Zobacz pełną wersję : Voigtlaner 20mm f/3.5
Witam,
chodzi mi po głowie zakup w/w obiektywu. Jest nieźle wykonany, mały, leki, w miarę ostry i ogólnie mi się podoba:)
W sieci kilkakrotnie widziałem komentarze, że Voigt prześwietla średnio o 2/3 - 1 EV. Czy ktoś używa tego obiektywu i mógłby to potwierdzić?
Inne komentarze użytkowników mile widziane.
Obiektyw wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.voigtlander.com/cms/voigtlaender/voigtlaender_cms.nsf/gfx/colorskopar_slii_20mm_f3.5_.jpg/$file/colorskopar_slii_20mm_f3.5_.jpg)
Pozdrawiam
Bawiłem się tym obiektywem, ostrość marna na f/3,5 i ogólnie jakość obrazka mi nie przypadł do gustu.
mibartek
11-01-2010, 09:16
A Nikkor 20mm/3.5 ? ogólnie chwalone szkło - i posiada wszystkie wymienione przez Ciebie zalety - mały, lekki i ostry. Biorąc pod uwagę wypowiedź deepa, to pewnie nawet ostrzejszy od tego Voigtlandera.
no i budowie nic zarzucić również nie można
czytałem porównania z nikonem 20 f/4, 20 f/3.5 i 20 f/2.8 i nie są jednoznaczne. wiele osób używających zarówno nikonow jak i voigta, pisało o tym drugim znacznie bardziej przychylne słowa.
Bjørn Rørslett daje temu 20 3.5 ocenę "3" jeśli chodzi o ostrość na nieskończoności i pisze "I'd recommend using this lens mainly for closer subjects and not for landscape-type shooting", a obiektyw kupuję z myślą o fotografii krajobrazu.
podobne oceny dostają 20 f/4 i f/2.8 -> od "3" do "-4".
testy na photozone.de także nie są przychylne dwudziestkom nikona, stąd moje zainteresowanie voigtlanderem.
EDIT
p.s. proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu optyki, bo się pomyliłem zamieszczając wątek:)
Subiektywnie mechanika MF nikkorów jest o wiele lepsza, optycznie to jest problem z szerokimi stałkami nikona. Sam szukam czegoś szerokiego MF i nie wiem co kupić.
a co jest nie tak z jakością wykonania Voigtlandera? Pytam poważnie, bo ja go nie macałem, ale w wielu miejscach czytałem, że jest bardzo dobra, nie tak dobra jak w Zeissie, ale bardzo bardzo dobra.
No taka nowoczesna, lekko działający pierścień, wykonanie jakby nie z metalu, po tym szkle miałem w ręku Nikkora MF28/2.8 i to inna klasa.
deep czy wiesz, gdzie w można pomacać osobiście Voigtlandera, bo nigdzie nie mogę znaleźć?
Ja trafiłem w komisie w Łodzi. W sklepach stacjonarnych nie widziałem.
kurcze, teraz się zamotałem, deep mógłbyś potwierdzić, że Voigt ma przysłonę sterowaną z body, b gdzieś na forum piszą, że nie i teraz już nic nie wiem.
pamiętasz, co to był za komis - może jeszcze mają.
na 100% ma cpu, ale nie pamiętam jak ustawiałem przysłonę, czy kręciłem kółkiem czy przysłoną na szkle. Komis na wólczańskiej Fotomax tel.(42)633-23-28.
Ale powiem ci, że szkło było na tyle kiepskie, że nawet nie zostawiłem sobie sampli, wyleczyłem się na dobre. Nawet na f/5.6 mnie nie powaliło, mój 14-24 przy tym szkle to mistrzostwo świata. Lubię mieć szkła dające podobną jakość obrazka, tutaj było kiepsko.
no tak, ale Voigt kosztuje ~1800, a 14-24 ~6500.
poza tym voigt ma wielką zaletę w postaci rozmiarów i wagi. zastanawiam się, czy nie był to jakiś kiepski egzemplarz, bo z tego co czytam na zagranicznych forach (nikoncafe, flickr, fredmiranda) użytkownicy nie marudzą na jego ostrość.
szkoda, że Polsce nie ma oficjalnego dystrybutora
Widzialem pare fotow, bo obecnie jestem na etapie szukania niskobudzetowego WA pod d700 w trakcie czekania na fundusze na cos z wyzszej polki :)
deep, przyslone ustawia sie na body, na obiektywie ustawiasz na 22 i reszte kontroluje aparat.
deep, przyslone ustawia sie na body, na obiektywie ustawiasz na 22 i reszte kontroluje aparat.
Tak można, ale też można kręcić na obiektywie, zależy jak sobie ustawisz w body i jak lubisz.
No i pojawił się test tego szkła na pełnej klatce (canon) i potwierdzają się moje spostrzeżenia, duże zniekształcenia, duża winieta i słaba ostrość szczególnie na brzegach.
http://www.photozone.de/canon_eos_ff/504-voigtlander20f35eosff