Zobacz pełną wersję : jak to właściwie jest z trybami AF
Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie. Wiem że pytanie moje może wzbudzić reakcję w stylu "to już było", "poszukaj" itp. Interesuje mnie tryb ustawienia AF w dynamicznych scenach (zabawa studniówkowa, tańce itp.)Byłem wczoraj na giełdzie w "Stodole" i po rozmowie z kilkudziesięcioletnim "Nikoniarzem" mam całkowity zamęt w głowie. Według jego opinii tylko pojedynczy AF ustawiony w trybie S w tego typu ujęciach daje gwarancję wzgłędnie ostrych zdjęć. Mam niewielkie doświadczenie w tej materii ale wierzę że "brać nikoniarska" nie pozostanie obojętna na moje pytanie. Po przeszukaniu internetu na ten temat jest wiele wątków nawzajem się wykluczających. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.Mado
sirdoniu
11-01-2010, 21:31
Jeśli chodzi o tę konkretną sytuację (tańce) to zrobienie ostrego zdjęcia w trybie AF-S jest oczywiście możliwe. Zależy to oczywiście od tego, jaka będzie głębia ostrości, jak szybko po złapaniu ostrości zrobisz zdjęcie i oczywiście od szybkości przemieszczania się tańczącej pary (i kierunku w jakim się porusza). Ja bym jednak skorzystał z trybu AF-C, który będzie podążał z ostrością na bieżąco jak twój cel będzie się zbliżał/oddalał. Trzeba tu jednak uważać, bo jak wciśniesz spust migawki do połowy i przekadrujesz (np. żeby twój cel nie był w środku kadru) to AF ustawi ostrość gdzie indziej (tam gdzie będzie akurat punkt AF). W takiej sytuacji doskonale sprawdziłby się tryb śledzenia 3D, ale to dopiero chyba D90 ma.
Mam nadzieję, że nie zamotałem za dużo.
P.S: ostatnio właśnie podczas sylwestra robiłem dużo tańców o korzystałem ze śledzenia 3D. W sumie dosyć dobrze sobie aparat radził, ale przy niektórych bardziej szybkich parach (i w ciemnej sali) potrafił się pogubić.
Dzięki za odpowiedź. Moja stopka jest już nieaktualna właśnie od trzech tygodni posiadam i eksperymentuję z D 300S. Jako szczególnie nieprzydatny przywołany "Nikoniarz" wymienił właśnie tryb 3D i nazwał go nieporozumieniem. Tym sposobem zrobił mi całkowity zamęt w głowie. Drogi Sirtdoniu może byłbyś skłonny podzielić się swoimi doświadczeniami z foceniem tą puszką (szczególnie kwestie ustawiania AF i WB w różnych sytuacjach). Spełnisz dobry uczynek. Pozdrawiam Mado.
robin102
11-01-2010, 21:58
W poniższym linku Marcin sporo napisał, sie natrudził. Sporo jednak dalej nie zrozumialych rzeczy jest na rzeczy w używaniu innych trybów niż single punkt.
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=125800&postcount=8
Sam eksperymentuje walczę z tematem, ale efekty mizernie i w zasadzie nigdy się nie przekonałem do 3D :( używam pojedynczego punktu i to właśnie w tanecznych tematach, chociaż tu bardzo pomaga pilot-wzorek z lampy SB800 wtedy nie pudłuje AF :)
sirdoniu
11-01-2010, 21:59
Tak się składa, że mam tę puszkę dopiero od 2 tygodni i dużego doświadczenia z nią nie mam. Wiem tylko i sprawdziłem, że śledzenie 3D jak najbardziej działa i nie jest to nieporozumienie. Oczywiście w pewnych sytuacjach może to się nie sprawdzać. W instrukcji masz napisane kiedy system AF w trybie śledzenia może się gubić - jak cel jest zbyt mało kontrastowy względem otoczenia o ile pamiętam.
Prezentację trybów AF najlepiej widać tutaj (wybierz pe lewej "Focus"): http://www.nikondigitutor.com/eng/d300s/index.html
Z resztą sam sprawdź jak to działa - ustaw ostrość w trybie śledzenia 3D na jakimś obiekcie i trzymając wciśnięty spust do połowy przekadruj - zobaczysz jak aktywny punkt ostrości przesunie się śledząc złapany wcześniej cel.
Jeśli chodzi o WB to zawsze robię w auto i zdjęcia w NEF - potem wszystko w kompie ustawiam jeśli trzeba, ale AWB w D300s całkiem daje rade.
Jak pisze przedmówca - wspomaganie AF z lampy jest bazcenne. Ja tańce właśnie tylko z tym robię bo inaczej to jest trudniej.
pozdr.
SzymonWojciechowski
12-01-2010, 01:06
Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie. Wiem że pytanie moje może wzbudzić reakcję w stylu "to już było", "poszukaj" itp. Interesuje mnie tryb ustawienia AF w dynamicznych scenach (zabawa studniówkowa, tańce itp.)Byłem wczoraj na giełdzie w "Stodole" i po rozmowie z kilkudziesięcioletnim "Nikoniarzem" mam całkowity zamęt w głowie. Według jego opinii tylko pojedynczy AF ustawiony w trybie S w tego typu ujęciach daje gwarancję wzgłędnie ostrych zdjęć. Mam niewielkie doświadczenie w tej materii ale wierzę że "brać nikoniarska" nie pozostanie obojętna na moje pytanie. Po przeszukaniu internetu na ten temat jest wiele wątków nawzajem się wykluczających. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.Mado
Pamiętaj że śledzenie ostrości, 3D itp. czyli wszystkie opcje dynamicznego trybu ustawiania ostrości działają tylko wtedy kiedy AF masz ustawione na C(na przełączniku z przodu aparatu)!
.. i po rozmowie z kilkudziesięcioletnim "Nikoniarzem" mam całkowity zamęt w głowie. Według jego opinii tylko pojedynczy AF ustawiony w trybie S w tego typu ujęciach daje gwarancję wzgłędnie ostrych zdjęć. ..eee. Pewnie ortodoks co nadal uzywa manualnego body.
Ja prawie ciagle pracuje na AF-S, ale jest pare sytuacji, gdzie trzeba przejśc na AF-C. Kiedyś na pokazie mody na poczatku o tym zapomniałem i miałem pare klatek skopanych, niestety.
Jeśli chodzi o tę konkretną sytuację (tańce) to zrobienie ostrego zdjęcia w trybie AF-S jest oczywiście możliwe... ..No pewnie, że jest możliwe. Trafienie w totka tez jest możliwe :mrgreen:
A tak serio. Masz rację, polecam AF-C.
siedemczwartych
12-01-2010, 11:24
osobiści robie wesela, czyli tańce, tylko AF-S. Nie zauważam problemów.
Jakoś nie umiem się zdać na pomysły puszki co do miejsca ostrzenia, śledzenia itp.
Mój patent na ustawianie ostrości jest następujący: W body za ustawienie ostrości odpowiada tylko guzik AF ON. Spust do połowy nie uruchamia ostrzenia. Na body w 99,9% ustawione AF-C. Jak chcę AF-S to po prostu puszczam kciukiem guziczek AF ON i można przekadrowywać do woli, mierzyć światełko w poszczególnych miejscach kadru i takie tam.
Jednak uważam, że aparat ma tyle guzików i ustawień menu, żeby do konkretnej sytuacji użyć odpowiednich ustawień. Nie wszędzie to co zwykle mi odpowiada, się sprawdza. Trzeba czasem coś pogmerać, żeby nadążyć. I dla tego też używam banków ustawień.
Nie zapominajmy, że oprócz body mamy jeszcze obiektyw. Ten z silniczkiem będzie szybciej trafiał niż ten na śrubokręt. Do każdego z nich w pewnych sytuacjach należy użyć innych ustawień.
Tak mi się przynajmniej wydaje :)
sirdoniu
12-01-2010, 22:34
Mój patent na ustawianie ostrości jest następujący: W body za ustawienie ostrości odpowiada tylko guzik AF ON. Spust do połowy nie uruchamia ostrzenia. Na body w 99,9% ustawione AF-C. Jak chcę AF-S to po prostu puszczam kciukiem guziczek AF ON i można przekadrowywać do woli, mierzyć światełko w poszczególnych miejscach kadru i takie tam. ...
Kurcze jakoś nie wyobrażam sobie cały czas pod kciukiem trzymać ostrość. Mój kciuk jest dedykowany raczej do blokowania ekspozycji - do ostrości tylko spust - wydaje mi się, że tak jest po prostu szybciej - masz już spust wciśnięty do połowy i jak chcesz strzelić to reakcja jest bardzo szybka. No ale każdy ma swój patent. Tk właściwie przycisk AF-ON jest mi niepotrzebny:)
sejmajnejm
12-01-2010, 23:47
Kurcze jakoś nie wyobrażam sobie cały czas pod kciukiem trzymać ostrość. Mój kciuk jest dedykowany raczej do blokowania ekspozycji - do ostrości tylko spust - wydaje mi się, że tak jest po prostu szybciej - masz już spust wciśnięty do połowy i jak chcesz strzelić to reakcja jest bardzo szybka. No ale każdy ma swój patent. Tk właściwie przycisk AF-ON jest mi niepotrzebny:)
tez tak myslalem az zaczalem go uzywac ;-) Bardzo przydatny i funkcjonalny. Poza tym przy przekadrowywaniu przy puszczonym AF-ON mozna robic zdjecie nie martwiac sie na co 'najedzie' aktywny punkt AF psujac ekspozycje oraz nie martwiac sie, ze AF zacznie znowu cos ustawiac. Ba, mozna sobie ustawic hiperfokalna i trzaskac zdjecia majac 'w odwodzie' AF, z ktorego mozna skorzystac w kazdej chwili.
Fn - blokada ekspozycji aka pamiec pomiaru i po klopocie. AF/AE Lock jako skrot do MyMenu.
Czasem warto pokombinowac.
W poniższym linku Marcin sporo napisał, sie natrudził. Sporo jednak dalej nie zrozumialych rzeczy jest na rzeczy w używaniu innych trybów niż single punkt.
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=125800&postcount=8
Niestety link opisuje stary uklad Multi Cam 2000, ktory rozni sie od 3500. Obawiam sie, ze link moze nieco zamacic sprawe.
sporo napisano na temat nowych ustawien, wiec moze to:
http://nikonglass.blogspot.com/2009/02/refined-focusing-technique-for-nikon.html
http://prakashphotography.blogspot.com/2008/12/nikon-d700d3d300-autofocus-settings.html
pzdr
A.
sirdoniu
13-01-2010, 00:49
tez tak myslalem az zaczalem go uzywac ;-) Bardzo przydatny i funkcjonalny. Poza tym przy przekadrowywaniu przy puszczonym AF-ON mozna robic zdjecie nie martwiac sie na co 'najedzie' aktywny punkt AF psujac ekspozycje oraz nie martwiac sie, ze AF zacznie znowu cos ustawiac. Ba, mozna sobie ustawic hiperfokalna i trzaskac zdjecia majac 'w odwodzie' AF, z ktorego mozna skorzystac w kazdej chwili.
Fn - blokada ekspozycji aka pamiec pomiaru i po klopocie. AF/AE Lock jako skrot do MyMenu.
Czasem warto pokombinowac.
...
Tak, ale najtrudniej by mi było się przestawić, że to teraz kciuk odpowiadałby za ostrość - do wszystkiego się można przyzwyczaić - spróbuję. W takim układzie chyba trzeba mieć ustawiony priorytet na spust a nie na ostrość, prawda?
pozdr.
sejmajnejm
13-01-2010, 19:27
Tak, ale najtrudniej by mi było się przestawić, że to teraz kciuk odpowiadałby za ostrość - do wszystkiego się można przyzwyczaić - spróbuję. W takim układzie chyba trzeba mieć ustawiony priorytet na spust a nie na ostrość, prawda?
wg upodoban. Ale raczej tak - ciezko byloby wtedy zrobic zdjecie bez ustawienia ostrosci (np przy hiperfokalnej).
pzdr
A.
Do "blokowania" ekspozycji służy mi tryb M :) Ustawiam ekspozycję w miejscu kadru, które mnie interesuje i nie zmieniam.
Jeśli chodzi o szybkość, to po każdym zdjęciu puszczam spust całkowicie. Ponowne naciśnięcie nie powoduje straty czasu na złapanie AF.
mrpawcio
13-01-2010, 21:40
W d300s jest jeszcze opcja w menu priorytet ustawiania ostrości (coś w tym stylu) i tam można wybrać szybkość albo ostrość i to też trzeba wziąć pod uwagę