PDA

Zobacz pełną wersję : Polar a winieta...

Pioter_
11-01-2010, 14:21
Hej!

Zakupiłem ostatnio do mojego Tamrona 17-50 filtr polaryzacyjny kołowy Hoya HMC Super. Probelm w tym, że filtr, oprócz wywoływania efektu pożądanego powoduje również straszną winietę.. Nie zajmuje ona zbyt dużej części kadru, ale jest baaardzo wyraźna. Kolejna ciekawostka - sama winieta ma wyraźne niebiesko - fioletowe zabarwienie (winiety które o tej pory spotykałem były raczej czarne).

Moje pytanie brzmi: skąd takie zjawisko i jak je usunąć?

ruffio
15-04-2010, 10:44
a czasem kontur pierścienia na szerokim kącie nie wchodzi Tobie w kadr?

Art Erie
15-04-2010, 10:48
Dół Tamrona jest dość szeroki, więc filtr powinien być typu slim.

Rarog
17-04-2010, 14:30
Hej!

Zakupiłem ostatnio do mojego Tamrona 17-50 filtr polaryzacyjny kołowy Hoya HMC Super. Probelm w tym, że filtr, oprócz wywoływania efektu pożądanego powoduje również straszną winietę.. Nie zajmuje ona zbyt dużej części kadru, ale jest baaardzo wyraźna. Kolejna ciekawostka - sama winieta ma wyraźne niebiesko - fioletowe zabarwienie (winiety które o tej pory spotykałem były raczej czarne).

Moje pytanie brzmi: skąd takie zjawisko i jak je usunąć?

Współczesne filtry z reguły nie są uszczelniane dlatego filtry polaryzacyjne mogą na krawędziach zmieniać swoją charakterystykę - stąd być może zabarwienie o którym piszesz. Rozwiązanie tego problemu (jak i winietowania jest zastosowanie filtra o większej średnicy (oczywiście z odpowiednim pierścieniem redukcyjnym. Można też poszukać na rynku wtórnym (już nie produkowane) stare filtry polaryzacyjne Nikona (typ I), które miały właśnie taką konstrukcję iż szkło filtra było większe od średnicy mocowania.