Zobacz pełną wersję : SB600 i AF illuminator
Witam
Jak zmusić D50 aby w trybach A, P, S, M lampa SB600 uzywala AF illuminator? Dziala mi to cholerstwo tylko w trybach predefiniowanych :(
Zauważyłem ze to nie wina lampy tylko body, bo po zdjęciu lapmy AF illuminator wbudowany w body działa dokładnie tak samo... więc jak zmusić to cholerstwo do działania w półmanualu?
A nie ma takiej opcji w menu lampy? nie wiem jak w 600 ale w 800 można wyłączyć to w lampie więc moze tam analogicznie. Na pewno AF-assist działą z D50?
w moim body mam wylaczony AF illuminator i zauwazylem ze teraz lampa mierzy swoim
CynowaKonefka
21-11-2006, 09:21
Może się przyda. Ja wczoraj zauważyłem że wspomaganie AF z sb800 (d50) raz zadziałało, potem zaczęło świecić body potem znowu błysnęło z lampy potem całkiem przestało z lampy. Zacząłem grzebać w menu i resetować lampę bo myślałem że coś się przestawiło ale zauważyłem dodatkowy myk. Dioda gotowości nie zapalała się tylko lampka strasznie długo i wytrwale piszczała. Ponieważ akumulatory były dwa dni wcześniej ładowane prawdopodobnie ktoś mi odłączył w trakcie ładowarkę i wsadziłem słabo naładowane bateryjki. Po naładowaniu dziś w nocy wspomaganie z lampy (kratka) działa w każdym trybie bez kłopotu i dioda też ożyła.
Pozdrawiam
Przy okazji AF iluminator (a właściwie AF Area Illm) w body nie dotyczy świecenia z body czy z błyskograta , tylko podświetlania punktu łapania ostrości w wizjerze. Od wspomagania oświetleniem z body jest AF assist (ciekawe że nie mogli tego jednakowo nazwać w body i gracie).
Z krótkiego testu który zrobiłem dla mojego "zestawu" wynika że AF assist włączony lub wyłączony w body nie ma wpływu na świecenie z błyskograta (zawsze świeci kratka) dopiero jeżeli wyłączymy AF-Ill w gracie to zaczyna być ważne ustawienie w body tzn. czy będzie świeciło wspomaganie z body czy nie. (tryb M , TTL BL )
CynowaKonefka, o ile pamiętam SB800 wyłącza np wspomaganie AF przy kiepskich bateriach oszczędzając energię na samo błyskanie (sprytne!). Także zasugerowałem urad'owi pogrzebanie w menu lampy, bo nie pamiętam czy SB600 także ma możliwość wyłączenia wspomagania. Aczkolwiek mniemam, że ma.
Zauważyłem ze to nie wina lampy tylko body, bo po zdjęciu lapmy AF illuminator wbudowany w body działa dokładnie tak samo... więc jak zmusić to cholerstwo do działania w półmanualu?
Ustawić się na środkowe pole autofokusa.
CynowaKonefka
22-11-2006, 09:37
Tys prowda :mrgreen: Zapomniałem bo przeważnie robię na środku.
Pozdrawiam
W czym jest slabsza SB600 od SB800? Pomijam sile blysku..
CynowaKonefka
22-11-2006, 14:22
tak na szybko.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10364
A użyć szukajki to się nie chciało ? Paluszek boli od klikania ?
Na dodatek Pdzran podbił temat i jest pierwszy od góry :)
Pozdrawiam