Zobacz pełną wersję : Problem z lampami
Witam, zakupilem jakis czas temu lampe taka lampe - http://www.allegro.pl/item868272535_studyjna_lampa_blyskowa_45_ws_z_prze wodem_synchro.html - a do tego mam metz 48 i mam taki problem: moge zdalnie wyzwalac metza ustawiając kanały itp... moge zdalnie wyzwalac tą lampe z allegro ale tylko ustawiając błysk stroboskopowy. Prosze powiedzcie mi jaki jest sposob na polaczenie tych dwoch nie mając metza na stopce... Mam d80, a w zestawie z lampa dostalem węzyk.
adolfik9501
10-01-2010, 18:05
Dokupić fotocelę do Metza.
EDIT: ew. kabelki, lub radio.
moge prosic o jakies przyklady, jak to wyglada ?
Tą lampe też możesz wyzwolić, przecież ma fotocele.
Tylko, że D80 emituje przedbłysk do pomiaru i ewentualnie sterowania lampą zewnętrzną i to wyzwala ładunek z kondensatora tej lampy.
A gdy chwilkę pużniej dochodzi do właściwego błysku, lampa nie ma potencjału.
Trzeba wyłączyć w D80 przedbłysk, nie wiem czy się da, a metza przełączyć na manual wyzwalany z fotoceli. Nie wiem czy można, czy ma fotocele.
Lub dokupić kostkę na aparat z gniazdkiem na kabelek i kabelkiem podłączyć aparat z lampą, a metza na fotoceli i manual.
probowalem juz na wszystkie sposoby praktycznie... i tą lampe "studyjna" da sie tylko z trybu ręcznego wyzwolic albo blysku stroboskopowego, a tymi dwoma sposobami nie da sie wyzowlić lampy metza... z tego co widze to moj aparat nie emituje przedblyskow, bynajmniej ja nie zauwazam, a wylaczyc(wlaczyc) sie tego nie da - przynajmniej nie zauwazam takiej opcji... nie chce kupowac kolejnego sprzetu, chyba ze nie ma innej opcji... jesli nie ma to pokazcie mi na allegro ktora kostka byla by dobra? dzieki za odpowiedzi
adolfik9501
11-01-2010, 00:21
Jeśli wyzwalasz Metza w CLS to lampa wykonuje przedbłyski bo musi. W TTL również. Co by lampa w body dawała pojedynczy błysk musi być w manualu. Tę lampę studyjną wyzwolisz lampą w body w manualu, bo ma fotocelę. Metz nie ma fotoceli więc można dokupić. Oczywiście Metz wówczas w manualu.
Kabelki to więcej zabawy bo musisz dokupić kostkę na sanki z wyjściem PC co by kabelkiem pójść do kostki na której będzie Metz. No i później fotocela w studyjnej uruchamiana błyskiem Metza, lub kabelek od kostki pod Metzem do studyjnej.
EDIT: 2 x kostka (http://www.allegro.pl/item870994527_kostka_synchro_z_gniazdem_pc_goraca_ stopka_sc02.html), + dowolnie długi kabelek PC
EDIT2: fotocela 35PLN + wysyłka, fotocela z wyjściem PC 44PLN + wysyłka
http://www.allegro.pl/item877751778_fotocela_pierwszy_blysk_stopka_sanki _pc_fripers.html fotocela tego typu byla by dobra?
adolfik9501
11-01-2010, 10:59
http://www.allegro.pl/item877751778_fotocela_pierwszy_blysk_stopka_sanki _pc_fripers.html fotocela tego typu byla by dobra?
Nie. Nie kombinuj dla paru PLN. W opisie jak byk stoi, że lampa musi mieć napięcie na stopce powyżej 150V. Metz będzie miał do 12V.
EDIT: Cytuję "Fotocela musi mieć napięcie ze stopki lampy minimum 150 V albo więcej. Z powyższych testów wynika, że kostka nie wspłpracuje z nowszymi typami lamp ! ! !"
Jak nie współpracuje, jak mi działa z SB-800 i paroma innymi?
Cytuje: "Fotocela jest bezbateryjna - nie wymaga zasilania, działa z lampami, które na stopce mają napięcie z zakresu 6-400V."
Wiec skąd ten opis, że potrzeba większego napięcia, minimum 150V?
Fotocela to tylko fotocela. Napięcie w niej jest takie, jakie lampa ma w stopce. Nic więcej.
Jej działanie nie jest uwarunkowane napięciem występującym w lampie na stopce, tylko czułością fotodiody, reagującej na różnice natężenia światła.
Co do tej lampy studyjnej, to miałem te same lampy. Mają one wbudowaną fot ocele i są wyzwalane z niej bez problemu. Problem polega na tym, że D80 wysyła przebłysk do pomiaru ekspozycji i on wyzwala tą lampę. Kondensator nie zdąży się naładować na kolejny błysk i w czasie rejestracji obrazu jest ona niewyzwalana. Nic więcej.
Wymuś na Metzu błysk ręcznie, przyciskiem test i sprawdzisz czy ta studyjna działa.
Jeśli działa przy błysku stroboskopowy, to nie ma innej możliwości, żeby nie działała przy błysku normalnym.
adolfik9501
11-01-2010, 13:25
EDIT!!: obecnie link prowadzi do innej fotoceli !! Więc ta będzie działać. Jak odnosiłem się do aukcji to była tam fotocela za bodaj 33PLN taka prostokątna... Konkretnie taka (http://www.allegro.pl/item881002880_najlepsza_nowa_fotocela_goraca_stopk a_50.html). Link z maila z forum (utworzonego 23:55, a miszet edytował posta 23:57. Ja wlazłem na link z maila a nie z forum i dlatego zamieszanie. Mea culpa ;)
Jak nie współpracuje, jak mi działa z SB-800 i paroma innymi?
Cytuje: "Fotocela jest bezbateryjna - nie wymaga zasilania, działa z lampami, które na stopce mają napięcie z zakresu 6-400V."
Wiec skąd ten opis, że potrzeba większego napięcia, minimum 150V?
Nie obchodzi mnie skąd ten opis i czy Ty masz taką samą fotocelę, czy inną. Skoro gość tak pisze, zakładam że tak jest.
EDIT: Jak się okazało, mowa o różnych fotocelach...
Co do tej lampy studyjnej, to miałem te same lampy. Mają one wbudowaną fot ocele i są wyzwalane z niej bez problemu. Problem polega na tym, że D80 wysyła przebłysk do pomiaru ekspozycji i on wyzwala tą lampę. Kondensator nie zdąży się naładować na kolejny błysk i w czasie rejestracji obrazu jest ona niewyzwalana. Nic więcej.
Problem tkwi nie w body, a użytkowniku który nie ustawił lampy w body w tryb manualny.
Wymuś na Metzu błysk ręcznie, przyciskiem test i sprawdzisz czy ta studyjna działa. (...)
Jak się nie potrafi ustawić lampy w body na tryb manualny to można tak... ;) <- złośliwość
Studyjna działa bo widze błysk w wizjerze (np). Ustawiam wbudowana lampe na manual, metz w tryb SL - kanal 1, grupa A, manual 1/4. no i dalej ta 'studyjna' blyska ale no tak jak mowicie chyba za szybko. Nie wiem co wiecej ustawić? Chyba jedynym wyjsciem jest kupno tej fotoceli dla metza, myle sie?
adolfik9501
11-01-2010, 16:31
Metz nie ma fotoceli więc go tak nie wyzwolisz. Dokup fotocelę i będą razem błyskały. Tylko Metz w Manualu a nie w Slave (SL).
Kanały i grupy to tzw. CLS a do tego lampa musi być w trybie Commander (Sterownik błysku) i dawać przedbłyski sterujące.
EDIT: widzę, że się nie orientujesz o co biega, więc odeślę do podręcznika od body (str. 95 - Ustawienia osobiste, 22. Wbudowana lampa)
teraz juz wszystko rozumiem, bo bylem z troszke zielony w tym temacie. dzieki bardzo :)