Zobacz pełną wersję : Wyostrzanie w d90
darkownik
10-01-2010, 20:19
Witam, mam pytanie. Na jakim wyostrzeniu najczęściej pracujecie w trybie standardowym. Wiem, że to zależy od wielu czynników ale pytam gdyż mam d90 dziś pierwszy dzień i wiele czasu upłynie zanim ten parametr przetestuję.
Dzieki z góry za odpowiedź.
nie pomyliłeś działu przypadkiem?:) Ja mam na maxa wyostrzanie, żeby na szybko ocenić czy AF trafił tam gdzie chciałem:)
Z dyskusji na tym forum winiklo ze najlepeiej to na ok min 5 - 6 jak dobrze pamietam . zajzyj tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97848 Ja uwazam ze lepiej jest wyostrzyc pozniej w trakcie obrobki.
darkownik
10-01-2010, 21:33
Z dyskusji na tym forum winiklo ze najlepeiej to na ok min 5 - 6 jak dobrze pamietam . zajzyj tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97848 Ja uwazam ze lepiej jest wyostrzyc pozniej w trakcie obrobki.
Dzieki bardzo
Jeżeli fotografujesz w RAWie to wyostrzenie w aparacie tyczy się wyłącznie podglądu. Ja mam ustawione na 6 jakby co :)
Ja również mam 18-105 i w D90 jest tak ,że 0 to brak wyostrzenia a 9 to maksymalne wyostrzenie z instrukcji.
18-105 jest ostrym szkłem do zdjęć "portretowych" lepiej zejśc na 1-2 bo na większym ekranie (47 cali), jest bezlitosny dla skóry :) na 7 jest już naprawde ostro.
18-105 pracuję najczęściej na 1-3 u mnie.
stałkę na przykład podkręcam do 6-9.
Jak widzisz każdy ma swoje preferencje i Ty musisz dojść do swoich sam ;)
W aparacie mam ustawione na 6.
Piotr
Ja mam rowniez mam na 6. Ale matteo_ dobrze zauważył, ze można podbić na max i od razu sprawdzać na lcd czy jest dobrze AF trafiony. A potem w RAWie się obniży przy wywoływaniu.
Karbulot
11-01-2010, 16:12
Tez mam na 6 :) .
darkownik
13-01-2010, 17:10
Dzięki raz jeszcze
Fortaigne
13-01-2010, 18:01
ja także 6
Wyostrzaniem łatwo zepsuć fotkę dlatego najlepiej robić w RAW i w trakcie obróbki dobrać odpowiednią. Bezpiecznie zdać się na automat w Lightroomie. Ja wybierałem najczęśćiej 'standard screen'. Natomiast VX w ogóle nie ma opcji wyostrzania a zdjęcia wyglądają ekstra po przeskalowaniu. Chyba, że wyostrzanie jest zaszyte w profilach.
Kundzior
14-01-2010, 16:10
też mam +6, a w lr screen standard, daje dobre efekty, oczywiście do internetu.
używam profil z d2x mode 2 - ale wyostrzanie zwiększone do 5
Przesadzacie.
Przecież najbardziej sensowne jest fotografowanie w RAW i obróbka post factum. Wtedy większość parametrów (wyostrzanie, korekcja krzywej, jakość itd) jest w ogóle ignorowana. Te parametry działają tylko na zapis w JPEG.
masz rację, ale ja idę najczęściej na łatwiznę, bo nie bardzo mam czas na zabawy z RAWami.