PDA

Zobacz pełną wersję : Oslo w 24 godziny, pytanie

MR
11-01-2010, 20:36
w tą sobotę lecę ze znajomymi do Oslo na 24h. może ktoś z was był, wie co warto zobaczyć, gdzie trzeba iść,
gdzie tanio mozna zjesc, jaki klub w nocy odwiedziec !

pozdrawiam :)

koziak
11-01-2010, 21:31
....
gdzie tanio mozna zjesc,...... :)

Słowo tanio nie pasuje do Norwegii.

eskimos
11-01-2010, 22:33
24 godziny trochę mało , chociaż prawdę powiedziawszy Oslo to żadna metropolia , co do zobaczenia , Twierdza Akershus z muzeum wojska jak ktoś lubi takie klimaty wejście darmowe , Ratusz powinien być otwarty w weekend wejście darmowe , instytut Nobla niestety zamknięty w weekend , nowa Opera w Oslo jako ciekawostka , Pałac królewski (Det kongelige slottet) o godzinie 13:00 zmiana warty , Vigelandsparken rzeźby golasów , półwysep Bygdøy (park królewski , zamek Oscarshall , Muzeum Łodzi Wikingów , muzeum Kon-Tiki, muzeum statku polarnego Fram, Sjøfartsmuseet (muzeum morskie) i Norsk Folkemuseum (muzeum ludowe i skansen). Hollmenkollen , nie wiem czy już kończyli budować nową skocznię ale widok na Oslo z tarasu w dobrą pogodę był niezły , Muzeum Muncha , Galeria Narodowa , jesli chcecie zwiedzać i jeździć po Oslo komunikacją miejską polecam weekendowy OsloPass , darmowe przejazdy , większość muzeów gratis i zniżki w wielu knajpach .

Żarcie i knajpy to już większe koszta , w niedzielę normalne sklepy są pozamykane , jedzenie w restauracjach przeliczając na zł koszmarnie drogie a jak spróbujesz ich kuchni to stwierdzisz że przepłaciłeś więcej niż myślałeś :mrgreen: jeśli chcesz odwiedzać kluby znajdziesz wiele na głównej ulicy Karl Johans Gate klimatycznie możesz sobie dobrać , zdecydowanie odradzam włóczęgostwa po Grønland i Tøyen w nocy , typowe muzułmańskie dzielnice gdzie łomot można dostać za wszytko co jest wbrew allahowi zwłaszcza teraz gdzie wyznawcy proroka są nabuzowani po akcjach Izraela . Jeśli chcecie koniecznie się zabawić wybierzcie normalniejszą knajpę , w najtańszych spotkacie ćpunów , transów i co przykro twierdzić pijanych upierdliwych Polaków . O sprzęt foto możecie się nie martwić , miałem tylko dwie nieprzyjemne sytuacje , niestety z rodakami , zwykła swojska kur..a ich otrzeźwia :)

P.S bądź grzeczny i w razie jakiś nieporozumień nie dyskutuj z tutejszą policją :mrgreen:

MR
11-01-2010, 22:45
a co myslisz o sandefjord lub larvik jako alternatywa na 24h ?

eskimos
11-01-2010, 22:51
szczerze ? jeszcze mniejsze nudne dziury niż Oslo (pewnie jakiś rodak się obrazi) ,w sumie 24h wycieczka zimą to nic rewelacyjnego , stwierdzisz tylko że Norwegia jest przereklamowana , jeśli miałbym polecać coś z południowej części na 24h to Bergen (na zachodnim wybrzeżu jet poro cieplej ale częściej pada) , Oslo , jeśli już uparliście się na Skandynawię to pomyśl nad Sztokholmem lub Göteborgiem , miasta ładniejsze , ciekawsze i tańsze :)

akustyk
11-01-2010, 22:58
Słowo tanio nie pasuje do Norwegii.
this

jesli nawet Szwajcarzy narzekaja, ze drogo, to musi byc Norwegia :)

MR
11-01-2010, 23:16
chodzilo mi o tanio- czyli najbardziej oplacalna opcje.

u nas takze mozna isc na obiad za 500 zl a mozna isc za 50 zl.

eskimos
11-01-2010, 23:25
za 50 zł to tu możesz sobie kupić bigmacka i colę , za dużą pizzę w PeppesPizza trzeba dać ok 130 plus 20 zł za colę pójdziecie we troje wyjdzie 200 zł raczej się nie najecie na 24 godziny , BigHorn SteakHouse obiadek dla jednej osoby trzeba liczyć 200 zł lekko , w restauracjach jest jeszcze lepiej , możecie się żywić w jakimś obskurnym kebab barze za 40 zł zjecie kebaba o ile lubicie pakistańską kuchnię i nie grozi wam noc na "tronie" :)

najtańsza wersja , McDonalds , goły hamburger 5 zł trzeba zjeść kilka żeby się zapchać , jeśli myślicie o tym żeby gdzieś usiąść i zjeść jak człowiek liczcie się ze sporymi kosztami , niestety

MR
11-01-2010, 23:46
to to ja wiem, tylko mysallem, ze moze sa jakies knajpy ktore sa w miare tanie a dobre ;) rozumiesz o co chodzi.

eskimos
11-01-2010, 23:58
Rozumiem ale nie znajdziesz takich , gdzieś w centrum jest jakaś polska knajpa "podobno" bo nigdy tam nie byłem ani nie szukałem , kto gdzieś gadał a ile w tym prawdy to nie mam pojęcia , jeśli będziecie na Karl Johan Gate , idąc w dół w stronę Sentral Stasjon po prawej stronie ulicy , na rogu nie daleko od dworca jest taki fast food al'a BurgerKing czy McDonalds (nie pamietam nazwy), jet sporo taniej niż w reszcie i co najważniejsze , mają WC otwarte , nie musicie być klientami żeby skorzystać to może Wam sie przydać bo toalety publiczne tu są płatne a i tak jest ich jak na lekarstwo , możecie sprawdzić bary na dworcu , może być taniej , możliwe że coś taniej będzie na obrzeżach Oslo tylko że taksówka w dwie strony wyniesie was ze 300-500 zł . macie jakiś nocleg ? większość knajp zamykają po 2 , bary i wyżerka najczęściej do 24 więc 24h zabawa raczej odpada .

akustyk
12-01-2010, 00:03
to to ja wiem, tylko mysallem, ze moze sa jakies knajpy ktore sa w miare tanie a dobre ;) rozumiesz o co chodzi.

chyba caly czas nie rozumiesz: nie ma czegos takiego jak tanie w Norwegii.
jesli jest Ikea to mozesz szukac hotdogow, ale cudow sie nie spodziewaj.
tam nawet makszit kosztuje tyle, co uczciwa restauracja w innych krajach

MR
12-01-2010, 00:08
to Ty nie rozumiesz. Wiem jakie sa ceny, jednakze chce je zminimalizowac do minimum, tak jak to kolega napisał :)

No wlasnie nie chcemy tam spac, niepotrzebny koszt, na noc albo lotnisko, albo cos sie wymysli. jakis pomysl moze ? ;)

eskimos
12-01-2010, 00:21
nie wiem jak z dworcem o której zamykają , nie nocowałem tam nigdy , dłuższe nocki tylko latem miałem a i tak zawsze przyjeżdżałem samochodem więc z nocka w domciu , hotele jak się domyślam odpadają , są jakiejś noclegownie w centrum ale ceny też mają delikatnie mówiąc z du..y (jak wszystko tu) chyba tylko pozostaje wam lotnisko , lepiej zorientujcie się o której macie jakiś transport na nie żebyście nie musieli siedzieć na krawężniku między 24 a 4 rano , niby ma się ocieplić ale wciąż jest -20 :)

krystek
12-01-2010, 00:21
aker brygge - naprzeciwko opery, ladna, nowa architektura. no i jeziora z tylu ammarund, koniecznie!

MR
12-01-2010, 00:31
no wlasnie,
ostatecznie będziemy ogrzewali sie cieplota naszych cial :D

eskimos
12-01-2010, 00:35
radziłbym jednak wziąć jakiś chociaż najtańszy hostel , kilka godzin możecie się zdrzemnąć na siedząco , żeby tylko było ciepło , powinniście coś znaleźć za ok 100 zł doba , zawsze to można odpocząć od plecaków , umyć , zdrzemnąć i nie trzeba pilnować gratów przed ćpunami .

MR
18-01-2010, 11:12
hej ! wczoraj wrocilem !

Aby zakonczyc topic, napisze, ze na 100% warto jechac ! Spedzilismy 26 godzin w Oslo. Piekne miasto, z niesamowita architektura, ciekawymi ludzmi, magicznymi miejscami !

Ogarne zdjęcia to wrzuce jakas mini relacje !

btw. było cieplej nizeli w Polsze.

ZaaaaK
18-01-2010, 11:20
przepraszam za ot ale przez chwilkę miałem déjà vu...;)

daj foteczki jakieś w wątku;)

MR
18-01-2010, 11:28
http://img705.imageshack.us/img705/3600/lajba.jpg
tutaj jest zdjecie naszego noclegu. Statek jest rekonstrukcja z XV wieku, bandera Rosyjska :)

wieczorem nastepne.

dodam, że całość wypadu, łącznie z jedzeniem, biletem z lotniska t/s do Oslo, pamiątkami, zamknęła się w 180-200 zł.

ZaaaaK
18-01-2010, 12:26
tutaj jest zdjecie naszego noclegu...

a wklejże to do wątku..

MR
18-01-2010, 16:11
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/1516/img5749male.jpg)

nie miałem czasu wtedy zmniejszyc do 800pix.

opis później.