Zobacz pełną wersję : Jaki teleobiektyw 300mm polecicie ??
Witam !!
Jak już pisałem w moim pierwszym poście:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=128207
Zamierzam nabyć D300 wraz z teleobiektywem o ogniskowej nie mniejszej niż 300 mm.Który chcę używać z TC-14 lub TC-17.
Wszystkich mających doświadczenie w systemie Nikona, z tego typu szklarnią proszę o opinie i polecenie konkretnego obiektywu.
Zależy mi by był ostry od "pełnej dziury", posiadał szybki AF, i najlepiej światłosiłę 2,8 ale na temat ciemniejszych tele też chętnie poczytam :)
Liczę na wiele propozycji i opinii z waszej strony !!
Pozdrawiam !!
Slawek Wojtczak
12-01-2010, 22:26
no to najlepszym wyborem będzie Nikkor 300/2.8. A jeśli cos tańszego to całkiem niezły jest N 300/4. Sam nim focę z D300. Podejrzewam, że tele ma służyc do zastosowań przyrodniczych? ;-)
Jedynym szkielkiem naprawde bardzo dobrze pracujacym ze wspomnianymi konwerterami jest 300/2.8
Podejrzewam, że tele ma służyc do zastosowań przyrodniczych? ;-)
A może jakaś fajna sąsiadka ?
no to najlepszym wyborem będzie Nikkor 300/2.8. A jeśli cos tańszego to całkiem niezły jest N 300/4. Sam nim focę z D300. Podejrzewam, że tele ma służyc do zastosowań przyrodniczych? ;-)
Bingo !!
Pozdrawiam !!
Jedynym szkielkiem naprawde bardzo dobrze pracujacym ze wspomnianymi konwerterami jest 300/2.8
Jeszcze raz dzięki !! Za całokształt
No to kolejny zestaw pytań !!
Pewnie było ze 100 razy ale pytam !! Czy różni się 300/2,8 VR od wersji II ??
Lepsza jakość obrazowania ??
Czy jakieś gadżety??
P.S. Jeśli ktoś chętny to z radością obejrzę jakieś ptaszory z 300/2,8 śmiało wstawiać do wątku, z góry dzięki !!
Pozdrawiam !!
VR optycznie nieznacznie lepszy, fajniejszy bokeh - tak pisza madre glowy
tu masz recenzje, gdzie autor opisujac VR odnosi sie czesto do poprzednika, czyli AFS II
http://www.naturfotograf.com/index2.html
Slawek Wojtczak
13-01-2010, 21:36
zajrzyj Na to www.fotoprzyroda.pl kilka osób foci tu 300/2.8
Na naszym forum użytkownik Jajacek44 od niedawna fotografuje tym obiektywem: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=128054
Tyle, ze on foci af-i ktory nie jest łatwy do zdobycia:)
Tyle, ze on foci af-i ktory nie jest łatwy do zdobycia:)
No i nienaprawialny :D
No i nienaprawialny :D
zwroty typu af-i oraz nienaprawialny na razie nic mi nie mówią :/ Ale jak dłużej na tym forum pomieszkam to napewno będę wiedział o co chodzi :)
Ja myślę raczej o 300/2,8 VR ale wciąż jestem na etapie porównań i zdobywania wiedzy !!
Pozdrawiam !!
zwroty typu af-i oraz nienaprawialny na razie nic mi nie mówią :/ Ale jak dłużej na tym forum pomieszkam to napewno będę wiedział o co chodzi :)
Chodzi o to, ze do 300 AF-I Nikon juz nie produkuje czesci i oficjalnie tego obiektywu w serwisie nie obsluguje,
takze w razie awarii silnika krecacego AF jestes zdany wylacznie na siebie.
Slawek Wojtczak
15-01-2010, 18:57
Ja myślę raczej o 300/2,8 VR ale wciąż jestem na etapie porównań i zdobywania wiedzy !!
Pozdrawiam !!
Spokojnie możesz brać ten obiektyw, jest świetny i będzie moim następnym szkłem.
Witam !!
Oczywiście chcę kupić jasne tele, ale ciekawi mnie też jak sprawuje się Nikor 80-400 ma chyba 5,6 na długim końcu :/
Czy ktoś używa tego obiektywu w fotografii przyrodniczej ??
Pozdrawiam !!
Slawek Wojtczak
16-01-2010, 21:32
to nie jest najlepsze szkło, a do tego wolny af. Lepiej wyjdziesz kupując AF-S 300/4 i ewentualnie TC, nawet dobrze współpracuje z TC-1.7.
maniek750
16-01-2010, 23:14
Powiem tobie ze Nikor 80-400 to jedna wielka kupa g...a! Nie zawracaj sobie glowy nim ;-) Ja na twoim miejscu bym sobie kupil Nikon 200-400mm VR :-) szklo naprawde wymiata! Mozna je czasami dostac w dobrej cenie na serwisie aukcyjnym za oceanem lub UK ;-)
Na jakiej podstawie jest to kupa g...a?
maniek750
17-01-2010, 20:26
Np. powyzej 300 jest mydlo a na 400mm to juz calkiem! A jak ktos sie zastanawia nad zakupem 300/4 + TC to ten 80-400 to juz calkiem wysiada ;-) Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi ;-)