodatkowa fotocela. Żeby było tak jak w SB to wystarczy taka normalna fotocela na 1 błysk (ta tańsza). Często takie proste są nawet bez zasilania.

Pozdrawiam.