PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie za pomocą SB 800 radiowego wyzwalacza (nadajnika)

Logos
11-01-2010, 23:16
Witam mam dosyć nietypowe pytanie, chciałbym wyzwolić SB800 przez CLS a następnie, z pomocą SB800 połączonej z wyzwalaczem radiowym (nadajnik) kablem PC - jack, kolejne lampy. Szukałem, ale nie mogłem znaleźć czy gwiazdo PC w SB800 jest tylko IN czy IN/OUT.

Czy ktoś kto posiada taki zestaw mógłby mi to sprawdzić, z góry dziękuje za odpowiedzi

O coś takiego mniej więcej mi chodzi:)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img695.imageshack.us/i/beznazwy1x.jpg/)

wilus
13-01-2010, 13:34
tak sie nie da.
załóz radio na aparat, a SB odpal z fotoceli

R
13-01-2010, 13:38
tak sie nie da.

jak nie zadziala jak zadziala...

troche skomplikowane ale zadziala.

adolfik9501
13-01-2010, 14:27
Gniazdo TTL w SB800 jest dwukierunkowe (wiem bo spinałem SB800+SB28 ). PC zapewnie też, więc teoretycznie można spiąć lampy ze sobą.

Flashback
13-01-2010, 21:37
Jutro sprawdzę i dam pewniaka.

Flashback
14-01-2010, 17:10
wstępnie powiem, że tak się nie da, gdyż w moim przypadku wyzwalacza, to gniazdo mini-jack jest wyjściem sygnału, a nie dwukierunkowym wejściem-wyjściem. Jeszcze przetestuję, ale na chwilę obecną uważam, że nie da się w moim przypadku oczywiście, instrukcja do mojego wyzwalacza niestety jest tak uboga, że jedyne co z niej wiem, to jest to, że skonstruowano go w Chinach.

Logos
14-01-2010, 21:53
wstępnie powiem, że tak się nie da, gdyż w moim przypadku wyzwalacza, to gniazdo mini-jack jest wyjściem sygnału, a nie dwukierunkowym wejściem-wyjściem. Jeszcze przetestuję, ale na chwilę obecną uważam, że nie da się w moim przypadku oczywiście, instrukcja do mojego wyzwalacza niestety jest tak uboga, że jedyne co z niej wiem, to jest to, że skonstruowano go w Chinach.

Jeśli chodzi o nadajnik radiowy to potrzebne jest tylko wejście. Cała kwestia dotyczy sb800 czy jej gniazdo PC działa w dwie strony

Logos
14-01-2010, 22:01
tak sie nie da.

Tak robię przez cały czas, ale nie w każdych warunkach fotocela łapie, z resztą wolałbym mieć kontrolę nad SB800 z poziomu body.

Logos
25-01-2010, 13:52
Nie wytrzymałem i zamówiłem kabel, no i okazało się, że ten sposób działa i nie. Jeśli Sb800 ustawione jest na master/master RPT nadajnik radiowy dostaje sygnał i wyzwala pozostałe lampy, niestety w trybie remote nie działa gniazdo PC. Jako, nigdy nie korzystałem z SB w trybie master nie wiem czy jestem w stanie wyzwolić ją z poziomu body..

Jacek_Z
28-01-2010, 00:49
coś kojarzę, ale pewien nie jestem. Ktoś chyba wyczuł, że sygnał na wspomnianych gniazdach sabinki pojawia się od razu, czyli gdy sa przedbłyski, to niestety za wczesnie by je wykorzystać we wspomniany sposób. Gdzieś ktoś pisał coś podobnego :)
Sam nie sprawdzałem. A to nawet ciekawe.

perek83
28-01-2010, 18:52
własnie sprawdzilem SB-900 i SB-600 na kostce synchro. U mnie działa SB-900 ustawiona na remote bez zarzutu. Nie wiem jak jest w SB-800, sprobuj ustawic na remote jesli ni epojdzie to 800-tka ma tylko gniazdo PC IN.