Zobacz pełną wersję : Pierwsze pytania :)
Witam !!
W związku z tym, że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym wszystkich powitać i trochę podpytać:mrgreen:
W tej chwili używam zupełnie innego systemu w którym zgromadziłem parę zacnych szkieł i spore doświadczenie ale w systemie Nikona niestety słabo się orientuję.
Chcę sprzedać część posiadanego systemu i kupić D300 i tu pytanie do Was czy prawdą jest to co już zdążyłem poczytać, że to body ma problemy z odwzorowaniem barw ?????
I pytanie kolejne jak to body współpracuje z optyką 300/2,8 VR i konwerterami TC-14 oraz TC-17 ?????
Bardzo proszę o praktyczne info na temat takiego zestawu ponieważ chce taki nabyć właśnie od Nikona, w systemie jaki teraz używam 300/2,8 jest kosmicznie drogi :???:
Pozdrawiam !!
Wszystkie wspomniane TC o raz 300 2.8 VR współpracują z D300. Co rozumiesz przez problemy z odwzorowaniem barw ? Jak każda cyfrówka, nie oddaje ich idealnie.
Kilka takich opinii przeczytałem, więc pomyślałem że coś jest na rzeczy :/ Wiem,że w D-300 można użyć różnych profili barw ale jeszcze nie bardzo wiem jakich i czym się różnią, tak jak już pisałem dopiero wgryzam się w ten system :)
Masz może jeszcze jakieś info na temat AF takiego zestawu z podpiętymi konwerterami, jakość samej optyki 300/2,8 VR tez mnie interesuje jak na razie nie znalazłem konkretów na forum na temat tej szklarni.Przyznaje się jednak,że słabo szukałem:oops:
pozdrawiam !!
kichu1979 uzywał takiego szkła z konwerterem. Napisz do niego.
szkiełko o które pytasz ma teraz kolejna wersję.
Wiem !! Już z tym kolegą rozmawiam na privie :) On mnie znalazł szybciej :) Dzięki za info !! Do Ciebie też miałbym parę pytanek spoglądając na twoją stopkę :)
W przyszłości chcę również makro ponieważ robię trochę takich zdjęć, a w obecnym systemie szkło makro sprzedam :/Czy ta 105 to najlepsze szkło makro u Nikona?? A co do tej twojej 300 to też bym chciał zapytać jak to się sprawuje u Nikona i za ile taka można kupić?? Tylko,że f4x1,4 lub 1,7 to już trochę ciemno :/
Dużo pytań, ale chce się dużo dowiedzieć od realnych użytkowników:)
Pozdrawiam !!
ja mam starą 105, nowa 105VR jest ostrzejsza.
nikkora 300/4 bardzo polecam, mam wersję śrubokrętową, używki chodza po niewiele ponad 2 tys, w zalezności od stanu. Z konwerterem kenko 1,4 jakość spada, ale akceptowalnie.
kuba_rsx
14-01-2010, 09:13
Odnośnie kolorów pozwolę sobie powołać się na testy w popularnych serwisach internetowych, choć pewnie się już z nimi zapoznałeś:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10038&p=6
http://www.optyczne.pl/112.5-Test_aparatu-Nikon_D300s_Balans_bieli.html
Całą masę linków masz też tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44031
W obu przypadkach testujący nie stwierdzili "słabości" o której mówisz. Generalnie aparat jest chwalony za odwzorowanie kolorów, również w czasopismach. Ja też sobie go pod tym względem chwalę, choć jak wiadomo zawsze znajdzie się ktoś komu coś nie pasuje, nie jestem w tym względzie jakoś bardzo uczulony, i tak robię na raw'ach a potem i tak zawsze ustawiam według uznania.
Generalnie Nikon ma swoją charakterystykę kolorystyczną, jeśli komuś nie odpowiada są odpowiednie tryby w puszcze (standard, vivid, neutral itd.. ) i oczywiście RAW w którym nawet sobie tym głowy nie zawracam.
I tak jak już wiesz D300 można też sobie wgrać profile kolorów z D2x a do D300s tryb portrait i landscape. Pewnie jest tego więcej w sieci.
O profilach masz info tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42927
Co do kolorów to znam ludzi, którzy uważają, że D3/D700 czy Canon 5D mają słabe odwzorowanie kolorów, więc...
A co do makro, no to Nikkor 105/2.8 lub 200/4. Lub inne znacznie tańsze wynalazki, typu mieszek, pierścień odwrotnego mocowania, pierścienie pośrednie i różne kombinacje tych wszystkich gratów.
http://motyle.info/forum/portal2.php?show=fotografia
Do makro lepsze są kompakty obejrzyj sobie ten wywiad :)
http://www.fototv.pl/wideo/wywiady/marek-wyszomirski-macro.html
Chcę sprzedać część posiadanego systemu i kupić D300 i tu pytanie do Was czy prawdą jest to co już zdążyłem poczytać, że to body ma problemy z odwzorowaniem barw ?????
Pozdrawiam !!
Przy ręcznym WB powinieneś być zadowolony w 99 proc. wypadków. Poza tym masz RAW
Problem nie tyle dotyczy błędnego odwzorowania kolorów co dokładnego automatycznego ustawienia temperatury barwowej i balansu kolorów dla zadanej sceny. To jest największy problem i Nikon niestety nie jest w przypadku tej automatyki mistrzem. Zatem wiekszość fotografów robi zdjęcia w RAWach i ustawia te parametry dokładnie już w procesie obróbki. Albo ręczny WB wedle wzorca (szara karta itp), który działa rewelacyjnie w większości przypadków. Nawet ręcznie ustawiona w Kelwinach temp. barwowa w wielu przypadkach wystarczy by uzyskać bardzo dobry efekt (świetny wyświetlacz LCD umożliwiający poprawną ocenę kolorów). Profile dodatkowo modyfikują odbiór barw, co w rezultacie daje potężne możliwości, niestety najsłabszy punkt, czyli AWB trochę uprzykrza niektóre zadania.
EDIT: Z pytania o optykę wnoszę, że raczej chodzi o światło zastane, naturalne. Tu prawdopodobnie nie będziesz miał problemów z barwą.
Nikon D300 ma tendencje do purpurowej dominanty. Mozna to samemu prosto zweryfikowac wybierajac profil neutralny. Nawet profile z D2x nie pozwalaja automatyki tak zestroic zeby problemu sie pozbyc. Niemniej w procesie wywolywania NEfow kwestie mozna rozwiazac bez problemu. D300 posiada matryce o najwiekszej gestosci pikseli ze wszystkich aktualnie produkowanych Nikonow (ta sama matryca egzystuje w D90 i D5000). Oznacza to ze z takimi szklami jak 300/2.8 (np AF-I 300/2.8D, AF-S VR 300/2.8G) nawet z dolaczonymi TC-14, 17 oraz 20E da obrazy o najwyzszej ostrosci. Ostrzejsze niz z D3x. Plik oczywiscie jest mniejszy, ale powiekszenie 100 procent potwierdzi fakt. Jezeli chcemy zeby AF w ukladzie D300+300/2.8+TC byl stosunkowo sprawny nalezy wybrac TC 14E (ekw. 630mm/f4, lub TC 17E (ekw. 765mm/f4.5). TC-20E powoduje juz istotny spadek wrazliwosci skrajnych czujnikow oraz tempa pracy AF. Osobiscie uwazam ze D300(s) jest najlepsza propozycja dla fotografa dynamicznej natury, sportu. Nie tylko dlatego ze daje dodatkowy przelicznik wynikajacy z DX, przede wszystkim z powodu jakosci odwzorowania.
Pozdrawiam, kedar.
[email protected].
W przyszłości chcę również makro ponieważ robię trochę takich zdjęć, a w obecnym systemie szkło makro sprzedam :/Czy ta 105 to najlepsze szkło makro u Nikona??
Jeśli chodzi o makro. To w zasadzie można powiedzieć, że niezależnie który obiektyw, dowolnego producenta weźmiesz, uzyskasz mniej więcej porównywalną jakość. O wyborze powinno zadecydować zastosowanie. Dłuższa ogniskowa Nikkor 200, Sigma 150, Tamron 180 jest świetna na płochliwe owady, które będziesz "zdejmował" z większej odległości. Z krótką (np. Nikkor 60, N.55, Tamron 60) możesz uzyskiwać łatwiej duże skale odwzorowania (w zestawieniu z pierścieniami lub miechem). Odległość ogniskowania spada jednak do kilku cm.
A starszą wersję (jak i nową) Nikkora 105 mogę polecić, bo to zacne szkło, w zasadzie "uniwersalne".