Zobacz pełną wersję : Zdalne wyzwalanie SB-900
Witam!
Moze to glupie pytanie, ktore zadam, ale mam juz mega metlik.
Chce wyzwolic z body D5000 lampe SB-900 na statywie, jak to zrobic - lepiej kupic kabel SC-29 czy sterownik SU-4 (tylko czy ten sterownik wyzwoli jedna lampe ?).
A mzoe poradzicie jeszcze cos innego ?
Jak sadze, nie da sie z D5000 wyzwolic blysku SB-900 z lampy wbudowanej w korpus.
nie wiem jak to jest w d5000, w d80 da sie wyzwolic blysk lampy blyskiem z d80. dla mnie to jest beznadziejne, bo blysk d80 zawsze widac na zdjeciu.
najlepiej kupic wyzwalacz radiowy, ani su-4 ani sc-29.
poszukaj na forum, troche watkow o tym bylo.
Można błysk wbudowanej zamaskować SG-3IR.
Czyli rozumiem, ze sterownik SU-4 nie pozwala na wyzwolenie tylko jednej lampy nie podpietej do body ?
Korekcję siły błysku w D80 można ustawić na - 3 EV .
Wtedy lampa z aparatu będzie brała minimalny udział w ekspozycji , a światła będzie wystarczająco dużo by wyzwolić SB-900 .
nie wiem jak to jest w d5000, w d80 da sie wyzwolic blysk lampy blyskiem z d80. dla mnie to jest beznadziejne, bo blysk d80 zawsze widac na zdjeciu.
najlepiej kupic wyzwalacz radiowy, ani su-4 ani sc-29.
poszukaj na forum, troche watkow o tym bylo.
a ja wiem ze kolega nie pyta o d80 tylko d5000 ... i myślę ze nie interesuje go za bardzo co da się zrobić d80 a czego sie nie da ...
Jeżeli chcesz wyzwalać sb-900 przez fotocele to zasłonienie lampy panelem sg3-ir by nie brała udziału w naświetlaniu kadru jest "bardzo mądrym pomysłem"
a ja wiem ze kolega nie pyta o d80 tylko d5000 ... i myślę ze nie interesuje go za bardzo co da się zrobić d80 a czego sie nie da ...
Jeżeli chcesz wyzwalać sb-900 przez fotocele to zasłonienie lampy panelem sg3-ir by nie brała udziału w naświetlaniu kadru jest "bardzo mądrym pomysłem"
IMO jest doskonałym pomysłem bo po to jest ten panel. działa bardzo ładnie. hint infrared
bez panelu można ustawić w body Commander-> na "--" wówczas blyska minimalnie
IMO jest doskonałym pomysłem bo po to jest ten panel. działa bardzo ładnie. hint infrared
A D5000 ma taką możliwość ?
Niestety nie ma, teraz juz wiem to na 100 %.
Czy oprocz sc-29 lub radiowki jest inna mozliwosc wyzwolenia jednej lampy nie zalozonej na sanki ?
kolego ... ale nie pisz o rzeczach o których przy d5000 możemy zapomnieć ... jakie IR ? jak d5000 nie ma CLSu ? wiec nie ma sterowania za pomocą IR a próbując wyzwolić fotocele zakładając ten panel zasłonisz praktycznie cale światło potrzebne właśnie do wyzwolenia sb-900 ?
adolfik9501
11-01-2010, 16:52
1. SU4 to żaden sterownik tylko taka mądrzejsza fotocela.
2. SB900 posiada ową fotocelę (SU4) wbudowaną. Jak ją włączyć odsyłam do instrukcji. Lampa w body winna być ustawiona w manualu i wówczas będzie odpalać SB900 w manualu ustawioną na remote (w trybie SU4) oczywiście.
3. Kabelki TTL przenoszą pełne info body<->lampa.
4. O radio już wspomniano. Także lampa w manualu.
EDIT: co by dopełnić wypowiedzi...
5. Do wyzwolenia zdalnej lampy w CLS oczywiście można zastosować inną lampę z trybem Master (SB800/900, M58AF1, EF530DG SUPER, Di866Pro) lub sterownik SU800.
kolego ... ale nie pisz o rzeczach o których przy d5000 możemy zapomnieć ... jakie IR ? jak d5000 nie ma CLSu ? wiec nie ma sterowania za pomocą IR a próbując wyzwolić fotocele zakładając ten panel zasłonisz praktycznie cale światło potrzebne właśnie do wyzwolenia sb-900 ?
To, ze D5000 nie ma CLS nie znaczy, ze nie może wyzwolić fotoceli z SB900, a używając panelu nie ma udziału wbudowanego flesza bo przechodzi tylko pasmo IR, które skutecznie wyzwala fotocele.
Są przecież zwykle wyzwalacze podczerwieni, które się stosuje/stosowało zanim powstał CLS.
np. http://tiny.pl/index.php
jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić.
Moze tutaj bedzie odpowiedz http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85197
1. SU4 to żaden sterownik tylko taka mądrzejsza fotocela.
2. SB900 posiada ową fotocelę (SU4) wbudowaną. Jak ją włączyć odsyłam do instrukcji. Lampa w body winna być ustawiona w manualu i wówczas będzie odpalać SB900 w manualu ustawioną na remote (w trybie SU4) oczywiście.
3. Kabelki TTL przenoszą pełne info body<->lampa.
4. O radio już wspomniano. Także lampa w manualu.
EDIT: co by dopełnić wypowiedzi...
5. Do wyzwolenia zdalnej lampy w CLS oczywiście można zastosować inną lampę z trybem Master (SB800/900, M58AF1, EF530DG SUPER, Di866Pro) lub sterownik SU800.
Dzieki za odpowiedz, teraz mam juz jasnosc.
Sprawdziłem ostatnio ten temat ale w przypadku mojego d90 i kolegi Metza 48. Nie wiem jak w d5000 ale w d90 mozna ustawić wbudowana lampę tak żeby błysk był emitowany tuz przed otwarciem migawki a jednocześnie w odpowiednim momencie wyzwolił niepodłączoną do body lampę (oczywiście w odpowiednim trybie). W efekcie aparat nie rejestruje błysku z wbudowanego flasha.
probowalem tak zrobic z d300 i sb-900. wbudowana lampe ustawilem na sterownik i "--", zeby niby nie blyskalo a sabinke na remote. niestety z tego co zauwazylem to lampa wbudowana blyska (chyba) rownoczesnie z sb-900. nie wiem czy robie cos zle czy inaczej sie tego nie da ustawic, ale pierwotnie sadzilem ze wbudowana lampa bedzie emitowac syg przez IR zeby niejako "powiadomić" lampe bezprzewodowa ktora jako jedyna miala by blyskac. tymczasem blyskaja zarono jena jak i druga. czy tak wlasnie ma byc?
Szprychu
24-08-2010, 15:57
czy tak wlasnie ma byc?
Tak.
Emituję IR w postaci błysku.
TomaSzSz
26-08-2010, 11:15
Posiadam wyzwalacze radiowe phototrix 3+1 i sprawdzają się bardzo dobrze.
Oczywiście z d80 + sb900
Ustawiasz w menu - wbudowaną jako sterownik błysku i nic nie będzie widać. Ja używam tego sposobu i zawsze jest ok.
PZDR.
Posiadam wyzwalacze radiowe phototrix 3+1 i sprawdzają się bardzo dobrze.
Oczywiście z d80 + sb900
Rozumiem ze nadajnik musi być na sankach i wtedy nie można założyć zew. lampy. Ale czy można w takim razie umieścić lampę na szynie z odbiornikiem?
adolfik9501
09-09-2010, 12:32
Rozumiem ze nadajnik musi być na sankach i wtedy nie można założyć zew. lampy. Ale czy można w takim razie umieścić lampę na szynie z odbiornikiem?
Takie rzeczy to tylko (?) w Phottix Strato 4in1 i to z przeniesieniem TTL: http://journal.phottix.com/photo-accessory-news/announcing-phottix-strato-4-1-wireless-trigger/
Niestety odbiorniki nie obsługują ttl.
adolfik9501
09-09-2010, 12:46
Niestety odbiorniki nie obsługują ttl.
Wiem, chodziło mi o to, że to chyba jedyna radio co pozwala zamontować lampę na nadajniku, a do tego jest przeźroczyste dla TTL (na tymże nadajniku).
A przenoszą ustawienia z body na odbiorniki f,t iso? No chyba właśnie nie przenosi to jak dla mnie nieprzydatny do niczego.
adolfik9501
09-09-2010, 12:57
A przenoszą ustawienia z body na odbiorniki f,t iso?
Z tego co piszą, to wynika, że to taka hybryda. Radyjko jak RF602 czyli wszystko na M, żadnego przeniesienia informacji, zapewne poza wybudzeniem, a na nadajniku można sobie lampę zamocować i działać w TTL.
Poniżej masz jakieś recenzje:
http://www.craigfergusonimages.com/2010/08/phottix-strato-an-on-the-job-test/
http://martybugs.net/blog/blog.cgi/gear/Phottix-Strato-4-in-1-Trigger.html
Trochę odkopię temat, ale nie ma chyba sensu zakładać nowego. Przeczytałem wszystkie posty. Wniosek jest taki, że jeśli mamy np. 2xSB-800 i 1xSB-900, i D5000, i chcemy korzystać z dobrodziejstw CLS, to najlepszym wyjściem będzie użycie SU-800 ?
Art Erie
02-07-2012, 22:18
Trochę odkopię temat, ale nie ma chyba sensu zakładać nowego. Przeczytałem wszystkie posty. Wniosek jest taki, że jeśli mamy np. 2xSB-800 i 1xSB-900, i D5000, i chcemy korzystać z dobrodziejstw CLS, to najlepszym wyjściem będzie użycie SU-800 ?
Przeczytaj mój wątek na temat Pixel King w dziale testy sprzętu. Wprawdzie to nie CLS i King ma jeszcze braki, ale wart jest uwagi.