PDA

Zobacz pełną wersję : Ostre zdjęcia w tańcu - wasze patenty

Agraf
12-01-2010, 09:46
Zastanawiam się ostatnio jak zmniejszyć ilość nietrafień w tańcu, oczywiście coś wolniejszego to lajcik, sam miód ale bardziej dynamiczne tańce to większe prawdopodobieństwo nietrafień, tym bardziej jak się ma D90, dotychczas AF-C i środkowy punkt, ale to utrudnia kadrowanie, kumpel używa AF-S, środkowy punkt i przekadrowuje, a wy macie jakieś fajniejsze działające patenty, nie próbowałem śledzenia 3d - używał ktoś jak się to sprawdza w D90?

darko
12-01-2010, 09:59
Skoro nie robiący już od wieków zdjęć d50 dawał sobie radę z centralnym punktem i AF-C to d90 pewnie też sobie poradzi.
Z przekadrowywaniem prze AF-C to może być ciężko bo jak przekadrujesz to Ci ostrość ucieknie

Agraf
12-01-2010, 10:05
no właśnie wiem, poza ostrością to ci jeszcze moment może uciec, zbieram na D700 i mam nadzieję że w końcu będę mógł używać bocznych punktów AFa fotografując ruch

Averne
12-01-2010, 13:59
Zawsze możesz przymknąć tak żeby Ci nic nie uciekało z GO :) Tylko świecić trzeba mocniej.

miron19j
12-01-2010, 15:43
Zawsze możesz przymknąć tak żeby Ci nic nie uciekało z GO :) Tylko świecić trzeba mocniej.
ale fajniejsze zdjęcia są bez świecenia :-D

adam.dorozinski
12-01-2010, 15:49
ale fajniejsze zdjęcia są bez świecenia :-D

tylko jeśli zabiera się za to ktoś kto świecić nie umie :P

Agraf
12-01-2010, 15:50
ja lubię delikatnie lampa doświetlić, ale nie świecić za mocno, odnośnie przymknięcia przesłony, mała głębia fajna rzecz tylko o pomyłkę łatwiej, mam nadzieję, że w d700 jest zdecydowanie lepiej, bo jak dobrze pójdzie to już niebawem...

adam.dorozinski
12-01-2010, 15:53
tutaj (http://www.salsalibre.pl/web/component/option,com_rsgallery2/Itemid,222/catid,135/lang,pl/) superdynamiczna salsa, WSZYSTKO CO DO SZTUKI oparte na błysku, zastanego tyle żeby tło było widać.

A, aparaty mają teraz pierdylion gigapikseli, więc do zastosowań nie związanych z drukiem spokojnie można użyć centralnego + szerszego kadru, a potem sobie dociąć do smaku. I tak większość zdjęć kończy mając mniej niż 1000px na dłuższym boku ;)

miron19j
12-01-2010, 16:02
tutaj (http://www.salsalibre.pl/web/component/option,com_rsgallery2/Itemid,222/catid,135/lang,pl/) superdynamiczna salsa, WSZYSTKO CO DO SZTUKI oparte na błysku, zastanego tyle żeby tło było widać.
http://miron.cba.pl/blog/?p=274 turniej robiony tylko na zastanym

Averne
12-01-2010, 16:52
http://miron.cba.pl/blog/?p=274 turniej robiony tylko na zastanym

Widać :D Czas był nie najlepszy :)

Agraf
12-01-2010, 17:12
ale fotka nr 9 pierwsza klasa :mrgreen:

miron19j
12-01-2010, 22:42
Widać :D Czas był nie najlepszy :)
co masz na myśli?
Pytam poważnie. Specjalnie tak dobrałem czas, żeby zdjęcia były lekko poruszone (nogi, ręce).

sailor
13-01-2010, 02:00
no właśnie wiem, poza ostrością to ci jeszcze moment może uciec, zbieram na D700 i mam nadzieję że w końcu będę mógł używać bocznych punktów AFa fotografując ruch

jak bedziesz mial wspomaganie af w lampie to boczne ci g. dadza. pozostanie i tak tylko centralny. kwestia wprawy, przy aktualnych uzywalnych wartosciach iso i wielkosciach matrycy mozna zrobic wszystko. afc dziala niemal prefekcyjnie, wiec trzeba jedynie myslec i cwiczyc

nie pokazywalbym tego jako dobrych zdjec salsy .. raczej jako poczatkowe proby fotografii reportazowej

Moonbeam
13-01-2010, 02:59
U mnie najlepiej sprawdzają się punkty w okolicach środkowego AF-S i wspomaganie z lampy. W AF-C nie masz wspomagania i autofocus działa znacznie wolniej...

adam.dorozinski
13-01-2010, 11:46
nie pokazywalbym tego jako dobrych zdjec salsy .. raczej jako poczatkowe proby fotografii reportazowej

Ja też. Pokazałem to jako "ostre zdjęcia w tańcu". Gdyby temat był "dobre zdjęcia salsy" to bym się nie wychylał.

Miron19j, chyba załapałem na czym polega różnica pomiędzy "tylko zastane" a "tylko błysk". Wpadnij tam gdzie ja widuję tańczących ludzi, zdjęcia nie zrobisz nawet mając szło z f/0,5 ;) Z drugiej strony, nie pamiętam żebym był kiedyś na jakimś turnieju tańca towarzyskiego. Ot, jak zwykle, kwestia dobrania środków do warunków.

Averne, poruszenie absolutnie nie jest błędem, dodaje dynamiki, wrażenia ruchu, efekt stanowczo na plus :)

Agraf
13-01-2010, 12:25
sailor czyli jak, myślałem o d700 ze względu na AF, przy statycznych zdjęciach, nie mam większych zastrzeżeń do d90, myślałem po prostu, że kupując d700 będę miał większe możliwości kompozycji że będę mógł korzystać z bocznych punktów AFa, czytałem taką rozmowę na tym forum gdzie posiadacze d700 mówili, że nie wyobrażają sobie pracy tylko na środkowym punkcie w tańcu, czyli co w d700 też tylko środkowy, bez wspomagania afa siedemsetka pudłuje? To na czym polega przewaga 51 polowego AFa?

NBA
13-01-2010, 12:33
zbieram na D700 i mam nadzieję że w końcu będę mógł używać bocznych punktów AFa fotografując ruch

Przy okazji dozbieraj na 14-24... i będziesz miał git