PDA

Zobacz pełną wersję : ustawienie ostrości i czas otwarcia migawki d5000

shifter_
11-01-2010, 16:24
Witam!
od pewnego czasu jestem posiadaczem nikona D5000 ze standardowym obiektywem nikkora 18-55. mam problem, bo nie potrafię zrobić zdjęcia aby na całym obszarze było idealnie ostre, ostre jest w miejscach pomiaru ostrości, proszę o wyjaśnienie jak zrobić aby cały obszar był ostry?

druga sprawa to czas otwarcia migawki, mogę go ustawić na np. 1/2000s i wyżej, ale po włączeniu lampy błyskowej czas spada do 1/200s i nie można ustawić krótszego czasu, czy tak jest w tym aparacie, czy może jakoś inaczej to się ustawia?

bardzo proszę o wszelkie sugestie

Pozdrawiam

JacekCz
11-01-2010, 16:34
Witam!
od pewnego czasu jestem posiadaczem nikona D5000 ze standardowym obiektywem nikkora 18-55. mam problem, bo nie potrafię zrobić zdjęcia aby na całym obszarze było idealnie ostre, ostre jest w miejscach pomiaru ostrości, proszę o wyjaśnienie jak zrobić aby cały obszar był ostry?

Do tego słuzy przysłona, np. na trybie M lub A. łatwiej będzie o ostrość na szerokim końcu (ok.18) niz na długim.
Albo kupić kompakta.

druga sprawa to czas otwarcia migawki, mogę go ustawić na np. 1/2000s i wyżej, ale po włączeniu lampy błyskowej czas spada do 1/200s i nie można ustawić krótszego czasu, czy tak jest w tym aparacie, czy może jakoś inaczej to się ustawia?

To tak jest. Wyżej to tryb FP, ale nie wiem czy twój sprzęt go ma, a nawet jakby miał, nie jest taki super.

Pozdrawiam
Kupić sobie ksiązkę. temat głebi ostrości jest omówiony w KAŻDEJ np. National Geograohic dla dzieci, czytam to do poduszki siedmiolatkowi.
I nikt jeszcze nie umarł po przeczytaniu instrukcji obsługi.

punky
11-01-2010, 16:36
Witam!

Pozdrawiam

Ad 1 przymknac przyslone mocniej, glebia ostrosci zalezy od ogniskowej, przyslony, i odleglosci fotografowanego obiektu od aparatu, najlatwiej uzyskac na twoim obiektywie wszystko ostre w konfiguracji 18mm i max przyslona.

Ad 2 tam ma byc, krotszy czas mozna uzyskac z zewnetrzna lampa w trybie synchro z krotkimi czasami otwarcia migawki ;]

mpwt
11-01-2010, 16:48
Ta książeczka (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8480) się kłania i podstawy fotografowania. Książeczkę gorąco polecam!

mmac
11-01-2010, 16:55
Jeśli nie miałeś bliższego kontaktu z fotografowaniem, szczególnie z ręcznym ustawianiem aparatu (bez użycia automatyki), to polecam książkę Bryana Petersona Ekspozycja bez tajemnic (cena ok. 37 PLN). Po jej przeczytanie będziesz mógł sobie darować czytanie pomocnych i zachęcających porad w stylu tej udzielonej przez JacekCz.

shifter_
11-01-2010, 17:02
wszystko ok... ale nawet na ustawieniu auto, aparat nie zrobi idealnie ostrej fotki :/ chyba, że takie właśnie te fotografie wychodzą

mpwt
11-01-2010, 17:05
wszystko ok... ale nawet na ustawieniu auto, aparat nie zrobi idealnie ostrej fotki :/ chyba, że takie właśnie te fotografie wychodzą

No więc żeby nie było problemu zakup książkę, poczytaj i zapanuj nad swoim aparatem! Skąd tryb Auto ma wiedzieć co chcesz uzyskać?!

JacekCz
11-01-2010, 17:07
Po jej przeczytanie będziesz mógł ...

a przed przeczytaniem (lub zamiast przeczytania, idąc tropem starego dowcipu) ?

MarFi77
11-01-2010, 21:48

To ja się wtrącę ponieważ mam ten sam aparat z tym samym obiektywem i w sumie miałem ten sam problem, teraz po dobrych uwagach naszych Kolegów udało mi się pozbyć tego problemu.
W moim przypadku ustawiłem aparat na tryb A przysłonę na max i obiektyw na 18 efekt jaki uzyskałem był naprawdę zadowalający, w sumie kilka obiektów w różnej odległości od obiektywu, uzyskałem w miarę ostry obraz.
Fakt faktem muszę kupić polecane przez Was książki bo czuję że bardzo mi brakuję wiedzy ogólnej, jednak nie pierwszy raz już stwierdzam że na tym forum też można się bardzo dużo dowiedzieć!! :)
Pozdrawiam Wszystkich

mpwt
11-01-2010, 21:51
W moim przypadku ustawiłem aparat na tryb A przysłonę na max i obiektyw na 18 efekt jaki uzyskałem był naprawdę zadowalając

Ekhm... tylko to nie jest najlepszy pomysł...

MarFi77
11-01-2010, 21:58
Ekhm... tylko to nie jest najlepszy pomysł...

Chętnie wysłucham dlaczego? I jakie są tego skutki uboczne?

mpwt
11-01-2010, 22:01

Zapoznaj się z wykresem MTF dla swojego obiektywu i znajdź w sieci kalkulator GO.

darko
11-01-2010, 22:05
Odpowiedź pewnie też w książce wspominanej powyżej :mrgreen:
Weż sobie wykres ostrości od przesłony dla pierwszego lepszego obiektywu (np na optycznych) i zobacz jak się zachowuje ostrość zależnie od użytej przesłony, podpowiem że dla max przymkniętej przesłony będzie to najgorsza wartość

MarFi77
11-01-2010, 22:23
Odpowiedź pewnie też w książce wspominanej powyżej :mrgreen:
Weż sobie wykres ostrości od przesłony dla pierwszego lepszego obiektywu (np na optycznych) i zobacz jak się zachowuje ostrość zależnie od użytej przesłony, podpowiem że dla max przymkniętej przesłony będzie to najgorsza wartość

hmm no dobra poczytałem w necie o wykresach MTF i znalazłem ten kalkulator GO i jak dobrze zrozumiałem to moje zdjęcia wykonane na ustawieniu przeze mnie podanym są kiepskiej ostrości, no ale w takim razie jakie będzie optymalne rozwiązanie, bo zrobiłem zdjęcie przy dokładnie takich samych ustawieniach tylko dałem najmniejszą wartość przysłony i obiekty na zdjęciu wyszły nie ostro tylko ten na którym był punk ostrości ustawiony był ostry, mam nadzieję że dobrze się wypowiadam bo szczerze mówiąc mam naprawdę małą wiedzę na temat fotografii ale staram się ją uzupełniać.

mpwt
11-01-2010, 22:38
ale w takim razie jakie będzie optymalne rozwiązanie

Nie ma jednej stałej optymalnej. Wszystko zależy od konkretnego przypadku. Po to podpowiedziałem ci ten kalkulator.

Fortaigne
11-01-2010, 22:39
kup małpkę, wtedy będziesz miał wszędzie "ostro", jak i rozkminę oglądających którzy zastanawiać się będa co jest motywem głównym - osoba czy 700 metrów lasu za nią...

darko
11-01-2010, 22:59
ale w takim razie jakie będzie optymalne rozwiązanie,
Ale jeżeli miało by być jedno optymalne rozwiązanie to by tak aparat skonstruowano i już, bo po co wtedy jakiekolwiek inne ustawienai skoro mamy jedno the best.
Masz kalkulator GO, wiesz już dla jakich przysłon Twój obiektyw osiąga najlepsze wartości ostrości, teraz trzeba to połączyć razem dla danego kadru

bo zrobiłem zdjęcie przy dokładnie takich samych ustawieniach tylko dałem najmniejszą wartość przysłony i obiekty na zdjęciu wyszły nie ostro tylko ten na którym był punk ostrości ustawiony był ostry,
Popadasz ze skrajności w skrajność, istnieją jeszcze wartości pośrednie
Zrób sobie teścik, ustaw aparat na statywie, ustaw ostrość w pewnym miejscu i przestaw funkcje AF na manual żeby się nie zmieniał i zrób zdjęcia dla różnych wartości f i zobacz co wyjdzie

wer
11-01-2010, 23:07
Czy przeczytanie instrukcji obsługi jest takie trudne? Czy tak trudno wejść na jakiś portal o fotografii i poczytać o podstawach? Jak widać lustrzanki nie są dla każdego.

darko
12-01-2010, 09:41
Czy przeczytanie instrukcji obsługi jest takie trudne?
Niestety ale jest sporo osób którym się to nie chce a aparat kupiły żeby mieć do lansu +10
A z drugiej strony po co przecież fotografia to taki pikuś gdzie każdy może być profi.
Moja dywagacja nie jest skierowana do konkretnej osoby, tak sobie głośno myślę

wer
12-01-2010, 10:03
Obawiam się, że za miesiąc będzie więcej takich osób, serial Majka zrobi swoje. Laski lecą na długie obiektywy.

Averne
12-01-2010, 11:00
A przed przeczytaniem książki polecam totalne podstawy:
http://www.fotografuj.pl/Dzial/Pojecia_fotograficzne

MarFi77
12-01-2010, 15:37
Czy przeczytanie instrukcji obsługi jest takie trudne? Czy tak trudno wejść na jakiś portal o fotografii i poczytać o podstawach? Jak widać lustrzanki nie są dla każdego.

No tak wiedziałem że zaraz ktoś tak napiszę, w sumie to racja, ale instrukcje przeczytałem już ze dwa razy i nie do końca wszystko jest po prostu dla mnie zrozumiałe, stąd moje pytania tutaj, zgadzam się że brakuję mi podstaw i podejrzewam, że stąd moje problemy. Staram się cały czas na bieżąco uzupełniać swoją wiedzę a to forum bardzo mi w tym pomaga, bo zresztą chyba po to między innymi zostało stworzone. Dziękuję wszystkim za pomocne uwagi i za te bardziej uszczypliwe ;)
Chciałem jednak napisać, że ja konkretnie kupiłem lustrzankę nie dla lansu tylko z miłości do fotografii a interesuję się nią już parę lat tylko że nigdy wcześniej nie zagłębiałem się w jej tajniki ot po prostu miałem aparat kompaktowy który robił zdjęcia bez większej wiedzy i wydawało mi się, że nic mi więcej do szczęście nie potrzebne, dopiero zakup Nikona rozbudził i wymusił na mnie poznanie fotografii od podstaw.... to tyle.
Pozdrawiam ;)

wer
12-01-2010, 15:47
Kup książkę Bryana Petersona "Fotografia kreatywna bez tajemnic". Przeczytaj od deski do deski. To wiele Ci wyjaśni.

KaeF
12-01-2010, 16:08
miałem aparat kompaktowy który robił zdjęcia bez większej wiedzy i wydawało mi się, że nic mi więcej do szczęście nie potrzebne, dopiero zakup Nikona rozbudził i wymusił na mnie poznanie fotografii od podstaw.... to tyle

W takim razie przygotuj się na to, że jak będziesz pytał o trudne dla Ciebie zagadnienia, to się okaże, że są to podstawy, które "wszyscy powinni znać". W takim przypadku 90% odpowiedzi będzie w stylu: "jak nie wiesz to kup sobie małpkę", "było na forum -poszukaj". Reszta odpowiedzi będzie Cię kierować do książek, lub stron z podstawami fotografii.

Ale nie zrażaj się tym:D Niechęć do "świeżaków" widać w każdym zagadnieniu, czy to w hobby, czy w pracy zawodowej - bo może się okazać, że "świeżak" ma dar i jak się nauczy podstaw, to będzie lepszy od starych wyjadaczy.

Pozdrawiam i życzę owocnej nauki:D

EDIT:
A kilka książek odnośnie ekspozycji na pewno Ci się przyda.

Majek
15-01-2010, 11:45
Sporo podstaw jest też opisane na stronie http://szerokikadr.pl/

JacekCz
15-01-2010, 16:40
Sporo podstaw jest też opisane na stronie http://szerokikadr.pl/
Zauwazyliście, że Pierwotny Pytający (tm) zaginął?

Czyli mówiąc po naszemu, "chopy" bijecie pianę.
Gadam z kilkoma fotografami których szanuję, i przyjąłem ich pogląd, że naprawdę lustro nie jest dobre dla wszystkich.

Averne
15-01-2010, 16:52
Lustro jest dobre żeby się w nim przejrzeć. A jeśli chodzi o lustrzanki, to siostrze bym w życiu nie polecił...