Zobacz pełną wersję : PC-Micro Nikkor 85/2,8 - co to za bydle ?
witam... tytuł postu jest oczywiscie prowokacyjny. Wiem co to takiego PC-Micro Nikkor. Nie znalazłem postów uzytkowników takiego cuda - jakby nikt tego nie uzywał. Nie jest to chyba szkło uzywane często - i w wielu "poradach" pt. co kupić - nigdy nie pada nazwa takiego patentu. Post skierowany jest do tych którzy macali taki obiektyw a moze też mają w swoich "zbiorach". Problem mam taki: np. fotografuję tort z pewnej perspektywy - lekko z ukosa - jakieś 30 st. Musi on być ostry w całej swojej rozciągłości - a nie jest i pewnie nie może być. Głębia ostrości jest za mała. Jak mniemam pokłon zrobiony takim cackiem załatwi problem. A może nie.... nie mam doświadczenia. Może ktoś uzywa tego na codzień i się "wywnętrzy"....
witam... tytuł postu jest oczywiscie prowokacyjny. Wiem co to takiego PC-Micro Nikkor. Nie znalazłem postów uzytkowników takiego cuda - jakby nikt tego nie uzywał. Nie jest to chyba szkło uzywane często - i w wielu "poradach" pt. co kupić - nigdy nie pada nazwa takiego patentu.Pada, pada... Tylko w bardziej specjalizowanych zastosowaniach. Chociazby w studyjnej fotografii malych przedmiotow. Bylo calkiem niedawno w watku o fotografowaniu bizuterii. Logicznym jest, ze nikt nie bedzie polecal tego szkielka do slubow czy do focenia dzieciara. Po prostu jest zbyt wasko specjalizowane.
Problem mam taki: np. fotografuję tort z pewnej perspektywy - lekko z ukosa - jakieś 30 st. Musi on być ostry w całej swojej rozciągłości - a nie jest i pewnie nie może być. Głębia ostrości jest za mała. To nie kwestia wielkosci GO, tylko jej plaszczyzny. Jest ona rownolegla do plaszczyzny matrycy.
Jak mniemam pokłon zrobiony takim cackiem załatwi problem. A może nie.... nie mam doświadczenia.Zalatwi -- wlasnie do takich celow sluzy. :)
Zalatwi -- wlasnie do takich celow sluzy. :)
Od biedy możesz posklejać zdjęcia z różnie rozłożoną GO. Daje to również ciekawe efekty.
Szkło nie jest tanie. Zastanawiam się czy za ceną podąża jakość optyki czy płacimy tylko za finezję konstrukcji.
Szkło nie jest tanie. Zastanawiam się czy za ceną podąża jakość optyki czy płacimy tylko za finezję konstrukcji.Nie widzialem nigdy testow optycznych tego obiektywu (co nie znaczy oczywiscie, ze ich nie ma), niemniej na pewno nie jest to szkielko w tej kwestii kiepskie. IMO placi sie i za jakosc i za same "cuda" konstrukcyjne.
Szkło nie jest tanie. Zastanawiam się czy za ceną podąża jakość optyki czy płacimy tylko za finezję konstrukcji.
I jak Ci tu ocenić jakość? Jak chcesz jakieś specyficzne ujęcie to napisz - postaram się coś przesłać. Ale nie dziś - zarobiony jestem.
nikt nie bedzie polecal tego szkielka do slubow
Tu się właśnie lekuchno mylisz, bo znam jedną panią osobiście, co nosi ze sobą na śluby także shifta/tilta, i używa go nie tylko do detali/biżuterii, ale także do paru innych interesujących rzeczy, których normalnym szkłem nie zrobisz.
Oczywiście nie każdy będzie umiał/musiał, ale.
Tu się właśnie lekuchno mylisz, bo znam jedną panią osobiście, co nosi ze sobą na śluby także shifta/tilta, i używa go nie tylko do detali/biżuterii, ale także do paru innych interesujących rzeczy, których normalnym szkłem nie zrobisz.
Oczywiście nie każdy będzie umiał/musiał, ale.Przyklad ktory podales, jest jedynie wyjatkiem, potwierdzajacym regule. :) A jesli nie wierzysz, to przetrzasnij watki o tytule bliskim "jakie szklo do slubow" na forum, w poszukiwaniu propozycji uzycia Nikkora 85 macro t/s. ;) Oczywiscie, ze nawet wspomniane przeze mnie dzieciary da sie tym szklem fotografowac -- jednak bedzie one wyborem mocno specyficznym -- i jakoby nie dedykowanym do takich celow.
marszull
11-01-2010, 15:36
Oczywiście nie każdy będzie umiał/musiał, ale.
A moze jakis link czy cos? Bardzo chetnie bym zobaczyl, zaciekawil mnie temat :-)
tu pan czasami coś tiltem (canona) zrobi http://cheninboutwell.com/darkroom/mt/mt-search.cgi?IncludeBlogs=1&search=shift a na flickrze tego multum http://www.flickr.com/search/?q=wedding%20tilt&w=all
a nie lepiej kupić jakiegoś ruskiego shifta za relatywnie śmieszne pieniądze?
a nie lepiej kupić jakiegoś ruskiego shifta za relatywnie śmieszne pieniądze?Shift sluzy jedynie do kontroli perspektywy. Brakuje poklonu.
Klamka zapadła - obiektyw zamówiony. Ale coś czuję ze nie będzie łatwo. Dobranie pokłonu do płaszczyzny pochyłej i "ucelowanie " z ostrością - to na razie zagadka. Co prawda na tilcie jest jakaś podziałka....ale kto wie jak to zgrać.
mibartek
11-01-2010, 20:22
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99682
nie mogę uwierzyć, że jeszcze ten link nie został podany.....
szukacie jakieś zagraniczne cuda, a tu pod nosem arcy ciekawy wątek :-P
Shift sluzy jedynie do kontroli perspektywy. Brakuje poklonu.
szybko pisałem. z tiltem też są.
marszull
11-01-2010, 21:09
tu pan czasami coś tiltem (canona) zrobi http://cheninboutwell.com/darkroom/mt/mt-search.cgi?IncludeBlogs=1&search=shift a na flickrze tego multum http://www.flickr.com/search/?q=wedding%20tilt&w=all
Dzieki za linki
rzeczywsicie troche tego jest, ale tez tak jak podejrzewalem
trzeba miec naprawde dobry pomysl na zdjecie z wykorzystaniem T i S, zeby bylo ok
bo inaczej to kiszka troche wychodzi
Przyklad ktory podales, jest jedynie wyjatkiem, potwierdzajacym regule. :)
Przykład, który podałem, świadczy o tym, że się mylisz pisząc "nikt" :-)
Tyle tylko chciałem powiedzieć.
Przykład, który podałem, świadczy o tym, że się mylisz pisząc "nikt" :-)
Tyle tylko chciałem powiedzieć.To racz nauczyc sie czytac, bo ja nie napisalem, ze "nikt" nie bedzie tym robil slubow, tylko nikt takiego obiektywu do slubu nie poleci. :)
marszull
13-01-2010, 14:25
A tak w temacie, moze by ktos chcial udostepnic na pare dni ten obiektyw w warszawie?
moge w zamian pozyczyc kilka obiektywow albo lampy studyjne z osprzetem, jakby co to na PW
szybko pisałem. z tiltem też są.
Jeśli mowa o wynalazkach w stylu MIR/ARSAT, to raczej nie polecam. Mam 35 z samym sziftem i optycznie (zwłaszcza przy mocniejszym sziftowaniu) jest cieniutko, nie mówię już o kiepskich powłokach.
A jeśli zamierzasz fotografować małe obiekty, to rzeczywiście zastanowiłbym się w najgorszym wypadku nad sklejkami. Zobacz co gościu robi z makro, gdzie GO sięga 1mm. Większość zdjęć to sklejki minimum 3 fotek z różnie rozłożoną GO.
http://www.flickr.com/photos/opoterser/
ranbir kapoor
13-01-2010, 16:15
A tak w temacie, moze by ktos chcial udostepnic na pare dni ten obiektyw w warszawie?
moge w zamian pozyczyc kilka obiektywow albo lampy studyjne z osprzetem, jakby co to na PW
ja moge uzyczyc na miejscu do testow, codziennie pracuje na nim wiec kilka dni pozyczenia odpada
To racz nauczyc sie czytac, bo ja nie napisalem, ze "nikt" nie bedzie tym robil slubow, tylko nikt takiego obiektywu do slubu nie poleci. :)
Proszę grzeczniej, po pierwsze, a po drugie czytam dobrze. Napisałeś, że "nikt nie poleciłby tego szkła do ślubów". Otóż mylisz się, znam osobiście jedną osobę, która używa takiego szkła i znam co najmniej kilka (włącznie z nią), które by polecały :-)
Oczywiście nie jako pierwszy zakup, to chyba jasne, ale że jest bardzo użyteczne i warte uwagi, to by się zgodziły.
Po prostu uwielbiam się czepiać słów kategorycznych w stylu "nikt, wszyscy, nigdy, zawsze".
Napisałeś, że "nikt nie poleciłby tego szkła do ślubów". Otóż mylisz się, znam osobiście jedną osobę, która używa takiego szkła i znam co najmniej kilka (włącznie z nią), które by polecały :-)Tak wiec powtorze; naucz sie czytac ze zrozumieniem. Napisalem, ze nikt nie polecilby tego szkla do slubow, w odpowiedzi na tekst osoby inicjujacej watek, cytuje:
Nie jest to chyba szkło uzywane często - i w wielu "poradach" pt. co kupić - nigdy nie pada nazwa takiego patentu
Tak wiec moja opinia jest umieszczona w kontekscie naszego forum, gdzie poleca sie zdecydowanie najbardziej typowe szkla. Nie rozumiem tylko dlaczego trzeba Ci to tlumaczyc, skoro tenze kontekst wynika z pytan i pozostalych framentow mojej odpowiedzi.
Po prostu uwielbiam się czepiać słów kategorycznych w stylu "nikt, wszyscy, nigdy, zawsze".I z tym uwielbieniem czepiles sie do fragmentu mojej wypowiedzi, odpowiadajac na "nikt by nie polecil", ze "jednak uzywaja". :)
Inny przyklad dla zobrazowania Twojej poczatkowej odpowiedzi. Nikt by nie polecil 14-24 w watku pytajacego o szklo portretowe, a sporo nas wie, ze tym szklem tez mozna zrobic swietne portrety (tym bardziej, ze pojecie portretu, jest rownie szerokie jak pojecie fotografii slubnej).