PDA

Zobacz pełną wersję : RAM a tempo pracy Nicon Capture

Jolania
03-11-2006, 09:47
Mam tylko 256 MB i Nicon capture strasznie się wlecze. Jeśli włożę 1 GB zauważe wyraźną zmianę?

bugdi
03-11-2006, 09:51
myślę że tak, napewno dwa razy szybciej bedzie :)

stig
03-11-2006, 10:17
Jesli teraz NC jedzie glownie na "wirtualce", to powinno byc nie 2, ale z 10 razy szybciej... W koncu pamiec wirtualna jest koszmarnie wolna w stosunku do tej prawdziwej.

Erie
03-11-2006, 10:30
różnica między 256 MB i 1 GB jest tak jak Stig napisał - około 10 razy (system Win XP Prof) i dysk nie rzęzi jak głupi

Czornyj
03-11-2006, 10:54
256 :shock: To cud że wogóle działa...

andrzej500
03-11-2006, 11:09
a gdyby zrobić RAM-dysk (tylko jak) to może wtedy ruchy tego programu by się zagęściły?

stig
03-11-2006, 11:14
a gdyby zrobić RAM-dysk (tylko jak) to może wtedy ruchy tego programu by się zagęściły?

A wiesz w ogole co to jest RAM-DYSK? :D Przeciez to dysk w pamieci operacyjnej (odwrotnosc pamieci wirtualnej tworzonej na dysku). Skoro Ty pamieci fizycznej prawie nie masz, to jak jeszcze chcesz w niej zrobcic RAM-DYSK? :D

Jacky
03-11-2006, 11:35
Skoro kolejny raz pojawia się temat "szybkości" pracy NC, to może bardziej doświadczeni i wprawieni w bojach z nim koledzy w paru słowach napiszą jak sobie radzą. Sam chętnie poczytam, bo "czasami" brak mi cierpliwości :mad:

Pozdrawiam
Jacek

madburn
03-11-2006, 11:38
to jolania nie ma pamieci
a co do andrzeja - wladowanie NC do ramdysku spowoduje tylko to ze szybciej sie uruchomi - niestety na szybsze przetwarzanie ma wplyw juz tylko ilosc RAM - srednio 6mpix nef otwarty w NC zezera jakies 550MB RAM (razem z NC )
dlugo trwa wczytywanie a potem obrobka np NR - tutaj to juz tylko mocarne CPU pomoze - im szybsze tym lepsze
nie wiem jak NC NX ale poprzenie wersje NC nie sa wielowatkowymi aplikacjami - dual core i inne rozwiazania niewiele przyspieszaja (a szkoda - az sie prosi) - jelsi ktos ma jakiegos cpu dualcorowca lub podwojne CPU to niech sprawdzi
(a sam sprawdze - zaraz zainstaluje NC na serwerze z 4x Xeon 3GHz :)

prawdopodobnie fotoszopa skorzysta z dualcore - przyrosty przy obrobce sa rzedu 30% ale to sam PS - jak sie sprawdza w module RAW - nie wiem

Czornyj
03-11-2006, 11:40
Skoro kolejny raz pojawia się temat "szybkości" pracy NC, to może bardziej doświadczeni i wprawieni w bojach z nim koledzy w paru słowach napiszą jak sobie radzą. Sam chętnie poczytam, bo "czasami" brak mi cierpliwości :mad:

Pozdrawiam
Jacek
W bardzo prosty sposób:
1) CoreDuo+2GB RAM
2) korpus, który robi malutkie NEF-y

:D NC śmiga jak śmigłowiec!!!

stig
03-11-2006, 11:43
Skoro kolejny raz pojawia się temat "szybkości" pracy NC, to może bardziej doświadczeni i wprawieni w bojach z nim koledzy w paru słowach napiszą jak sobie radzą.
Ja po prostu go nie uzywam. :) Sa przeciez inne programy do obrobki RAW, ktore dzialaja kilkukrotnie szybciej niz ten mul bagienny... :D Osobiscie pracuje w C1.

madburn
03-11-2006, 13:28
sciagnalem triala NC NX - zupelnie nie rozumiem dlaczego narzekacie na ten program - przeciez idzie jak burza - wszystko w locie, zmiany natychmiast na ekranie, zoom plynny i szybki cod miod i orzeszki

tak wyglada histogram obciazenia CPU podczas nakladania NR 45% i ostrzenia na 6 jakosc best+edge NR

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/6176/clipboard01qq4.gif)

sprzet w trakcie wykonywal rownierz query na 100Gb bazie SQL oraz rejestrowal zdarzenia na 500 innych urzadzeniach
jak widac NC NX jakos dziala wielowatkowo - na pewno przyrost wydajnosci bedzie - na pewno bedzie mozna uzywac komputera podczas przetwarzania ;)

niestety na 4x Pentium IV Xeon 3,2GHz z HyperThreadingiem oraz 6GB RAM ze o macierzy Ultra3 SCSII nie wspomne to chyba dlugo mnienie bedzie stac w domu

cos widze ze trzeba bedzie inwestowac w nowa plyte i proc :( niech tylko te koreduło 2 stanieja :P

Erie
03-11-2006, 13:32
wiesz, hmmmm nie każdy ma taki sprzęt w domu/ piwnicy/ na strychu ;)

mi na Core Duo 2,4 dobrze działa, ale nie jest to jednak zasługa programu, tylko szybkiego procka (taki np. Capture 1 na tym procku śmiga jak rakieta)

Remol71
03-11-2006, 14:13
Mam komputer z procesorem AMD Barton 2800 + 512DDR RAM. NCnx nie jest może wyjątkowo szybki, ale nie taki znowu zamulony. Wymienię niedługo RAM i wrzucę 1024, jak się wyraźnie poprawi to napiszę.

Jacky
03-11-2006, 15:24
Czornyj ma rację, że małe rawy z małej matrycy chodzą zdecydowanie lepiej i wtedy ten soft jest do zniesienia :)
Praca z rawami z D200/D2X to już jest kara:(

Pozdro - Jacek

PS
Stig - właśnie ściągam triala Capture One. Zobaczę jak to chodzi.

stig
03-11-2006, 17:19
Stig - właśnie ściągam triala Capture One. Zobaczę jak to chodzi.
Ja rozumiem, ze po testowaniu C1 nie mozesz znalezc szczeki na podlodze, ale tutaj wystarcza palce, zeby sie wypowiedziec... :D

5iatka
11-11-2006, 09:08
Witam
Uzywam capture nx na 3000 sempron z 1024 mb ramu. Szalu nie ma, ale generalnie jest wystarczajaco.
Zastanawiam sie nad kolejnym 1024, ale i tak mysle ze juz wiele szybciej nie bedzie.
Jesli ktos pracuje na podobnej konfiguracji z tym programem niech da znac ile szybciej z 2gb ramu ( jesli w ogole )
pozdrawiam

qooba
11-11-2006, 10:37
Mam AMD XP taktowanego na 2100MHz, do niedawna miałem 1GB ramu i działał ok. Po zwiększeniu ramu do 2GB widać sporą różnicę - ten program zdecydowanie lubi dużo ramu...
Jako ciekawostkę dodam, ze po zwiększeniu ilości ramu nie zauważyłem jakiejś zmiany w szybkości działania RS essentials

King
11-11-2006, 11:38
Mam AMD XP taktowanego na 2100MHz, do niedawna miałem 1GB ramu i działał ok. Po zwiększeniu ramu do 2GB widać sporą różnicę - ten program zdecydowanie lubi dużo ramu...
Jako ciekawostkę dodam, ze po zwiększeniu ilości ramu nie zauważyłem jakiejś zmiany w szybkości działania RS essentials

... a posiadasz może photoshopa CS2 ?? jeżeli tak to napisz czy po zwiększeniu ramu przyspieszył coś ten program czy nie.
Dzięki.

BugsBunny
11-11-2006, 12:19
To ja Was teraz rozbawię do łez:
Mój komputer to.... PIII 450Mhz/256MB RAM/Radeon9200/220GB dysków !!!:)
A Capture One, nawet w pełnej ( jeszcze ) wersji, chodzi na tym całkiem przyzwoicie! Konwersja obrobionych NEFów zajmuje sporo czasu, ale po prostu go zostawiam i wychodzę. Sama obróbka idzie zupełnie sprawnie. Można przeżyć.
C1 to świetny program, nie próbowałem jeszcze wersji LE bo pewnie taką w końcu kupię.
Wolałem zainwestować w monitor niż komputer, bo poza tym do wszystkich moich zastosowań taka konfiguracja jest wystarczająca.
Nikon Capture też chodzi na tym całkiem znośnie, NX niestety już nie.

skulinski
14-11-2006, 00:01
W bardzo prosty sposób:
1) CoreDuo+2GB RAM
2) korpus, który robi malutkie NEF-y

:D NC śmiga jak śmigłowiec!!!

Czy NC aby napewno dziala szybciej na dwurdzeniowym procku? Z tego co sie orientuje nie wszytskie programy smigaja na dwoch wątkach.

Czornyj
14-11-2006, 00:41
Hmmm... Chyba działa:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/core2.jpg)

krzysztof jot
14-11-2006, 03:02
działa, ale nie w tym sensie co soft opracowany dla systemu dwuprocesorowego - a NC na bank nie ma pojecia o dwuwątkowości :) To czego on chce do szybkiej pracy to RAM, z 2GB pracuje całkiem przyjemnie - dlatego zainwestowałem w RAM juz rok temu, sam procesor az tak wiele nie wnosi, ale tu tez moge miec troche 'zafałszowany" obraz bo zawsze miałem komputer z bardzo mocnym procesorem .

andrzej500
14-11-2006, 22:14
A jeśli byśmy wzięli dwa fizyczne dyski twarde i na obu założyli plik wymiany to prędkość zapisu,
odczytu chyba wzrośnie? Czy nie?

stig
15-11-2006, 00:16
A jeśli byśmy wzięli dwa fizyczne dyski twarde i na obu założyli plik wymiany to prędkość zapisu, odczytu chyba wzrośnie? Czy nie?
A co ma plik wymiany do predkosci zapisu/odczytu?
Dwa dyski maja sens w konfiguracji RAID -- kiedy zapis/odczyt odbywa sie na/z dwoch dyskow jednoczesnie.
Zalozenie dwoch plikow wymiany na dwoch fizycznych dyskach da tyle, ze pojemnosc pamieci wirtualnej po prostu sie zwiekszy -- nic wiecej. Najpierw system (przy braku pamieci RAM) zapelni jeden plik wymiany, a potem drugi.
Nie wplynie to w zaden sposob na predkosc pracy komputera.

andrzej500
15-11-2006, 01:17
Ten RAID był powodem dla którego napisałem o dwóch fizycznych dyskach nie o dwóch partycjach.
Może trzeba wstawić trzy dyski serialowe aby zdążyły za pamięcią RAM? Lub coś innego? Może ktoś wie?

A jeśli:
Pamięć wirtualną powinniśmy ustawiać na zdefragmentowanym dysku?
Dynamicznie rozciągający się plik ulega ciągłej fragmentacji.
Operacje na takim pliku w kawałkach tracą na wydajności.
Defragmentacja przez Windowsa nie potrafi scalać pliku pagefile.sys

stig
15-11-2006, 08:42
Ten RAID był powodem dla którego napisałem o dwóch fizycznych dyskach nie o dwóch partycjach. Może trzeba wstawić trzy dyski serialowe aby zdążyły za pamięcią RAM? Lub coś innego? Zapomnij o tym. Zadna pamiec dyskowa nie ma szansy dorownania pamieci RAM. Jesli brakuje Ci RAMu -- po prostu go dokup. Pamieci dyskowe sa koszmarnie wolne w stosunku do prawdziwego RAMu -- i nie zmieni tego nawet RAID na najszybszych dyskach SCSI.

A jeśli:
Pamięć wirtualną powinniśmy ustawiać na zdefragmentowanym dysku? Oczywiscie

Dynamicznie rozciągający się plik ulega ciągłej fragmentacji. Oczywiscie, dlatego jesli bardzo Ci zalezy, to zaklada sie go jako plik staly (o takiej samej wielkosci min. jak i max., najlepiej na osobnym (fizycznym) dysku, na ktorym nic innego nie bedzie zapisywane.

Defragmentacja przez Windowsa nie potrafi scalać pliku pagefile.sys Do tego celu sa inne defragmentery -- w dawnych czasach cos takiego uzywalem, ale nie pomne nazwy. Od kilku lat w ogole nie defragmentuje dysku.

andrzej500
15-11-2006, 09:48
duo core 2.3 jakoś 1k zł
płyta z czipami od Asusa
pod duo ( tylko 2 czipsety są dedykowane przez producenta) - 1k zł
pamięci 2 Gb 800 Mhz nastepne 1 k zł
karta 512 Mb z jakimiś wodotryskami koło 1k zł

oprogramowanie legal.

prędkość działania do D....

Co tam jeszcze wstawić? Flakon z Whysky?

stig
15-11-2006, 09:54
duo core 2.3 jakoś 1k zł
płyta z czipami od Asusa
pod duo ( tylko 2 czipsety są dedykowane przez producenta) - 1k zł
pamięci 2 Gb 800 Mhz nastepne 1 k zł
karta 512 Mb z jakimiś wodotryskami koło 1k zł Mam podobny konfig, tyle, ze procek 1.86 (C2D 6300), plyte ASUSa za jakies 600 zl. 1 GB RAM 667 (caly czas czekam na sparowanie z drugim 1 GB), karta graficzna jakas za 200-pare zlotych (256 MB, pasywne chlodzenie).

prędkość działania do D.... Predkosc dzialania ciagle jeszcze mnie szokuje. A pracuje na tym chyba juz dwa miesiace. :)
Czego uzywasz? Tzn. jakie programy Ci tak wolno dzialaja, ze az o tym napisales?

andrzej500
15-11-2006, 10:12
NX

stig
15-11-2006, 10:15
NX

No, ale to wiadomo, ze dziala do dupy. Wszyscy narzekaja. Ja bym proponowal zmienic soft, zamiast wkladac kolejne tysiace w sprzet, ktory dziala rewelacyjnie z kazdym innym oprogramowaniem.
C1 nawet w wersji 3.7.x po prostu fruwa, a wersja 4 ma byc jeszcze kilkukrotnie szybsza. :)

andrzej500
15-11-2006, 16:52
tak chyba zrobię

krzysztof jot
17-11-2006, 21:44
wystarczy olac NX i powrócic do NC w wersji 4.4 - z 2GB tak szybkiego RAMu, sadze ze bedzie do przyjecia.
NX olali chyba wszyscy rozsadni. Niestety nadal moim zdaniem najlepsze efekty końcowe zdjecia daje soft
nikonowski, totez dla mnie pozostaje tylko opcja wstepnej obróbki i konwersji na NC + PS.